• Sonuç bulunamadı

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞLAR ÇALIŞTAY RAPORU

Tarih: 19.01.2022

Yer: Zoom Platformu GÜNDEM

1. Bölümümüzün ve akademik kadromuzun tanıtımı.

2. Bölümümüzün güncel müfredatının sunumu.

3. Bölüm hedeflerinin belirtilmesi

4. Müfredatımızın mevcut durumunda iyileştirilmesi gereken durumlar, dış paydaşlarımız-dan öneriler alınması.

5. Staj olanakları hakkında paydaş görüşleri.

6. Diğer konular

KATILIMCILAR

KARARLAR VE ÖNERİLER

1. Bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Sayın Şahinde AKKAYA tarafından; bölümümüzün mi-syonunu, akademik kadromuzu ve müfredatımızı içeren bir sunum yapılmış, dış paydaşlarımıza Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü tanıtılmıştır.

2. Çalıştay, paydaşlarımızın kendilerini tanıtmaları ve programımıza sunabilecekleri kat-kılardan bahsetmeleri ile devam etmiştir.

3. Paydaşımız Fethi İZAN, güzel sanatlar ve iletişim eğitimlerinde stajın önemine dikkat çekmiştir. Staj yapmaya başlayıp staj yaptığı yerde iş hayatına atılan öğrencilerden örnekler ver-miştir. Fethi İZAN’a katkı olarak paydaşımız Ali ERCİVAN da yaratıcı alanlarda uygulamanın önemine dikkat çekmiştir. Bunun üzerine Fethi İzan, özellikle fotoğraf alanında desteklerini dile getirmiştir. Workshop vb. iş birliklerine vakit ayırabileceğini ifade etmiştir.

4. Mezun öğrencilere yönelik beklentiler gündeme geldiğinde Fethi İZAN, mezun ve/veya stajyer öğrencilerden en büyük beklentinin farklı düşünme ve olaylara farklı perspektiflerden bakmak olduğunu ifade etmiştir. Görsel iletişim alanında fotografik bir bakış açısına sahip ol-manın önemine vurgu yapmıştır. Bu bağlamda John Berger’in “Görme Biçimleri” kitabını içerik açısından örnek vermiş ve içerik olarak bu kitaba benzeyen, farklı görme biçimlerini, bakma/

görme pratiklerini ve bu konulardaki perspektifleri öğrenciye kazandırmaya yönelik bir dersin müfredata eklenebileceğini önermiştir.

5. Paydaşlarımızdan Fethi İZAN, Türkan DOĞAN ve Örgüt ÇAYLI, mezun öğrencilerde meslek hayatına dair bir sabırsızlık ve özgüven fazlası olduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin alana dair tutku duyması gerektiği konusunda hemfikir olunmuştur. Tutku duymak üniversitede öğreti-lecek bir konu olmasa da öğrencilerin alanlarına tutku duymasını sağlayacak etkinlikler planlana-bileceği önerilmiştir.

6. Güzel sanatların yalnızca bir dalını iyi bilmenin tek başına yeterli olmadığı vurgulan-mıştır. Farklı sanat branşlarının eğitimi yapılırsa öğrencilerin bunları harmanlayarak iyi işler ortaya koyabileceği vurgulanmıştır.

7. Örgüt ÇAYLI, özgüven azlığının da gereksiz özgüven kadar olumsuz olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda öğrencinin desteklenmesi ve alanına tutku duymasının teşvik edilmesinin önemli olduğunu not düşmüştür.

8. Ali ERCİVAN da Örgüt ÇAYLI’ya ek olarak öğrenciye umut ve merak aşılamanın önemini vurgulamıştır.

9. Türkan DOĞAN, yeni kuşağın sabırsızlığına ve hızlıca yüksek mertebelerde çalışma hev-esine dikkat çekmiştir.

10. Türkan DOĞAN, yıllardır iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde işsizlik korkusunun öğrencilere aşılandığına dikkat çekmiştir. İşsizlik korkusu sebebiyle öğrencinin akademik hayatı ikinci plana atarak erkenden iş hayatına atıldığı ve bu sebeple akademik anlamda eksik kala-bildiğini not düşmüştür.

