• Sonuç bulunamadı

Kanunun geçici 43. maddesine göre 1416 sayılı Kanuna uyarınca yurtdışında geçen öğrenim sürelerinin borçlandırılması

Kanunun 4. Maddesinin Birinci Fıkrasının (c) Bendine Tabi Olanların Borçlanmaları

4- Kanunun geçici 43. maddesine göre 1416 sayılı Kanuna uyarınca yurtdışında geçen öğrenim sürelerinin borçlandırılması

1416 sayılı Kanuna göre yurt dışına gönderilen, öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönen ve yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanlardan, 6353 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 12.7.2012 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlayan ve Kanunun geçici 4. maddesi kapsamında çalışmaya devam edenler, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmının tamamını veya bir bölümünü

12.7.2012 tarihinden itibaren üç ay içinde Kuruma müracaat etmeleri halinde borçlanabileceklerdir.

6353 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 12.7.2012 tarihinde mecburi hizmetleri devam edenler ise borçlanma kapsamında bulunan sürelerini, mecburi hizmetlerini tamamladıkları tarihten itibaren üç ay içinde Kuruma müracaat etmeleri halinde borçlanabileceklerdir.

(2014/5 sayılı Genelgenin I/H-7. maddesiyle eklenen paragraf) 1416 sayılı Kanuna göre yurtdışına gönderilen ve öğrenimini başarı ile tamamlayarak yurda dönenlerden Kanunun geçici 43. maddesi kapsamında yurtdışında geçen sürelerini borçlanmak için süresinde müracaat etmeyenlerin müracaat süreleri 6495 sayılı Kanunun 41. maddesi ile Kanuna eklenen geçici 51. madde ile 2.11.2013 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bu kapsamdaki sigortalıların borç tutarları, borçlanma talep dilekçelerinin Kurum kayıtlarına geçtiği tarihteki derece kademeleri ve varsa ek göstergeleri ile aylığa ait tüm unsurlar dikkate alınmak suretiyle müracaat tarihindeki emekli keseneği ve kurum karşılığı oranları üzerinden hesap edilecektir.

Sigortalılar borç tutarını kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde (def’aten) peşin olarak ödeyebilecekleri gibi isterlerse borç tutarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren oniki ayda eşit taksitler halinde de ödeyebileceklerdir.

Borcun oniki eşit taksitle ödenmesi durumunda borçlanma işleminin yapıldığı tarihte, hesap edilen toplam borç tutarının 12’de biri (aylık taksit tutarı) yine bu tarihteki prime esas asgari kazanca oranlanarak, bulunan bu oran ilgili ayın prime esas asgari kazancı ile çarpılacak ve aylık taksit tutarı tespit edilecektir. Prime esas asgari kazancın değişmesi halinde, borcun hesaplandığı tarih borcun ödeneceği tarih kabul edilerek bulunan oran sabit kalmak suretiyle, bu oranın yeni prime esas asgari kazançla çarpılması sonucu aylık borç tutarı yeniden hesap edilecektir.

Bu husus borçlanma tahakkuk tablolarına “Borç tutarı defaten ödenebileceği gibi oniki eşit taksitle de ödenebilecektir. Taksitle ödenmesi durumunda prime esas asgari kazancın değişmesi halinde taksit tutarı yeniden belirlenecektir” şeklinde not koymak suretiyle ilgililere bildirilecektir.

Borcunun tamamını peşin ödeyenler ile taksit ödeme dönemi sonunda borcunun tamamını ödediği tespit edilenlerin borçlanmış oldukları süreler fiili hizmet süresinin hesabında dikkate alınacaktır.

Geçici 43. maddeye göre yapılacak borçlanma işlemlerinde sigortalılar hakkında mülga hükümleri dahil 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacağından, aylık taksitlerini zamanında ödemeyenlerin borçlanma işlemleri iptal edilip, önceki aylara ilişkin olarak ödemiş oldukları tutarlar, süresi geçen son taksit tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgililere faizsiz olarak iade edilecektir.

(2015/19 sayılı Genelgenin G/7. maddesiyle eklenen paragraf) Bu kez, 6645 sayılı Kanunun 52. maddesi ile Kanunun geçici 43. maddesinde yapılan değişiklik ile 1416 sayılı Kanuna göre yurt dışına gönderilenlerden öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönen ve yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini, 6353 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 12.7.2012 tarihinden önce tamamlamış olanlardan 12.7.2012 tarihinden itibaren 3 ay içinde müracaat etmemiş olması nedeniyle borçlanma hakkını kaybedenler ile mecburi hizmetini 12.7.2012 tarihinden sonra tamamlayanlardan borçlanmak için Kuruma 3 ay içinde müracaat etmesi gerekenlerin başvuru sürelerine ilişkin 3 aylık süre yürürlükten kaldırıldığından süresi içinde müracaat etmemesi nedeniyle borçlanma hakkını kaybedenlerin, 23.4.2015 tarihinden itibaren süre sınırlaması olmaksızın müracaatları halinde yukarıda hükmüne yer verilen geçici 43. madde uyarınca borçlanma işlemleri yapılacaktır.

