• Sonuç bulunamadı

PERŞEMBE

KAPANMA SAATİ: 16.13

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

OLAĞAN TOPLANTISI

TUTANAK METNİ

BİRLEŞİM: 83

14.08.2020

CUMA

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ OLAĞAN TOPLANTISI

BİRLEŞİM: 83 14.08.2020

CUMA

BAŞKAN : Fatih ÜNAL – Meclis 1. Başkanvekili

KÂTİP ÜYELER : Osman KARAASLAN – Harun ÖZTÜRK (Yedek Kâtip Üye)

BİRİNCİ OTURUM AÇILMA SAATİ: 18.20

BAŞKAN – Değerli Meclis üyesi arkadaşlarım, kıymetli misafirler; hepinize hayırlı akşamlar diliyorum.

Yoklamamız yapılmıştır, yeterli çoğunluğumuz vardır.

Ağustos ayı olağan toplantısı, 83’üncü Birleşimi açıyorum.

Gündeme geçiyorum.

GÜNDEM MADDESİ 1: Geçen Toplantı Tutanak Özeti.

BAŞKAN- Gündemin 1’inci maddesi Geçen Toplantı Tutanak Özeti, özet huzurlarınızda. Özet üzerinde söz söylemek isteyen var mı?.. Yok. Yazıldığı şekliyle kabulünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Gündeme İlave Başkanlık Yazıları;

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, gündeme ilave bir Başkanlık yazıları var.

1– Çankaya İlçesi Oran Mahallesi Panaroma AVM önü Kudüs Caddesi üzerindeki yol boyu otopark alanının Belediyemiz Şirketlerinden BELTAŞ A.Ş.ye işletme hakkının devredilmesine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Başkanlık yazısının gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

2– Etimesgut İlçesi Şeker Mahallesi 46368 ada 11 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Başkanlık yazısının gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

3– Etimesgut İlçesi Şeker Mahallesi 46368 ada 5 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Başkanlık yazısının gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

4– Etimesgut İlçesi Şeker Mahallesi 46361 ada 5 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Başkanlık yazısının gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

5– Etimesgut İlçesi Göksu Mahallesi 46458 ada 11 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Başkanlık yazısının gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Gündeme devam ediyoruz.

GÜNDEM MADDESİ 2: Belediyemiz Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının uhdesinde bulunan Depolama Ünitesi Bakım Hizmetinin daha verimli ve etkin yürütülebilmesi amacıyla 3 yıllık hizmet yüklenmesi yapılmasına ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Madde 2, Başkanlık yazısı Gruplara dağıtıldı. Okutulmadan görüşülmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Okutulmasına gerek olmadığı oybirliğiyle kabul edilmiştir.

ÜYE YAŞAR NESLİHANOĞLU – Söz istiyorum.

BAŞKAN – Yaşar Bey, buyurunuz.

ÜYE YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, Murat Bey Başkanımız da bu konuyla ilgili bir açıklama istedi.

Bu Depolama Ünitesi Bakım Hizmeti olup bunun içinde neler var onu açıklamak istiyorum.

7/24 danışmanlık hizmeti,

7/24 kesintisiz bakım desteği, Bunlar çünkü çok önemli, yani anında müdahale edilmesi gerekiyor.

7/24 parça değişimi,

7/24 uzaktan teknik destek sağlanması,

Kuruma ait tüm verilerin tutulduğu depolama, yedekleme, entegre ünitesi, güvenlik hassasiyeti,

Bunların hepsi bu hizmetin içinde. Bunların hepsi önem arz eden işler. Bunlarla ilgili bir Başkanlık yazısı Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.

Görüş olarak ne diyorsunuz, komisyona mı havale edelim, yoksa burada mı görüşelim?

ÜYE YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, komisyona gitmesi uygundur.

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, bu maddenin Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna sevkini talep ediyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Komisyonlardan gelen raporların görüşmelerine başlanılarak;

GÜNDEM MADDESİ 3: Belediyemizin 700.000.000.-TL’lik kredi kullanmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu

BAŞKAN – Madde 3, Komisyon Raporunu kabul edenler…

ÜYE ERTAN IŞIK – Söz istiyorum.

