• Sonuç bulunamadı

– KAMUYU AYDINLATMA VE ŞEFFAFLIK

Belgede FAALiYET RAPORU 2011 (sayfa 67-70)

8. Şirket Bilgilendirme Politikası

Yönetim Kurulumuz tarafından oluşturulan Bilgilendirme Politikası; TTK hükümlerine, SPK, İMKB düzenlemelerine ve Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyumlu olarak oluşturulmuş olarak Şirket internet sitesinde yayımlanmaktadır.

Kamuyu aydınlatma ile ilgili her türlü hususu gözetmek ve şirkete yöneltilen soruları cevaplamak üzere Yatırımcı İlişkileri Birimi görevlendirilmiştir. Birim, Şirket Bilgilendirme Politikası çerçevesinde doğru, eksiksiz bir şekilde, eşitlik ilkesini gözeterek, sorulan soruları cevaplamaya çalışır.

Ticaret Sicil Gazetesi, Resmi Gazete, günlük gazete ilan ve duyuruları, basın bültenleri aracılığı ile yapılmaktadır.

9. Özel Durum Açıklamaları

Sermaye Piyasası Kurulu’nun “Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği” uyarınca Şirketimizce 2011 yılında 44 adet özel durum açıklaması yapılmıştır.

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na 08.02.2011 tarihinde “Sığır Besiciliği Hakkında” ve 20.04.2011 tarihinde

“Uyum A.Ş. Ortaklarından Yaşar Balkanlı hakkında” yapılan açıklamalar için SPK tarafından ek açıklama talep edilmiştir.

Gerekli işlemler, gelen talepler sonucunda yapılarak KAP güncellemeleri /düzeltmeleri ivedilikle sağlanmıştır. Uyum’a, özel durum açıklamaları nedeniyle 2011 yılı içinde SPK’nın uyguladığı herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır.

Şirketimiz hisselerinin yurtdışı borsalara kote olmaması sebebiyle, yurtdışı borsalara herhangi bir bildirimde bulunulmamıştır.

Şirketimiz özel durum açıklamalarını yapmaya, Yatırımcı İlişkileri Birim Yöneticisi Önder Mutlu Bulut ve Muhasebe Müdürü Erol Alkan yetkilidir. Özel durum açıklamalarına internet sitemizden ulaşılabilmektedir.

10. Şirket İnternet Sitesi ve İçeriği

2009 yılında tasarımı yenilenen ve içerik zenginleştirmesi yapılmış olan şirket internet sitemiz, “Kurumsal, Yatırımcı İlişkileri, Kampanyalar, Mağazalar, Uyum Dünyası ve İletişim“

ana bölümleri ve bunlara bağlı alt bölümlerle hizmet verirken, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde yer alan hususları (II. Bölüm, Madde 1.11.5) ve daha birçok konuyu bünyesinde barındırmaktadır.

Yatırımcı İlişkileri başlığı altında “Kurumsal Yönetim, Finansal Raporlar, Kar Payı ve Sermaye Artırımı Bilgileri, Halka Arz Bilgileri, Özel Durum Açıklamaları, Genel Kurul Bilgileri, Ortaklarımıza Duyurular, Sık Sorulan Sorular ve Yatırımcı İletişim” ana bölümleri bulunmaktadır. Bu ana bölümlere bağlı alt bölümlerde yatırımcılarımız Uyum hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmektedir. Yatırımcı İlişkileri sayfamız düzenli olarak güncellenmektedir.

2012 yılında Şirket internet sitemizde yapılması düşünülen yenileme çalışmalarına paralel olarak Yatırımcı İlişkileri

UYUM 2011 FAALİYET RAPORU 67 amacıyla, İngilizce olarak da düzenlenmesi planlanmaktadır.

11. Gerçek Kişi Nihai Hakim Pay Sahibi / Sahiplerinin Açıklanması

Uyum Gıda İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklık yapısı aşağıda yer almaktadır. Şirket ortaklık yapısı internet sitemizde ve faaliyet raporunda yayımlanmaktadır.

Hissedar Hisse Nominal Değeri (TL) Pay Oranı (%)

İskender Keleş 3.919.860,00 19,60%

Ali Akyüz 3.080.000,00 15,40%

Mehmet Akyüz 3.919.860,00 19,60%

Ahmet Akyüz 3.080.000,00 15,40%

Mutluuyum A.Ş. 280,00 0,00%

Halka Açık 6.000.000,00 30,00%

TOPLAM 20.000.000,00 100,00%

2011 yılı Nisan ayında Şirketimiz ortaklarından ve yönetim kurulu üyemiz Yaşar Balkanlı, %8,40 oranındaki paylarını, Şirket ortaklarımızdan İskender Keleş ve Mehmet Akyüz’e eşit oranlarda devrederek Şirketimizden ve Yönetim Kurulumuzdan ayrılmıştır. Yapılan işlemler hakkında yapılan bilgilendirmelere KAP ve Şirket internet sitemizde yer verilerek yatırımcılarımızın bilgilendirilmesi sağlanmıştır.

