• Sonuç bulunamadı

Kategorilerin Okul Değişkenine Göre Dağılımı

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 60-68)

4.4. Müzik Dersi İçin Oluşturulmuş Kategorilerin Dağılımları

4.5.2. Kategorilerin Okul Değişkenine Göre Dağılımı

Tablo 8’de 472 öğrencinin oluşturduğu metaforların okullara göre kategori dağılımı verilmiştir.

11. "Müzik Dersi Faydalıdır."

24. "Müzik Dersi Rahatlatır." f 7 13 12 9 41

4.5.2.1 Hamurkesen Ortaokulu Verilerine Göre Kategori Dağılımı Grafik 11. Hamurkesen Ortaokulu Kategori Dağılımı

Grafik 11 incelendiğinde,

 Hamurkesen Ortaokulu okul metaforları en fazla 28 öğrenci metaforu ile 8 numaralı “Müzik Dersi Eğlencelidir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Hamurkesen Ortaokulu okul metaforları ikinci sırada 15 öğrenci metaforu ile 21 numaralı “Müzik Dersi Mutluluk Verir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Hamurkesen Ortaokulu okul metaforları üçüncü sırada 9 öğrenci metaforu ile 16 numaralı “Müzik Dersi İhtiyaçtır.”, 15 numaralı “Müzik Dersi Huzur Verir.”, 4 numaralı “Müzik Dersi Değerlidir.” kategorilerinde yoğunlaşmaktadır.

 Hamurkesen Ortaokulu okul metaforları 4 öğrenci metaforu ile 13 numaralı

“Herhangi Bir Kategoriye Dahil Edilmeyen Metaforlar” kategorisi ile 4 öğrenci kategori oluşturamamıştır.

 Hamurkesen Ortaokulu okul metaforları 1 numaralı “Müzik Dersi Bilgi İçerir”, 5 numaralı “Müzik Dersi Ders Saati Olarak Yetersizdir”, 6 numaralı “Müzik Dersi Duygularımızı Aktarmamızı Sağlar”, 10 numaralı “Müzik Dersi Enerji Verir”, 19 numaralı “Müzik Dersi Kendimizi Keşfetmemizi Sağlar”, 22 numaralı “Müzik Dersi Özgüven Verir”, 28 numaralı “Müzik Dersi Yaratıcılık Gerektirir”, 29 numaralı “Müzik Dersi Yetenek Gerektirir”, 30 numaralı “Müzik Dersi Zamanı Ortadan Kaldırır”, 31 numaralı “Müzik Dersi Zordur” kategorilerine ait metafor geliştirememiştir.

 Hamurkesen Ortaokulu en az metafor çeşitliliği ile 10 kategoride yer almamış ve 21 kategoride metafor geliştirmiştir. Hamurkesen Ortaokulu geliştirdiği metaforları belirli kategorilerde bir araya getirdiği tespit edilmiştir.

4.5.2.2. Akziyaret Ortaokulu Verilerine Göre Kategori Dağılımı Grafik 12. Akziyaret Ortaokulu Kategori Dağılımı

Grafik 12 incelendiğinde,

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları en fazla 20 öğrenci metaforu ile 21 numaralı “Müzik Dersi Mutluluk Verir” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları ikinci sırada 19 öğrenci metaforu ile 8 numaralı “Müzik Dersi Eğlencelidir” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları üçüncü sırada 13 öğrenci metaforu ile 3 numaralı “Müzik Dersi Çeşitlilik İçerir.” ve 24 numaralı “Müzik Dersi Rahatlatır.” kategorilerinde yoğunlaşmaktadır.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları dördüncü sırada 8 öğrenci metaforu ile 4 numaralı “Müzik Dersi Değerlidir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları 9 öğrenci metaforu ile 13 numaralı “ Herhangi Bir Kategoriye Dahil Edilmeyen Metaforlar” kategorisi ile 9 öğrenci kategori oluşturamamıştır.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları 5 numaralı “Müzik Dersi Ders Saat Olarak Yetersizdir”, 7 numaralı “Müzik Dersi Düzen İçerir”, 10 numaralı “Müzik Dersi Enerji Verir”, 17 numaralı “Müzik Dersi İyileştirir”, 20 numaralı “Müzik Dersi Kurallar İçerir”, 25 numaralı “Müzik Dersi Sayısal Yetenek Gerektirir”, 28

numaralı “Müzik Dersi Yaratıcılık Gerektirir”, 30 numaralı “Müzik Dersi Zamanı Ortadan Kaldırır”, 31 numaralı “Müzik Dersi Zordur” kategorilerine ait metafor geliştirememiştir.