BAŞKAN – Buyurunuz Ertan Bey.

ÜYE ERTAN IŞIK – Sayın Başkan, Saygıdeğer Meclis Üyesi Arkadaşlarım; hayırlı akşamlar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Herhalde bu konu, aldığım bilgiye göre Hukuk Komisyonuna havale edilecek. Ben burada Meclisin huzurunda Mehmet Emin Beye bir soru sormak istiyorum: Bir komisyon başka bir komisyona konuyu havale edebilir mi? Bu yasal mıdır?

Komisyon bununla ilgili bir karar vermesi gerekir; ya “evet” ya “hayır.”

Zaten bu kadük kalmış bir konu. 100 milyon lira ile ilgili olarak, daha önce bu Mecliste bir yetki vermişsiniz, o yetki de yanlış oylama münasebetiyle kadük kaldı. Şimdi biz bunu istiyoruz. Bunun havale edilmesi demek, şu demek yani, bunu vermeyeceğiz anlamına geliyor.

Arkadaşlarımız bu kürsüye çıktığı zaman, hep şunu telaffuz ediyorlar. %99’u oybirliğiyle kararlar alıyoruz. Doğru, tutanak özetleri, isimlendirme komisyonu, trafo yerleri… İlk defa böyle ciddi konuların tamamında bir savsaklama bir öteleme var.

Ben şimdi 125 tane, bundan ötürü geçmişte alınmış karar var. Zamanınızı almamak için bir tanesini okuyacağım.

Büyükşehir Belediye Meclisinin 28.02.1995 gün 180 sayılı kararı ile kabul edilen Çankaya Mamak yol ve viyadük inşaatı için İller Bankasının kefaleti ile Emlak Bankası A.Ş.’den kredi alınmasıyla ilgili kararına, borçlanma süresinin 25 yıla kadar olması, ibaresinin eklenmesine ilişkin Başkanlık Yazısı Büyükşehir Belediye Meclisinin 30.03.1995 tarihli toplantısında okundu. Çankaya – Mamak arası yol ve viyadük inşaatı için İller Bankasının kefaleti ile Emlak Bankası A.Ş.’den 28.02.1995 gün 188 sayılı karar, 1580 sayılı Kanunun 71’inci maddesi gereğince onaylanmak üzere Ankara Valiliğine gönderilmiş olup, gelen 16.03.1995 gün ve vesaire sayılı yasalarla sonuç şu arkadaşlar: 25 yılı kadar olmasının eklenerek Çankaya Mamak arası yol ve viyadük inşaatı için 25 yıla kadar Türkiye Emlak Bankası A.Ş.’den İller Bankasının kefalette bulunması kaydıyla kredi alınması. Anlaşma metni tam olarak, İller Bankası ile imzalamaya Belediye Başkanının yetkili kılınarak oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

Bu tarihte Meclisteki tablo aynen böyle arkadaşlar. O dönemin Belediye Başkanının mensup olduğu partinin belediye meclisinde çoğunluğu yok. Muhalefette çoğunluk var, oybirliğiyle bu yetki veriliyor. Bunun anlamı şudur: Ankara’ya hizmet olsun, yapılacak projelerin önü açılsın.

Her ne hizmetse biz buraya böyle bir taleple geldiğimiz zaman kamuoyu yanıltılıyor. Ben bu konuşmayı yapınca neticenin değişmeyeceğini biliyorum; fakat, Ankara halkı buradan bilsin ki, bizim hiçbir şey yapmamız istenmiyor. Getirdiğimiz bu kararlardan, çoğunluğun gücüne dayanarak her karar ya öteleniyor, ya erteleniyor.

Ben Sayın Mehmet emin Beyin de adaletine güveniyorum. Bir komisyon diğer komisyona havale edebilir mi? Bana göre edemez. Evet veya hayır, karar vermede ben bu görüşlerimi sizinle ve Ankara halkının, kayıtlara geçmesi münasebetiyle, dinlemesi için söz aldım.

Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Hayırlı akşamlar. (CHP ve İYİ Parti

BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.

Mehmet Emin Bey, buyurunuz.

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım;

bunu iyi anlaşılsın diye, kanun maddesi 24’üncü madde. Hiçbir komisyon kararı nihai bir karar değildir. Nihai karara bağlayacak kuruluş, kurul Meclistir. 24’üncü maddeyi olduğu gibi okuyorum:

“Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır.”

Değerli arkadaşlar, konu şu: Yani, 700 milyon ya da bir başka konu, hiç fark etmiyor.

Meclis bir komisyona bir konuyu havale ettiğinde, komisyon bunu görüşür, bir karar alır. Eğer komisyona havale edilen konu görüşülmemişse komisyonda, Başkan önümüzdeki ay onu gündeme almak zorundadır. Burada böyle bir konu yok.

İkincisi, Meclis karara bağlar. Şimdi bizim arkadaşlarımızın Bütçe Komisyonunda aldıkları karar “uygun görülmüş”… Borç stoğu yüzünden Hukuk Komisyonuna havalesi, evet ben de ilk defa yaşıyorum bunu, hukuk komisyonunda borç stoku ile ilgili bilgi istenmiş. Bu karar da CHP’li, İYİ Partili, AK Partili bütün Meclis üyelerinin katılımıyla olmuş. Neticede muğlak bir konu var. Şu anda diyorlar ki, konsolide olarak borç stokuna bakmak lazım. Eğer, borç stokuna konsolide olarak bakarsak, gelirlere de konsolide olarak bakmamız lazım. Bence konsolide bakmaya gerek yok, her kurum kendine münhasır bir şeydir. Burada biraz acele etmemek lazım, başka borçları verdik, belki bu da verilecektir, belki 100 milyon verilecektir, belki 200 milyon, bilmiyorum, komisyonun vereceği bir karar. Ama, Ertan Beyin bana sorduğu soru, komisyonun almış olduğu karar da bir karardır. Meclis şu anda Hukuk Komisyonuna havale etmiyor bunu. Bütçe Komisyonu tavsiye kararı alıyor, Meclis şimdi havale edecek.

Onun için usulde, ilk defa olduğu için, belki çok büyük bir hata gibi gözüküyor ama, hukuken bir şey yok. Ancak, neticede bu işleri zamanında karara bağlamakta fayda var.

Teşekkür ederim.

ÜYE ERTAN IŞIK – Hatta, bunun Altyapı Komisyonuna filan da havale edilmeye göre karar alınabiliyor mu?

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – Eğer Meclis isterse bunu her ay bir komisyona havale eder. Bu komisyonun kararı değil, neticede Altyapı Komisyonuna bir daha havale ederse, siz de zaten şu anda bunu siyasi olarak düşünüyorsunuz, oyalıyorsunuz diye…

ÜYE ERTAN IŞIK – Görevi kötüye kullanmış olur.

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – Kardeşim, görevi kötüye kullanmak o kadar basit bir şey değil. Neticede komisyonun kararı değil, bugün Meclis buna karar verecek.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Metin Bey, buyurunuz.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI METİN AKDEMİR – Kıymetli Başkanım, Değerli arkadaşlarım; komisyonumuz çok uyum içerisinde çalışmakta. Ben buradan komisyon raporuna katkı sağlayan Cumhuriyet Halk Partili ve İYİ Partili, Milliyetçi Hareket Partili ve kendi Parti Meclis Üyelerime çok teşekkür ediyorum.