Yukarıda hisse devir işlemi sonucu oluşan ortaklık yapısı yer almaktadır.

SPK’nın Seri: VIII No: 54 tebliği kapsamında, Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, üst yönetim kadrosu, ortaklıkta önemli karar ve yetki sorumluluğu taşıyan diğer kişiler ve sermayenin veya toplam oy haklarının doğrudan veya dolaylı olarak %5 veya daha fazlasına sahip ortaklarının veya söz konusu kişilerle birlikte hareket edenlerin Uyum hisse senetlerini almaları yada satmaları durumunda İMKB’ye bildirim yapmaları gerekmektedir.

12. İçeriden Öğrenebilecek Durumda Olan Kişilerin Kamuya Duyurulması

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri VIII No: 54 sayılı “Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği”nin

“İdari sorumluluğu bulunan kişilerin sermaye piyasası araçlarına ilişkin işlemlerinin açıklanması” başlıklı 19’uncu maddesinde belirtilen “Sermayeyi temsil eden paylar ve

bu paylara dayalı diğer sermaye piyasası araçlarına ilişkin idari sorumluluğu bulunan kişiler ve bunlarla yakından ilişkili kişiler hesabına yapılan işlemlerin toplam miktarı son on iki ay içinde 10.000 TL tutara ulaşmadıkça bildirimde bulunulmaz. İşlemlerin toplam miktarı idari sorumluluğu bulunan kişiler ve bunlarla yakından ilişkili kişiler tarafından gerçekleştirilen tüm işlemler toplanarak hesaplanır.” hükmü çerçevesinde işlem yapılması zorunludur.

İçeriden öğrenebilecek durumda olan yönetim kurulu üyeleri, üst yönetim kadrosu ve bilginin paylaşılmasında görev alan kişilerin listesi aşağıda verilmektedir.

Adı Soyadı Ünvanı

İskender Keleş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akyüz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Akyüz Yönetim Kurulu Üyesi

Ahmet Akyüz Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Kahraman Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Erol Çelen Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi

Sait Koç Genel Müdür

Şule Gündoğdu Mali İşler Direktörü Yılmaz Arslan Satış Direktörü

Ayşe Mine Küçük Kurumsal İletişim Direktörü

Erol Alkan Muhasebe Müdürü

Olcay Akcan Bütçe ve Raporlama Müdürü Erdinç Kayacıoğlu Yatırımlar Müdürü Birgül Atasayar Müfettiş

Zuhal Akça İ.K. Kurumsal Gelişim Müdürü Serkan Akbaş Lojistik Müdürü

Levent Çetinkaya Finansal Raporlama Müdürü Önder Mutlu Bulut Yatırımcı İlişkileri Sorumlusu Asuman Kuş Yönetim Kurulu Asistanı

Ali Yüksel Avukat

A. Zafer Karaca Danışman

Hilmi Özalp Avukat

Tuğba Balıklı Denetçi

Sait Öcal Yeminli Mali Müşavir

BÖLÜM III – MENFAAT SAHİPLER 13. Menfaat Sahiplerinin Bilgilendirilmesi

Menfaat sahipleri kendilerini ilgilendiren hususlarda Şirket tarafından Genel Kurul tutanakları, özel durum açıklamaları, basın bültenleri, toplantılar, e-posta ve internet sitesi ile bilgilendirilmektedir. Çalışanların bilgilendirilmesi amacıyla kurum içi e-posta gönderimi yapılmaktadır. Ayrıca menfaat sahiplerinin bilgilendirilmesi konusunda Yönetim Kurulu tarafından kullanılan bir duyuru modeli oluşturularak İnsan Kaynakları Departmanı’nın kullanımına sunulmuştur.

14. Menfaat Sahiplerinin Yönetime Katılımı

Uyum’da personelin yönetime katılımı her zaman teşvik edilmekte, personelin işin iyileştirilmesine yönelik önerileri yöneticiler tarafından dikkate alınarak değerlendirilmektedir.

Çalışanlar yeni fikir, öneri ve taleplerini Şirket’in üst düzey yöneticilerine ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne doğrudan ya da şirket içinde kurulan istek-iletişim noktaları sayesinde iletme imkanına sahiptirler.

15. İnsan Kaynakları Politikası

Ürün ve hizmetlerin kalitesinin çalışanlarının kalitesi ile başladığının bilincinde olan Uyum, ”En Değerli Varlığımız Çalışanlarımızdır.” felsefesiyle en iyi personeli ve yetişmiş insan gücünü kuruma çekmek ve istihdam etmek istemektedir. Bu sayede insanımızın yeteneklerinden, gücünden ve yaratıcılığından azami fayda sağlayarak, verimliliklerini artırabilir ve gelişmelerine imkan sağlayabiliriz.

Uyum, çalışanlarının eğitimine çok büyük önem vermektedir.

Kendi bünyesinde kurduğu Eğitim Birimi ve uzman eğitim kadrosuyla; Yönetici Yetiştirme eğitim programı ve Taze Gıda Okulları eğitim programı ile şirket merkez kadrosunda veya mağazalarda görev alacak yeni yöneticilerini ve mağazalarında görev alacak personelini en iyi şekilde seçip yetiştirme imkanını bulmaktadır.

Türkiye’de büyük önem taşıyan sivil savunma, yangın, ilk yardım gibi faaliyet ve konularda, sorumlu kamu kuruluşları ile işbirliği içinde tatbikat ve eğitim organizasyonları gerçekleştirilir.

İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Şirket ihtiyaç ve beklentilerini

16. Müşteri ve Tedarikçilerle İlişkiler Hakkında Bilgiler 1998 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana içinde bulunduğu Yerel Perakende sektöründe ilkleri gerçekleştiren Uyum’un, bu başarısının arkasında deneyimi ve değişen koşullarda öncü hareket ile dinamik bir şirket kültürü oluşturması yatmaktadır. Pazarı ve müşterisini çok iyi tanıyıp proaktif davranması ve değişime ayak uydurması Uyum’un sektörde başarılı olmasındaki en önemli nedenlerdir.

2007’de tüketicilerinin kullanımına sunduğu sadakat kart programı “Mutluyum Kart”, 2010 yılı içinde tüketicilerin ve sektörün özellikleri göz önüne alınarak, “Uyum Kart” adıyla yapısı ve özellikleri tamamen değiştirilerek müşterilerimizin kullanımına sunulmuştur. 2011 yılında aylık ortalama 1 milyon 500 bin müşterinin ziyaret ettiği Uyum’da, sadakat kart kullanım oranı ve müşterilerin kampanyalara katılım oranları giderek artmaktadır.

Farklı bölgelerde bulunan mağazalarında, farklı tüketici segmentlerine hitap eden Uyum, müşteri segmentine ve mağaza büyüklüğüne bağlı olarak; A, B, B+, C, C+ şeklinde kategori ve ayrıma gittiği mağazalarında tüketicilerine en iyi ve kaliteli hizmeti vermeyi hedeflemektedir.

2010 yılında otomasyon altyapısını yenileyen ve geliştiren şirket, 2011 yılında otomatik sipariş sistemi ile çalışmaya başlamış olup B2B için gerekli çalışmaları yerine getirerek tedarikçileri ile daha başarılı çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.

17. Sosyal Sorumluluk

Uyum, kendi gelişiminin yanı sıra perakende sektörünün ve ekonominin büyümesine de katkı sağlamayı hedefler.

Çalışanlarına ve stratejik işbirlikçilerine verdiği değer, müşterilerine sunduğu güler yüzlü ve üstün servis, dengeli fiyat politikası ve sosyal sorumluluk bilinci ile geliştirdiği toplumsal projeler, Uyum için öncelik teşkil eder. Son zamanlarda geliştirdiği organizasyonel ve operasyonel dönüşüm projeleri ile gıda perakendeciliğinde adı “Yenileşim”

ile özdeşleşen Uyum, tüm iş yapış şeklini, gıda ve gıda dışı tüm ürün standartlarını müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla oluşturur. Uyum, kalite standartları çerçevesinde iş ortaklarıyla olan ilişkilerini, güven, dürüstlük ve kaliteli hizmet anlayışını ilke edinmiş bir

UYUM 2011 FAALİYET RAPORU 69 Uyum, Sosyal Sorumluluk anlayışının odağında, geleceğe

yatırım yaparak, “Zorunluluk Değil Gönüllülük İlkesi”yle hareket eder. Her bireye ve perakende sektörüne fayda yaratacak etkin, verimli uygulamaları hayata geçirerek sürekliliği sağlamak ilkesini benimser. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği gibi sosyal oluşumlara sürekli destek veren Uyum, sektörel başarılarının yanına manevi değerler eklemeyi kendine görev bilir.

Belgede FAALiYET RAPORU 2011 (sayfa 67-70)

Benzer Belgeler