• Sonuç bulunamadı

KAMU GÖREVİ DIŞINDAKİ KAMU HİZMETLERİNE İSTİHDAM ŞEKİLLERİ VE KURALLARI

Kamu Görevi Dışındaki Kamu

140. (1) Kamu görevi dışındaki kamu hizmetleri, sözleşmeli ve işçiler eliyle yürütülür.

83 Hizmetlerine

İstihdam Şekilleri

(2) Kurumlar, kamu görevi dışında kalan kamu hizmetlerinde bu maddede öngörülen istihdam şekilleri dışında personel çalıştıramaz.

Sözleşmeli ve İşçi İstihdamına İlişkin Genel Kurallar

22/1992 30/1993 25/2000 51/2002 15/2004 50/2010 42/1996

141. (1) Sözleşmeliler ve işçiler hakkında bu Yasa’daki özel kurallar saklı kalmak koşuluyla İş Yasası ve Toplu İş Sözleşmesi, Greve ve Referandum Yasası kuralları uygulanır.

(2) Sözleşmeliler ve işçi olarak istihdam edilecek kişilerde, bu Yasa’nın 30’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasının (C) bendi dışındaki genel koşullar aranır.

(A) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personel istihdamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı kişiler arasında aranan uzmanlık niteliğini haiz kişilerin bulunmaması halinde bu Yasa’nın 30’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasının (A) bendi koşulu aranmaz.

(B) Danışman istihdamında bu Yasa’nın 30’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasının (H) bendi koşulu aranmaz ve Danışmanlar herhangi bir yaş sınırı olmaksızın istihdam edilebilirler. Bu şekilde istihdam edilen Danışmanların emekli maaşları görevde oldukları sürece durdurulur.

Danışmanlar 142. (1)

(2)

(3)

(4)

Danışmanlar, Başdanışman ve Danışmanı kapsar ve Başbakan veya Bakanlar tarafından en az lisans diplomasına sahip olunması koşuluyla kamu görevi dışından sözleşmeli olarak istihdam edebilir.

Danışmanlar ile imzalanacak sözleşme Başbakan veya ilgili Bakan ile istihdam edilecek Danışmanın imzasını taşır ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanır.

Başbakan ve/veya Bakanlar bu Yasa’nın 98’inci maddesi kurallarına bakılmaksızın kamu görevlilerini de, kadroları saklı kalmak koşuluyla Danışman olarak yazı ile görevlendirebilirler. Görevlendirme Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanır.

Danışman olarak görevlendirilecek kamu görevlilerinde en az Mesleki veya Teknik Hizmetler Sınıfı veya Genel

84 (5)

Kamu Hizmetleri Sınıfı’na atanmış olup, lisans diplomasına sahip olmak koşulu aranır.

Başbakan bir Başdanışman ve iki Danışman; Bakanlar ise iki Danışman istihdam edebilir. Başdanışmanın maaşı üst kademe yöneticilerinin, Danışmanın maaşı ise Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı’nın II. Derecesinde bulunan yöneticilerin maaşına denktir.

(2) Danışmanların Görevleri:

(A) Başbakanlık ve Bakanlıklarda politikaların oluşturulması, geliştirilmesi ve mevzuat veya idari düzenlemeler yoluyla uygulamaya geçirilmesi, etkinliklerin izlenmesi ve değerlendirilmesi gibi konularda danışmanlık yapmak;

(B) Siyasi ve teknik değerlendirmelere katkıda bulunmak;

(C) Resmi ve özel yazışmalara yardımcı olmaktır.

Başdanışman ve Danışmanlar bağlı oldukları Başbakan veya Bakana karşı sorumlu olup, kamu görevi kapsamına giren konularda idareye doğrudan müdahale edemezler.

(3) Danışmanların sayısı ve ödeneği, her yıl ilgili kurumun bütçesi altında belirlenir.

(4) Danışmanların görevi kendilerini istihdam eden Başbakan veya Bakanın görevi sona erdiği zaman sona erer. Ayrıca Başbakan veya Bakanın uygun görmesi halinde Danışmanların görevi sözleşmesinde belirlenen koşullar çerçevesinde sona erdirilebilir.

