• Sonuç bulunamadı

Kalite Ödülüne Aday Personel ve Birimin Ödüllendirilmesi

1.3 BAKANLIK BİRİMLERİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER

1.3.6 Kalite Ödülüne Aday Personel ve Birimin Ödüllendirilmesi

Birimlerin iyileştirme çalışmalarını desteklemek, çalışanlar arasında ortak amaçların paylaşılmasını sağlamak, takım ruhunu ve çalışmasını geliştirmek amacıyla birim ve ekip bazında aşağıdaki ödüller verilecektir.

Başarılı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü,

Başarılı Kalite Uygulama Birimi Ödülü,

Maliye Bakanlığı Kalite Ödülü.

Kalite Geliştirme Ekiplerinin kurulması ve TKY ne ilişkin faaliyetlere başlanılmasından itibaren ödüllendirme işlemi de başlayacaktır.

Kalite kurulları, hizmetlerin yerinde ve zamanında sunulmasını sağlayan, hizmetlerde verimliliği, kaliteyi ve vatandaş memnuniyetini artıran, iyileştirme önerileri getiren ve yönerge ekinde yer alan değerlendirme formuna göre belirlenen Kalite Geliştirme Ekiplerinden birini Başarılı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü ve Kalite Uygulama Birimlerinden birini de Başarılı Kalite

Uygulama Birimi Ödülü ile her yıl Ocak ayı içinde ödüllendirir. Söz konusu ödüller 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 122. maddesi uyarınca takdirname olarak verilir.

Ödüllendirilen ekip ve birimlere Maliye Bakanlığı Kalite Ödülüne aday gösterilmek üzere öneri ve görüşlerle birlikte yıllık faaliyet raporunda yer verilebilir.

Merkez, İl ve Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurullarınca ödüllendirilen ve ilgili kurullar tarafından Maliye Bakanlığı Kalite Ödülüne aday gösterilen ekipler ve birimler, Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığı tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. 3 ayrı kategoride belirlenen 6’şar adet ekip ve birim Kalite Konseyine ödül adayı olarak sunulur.

Kalite Konseyi, hizmetlerin yerinde ve zamanında sunulmasını sağlayan, sunulan hizmetlerde verimliliği, kaliteyi ve vatandaş memnuniyetini artıran ve iyileştirme önerileri getiren ekip ve birimi Maliye Bakanlığı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü ve Maliye Bakanlığı Kalite Uygulama Birimi Ödülü, Kalite kurullarından uygun gördüğü birini de Maliye Bakanlığı Kalite Ödülü ile her yıl Nisan ayında ödüllendirir. Maliye Bakanlığı Kalite Ödülleri; Merkez Kalite Kurulları, Defterdarlık Kalite Kurulları, Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurulları olarak üç ayrı kategoride dikkate alınır. Kalite Konseyince verilecek olan ödüller, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 122-123. maddelerine göre takdirname ve/veya ikramiye olarak belirlenebilir.

Yapılan çalışmalar, kalite kurullarınca veya Kalite Konseyince ödüle layık görülmezse, o yıl ödül verilmeyebilir. Önceki yıllarda ödül alan ekip ve/veya birimler, izleyen yıllarda yeni çalışmalarıyla tekrar ödüle aday gösterilebilir.

İKİNCİ BÖLÜM

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN UYGULANMASI 2.1 KALİTE KONSEYİ

Kalite Konseyi, Müsteşar başkanlığında, Müsteşarın görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı, Bakanlık merkez teşkilatında görevli Kurul Başkanları, Genel Müdürler, Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanı, Müstakil Daire Başkanları ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların Başkan veya Genel Müdürleriyle Müsteşar tarafından seçilecek üç Defterdar ve Gelir İdaresi Başkanı tarafından seçilecek üç Vergi Dairesi Başkanından oluşur. Üyelerin mazereti halinde Kalite Konseyi toplantılarına vekilleri katılır. Müsteşarın katılamadığı toplantılara vekili ya da görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlık eder. Kalite Konseyi, yılda bir kez Nisan ayında olağan toplanır. Bakan veya Müsteşarın çağrısı üzerine her zaman olağanüstü toplantı yapılabilir

Kalite Konseyinin görevleri aşağıda belirtilmiştir.

TKY çalışmalarına ilişkin Bakanlığın genel politika, hedef ve stratejilerini belirler.

TKY uygulamalarında üst yönetimin liderliğini, katılımını ve projenin uygulanması için gereken kaynakları sağlar.

Bakanlığın yıllık TKY Faaliyet Raporunu inceler, uygulama sonuçlarını değerlendirir ve teşkilata duyurur.

Başkanlıkça ödüle aday gösterilen Kalite Geliştirme Ekipleri ve Kalite Uygulama Birimleri arasından her kategoride ilk sıraya girenleri belirler ve Maliye Bakanlığı Kalite ödülü ile ödüllendirir.

2.1.1 Kalite Konseyinin Kalite Uygulama Çalışmaları

Kalite Konseyi her yıl TKY Uygulama ve Ödül Yönergesi’nde belirtilen zamanlarda yapacağı olağan veya gerekli gördüğü zamanlarda yapacağı olağanüstü toplantılarda aşağıda belirtilen konularda görüşmeler yapar veya kararlar alır.

TKY ilişkin politika, strateji ve planların oluşturulması ve bu sürece çalışanların katılımının sağlanması,

Çalışanların çalışma koşulları ve performansa dayalı ücretlendirmeye ilişkin politika ve stratejilerin oluşturulması.