Biz bu komisyon raporunu hazırlarken, burada açıkça söylemekte sıkıntı yaşıyorum aslında. İlgili bürokrat arkadaşımız, komisyonun istediği bilgi ve belgeleri tam olarak sunamadı bize. Biz raporun ertelemesini yazdık ama Ertan Beyin söylediği sıkıntıların burada yaşanacağını düşündüğümüz için 700 milyonun borçlanmasını verdik, ancak raporumuzun 6 ve 7’nci

sayfalarını okusaydı Ertan Bey, sanırım bu konuşmayı yapmayacaktı. Çünkü, ilgili arkadaş, Harun Bey de orada idi, 22.07.2020’de raporu tamamladığımızı, Emin Abinin dediği gibi, yazmakla birlikte, uygun mütalaa ettik verdik, ama o bilgi ve belgeler bize gelmediği için, yani belediyede kümülatif bir borç stokuyla ilgili bir çalışma yapılmadığı için Hukuk Komisyonuna gitsin dedik, arkadaş zaman kazansın dedik ve bunu Adnan Bey ile de paylaştım. Hiçbir art niyet yoktur, hiçbir ön yargı yoktur. Mesele Ankara’ya hizmet ise gerisi bizim için teferruattır AK Partisi ve MHP Grupları için.

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Sinan Bey, buyurunuz.

ÜYE SİNAN BURHAN – Sayın Başkanım, Değerli Meclis Üyeleri; ben Ertan Beyin sözleri üzerine söz alma gereği hissettim.

Özellikle şunun altını çizmek isterim: Biz hepimiz Ankara’nın farklı ilçelerinden seçilmiş belediye meclis üyeleriyiz. Hepimizin görevi Ankara’ya hizmet etmek, esnafına hizmet etmek, öğrencisine hizmet etmek, çalışanına hizmet etmek; dolayısıyla da AK Parti Grubu olarak bugüne kadar bütün projelerde bunu düşünerek hareket ettik. AK Partinin temel misyonu, amacı hizmet siyasetidir. Halka hizmeti hakka hizmet olarak gören bir anlayıştan geliyoruz.

Sayın Murat Köse Başkanımız zaman zaman yapmış olduğu konuşmalarda, diyor ki kararların %97-98’i oybirliğiyle geçti. Gerçekten de geçti.

Otobüs ile bir borçlanma konusu geldi. Evet, ilk başlarda konunun detaylı araştırılması ile ilgili süreçler uzamış olabilir ama “Evet” denildi.

ASKİ ile ilgili teknik detayların incelenmesi, ki aynı zamanda Meclisin denetim görevi de var, araştırma görevi de var, süreci inceledikten sonra ASKİ ile de destek verildi.

İtfaiye ilgili de destek verildi.

Dolayısıyla da AK Parti grubu hiçbir şeyin önüne takoz koymuyor, hiçbir projeyi engellemiyor. Hepimiz Ankara’da yaşıyoruz. Ankara’nın havasından suyundan istifade ediyoruz.

Ankara bizim, Ankara Cumhuriyetin başkenti. Her tarafta her zaman söylüyoruz, Hacı Bayramı Veli’nin Başkenti. Dolayısıyla da bizim Ankara’ya ilişkin herhangi bir sıkıntımız söz konusu olmaz.

Haa, şunu özellikle belirtmek isterim: Yani, seçim öncesinde Mansur beyin vermiş olduğu bazı sözler var, bazı projeler yapacağından bahsetti. İşte şu kadar metro yapacağız dedi.

İşte, yapay zeka enstitüleri kuracağız dedi. Barajlar üzerine paneller kuracağız dedi. Hafriyat gelirlerinden metro yapacağız dedi ve daha sonra da şunu söyledi: Dedi ki ben bu kadar belediyenin borçlu olduğunu bilmiyordum, dedi. Dolayısıyla da şunu yapmayalım lütfen. Eğer, bu konuda bir mazeret varsa, eğer bu konuda dediğim gibi bütçe yoksa, ya da Mansur Beyin vermiş olduğu sözleri yerine getirmekte sıkıntı çekiyorsa, bunu da ifade edebilir, AK Parti Grubu da Ankaralının menfaatine olan konularda destek verir. İkide bir “yaptırmıyorlar” ikide bir

“engelliyorsunuz” ikide bir “çalıştırmıyorsunuz” gibi bir yaklaşım doğru değil arkadaşlar. Bu bir algı çalışması, bu bir bilgi çalışması. Biz de bu sektör içerisinden gelen birisi olarak söylüyoruz.