5- (2014/5 sayılı Genelgenin I/H-8. maddesiyle değiştirilen başlık) Kanunun geçici 44. ve geçici 51. maddelerine göre yapılan borçlanmalar([119])

23.4.1999 ile 14.2.2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren ve 22.6.2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların, 6353 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 12.7.2012 tarihinden itibaren 3 ay içinde Kuruma müracaat etmeleri halinde, yaş haddine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, memuriyetlerinin sona erdiği tarih ile 22.6.2006 tarihi arasındaki dönem içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılığı toplamları, görevden ayrıldıkları tarihteki derece ve kademelerine hizmet olarak sayılacak sürenin her üç yılına bir derece ve her yılına bir kademe verilmek ve öğrenim durumları itibarıyla 657 sayılı Kanunun 36. maddesindeki yükselebilecekleri dereceleri geçmemek üzere tespit edilecek derece ve kademeleriyle başvuru tarihinde uygulanmakta olan katsayılar esas alınarak belirlenecek olan emekli keseneğine esas aylık tutarları üzerinden Kurumumuz tarafından hesaplanacak tutar halen çalıştıkları veya kamu görevlisi olarak en son çalışmış oldukları kamu idarelerine bildirilecektir.

Söz konusu tutarlar kurumlarca borcun kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Kuruma defaten ödenecektir.

(2014/5 sayılı Genelgenin I/H-8. maddesiyle eklenen paragraf) 6495 sayılı Kanunun 41. maddesiyle Kanuna eklenen geçici 51. madde ile 23.4.1999 ile 14.2.2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erip, 22.6.2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların 5510 sayılı Kanunun geçici 44.

maddesinde belirlenen süre içerisinde başvuru hakkını kullanmamış olanların ya da bu şartları taşımalarına rağmen süresi içinde müracaat etmedikleri için başvuruları reddedilenlerin müracaat süreleri 31.12.2013 tarihine kadar uzatılmıştır.

(2014/5 sayılı Genelgenin I/H-7. maddesiyle eklenen paragraf) Yine aynı Kanun ile 28.2.1997 ile 23.4.1999 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erip, 8.8.1999 tarihli ve 4455 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların 2.8.2013 tarihinden 31.12.2013 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeleri halinde, haklarında Kanunun geçici 44. maddesi hükümleri uygulanmak suretiyle memuriyetlerinin sona erdiği tarih ile 22.6.2006 tarihi arasındaki sürede uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılığı toplamları halen çalıştıkları veya kamu görevlisi olarak en son çalışmış oldukları kamu idarelerince yatırılmak suretiyle sigortalıların hizmet sürelerinden sayılması imkanı getirilmiştir.

Sigortalılar Kanunun geçici 44. maddesinin yürürlüğe girdiği 12.7.2012 tarihinden itibaren üç ay içinde T.C. Kimlik Numaralarını, emeklilik sicil numaralarını, varsa Kanunun 4.

maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendine tabi çalışmalarına ilişkin sicil numaralarını belirtmek suretiyle yazılı başvuruda bulunacaklar sigortalılardan talep dilekçesi dışında herhangi bir belge istenmeyecek gerekli yazışmalar ilgililerin görev yaptıkları kurumlardan temin edilecektir.

Ayrıca, memuriyetlerinin sona erdiği tarih ile 22.6.2006 tarihi arasındaki dönem içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılıklarının hesap edileceğinden, söz konusu süre ilgililerin bildirdiği T.C. Kimlik Numaraları ve sicil numaraları ile internet üzerinden sorgulama yapılarak prim ödenmemiş süreler tespit edilecektir. Tereddüde düşülmesi halinde ise ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğü ile yazışma yapılacaktır.

Borçlanılan bu süreler kazanılmış hak aylığı ve emeklilik keseneğine esas aylığın tespitinde değerlendirilmeyecektir.

Haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile 5525 sayılı Kanun uyarınca ortadan kaldırılmış olanlardan memuriyetten çıkarılmış olanlar, kurumlarına yeniden atanmak

üzere başvurmaları halinde bu başvurularının ilgili kurumların kayıtlarına geçtiği tarihten başlayarak bu kurumlara atamalarının yapılıp kendilerine tebliğ edildiği tarihe kadar olan dönem içerisindeki uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış süreleri hakkında da Kanunun geçici 44. maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılmış olan derece yükselmesi ve kademe ilerlemeleri saklı kalmak kaydıyla, söz konusu fıkra hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

Ataması bu maddenin yürürlük tarihi olan 12.7.2012 tarihinden önce yapılmış olanların bu hükümden yararlanabilmesi için, maddenin yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde,

Bu maddenin yürürlük tarihinden önce atama talebinde bulunduğu halde atama işlemleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra tamamlananlarında atamalarının yapıldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde Kuruma başvuruda bulunmaları halinde haklarında maddenin birinci fıkrasında belirtilen esaslara göre işlem yapılacaktır.

