• Sonuç bulunamadı

KARASU NEREYE GİDİYOR?

Çalıştayın ikinci kısmında, Karasu’nun stratejik yönü, stratejik gelişme eksenleri (liman projesi, Acarlar Longozu, OSB projesi, ulaşım projeleri, farklılık yaratan temaları ve ortak vizyonu tartışılmıştır.

İŞBİRLİĞİ POTANSİYELLERİ

Karasu, sınır ötesinde Karadeniz Havzası, Marmara Bölgesi’nde Kocaeli, İstanbul, Düzce, Zonguldak ve Bartın, yakın çevresi içinde Kaynarca ve Kocaali ilçeleri ile işbirlikleri ve güç birlikleri kurmalıdır.

C. NEREYE GĠDĠYOR? Karadeniz Havzası

1. KARADENİZ HAVZASI

Sınır ötesinde, Karadeniz Havzasındaki liman kentleri, ekonomik değer paylaşımını tetikleyecek fırsatlar sunmaktadır. Karasu’nun Marmara Bölgesi ile güçlü lojistik bağlantıları ve İstanbul, Kocaeli, Zonguldak ve Bartın’ın sanayi üretimi kapasitesi dikkate alındığında, Karasu, Karadeniz’e açılım noktası olarak ortaya çıkmaktadır. Karadeniz’deki liman kentleri ile Karasu arasındaki lojistik ilişkilerinin geliştirilmesi için sınır ötesi işbirlikleri kurgulanmalıdır. Karadeniz Ekonomik İşbirliği, tarım, hizmet sektörü, kültür, eğitim, enerji, çevre koruma, bilgi ve iletişim, kurumsal iyileşme, yönetişim, turizm, ticaret, ulaşım ve ekonomik gelişim konularında paylaşım ve işbirlikleri sağlamaktadır.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği

- Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Arnavutluk, Rusya, Türkiye, Ukrayna,Sırbistan..

- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü;

- 20 milyon m²’lik alanı 350 milyon kişi - İhracat kapasitesi, yıllık 300 milyar $

- Petrol, doğal gaz kaynakları ve maden yatakları - Avrupa’daki en önemli ulaşım ve enerji koridoru

Karasu’nun Ekolojik ve Ekonomik Geleceği 43

2. MARMARA BÖLGESİ

Marmara Bölgesi’nde Kocaeli, İstanbul, Düzce, Zonguldak ve Bartın ile tarım, sanayi ve turizm sektörlerinde bütünleşme olanakları bulunmaktadır.

İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda Karasu ile ilgili 3 konunun önemi vurgulanmıştır.

Bunlar,

- Adapazarı ve Karasu aksının açılması ve Karasu Limanı ile bağlantı kurulması - Adapazarı-Düzce-Karadeniz Ereğlisi noktalarını birbirilerine bağlayan

Karadeniz Sahili Demiryolu Projesi

- İstanbul ve Karasu arasında, Sakarya Nehri ile nehir taşımacılığı potansiyelidir.

Kuzey Marmara’nın gelişim eğilimleri de Karasu Limanı’nın Karadeniz’e açılımdaki önemini ortaya koymaktadır.

3. 3K ALTIN ÜÇGENİ

Kaynarca, Karasu ve Kocaali arasında Ekonomik İşbirliği kurgusu yapılmalıdır.

İşbirliğinin en önemli konuları ise Tarım, Turizm, Taşımacılık ve Sanayi (3T1S) olmalıdır.

Tarım: Tarım arazilerinin bölge içinde verimli kullanılabilmesi için bütünleşme, üretim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması.

Turizm: Kıyı bütünlüğü sağlanması, ekolojik yapının bütünlüğünün korunması.

Taşımacılık: İstanbul ve Samsun arasında, Karadeniz Havzası ölçeğinde hizmet verebilecek bir liman olmaması, Karasu Limanının önemini artırmaktadır. Karasu ile birlikte Kaynarca ve Kocaali de Karadeniz’e entegrasyonun avantajlarından faydalanacaklardır. Karasu, bölgenin Karadeniz’e açılan kapısı olmalı, Kaynarca ve Kocaali ise Karasu’nun yeni rolünü destekleyen fonksiyonlara sahip olmalıdır.

Kaynarca, Karasu ve Kocaali’yi bütünleştiren en önemli değer, Sakarya Nehridir.

Taşımacılık ve turizm sektörlerinde önemli bir avantaj sunmaktadır.

Sanayi: Bölgede yaşayan kişilerin nitelikli iş gücüne dönüştürülmesi için tüm bölge içinde eğitim çalışmaları yapılmalı, 3K kentleri kaynaklarını ve potansiyellerini paylaşmalıdır.