Siyasetinizin bir parçası haline gelmemesini ben rica ediyorum.

Ben de kayıtlara düşmek için böyle bir konuşma yaptım.

Teşekkür ediyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.

Osman Bey buyurunuz.

ÜYE OSMAN KARAASLAN – Sayın Başkan, Değerli Meclis üyesi arkadaşlarım; ben de Plan ve Bütçe Komisyon Başkanvekili olarak söz almış bulunmaktayım.

Tabii, biraz önce Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyesi Ertan Bey buraya bir mağdur

Komisyonunda, Değerli Üyeler Başkanımız Metin Akdemir, Güdül Belediye Başkanımız Muzaffer Yalçın, Ali İhsan Ölmez, Aydın Gökmen, Rüştü Biçer, Berkay Gökçınar, Ali Ünal ve Serdar Kendir üyelerimizin katılımıyla Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısını yaptık ve bu toplantıda, işte Ali Başkanımız burada, Serdar Bey zannediyorsam burada, Muzaffer Başkanımız burada. Yani, o gün biz komisyonda 700 milyon TL.lik borçlanmanın verilmemesiyle ilgili herhangi bir olumsuz görüş bildirmedik. Biz sadece dedik ki, bütçe açığının somut bir biçimde ortaya konulması, yapılacak borçlanmada usulsüz borçlanma yapıldığı sonucu ortaya çıkacak bu tür borçlanmalarda buna karar veren tüm makam ve mevkilerin eğer %10’luk borç verme stokunu aşma hali varsa, bununla ilgili herhangi bir yaptırım olacaksa veya bu borçlanma stoku ne kadar kalmış, bununla ilgili sadece Hukuktan bir görüş istedik.

Biz hatta o gün şunu da orada dile getirdik, dedik ki yine bir mağdur edebiyatı başlayacak, biz raporu yazalım, onaylayalım, Meclise bir polemiğe sebep olmayalım, borçlanmadan dolayı sürekli işte çalıştırılmıyor, iş yapamıyoruz, para vermiyorlar gibi bir algı oluşmasın diye komisyon raporuna ret vermedik. Sadece hukuktan görüş istedik ve bu görüşü de işte Başkanlarımız burada Ali Başkanımız, Serdar Bey, AK Parti grubundaki arkadaşlarımız, hukuktan görüş gelsin, ondan sonra gereken ne ise, kalan borç stoku öğrenilsin verilmeyle ilgili ne kadarlık bir kredi kullanımı hakkı kalmış, bununla ilgili görüş istedik. Bu görüş neticesinde de gereken borçlanmayla ilgili karar verilecek.

Yani, şunu demek istiyoruz, Ertan Bey lütfen bu konuları bir mağdur edebiyatının başlangıcı olaraktan tekrardan gündeme alıp ısıtmayalım.

Hepinize teşekkür ediyorum.(AK Parti sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Adnan Bey, buyurunuz.

İYİ PARTİ GRUBU ADINA GRUP BAŞKANVEKİLİ ÜYE ADNAN BEKER – Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri; İYİ Parti grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Şimdi 18 ay oldu bu Meclisteyim ve 18 Meclis toplantısı yaptılar. Arkadaşlarımız diyor ki “Mağdur edebiyatı yapmayın.” Biz kendimiz için mağdur edebiyatı falan yapmıyoruz arkadaşlar. 18 aydır Ankara Büyükşehir Belediyesinin getirdiği kaç tane proje için kredi verildi?

Bugün konuştuğumuz olay bundan en az 13-14 ay önce bizim buraya sunduğumuz bir konudur.

Madem biz edebiyat yapmayalım, bazı konularda ben bir önerge veriyorum, tak diye geçiyor. Bu 700 milyon liralık önergemizi, hemen tespit etsinler, Sayın Murat Köse Başkan da bir önerge versin oylayalım, ihtiyacımız olan yerde de kullanalım. İhtiyacı olan yerde edelim.