Kamu görevlileri arasından istihdam edilen Danışmanların görevlendirilmesi kendilerini görevlendiren Başbakanın veya Bakanın görev süresi sona erdiği zaman veya Başbakan veya bakanın herhangi bir zamanda görevden alması ile son bulur. Görevi sona eren kamu görevlileri önceki kadrolarına geri dönerler ve önceki kadrolarının maaşını almaya başlarlar. Danışman olarak görevde geçirdikleri süre için çektikleri maaş emeklilik amaçları bakımından herhangi bir menfaat sağlamaz.

Ancak, Danışman olarak görev yaptıkları her hizmet yılına karşılık önceki kadrolarındaki maaş kademesinde bir kademe ilerlemesi alırlar.

Özel Nitelikli Sözleşmeli Personel

143. (1) Kurumlar, özel bir meslek ve uzmanlık öğrenim ve bilgisini gerektiren önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği gibi belirlenmiş görevlerde çalıştırılmak üzere en az yüksek lisans (master)

85

diplomasına sahip yerli ve yabancı kişileri Özel Nitelikli Sözleşmeli Personel olarak istihdam edebilirler.

(2) (A) Kurumların ihtiyaç duyduğu Özel Nitelikli Sözleşmeli Personel sayısı ve ödeneği her yıl ilgili kurumun bütçesinde belirlenir.

(B) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin sayısı hiçbir şekilde ilgili kurumun veya bağlı olduğu hizmet teşkilatının toplam kadro sayısının %5 (yüzde beş)’inden fazla olamaz.

(C) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin sınıf cetvelleri ile karşılığı olan ücretleri (maaşları) Maliye işleri ile görevli Bakanlık ve Personel Dairesi tarafından hizmetin niteliği, eğitim durumu, geçmiş iş tecrübesi ve eşit işe eşit ücret prensibi çerçevesinde düzenlenerek Bakanlar Kurulu tarafından onaylanır.

(3) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin İstihdamına İlişkin Yöntem:

(A) Kurumlar, ihtiyaç duydukları Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin istihdamına ilişkin bu Yasa’nın 27’nci maddesinin (2)’nci fıkrasında belirtildiği şekilde yetki alırlar.

(B) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin istihdamı;

başvuru süresinin dolmasından on iş günü önce basın-yayın ve diğer elektronik iletişim araçları ile Personel Dairesi tarafından duyurulur.

Bu duyuruda:

(a) İstihdamın yapılacağı kurum;

(b) İşin niteliği ve süresi;

(c) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin sayısı ve aranacak genel ve özel koşullar;

Özel koşullar; eşitlik ilkesine halel getirmeyecek şekilde ilgili kurum ve Personel Dairesi tarafından birlikte belirlenir.

(ç) En son başvuru tarihi ve adresi;

belirtilir.

(C) Yapılan başvurular aşağıdaki üyelerden oluşan Kurul tarafından değerlendirilir:

(a) İstihdam yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının üst kademe yöneticisi bulunmadığı hallerde Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I. Derece Yöneticisi; bulunmadığı hallerde ilgili kurumun en üst hiyerarşik amiri;

86

(b) İstihdam yapılacak kurumun veya kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının II. Derece Yöneticisi;

(c) Personel Dairesi Müdürü veya Personel Dairesi Müdürü tarafından görevlendirilecek Personel Dairesi’nden Yöneticilik Hizmetleri Sınıfında bulunan bir kamu görevlisi.

(ç) İstihdam edilecek Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelle birlikte çalışacak en az Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı veya Genel Kamu Hizmetleri Sınıfına atanmış bir kamu görevlisi;

(Ç) Değerlendirme, Sınav Tüzüğü’nde Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı ile Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfının I. ve II. Derecesi için öngörülen sözlü sınav usul ve esasları uyarınca yapılır.

(D) İstihdam edilecek Özel Nitelikli Sözleşmeli Personel sayısı kadar en yüksek başarıyı gösterenler istihdam edilmek üzere belirlenir.