Ayrıca, bu maddenin yürürlüğünden önce Kanunun geçici 4. maddesinin onyedinci fıkrası uyarınca borçlanma hakkından yararlanmış olanlardan, borcunun tamamını ödemiş olanların, maddede uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış süreler dendiği için bu sürelerde emekli keseneği ve kurum karşılıkları yatırılmış süre olarak kabul edilip yeniden borçlanma işlemi yapılmayacaktır.

Ancak Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle borçlarını ödemeye devam edenlerin, ödedikleri tutara karşılık olan süre orantı yapılmak suretiyle bulunacak ve bu süre göreve başladıkları tarihten geriye doğru götürülerek borçlanmanın yapılacağı başlangıç tarihi tespit edilecek ve borçlanma işlemi;

a) Başlangıç tarihinin 22.6.2006 tarihinden önceki bir tarih olması halinde görevlerine son verildiği tarih ile başlangıç tarihine kadar,

b) Başlangıç tarihinin 22.6.2006 tarihinden sonraki bir tarihe sarkması halinde ise görevine son verildiği tarih ile 22.6.2006 tarihine kadar olan süre borçlandırılacak,

Hesaplanan borç tutarı ilgililerin halen çalıştıkları veya kamu görevlisi olarak en son çalışmış oldukları kamu idarelerine bildirilecektir.

22.6.2006 tarihinden sonraki bir tarihte göreve başlamış olanlar ise 22.6.2006 tarihi ile görevlerine başladıkları tarih arasında kalan sürelerine ait Kanunun geçici 4. maddesinin onyedinci fıkrası uyarınca kalan borçlarını ödemeye devam edeceklerdir.

(2014/32 sayılı Genelgenin I/I-11. maddesiyle 11.12.2014 tarihinde eklenen paragraf) Bu kez, Kanuna 6552 sayılı Kanunun 60. maddesi ile geçici 56. madde eklenmiştir.

(2014/32 sayılı Genelgenin I/I-11. maddesiyle 11.12.2014 tarihinde eklenen paragraf) Buna göre;

- Daha önce Kanunun geçici 44 veya geçici 51. maddeleri kapsamında bulunanlardan öngörülen süre içinde başvuru hakkını kullanmamış, başvuruda bulunmuş olmakla birlikte borç tutarı süresi içinde ödenmemiş olanlar, başvuru için herhangi bir süre sınırı olmaksızın 11/9/2014 tarihinden itibaren Kuruma başvurmaları halinde yukarıda hükmüne yer verilen geçici 44. madde ile sağlanan haklardan yararlandırılacaktır.

- Kanunun geçici 4. maddesinin onyedinci fıkrası uyarınca borçlandırılarak borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerin ödemiş oldukları tutarların iadesini istemeleri halinde, geçici 44. madde kapsamında hesaplanan emeklilik keseneği ve kurum karşılığı tutarları halen çalıştıkları veya kamu görevlisi olarak en son çalışmış oldukları kamu idarelerine bildirilecek olup, bildirimi takip eden altı ay içerisinde Kuruma defaten ödenecektir. Bu süre içinde ödenmezse gecikme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla daha önce yatırmış oldukları tutarların kamu idaresince yatırılan kısmı sigortalılara faizsiz olarak iade edilecektir.

- (2015/19 sayılı Genelgenin G/8. maddesiyle değiştirilen paragraf) Kanunun geçici 4.

maddesinin onyedinci fıkrası, geçici 44. maddesi, geçici 51. maddesi ve geçici 56. maddeleri

kapsamında borçlandırılmak suretiyle hizmet olarak alman süreler ile söz konusu maddeler kapsamında belirtilen sürelerde diğer sigortalılık statülerine tabi olarak uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen sürelerin tamamı memuriyette geçmiş kabul edilerek Kurumlarınca 6552 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.9.2014 tarihi itibarıyla sigortalıların kazanılmış hak aylıklarının tespitinde değerlendirilecektir.([120])

(2014/32 sayılı Genelgenin I/I-11. maddesiyle 11.12.2014 tarihinde eklenen paragraf) Bu genelgenin üçüncü kısmının “Ortak Hususlar” başlıklı dördüncü bölümünün “9- Haklarında Kanunun geçici 4, geçici 44, geçici 51, geçici 56 ve 926 sayılı kanunun geçici 32.

maddesi uygulanan (4/b) kapsamındaki sigortalılarla ilgili yapılacak işlemler” alt başlığı ile yapılan düzenleme uyarınca, daha önce 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı bulunan ve hakkında Kanunun geçici 44, geçici 51 veya geçici 56. maddeleri uygulanacak sigortalılardan prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılık süresi bildirilmesine karşın hizmet bildirimi yapılmayanların Kurumumuza tekrar müracaat etmeleri veya durumun Kurumumuzca tespit edilmesi halinde ilgili SGİM/SGM ile gerekli yazışmalar yapılacak ve sigortalının hizmet süresi tekrar hesaplanarak ilgili kuruma bildirilecektir. Bunlardan henüz işlemi tamamlanmamış olanlar hakkında da bu doğrultuda işlem yapılacaktır.

ALTINCI BÖLÜM

Kanunun 4. Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendine Tabi Olanların Vergi