ORTAK VİZYONA DOĞRU

Çalıştay katılımcıları tarafından Karasu’nun gelecek vizyonuna ilişkin anahtar kelimeler ve öneriler belirtilmiştir. Çalıştayda belirtilen vizyon tanımları ve kurumların stratejik vizyonları ‘Ortak Vizyon’a dönüştürülmeli, kamu, özel ve sivil sektörler tarafından benimsenmelidir.

Karasu’nun Stratejik Vizyonu, Karadeniz Havzasını kapsayan, sınır ötesi işbirlikleri kapsamında, Bölgesel Vizyonu ise Marmara Bölgesi içindeki diğer iller ile belirlenmelidir.

ORTAK VİZYON ÖNERİLERİ

“Sanayileşmiş kentlerin ortasında olan Karasu, turizm alternatifleri, tarım ve hayvancılık potansiyeli, ulaşım ve lojistik avantajları ile çok önemli ve özel bir konumdadır.”

“Sanayi üretimi ile kalkınan Marmara Bölgesi’nin Karadeniz’e giriş kapısı niteliğindeki Karasu için en önemli konu, ekolojik ve ekonomik dengenin sağlanması olmalıdır.”

“Turizm ve tarım altyapılarının tamamlandığı, İstanbul ve Kocaeli’de üretilen ürünlerin ihracatının yapıldığı lojistik ve ulaşım merkezi.”

“Sosyal donatıların ve sosyal yaşantının olduğu, yaşam kalitesi yüksek Karasu.”

“Ulaşım ve altyapı sorununu çözmüş, turizmde kavşak noktası, Karasu.”

“Karasu’nun Stratejik Planı hazırlanma aşamasındadır. Ortak Vizyon belirlenirken öncelikli konu yaşam kalitesinin artırılması olmalıdır. Halkın ekonomik durumunun iyileştirilmesi, donatı alanlarının artırılması ve kaliteli kamusal alanlar yaratılması çok önemlidir.”

“2023 yılında Türkiye’nin ihracat oranının 500 milyar $ olması hedefi düşünüldüğünde, Karasu Limanı’nın bu değerden pay almasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır.”

“Geleneksel yapıyı korurken günümüz şartlarına uyum sağlayan, sürdürülebilir çevre koşullarını sağlayan ve koruma-kullanma dengesini gözeten bir vizyon belirlenmelidir.”

“Sakarya Nehri, Karasu’nun ekolojik kırmızı çizgisini oluşturmalı, nehrin doğu kısmı yalnızca tarımsal üretim için kullanılmalıdır.”

Vizyona İlişkin Anahtar Kelimeler

• Koruma-Kullanım Dengesi

• Ekonomik Değer

• Akılcı Yönetim

• Karadeniz’e Açılan Kapı (en yakın Karadeniz Karasu)

• Yeşil-Mavi buluşması

• Kum-Kumsal Değeri

ORTAK VİZYON

Karadeniz havzası ve bölge dinamiklerini fırsata çeviren, ekonomik ve ekolojik

değerleri iyi yöneten kent; Karasu

Karasu’nun Ekolojik ve Ekonomik Geleceği 45

4 TEMA, 4 STRATEJİK HEDEF, 4 PROJE

Çalıştay katılımcıları, 4 tema kapsamında çalışma gruplarına ayrılmıştır. Kamu, özel ve sivil sektör temsilcilerinden oluşan tematik gruplar, temalara ilişkin stratejik hedefler ve 4 stratejik proje belirlemişlerdir.

TEMALAR

İlk oturumda tartışılan temel sorunlar, fırsatlar, değerler, potansiyeller ve beklentiler değerlendirilmiştir. Karasu’nun Geleceğini şekillendirecek olan 4 tema;

- Ekonomi, - Ekoloji, - Bütünleşme - Değerler

olarak belirlenmiştir.

Temaların temel konuları

1. EKONOMİ: Liman, marina, OSB gibi ekonomik gelişim fırsatları

2. EKOLOJİ: Acarlar Longozu, Sakarya Nehri, Maden Deresi, Kıyı Şeridi, Küçükboğaz Gölü, Karadeniz gibi özellikli ve hassas bölgeler

3. BÜTÜNLEŞME: Yeni ulaşım projeleri ve Karadeniz havzasının giriş kapısı niteliği, yani konum ile gelen bütünleşme avantajları

4. DEĞERLER: Karasu’yu diğer kentlerden farklılaştıran değerlerdir.

Benzer Belgeler