• Sonuç bulunamadı

1. Bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ayşe ÖZTÜRK tarafından; bölümümüzün misyo-nunu, program öğrenme çıktılarını, son yıllardaki kontenjan durumlarını, akademik kadromuzu, müfredatımızı, yeni eklediğimiz derslerimizi, projelerimizi, etkinliklerimizi ve öğrencilerimizin başarılarını içeren bir sunum yapılmış, dış paydaşlarımıza Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fa-kültesi Grafik Tasarım Bölümü tanıtılmıştır.

2. Dış paydaşlarımızdan müfredatımıza yönelik yorumlar ve öneriler alınmıştır.

3. Genel olarak paydaşlarımızdan müfredatımızın yeterli ve iyi hazırlanmış olduğuna dair görüşler alınmıştır. Paydaşlarımız müfredata eklenmesi için ders önerilerinde bulunmuştur.

4. Paydaşlarımız ortak görüş olarak, öğrencilerin mezun olduktan sonra zorluk çekmemesi için piyasanın içinde olmalarının öneminden söz etmiş ve hali hazırda uygulanan staj süresinin kısa olduğunu belirtmiş, uzatılmasını önermiştir.

5. Dış paydaşlardan öğrencilerimizin stajları konusunda destek talep edilmiştir.

6. Grafik tasarım eğitiminde öğrencilerden çok farklı konularda uzmanlık kazanmaları beklendiği konuşulmuştur. Bu bağlamda, grafik tasarım bölümlerinin anasanat dallarına ayrılarak branşlaşması, ilerleyen yıllarda uygulanabilir bir çözüm olarak belirtilmiştir.

7. Grafik tasarım bölümlerine öğrenci kabulünde özel yetenek sınavlarının yerine merkezi sınavların gelmesi önemli bir gündem maddesi oluşturmuştur. Tüm ülkedeki öğrencilere şans tanınması açısından merkezi yerleştirmenin olumlu olabileceği ve başvuru sayısının fazla oldu-ğu fakültelerde özel yetenek sınavının devam etmesi gerektiği görüşleri paylaşılmıştır. Konunun yaratması muhtemel olan artılar ve eksiler tartışılmıştır.

8. Dijital sanat ve NFT konularında öğrencilerin bilgi sahibi olması ve dijitalleşmenin müf-redata yansıtılması gerekliliği iletilmiştir.

9. Dış paydaşımız ve Gelişim Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sayın Me-tin KUŞ, kontenjandan daha az sayıda kişinin başvuru yaptığı bölümlerde eleme şansı olmaması durumunda, yetenek sınavının pek bir anlamı olmadığını belirtmiştir. Başvuru sayısının fazla olduğu ve seçme/eleme yapılabilen bölümlerin özel yetenek sınavı uygulamasına devam etmesi gerektiğini söylemiştir.

Müfredatımızı başarılı bulan Sayın Metin KUŞ, öğrencinin isteğine ve çabasına bağlı olarak başa-rının geliştiğini, müfredatın kalitesinin öğrenciden alınan sonucu ne yazık ki direkt olarak etkile-mediğini ortaya koymuştur.

10. Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlimiz Sayın Pelin ÖZKESKİN, sürdürülebilirliğin zorluklarının nasıl ele alınacağına dair yeni yaklaşım-lar geliştirmek için tasarımı kullanabilen yenilikçi ve girişimci tasarımcı adayyaklaşım-ları yetiştirme ama-cıyla oluşturduğu ve müfredatımıza yeni eklediğimiz “Döngüsel Ekonomi ve Tasarım” dersinin ve bu konu üzerinde halihazırda yürütülen Bilimsel Araştırma Projesi’nin tanıtımını yapmıştır.

11. Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu üyesi ve Tanıtım Grafik Kurucusu, dış paydaşımız Sayın İlhan BİLGE, Güzel Sanatlar Fakültelerine giriş sınavlarının biçiminin çok önemli olduğu-nu ve yetenek sınavının kaldırılmasının çözüm olmadığını savunmuştur. Kontenjanını doldura-mayan üniversitelerin taban puanlarını aşağı çekmesi ihtimalinde grafik tasarım eğitimi kalitesi-nin düşeceğini öngördüğünü bildirmiştir.

Öğrencilere analitik düşünme, çizme, biçimlendirme, pazarlama sorunlarını çözme yetenekleri-nin kazandırılması gerektiğini belirten Sayın İlhan BİLGE, tasarımcının konuyu anlamaya, kav-ramaya ve sorun çözmeye yönelmesi gerektiğine, teknik sorunları çözmek zorunda olmadığına dikkat çekmiştir.

Ayrıca müfredatımıza yeni eklenen Döngüsel Ekonomi ve Tasarım dersini çok faydalı bulmuş ve seçmeliden zorunlu ders statüsüne geçirilmesini önermiştir.

12. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi, dış paydaşımız Sayın Tahir ERDAL, daha önce yetenek sınavı iptal edilen iç mimarlık bölümle-rinden örneklendirmeler yaparak, merkezi yerleştirme ile gelen ve analitik düşünme yeteneğine sahip öğrencilerin proje derslerinde başarılı olduğunu belirtmiştir. Çizim yeteneği olmayan fakat anlatılanı doğru anlayabilen öğrencinin çizim konusundaki eksiklerini bir şekilde tamamlaya-bildiğinden söz etmiştir. Ayrıca grafik tasarım bölümlerinin anasanat dallarına ayrılarak farklı branşlarda uzmanlık eğitimi vermesi gerektiğine dikkat çekmiştir.

13. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sayın Amine Refika ZEDELİ, bölümlerinin kurulduğundan beri mer-kezi yerleştirme ile öğrenci aldığını ve bu konuda hiçbir hocanın şikayet etmediğini belirterek, belli bir puan üzerindeki öğrencilerin kabul edildiğini, öğrencilerin algılarının çok açık olduğunu, çizim konusunda öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri için birinci sınıftan itibaren zorunlu

çizim ve illüstrasyon derslerinin müfredata eklendiğini anlatmıştır.

14. Maltepe Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Bölümü’nün öncülüğünde yetenek sınavının kaldırılması meselesinin tartışıldığı bir çalıştay düzenlendiğini ve bazı okulların merkezi yetiş-tirmeden çok memnun olduğunu belirten dış paydaşımız Dr. Öğr. Üyesi Sayın Emre ZENGİ-NEKEN, Maltepe Üniversitesi olarak çok sayıda başvuru aldıklarını, yetenek sınavını bırakmak istemediklerini, yetenekli, kültürel birikimi yeterli ve bölümü okumaya hazır öğrencileri merkezi yerleştirme ile kaybetmek istemediklerini söylemiştir.

15. Pazarlama ve iletişim profesyoneli, dış paydaşımız Sayın Hüseyin SAYIN, zor bir dönemde tasarımcı olmaya çalışan gençlerin tüketiciyi/müşteriyi anlamakta güçlük çektiğini belirtmiş ve bu bağlamda müfredatımıza eklenmesi için “Postmodern Tüketiciyi Anlamak” adlı bir ders öneri-sinde bulunmuştur. Bunun yanı sıra, “Tasarım ve Mobil Düşünme” ve “Dijital Hikaye Anlatımı”

derslerinin, öğrencinin çağı yakalamasında önemli rol oynayacağını düşünerek müfredatımıza eklenmesini önermiştir. Yeni Medya’nın çok geniş bir kavram olduğunu, bu dersin daha spesifik-leştirilebileceğini belirtmiştir.

16. İllüstratörler Platformu Kurucusu, dış paydaşımız Sayın Nurgül ŞENEFE, üniversitelerde öğrencilerden çok fazla şey beklendiğini belirterek, branşlaşmayı destekleyen derslerin yapılması-nı önermiştir. Reklam ajansı, medya, yayın, oyun gibi sektörlerin yayapılması-nında bağımsız çalışmayapılması-nın da göz ardı edilmemesi gerektiğini, öğrencilerin genelde freelance çalışmak istediklerini belirtmiştir.

Bu bağlamda öğrencilere; freelance iş almayı, brief almayı, fiyat vermeyi, maliyet kalemlerini, sözleşme yapmayı, mesleki hakları içeren bir “Girişimcilik” dersinin verilmesinin çok önemli olduğunu söylemiştir. Öğrencilerin ancak bu farkındalıkla mezun olduklarında sektörde tutuna-bileceklerinden ve piyasadaki rekabet ortamında oluşan fiyat uçurumlarının bu şekilde üniversi-telerin destekleriyle çözülebileceğinden bahsetmiştir.

17. Dış paydaşımız ve Gelişim Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sa-yın Erol YILDIR, Grafik Tasarım bölümlerinin branşlara ayrılması gerekliliğine dikkat çekmiştir.

Müfredatı çağa uygun bir biçimde güncellenmenin önemine ve öğrencilerin kendi ilgi alanlarına göre yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır.

Önkoşullu derslerin GSF öğrencileri için önemli olduğunu belirten Sayın Erol YILDIR, müfreda-tımızda bulunan önkoşullu dersleri özellikle önemli ve başarılı bulmuştur.

18. Dış paydaşımız Öğr. Gör. Dr. Sayın Erdem ÇAĞLA, “Meslek Etiği” dersinin müfredata ek-lenmesini önermiştir. Bu dersin ortak olmaması gerektiğini, yalnızca grafik tasarım öğrencilerine yönelik hazırlanması gerektiğini belirtmiştir.

19. Dış paydaşımız Öğr. Gör. Dr. Sayın Şeref KOCAMAN, branşlaşma konusunun altını çizmiştir. Uzmanlaşamama yüzünden, mezunun, sektörde yeniden çıraklık eğitimine başlamak zorunda kaldığını belirtmiştir. Hocaların dijitalleşmeyi yakalaması gerektiğini belirten Sayın Şeref

KOCAMAN, yine de grafiğin resimle başlayan bir sanat olduğundan ve sanayiyle iç içe gelişti-ğinden, bundan dolayı da öğrencilerin sanayiden (piyasadan) uzak kalmaması gerektiğinden söz etmiştir.

20. Dış paydaşımız ve Gelişim Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuri SEZER, temel sanat eğitiminin 1. sınıftan 4. sınıfa kadar devam etmesi gerektiğini düşündüğünü, öğrencilerin iş ortamına sokulması için uygulamalı gezilerin çok önemli olduğunu ve derslerin piyasaya yönelik olması gerektiğini belirtmiştir.

Öğrencilerin piyasayı öğrenmeleri için iyi bir yöntem olabileceği için, okul bünyesinde bir reklam ajansı kurulması önerisinde bulunmuştur.

21. Dış paydaşımız, Gren Ajans sahibi Sayın Olcay SÖZEN, piyasaya gelen öğrencilerin okulda gördüklerinden farklı şeylerle karşılaştığını, matbaa bilgilerinin zayıf olmasından kaynak-lı olarak uygulamaya uygun işler üretemediklerini bildirmiştir. Staj için 30-40 iş gününü çok az bulduğunu ve öğrencilerin mezuniyet sonrasında bocalamamaları için piyasada çalışmalarının şart olduğunu belirtmiş, staja gelen öğrencilerin çok azının gerçekten öğrenmek için geldiklerini söylemiştir.

22. Dış paydaşımız, Fabrika İstanbul yönetici ortağı Sayın Arda AYDOĞAN, tasarımcıların okuduğunu anlayabilmesinin, analitik düşünebilmesinin ve yorumlayabilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtmiştir. Mezunların serbest çalışma tarafının da gelişmesi için teşvik edilmesi gerektiğini, mobil uygulama ve web sitesi arayüzlerinin bir poster mantığıyla tasarlanmasının yanlış olduğunu, kullanıcı deneyimi tasarımının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir.

Öğrencilerin dijital sanata, web sitesi ve mobil uygulama tasarımı konularına hakim olması gerektiğini ve müfredatımızdaki seçmeli derslerle bunları büyük ölçüde karşıladığımızı belirt-miştir.

Haliç Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü olarak belirli bir konuda uzmanlık geliştirilebileceği, farklılık yaratılabileceği konusunda önerilerde bulunmuştur.

23. Dış paydaşımız, Doğuş Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sayın Setenay SEZER BABALIOĞLU, tasarımın bir ekip işi olduğuna dikkat çekmiştir. Farklı alanlarda uzman-laşan kişilerin aynı ürün üzerinde çalışarak sorunsuz işler üretebileceğini, tek bir kişinin her şeyi yapmaya çalışmaması gerektiğini, tasarım eğitiminin de bu konuda iyileştirilmesi gerektiğini belirtmiştir.

24. Dış paydaşımız, Onats Design Studio kurucusu Sayın Can ONAT; üniversitelerin varoluş nedeninin piyasadaki ihtiyaca yönelik eleman yetiştirmek olduğunu düşünmediğini, üniversi-telerin esas görevinin teknik bilgi vermek değil, tasarımcı yetiştirmek olduğunu, kendi ajansına eleman alımı yaparken teknik bilgisinden çok bilgiyi ne kadar algılayıp sentezlediğine baktığını ifade etmiştir. Müfredatımızı eksiksiz bulmuş ve talepleri karşıladığını belirtmiştir.

25. Dış paydaşımız tasarımcı, yazar ve öğretim elemanı Sayın Ali Tekin ÇAM; üniversitelerin fiziki koşullarının hocalar ve öğrenciler açısından üniversiteye ve mesleğe olan aidiyetlerini etkil-ediğini belirtmiş, bu aidiyetin oluşturulması için öncelikle okulun misyonunu/ekolünü oluştur-ması gerektiğinden bahsetmiştir.

26. Amacımızın; küreselleşen dünyada marka bir şehir olan İstanbul’da, seçkin bir üniversite olmak, öğrencilere iyi bir vizyon katmak, özgür düşünebilen, algılayabilen, yorumlayabilen, ürete-bilen bireyler yetiştirmek olduğunu belirten Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ayşe ÖZTÜRK, bu yolda dekanımız ve rektörümüzün de bizleri desteklediğini belirtmiştir.

27. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Müge DEMİR AYRAL, tüm pay-daşlarımızın katılımı ve paylaştıkları fikirleri için teşekkür ederek, fakültemizin akreditasyon sürecine dikkat çekmiş ve kendimizi sürekli yenileyerek çağa uygun müfredatlarla eğitimimizi sürdüreceğimizi belirtmiştir. Bahar döneminde yeni kampüsümüzde düzenlenecek ikinci dış pay-daşlar çalıştayında, yeniden görüşme temennilerini iletmiştir.

28. Katılımları ve değerli katkıları için tüm paydaşlara teşekkür edilerek, bir sonraki toplantı-da buluşmak üzere oturum sonlandırılmıştır.

Raportörler:

Arş. Gör. Ecem HATİPOĞLU KİRİŞ Arş. Gör. Ayça AYDOĞAN

ÇİZGİ FİLM VE ANİMASYON BÖLÜMÜ

Benzer Belgeler