 Akziyaret Ortaokulu okul metaforları 9 kategoride yer almamış ve 22 kategoride metafor geliştirmiştir. Akziyaret Ortaokulu geliştirdiği metaforları belirli kategorilerde bir araya getirdiği tespit edilmiştir.

4.5.2.3. Molla Gürani Ortaokulu Verilerine Göre Kategori Dağılımı Grafik 13. Molla Gürani Ortaokulu Kategori Dağılımı

Grafik 13 incelendiğinde,

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları en fazla 16 öğrenci metaforu ile 8 numaralı “Müzik Dersi Eğlencelidir” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları ikinci sırada 13 öğrenci metaforu ile 30 numaralı “Müzik Dersi Zamanı Ortadan Kaldırır” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları üçüncü sırada 12 öğrenci metaforu ile 21 numaralı “Müzik Dersi Mutluluk Verir.” ve 24 numaralı “Müzik Dersi Rahatlatır.” kategorilerinde yoğunlaşmaktadır.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları dördüncü sırada 9 öğrenci metaforu ile 12 numaralı “Müzik Dersi Geliştirir.” ve 15 numaralı “Müzik Dersi Huzur Verir.” kategorilerinde yoğunlaşmaktadır.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları 1 öğrenci metaforu ile 13 numaralı

“Herhangi Bir Kategoriye Dahil Edilmeyen Metaforlar” kategorisi ile 1 öğrenci kategori oluşturamamıştır.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları 7 numaralı “Müzik Dersi Düzen İçerir”, 17 numaralı “Müzik Dersi İyileştirir”, 18 numaralı “Müzik Dersi Karışık Duygular İçerir”, 20 numaralı “Müzik Dersi Kurallar İçerir”, 25 numaralı

“Müzik Dersi Sayısal Yetenek Gerektirir”, 27 numaralı “Müzik Dersi Sıkıcıdır”

kategorilerine ait metafor geliştirememiştir.

 Molla Gürani Ortaokulu okul metaforları 6 kategoride yer almamış ve 25 kategoride metafor geliştirmiştir.

4.5.2.4. Güzelşehir Ortaokulu Verilerine Göre Kategori Dağılımı Grafik 14. Güzelşehir Ortaokulu Kategori Dağılımı

Grafik 14 incelendiğinde,

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları en fazla 17 öğrenci metaforu 8 numaralı

“Müzik Dersi Eğlencelidir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları ikinci sırada 15 öğrenci metaforu ile 21 numaralı “Müzik Dersi Mutluluk Verir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları üçüncü sırada 11 öğrenci metaforu ile 30 numaralı “Müzik Dersi Zamanı Ortadan Kaldırır.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları dördüncü sırada 9 öğrenci metaforu ile 24 numaralı “Müzik Dersi Rahatlatır.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları beşinci sırada 8 öğrenci metaforu ile 3 numaralı “Müzik Dersi Çeşitlilik İçerir.” kategorisinde yoğunlaşmaktadır.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları 17 numaralı “Müzik Dersi İyileştirir.”, 18 numaralı “Müzik Dersi Karışık Duygular İçerir.”, 20 numaralı “Müzik Dersi Kurallar İçerir.”, 29 numaralı “Müzik Dersi Yetenek Gerektirir.”, 31 numaralı

“Müzik Dersi Zordur.” kategorilerine ait metafor geliştirememiştir.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları 5 kategoride yer almamış ve 25 kategoride metafor geliştirmiştir. Güzelşehir Ortaokulu geliştirdiği metaforlarla en fazla kategoride metafor çeşitliliği olan okul olarak belirlenmiştir.

 Güzelşehir Ortaokulu okul metaforları geliştirdiği metaforlarla 13 numaralı

“Herhangi Bir Kategoriye Dahil Edilmeyen Metaforlar.” kategorisinde yer almamıştır. Bu sebeple Güzelşehir Ortaokulu’nda ki öğrencilerin geliştirdiği metaforların tamamı “Çünkü ……….” açıklamasına uygun ya da “Çünkü ...” açıklaması oluşturulan metaforu karşılayan tek okul olarak tespit edilmiştir.

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 60-68)

Benzer Belgeler