Değerli arkadalar, 18 aydır bu Mecliste daha bir gün AK Parti Grubu “Ankara’mızın şu eksiği var, şöyle bir proje yapmanız lazım, bu proje de buraya lazım, bu ilçemizin ihtiyacıdır, Ankara’mızın ihtiyacıdır” diye daha bir proje getirip koymadınız. Bunu koyardınız, bunun finansı da böyle derdiniz ve önerirdiniz. (AK Parti sıralarından gürültüler)

Dinleyin kardeşim, bir dakika. Önerirdiniz.

Bakın hepimiz Ankara’ya hizmet etmek için burada varız. Devamlı şu konu var. Bu Ankara’nın her kuruşu Ankara’nın helalidir, biz de onu korumakla mecburuz.

Burada bazı konularda şuradan para almayalım, şuraya yardım edelim, tamam yapalım.

Esnafımızın yanında olalım, oluyoruz. Bakın 7.500 tane taksicinin bugün pandemi sürecinde, buna da bir teşekkür ediyorum Belediyeye… Yarın servisçilerimize de yaptıralım, esnafımızın yanında olalım. İlçe belediyeleri de esnaflarının yanında olsun. Onlar da belli şeylerden feragat etsin. Fakat feragat edilen her şey bütçeden gidiyor. Bütçeden gittiği zaman Sayın Parti Başkanı tweet atıyor, işte diyor ki “Yapamıyorsanız bırakın gidin, niye yapmıyorsunuz, niye etmiyorsunuz:” Parti Başkanım önümüzü açın da yapalım.

Bu Meclisten asfalt için kredi istendi, o gün ASKİ borçları için kredi istenildi, önce müteahhitlerin borçları ödensin denildi. Ve bugün şikayet ediyorum: Ben gördüğüm şu, teşekkür ediyorum, doğru yere geliyorum. Bakın Çubuk Belediye Meclis üyemiz burada çok güzel bir

konuşma yaptı, dedi ki, Ankapark ile ilgili bir öneri sundu. Kendisine teşekkür ediyorum.

Ankapark yanlış bir projedir. Bunlara girmemize gerek yok, ama yapılmıştır, yapılana bu Meclis sahip çıkacak, Ankara sahip çıkacak. Yapılan sözleşmeler inşallah neticelenip de kiracı çıktığında da Mansur Başkanın da projesi vardır, onu da getirip Meclise sunacak.

Değerli arkadaşlar, şimdi söylenecek çok söz var, konuşacağımız çok da şey var. Ama önümüzde daha bir 3,5 senemiz var. Ankara hepimizin Ankarası. Bakın gerçekten Ankara’nın projelerine hep beraber el atalım. Burada polemiklere girmemize gerek yok. O komisyondan o komisyona, o komisyondan o komisyona gitmesine de gerek yok. Yani, bunu burada yıllardır Meclis üyeliği yapan üstatlar var. Bu kredi, eğer belediyenin ihtiyacı varsa bunu bir an önce verelim.

Peki, geçmişte, 25 senedir demiyorum, geçmiş dediğimiz zaman kızıyorsunuz; mesela arsa satışı için başkana yetki verilmiş, kiraya vermek için başkana yetki verilmiş; burayı yöneten bir başkanımız var, bu dönem niye vermiyoruz biz bunu? Verelim denetleyelim. Projeler sunalım, eksik olanları dile getirelim.

ÜYE MURAT KÖSE – Bugüne kadar verdiğimiz borçlar var…

İYİ PARTİ GRUBU ADINA GRUP BAŞKANVEKİLİ ÜYE ADNAN BEKER – Başkan bana söyle ben cevabını veririm. Bana söyle ya…

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – Şu anda arsa satışları var.

İYİ PARTİ GRUBU ADINA GRUP BAŞKANVEKİLİ ÜYE ADNAN BEKER – Tamam bir Etimesgut’a verdiniz. Haa, bugün geliyorsa özür dilerim, bugün veriyorsanız teşekkür ediyoruz. Benim bilgim olmadığı için.

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – ASKİ’ye 120 dönüm satış yetkisi verdik.

ÜYE MEHMET EMİN AYAZ – ASKİ’ye 120 dönüm satış yetkisi verdik.