11. Bu bağlamda Türkan DOĞAN, sektörle iş birliği halinde olacak öğrenci kulüpleri kurul-ması, mevcutta böyle kulüpler varsa da sayılarının ve faaliyet alanlarının artırılmasını önermiştir.

12. Türkan DOĞAN, aynı sebeplerle üniversitenin çeşitli kurumlarla protokol imzalamasını önermiştir. Böylece öğrencinin akademik yaşantısına devam ederken sektörden bihaber kal-maması amaçlanmaktadır.

13. Aynı konudaki önerilerine ek olarak Türkan DOĞAN, öğrencinin “hayatına dokunabi-lecek” etkinliklerin önemine dikkat çekmiştir. Bu etkinlikler öğrenciye heves ve merak aşılamaya yönelik etkinlikler olarak tanımlanmıştır.

14. Ali ERCİVAN, öğrenci taleplerinin önemine dikkat çekmiştir. Öğrencilerin teorik mi yoksa uygulama ağırlıklı derslere mi daha çok ilgi gösterdiği, müfredatı oluşturmada önemli bir kıstas olarak alınmalı önerisinde bulunmuştur.

15. Ali ERCİVAN, çeşitli okullarda yıllardan beri süren bir geleneğe dikkat çekmiştir. Bazı okulların kendi bünyesinde televizyon, radyo kanalları açması ve haber ajansı, reklam ajansı gibi yapılar kurmasının önemli olduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin pratik kazanabilmeleri açısından okulumuzda böyle yapılar kurulmasının faydalı olabileceği görüşünü belirtmiştir.

16. Ali ERCİVAN, öğrencilerin ileride aynı sektörde çalışmayacak olsalar bile her işi yapma-larının perspektif kazanmaları konusunda önemli olduğunu ifade etmiştir.

17. Ali ERCİVAN, bölümümüzün/fakültemizin bünyesinde, internette yayınlanacak bir mini dizi çekilmesi önerisinde bulunmuştur.

18. Örgüt ÇAYLI, Görsel İletişim Tasarımı bölümlerinin çok disiplinli oluşuna dikkat çekerek öğrencilerin hangi alana yönelecekleri konusunda yönlendirilmelerinin önemine dikkat çek-miştir.

19. Örgüt ÇAYLI, yaratıcıların artık aynı zamanda iyi girişciler olması gerektiğinin altını çizmiştir. Görsel iletişim tasarımı eğitimi alanların aynı zamanda iyi derecede hukuk ve ekonomi bilmeleri gerektiğini vurgulamıştır.

20. Güzel sanatlar eğitimi alan öğrencilerin ileride kendi şirketlerini veya ajanslarını kurma yoluna gittiklerini belirten Örgüt ÇAYLI, örneğin avukat gibi meslek gruplarından insanların, öğrencilerin ileride karşılaşabileceği konularla ilgili öğrencileri bilgilendirmek üzere konuk olarak çağırılabileceğini önermiştir.

21. Paydaşlarımızdan Ozan GÜNEL, alandaki üniversite ve bölüm çokluğunun rekabeti arttırdığına dikkat çekerek fark yaratmak adına uygulama imkanlarının genişletilmesi konusunda öneride bulunmuştur.

22. Türkan DOĞAN, Görsel İletişim Tasarımı bölümünün çok yönlü yapısının öğrencilerde yaratabileceği kafa karışıklığına karşın, bölümün bir mentorluk sistemi kurabileceği fikrini pay-laşmıştır.

23. Cansu COŞAN, iletişim ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin eğitim yaşamlarında sıklıkla gelecek ve maddi kaygılarla boğuştuğunu hatırlatmıştır. Bu kaygıdan öğrencilere korumak gerektiğini ifade etmiştir.

24. Cansu COŞAN, günümüzde, özellikle Görsel İletişim Tasarımı gibi bölümlerde, Dijital Vatandaşlık dersinin elzem olduğunu ifade ederek Dijital Vatandaşlık dersinin müfredata eklene-bileceğini önermiştir.

25. Örgüt ÇAYLI, her türlü tasarım için günümüzde hikaye anlatıcılığı vasfının olmazsa ol-maz olduğunun altını çizmiştir. Bu sebeple hikaye anlatıcılığının müfredata girmesini önermiştir.

Raportör:

Arş. Gör. Atakan GÖKTEPE

Benzer Belgeler