(4) Özel Nitelikli Sözleşmeli Personelin istihdamı, ilgili Kurum ile sözlü sınavda başarılı olup da bu göreve alınacak kişi arasında imzalanacak sözleşme ile gerçekleşir.

(5) Sözleşmenin süresi, duyuruda belirtilen iş süresi kadar olur ve en çok üç yıllık dönemi kapsar.

Sözleşmeli Personel 144. (1) Kurumlar, Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı dışında kalan Hizmet Sınıflarına atanmış bir kamu görevlisinin geçici süreli görevine devam edemediği hallerde hizmetin devamlılığını sağlamak amacıyla Başbakanlık’tan alınacak yetki çerçevesinde Sözleşmeli Personel istihdam edebilir. Bu durumda Sözleşmeli Personelin yürüteceği hizmet bu Yasa’nın tefsir ettiği kamu görevi kapsamında addedilmez.

(2) Sözleşmeli Personelin istihdam edildiği haller, şu şekildedir:

(A) Asıl ve sürekli kamu görevlisi olarak görev yapanların uzun süreli hastalık, doğum, burs, kurs nedeniyle bu Yasa kuralları çerçevesinde izinli bulundukları dönemlerde

(B) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları dışındaki ülkelere Ataşe olarak gönderilen kamu görevlilerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki görevleri başına dönünceye kadar geçen dönemlerde;

87

(C) Bu Yasa çerçevesinde ödeneksiz izinli olan kamu görevlilerinin yerine, izin süresince;

(Ç) Bu Yasa’nın 108’inci maddesinin (1)’inci fıkrası uyarınca sendikal izin kullanan kamu görevlilerinin yerine, izin süresince.

(3) Sözleşmeli Personelin öğrenim durumu, yerine görevlendirileceği kamu görevlisinin kadrosunun gerektirdiği öğrenim durumuna denk olmalıdır.

(4) Sözleşmeli Personelin maaşı, görevlendirildiği kadronun bulunduğu Hizmet Sınıfının başlangıç baremine denk olur.

(5) Sözleşme ilgili kurum ile istihdam edilecek kişi arasında imzalanır.

Sözleşme süresi yerine görev yapacağı kamu görevlisinin görevi başında olmadığı süreyi aşamaz.

İşçiler kullanılmasını gerektiren hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla Emeklilik Yasası, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası, Kamu Görevinde ve Diğer Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Yapılan Hizmetlerin Hesaplanması Yasası veya Sosyal Güvenlik Yasası’nın ilgili maddelerinde aksine kural bulunup bulunmadığına bakılmaksızın herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik maaşı/yaşlılık aylığı çekmeyen kişileri işçi olarak istihdam edebilirler. hizmetin işçi statüsündeki personelle karşılanabileceğine dair Personel Dairesi’nin vereceği uygunluk bildirimi ve Maliye işleriyle görevli Bakanlığın mali açıdan vereceği uygunluk bildirimine dayalı olarak gerçekleştirilir.

88

9/2003 18/2003 56/2003 12/2005

8/2006 62/2006 29/2007 16/2008 42/2008 79/2009

2/2010 2/2012

30/1996 49/1998 16/2001 37/2001 27/2002 62/2005 67/2006 96/2007 16/2012

73/2007 80/2009

4/2010 5/2012

ONUNCU KISIM ÇEŞİTLİ KURALLAR Kamu Yönetimi

Geliştirme Kurulu

146. (1) Kamu görevini ilgilendiren konularda; kamu görevlilerinin aylık ve ödenekleri ile hakları ve yükümlülükleri, ödev ve sorumlulukları, hizmette ilerlemeleri, yetiştirilmeleri ve kamu hizmetlerinin etkinlik ve verimlilikle yürütülmesi konularında inceleme yapmak ve öneri geliştirmek ve bu Yasa’da belirtilen diğer görevleri yerine getirmek üzere aşağıda belirtilen üyelerden oluşan Kamu Yönetimi Geliştirme Kurulu oluşturulur:

(A) Başbakanlık Müsteşarı (Başkan);

(B) Maliye işleriyle görevli Bakanlığın Müsteşarı;

(C) Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı;