• Sonuç bulunamadı

KAMU KESİMİNDE ALT İŞVEREN İLE BİRLİKTE SORUMLULUK

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

E- KAMU KESİMİNDE ALT İŞVEREN İLE BİRLİKTE SORUMLULUK

4857 sayılı İş Kanunu’nun m.2/6’da;

“Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.” 185

şeklinde belirtilerek ilgili maddede asıl işveren olarak kabul edilen kamu kurumları, iş sözleşmesi hükümlerinden, işyeriyle ilgili yasal düzenlemelerden alt işveren işçilerine karşı alt işveren ile birlikte sorumlu tutulmuştur186.

Birlikte sorumluluk esasının öngörülmesinde, kanun koyucunun alt işverenlerin maddi anlamda güçsüzlüklerini göz önüne alarak alt işveren işçilerinin korunması amacıyla asıl işvereni de alt işveren ile birlikte sorumlu tutarak alt işveren işçilerine güvence sağlamıştır. Aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının da alt işveren seçimlerinde daha dikkatli ve özenli olmaları amaçlanmıştır. Maddi anlamda güçsüzlüğü olmayan alt işverenlere nadir de olsa rastlanılması genel anlamda işçilerin korunması amacını ortadan kaldırmamıştır. Kanun koyucunun alt işverenin

185 R.G., T.22.05.2003, S.25134, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/06/20030610.htm

(06.04.2019).

186 R.G., T.22.05.2003, S.25134, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/06/20030610.htm

güçsüzlüğü karşısında asıl işvereni de sorumlu tutarak bulduğu çözümü alt işveren işçilerine karşı hakkaniyet ve adaletli davranışları da göz önünde tutarak yararlanma olgusunu yönlendirici bulmuştur187.

Kamu kurum ve kuruluşu olan asıl işverenin alt işveren işçilerinin alacak haklarından dolayı sorumlu olabilmesi için öncelikle taraflar arasında İş Kanunu’nun 2.maddesi gereğince geçerli olarak kurulmuş ve muvazaaya dayanmayan bir alt işveren ilişkisinin bulunması gerekmektedir. Eğer alt işveren ilişkisinde muvazaalı işlem bulunuyorsa ya da kanuna aykırı ise alt işveren işçisi sözleşme tarihinden başlayarak asıl işveren işçisi şeklinde kabul edilecektir. Aynı zamanda tüm isteklerini sadece asıl işverene karşı belirtebilecektir188.

Asıl işverenin alt işveren ile birlikte sorumluluğu bağımsız değildir. Asıl işveren ile alt işverenin birlikte sorumluluğunda; asıl işverenin sorumluluğu alt işverenin işçilerine karşı olan sorumluluğu ile sınırlı tutulmuştur. Asıl işverenin sorumluluğu, alt işverenin işçilerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı kaynaklanan sorumluluktur. Bu duruma göre, alt işveren kendi işçileri için işveren olup işçilerinin haklarını yerine getirmemesi durumunda asıl işverenin müteselsil sorumluluğu doğacaktır189.

İK m..2/6'ya göre asıl işveren olarak kabul edilen kamu kurumları, iş sözleşmesi hükümlerinden, işyeriyle ilgili yasal düzenlemelerden alt işveren işçilerine karşı alt işveren ile birlikte sorumlu tutulmuştur. Öğretide yer alan birlikte sorumluluk müteselsil sorumluluk anlamına gelmektedir. Müteselsil sorumlulukta borçlulardan

187 Hülya Yılmazer, “Asıl İşveren-Alt İşveren İlişkisinin Sınırları”, (Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi), İstanbul 2010, s.33.

188 Yusuf Güleşçi, a.g.e., s.197.

189 Ünal Narmanlıoğlu, “Asıl İşveren Alt İşveren İlişkisinden Doğan Sorumluluklar”, Alt İşveren

İlişkisinden Doğan Sorumluluklar, Türk İş Hukukunda Üçlü İlişkiler, Legal Vefa Toplantıları (II), Prof. Dr. Nuri Çelik’e Saygı, s.70.

her biri borcun tamamından sorumludur ve alacaklı borçluların hepsinden borcun tamamını isteyebilir190.

Müteselsil sorumlulukta, alacaklının borcun tamamını her bir borçludan isteyebildiği ve borcun tamamının ödenene kadar borçluların tamamı sorumludur. Müteselsil sorumluluğun özelliği, birden fazla kişinin aynı borçtan ve borcun tamamı için sorumlu olmasıdır. Aynı zamanda borç herhangi bir borçlu tarafından ifa edildiğinde borç sona ermekte ve diğer borçlular da borçlarından kurtulmaktadırlar. Müteselsil sorumlulukta sorumlular ya da borçlular arasında bir öncelik sonralık ilişkisi bulunmamaktadır. Alacaklı alacak hakkının tamamını veya bir kısmını sorumluların tamamından, birkaçından ya da yalnızca birinden talep edebilir. Bu talebini aynı anda ya da ard arda yapabilir. Aynı zamanda alacaklı, borcunu herhangi bir borçludan talep eder ve borçlu borcunu ödemezse alacaklı diğer borçlulardan borcun ifasını isteyebilir. Borcun tamamı ödenene kadar tüm borçluların sorumluluğu devam eder191.

Müteselsil sorumluluk açıklamasına göre, alt işveren işçisi, alacak hakkını ya da haklarını müteselsil sorumlu olan asıl işveren ve alt işverenden her ikisinden birlikte isteyebileceği gibi ayrı ayrı da talep edebilir. Kamu işvereni olarak asıl işveren ya da alt işverenden herhangi biri borcunu ifa eder ise diğer işveren de işçiye karşı borcundan kurtulmuş olacaktır. Ancak işçi alacağını işvereninden alamayan alt işveren işçisi doğrudan asıl işverene başvurarak borcun ifasını talep ettiğinde ve asıl işverenin de borcunu ödememesi halinde dava ve icra takibi yoluna gidilebilmektedir192.

190 Seracettin Göktaş, “Asıl İşverenin İş Güvencesi hükümleri Yönünden Sorumluluğu”, Sicil İş

Hukuku Dergisi, Sayı:27, 2012, s.58.; İbrahim Aydınlı, Türk İş Hukukunda Alt İşveren (Taşeron) İlişkisi ve Muvazaa Sorunu, Seçkin Yayıncılık, 2.Baskı, Ankara 2012, s.173.

191 Hande Bahar Aykaç, a.g.m., s.272-273.

Müteselsil sorumluluk, kamu kurumu tarafından alt işverene işin verilmesiyle başlamaktadır. Alt işveren işçisinin ölümü halinde mirasçılarına karşı birlikte sorumluluk durumuna dönüşmektedir. Ayrıca asıl işveren alt işveren arasındaki müteselsil sorumluluk emredici nitelikte olup, sorumsuzluk anlaşması düzenlenerek sorumluluktan kurtulamazlar193.

Alt işveren işçisinin alacağını asıl işveren veya alt işverenden alması durumunda diğer işveren de borçtan kurtulmaktadır. Böyle bir durumda yapılan ödeme sebebi ile asıl işverenin alt işverene rücu etme hakkı vardır. Asıl işveren durumundaki kamu kurumları alt işveren işçilerine yaptıkları fazla ödemeyi alt işverenden faiziyle birlikte isteyebilir. Ancak muvazaalı bir asıl işveren alt işveren ilişkisi bulunuyorsa rücu hakkından söz edilememektedir194.

193 Gös.Yer.