Çalışanların memnuniyetini tespit etmek amacıyla ölçme ve değerlendirme sistemleri kurulması,

Kariyer geliştirme sürecinin tasarlanması,

TKY ilişkin dağıtılacak ödülün niteliğinin ve ödül sahiplerinin belirlenmesi,

Ödül ve görev dağılımında çalışanın yeterlilik ve performansının esas alınması,

Ücret ve ücret dışı olanaklardan yararlanmalarının sağlanması (kreş, sağlık hizmetleri, servis vb.),

Sosyal ve kültürel faaliyetlerin özendirilmesi,

Liderliğin etkinliğini ölçecek araçların geliştirilmesi,

Lider olarak eğitim alma ve dış kuruluşlara eğitim vermeye başlaması.

2.2 MALİYE YÜKSEK EĞİTİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI

TKY Uygulama Projesinin uygulanmasına ilişkin koordinasyon sağlama ve TKY Uygulama Projesini yürütme görevi Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığına verilmiştir. TKY Uygulama Projesinde yer alan eğitimlerin yapılması/yaptırılması, eğitim için gerekli doküman, kitap ve diğer materyallerin hazırlanması, uygulamaya yön vermek amacıyla gerekli mevzuatın oluşturulması, merkezde, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda, defterdarlıklarda ve vergi dairesi başkanlıklarında yapılan kalite çalışmalarının izlenmesi ve yönlendirilmesi, toplam kalite yönetimi konusunda birimlere rehberlik edilmesi Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığının başlıca görevleridir.

Yukarıda sayılanlar dışındaki görevleri ise aşağıda yer almıştır.

Bakanlık kalite uygulamalarına ilişkin projeleri hazırlar ve kabul edilen projeleri yürütür.

Bakanlık birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının TKY çalışmalarını koordine eder.

TKY konusunda başta eğiticilerin eğitimi olmak üzere, tüm personele verilecek eğitim hizmetleri konusunda planlama, koordinasyon ve uygulama faaliyetlerini gerçekleştirir.

TKY konusunda genelge, uygulama projesi, eğitim dokümanı ve TKY Uygulama Rehberini hazırlar ve benzeri çalışmaları yapar. Hazırlanacak olan rehberde Kalite Geliştirme Ekipleri, Kalite Uygulama Birimleri, Kalite Kurulları ve Kalite Konseyinin iş ve işlemlerini ayrıntıları ile açıklar; Kalite Geliştirme Ekipleri ve Kalite Uygulama Birimleri tarafından yapılacak olan çalışmaların ana hatlarını, raporlaştırma ve ödüllendirmeye ilişkin değerlendirme ölçülerini belirler.

TKY konusunda kurum içi ve kurum dışı tanıtım faaliyetlerini ilgili birimler ile işbirliği yaparak planlar ve duyurulmasını sağlar.

TKY çalışmaları konusunda konferans, panel, sempozyum, söyleşi ve benzeri etkinlikler düzenler; bu etkinlikler için yerli ve yabancı üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden ve uluslararası kuruluşlardan destek alır.

Bakanlık birimlerinin TKY çalışmalarını desteklemek, tanıtmak ve saydamlığı artırmak amacıyla yazılı, görsel ve işitsel bir dokümantasyon merkezi ile Bakanlığın internet/intranet sitesinde “Maliye Kalite Yönetimi” adı altında bir bölüm oluşturur.

Bakanlığın yapmış olduğu kalite çalışmalarına ilişkin düzenleme, çalışma ve duyuruları ilan eder.

TKY ile ilgili öz değerlendirme kriterlerini oluşturur veya uzman kuruluşlardan sağlar.

Bakanlığın TKY uygulamaları konusunda araştırmalar yapar ve/veya uzman kuruluşlara yaptırır.

Bakanlıkta yapılan TKY çalışmalarını değerlendirerek geleceğe ilişkin hedef ve stratejiler belirler ve Kalite Konseyine sunar.

Kalite kurullarının gönderdiği yıllık TKY Faaliyet Raporlarını (Ocak-Aralık) değerlendirerek Bakanlığın tamamı için hazırlayacağı yıllık Maliye Bakanlığı TKY Faaliyet Raporunu takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Kalite Konseyine sunar.

Kalite Kurullarınca Maliye Bakanlığı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü ve Maliye Bakanlığı Kalite Uygulama Birimi Ödülüne aday gösterilen Kalite Geliştirme Ekipleri ve Kalite Uygulama Birimlerini ön değerlendirmeye tabi tutarak her bir kategoride 6 adet Kalite Geliştirme Ekibi ve Kalite Uygulama Birimini bu ödüllere aday olarak belirler ve Kalite Konseyine sunar.

Kalite Konseyi’nin gündemini hazırlar, kayıtlarını tutar, arşiv ve diğer destek hizmetlerini yürütür.

2.3 KALİTE KURULLARI VE GÖREVLERİ

Bakanlığımızın merkez, taşra birimleri, vergi dairesi başkanlıkları ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında TKY çalışmalarını yürütmek üzere Kalite Kurulları oluşturulur.

Bakanlığımız merkezindeki her birimde; bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının her birinde bir adet Merkez Kalite Kurulu kurulur. İl defterdarlıklarında İl Kalite Kurulu ve vergi dairesi başkanlıklarında Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurulu kurulur. Söz konusu kurul üyeleri güncel bir şekilde Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığına bildirilir.

Merkez Kalite Kurulları Bakanlığımızın, Kurul Başkanlıkları, Genel Müdürlükler, Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığı, Müstakil Daire Başkanlıkları, Savunma Sekreterliği, Özel Kalem Müdürlüğü, Bağlı İlgili ve İlişkili Kuruluşlarında kurul başkanı, genel müdür, müstakil daire başkanı veya görevlendireceği personel başkanlığında şube müdürü veya uzman düzeyinde en az 3 kişiden oluşur

Defterdarlık İl Kalite Kurulları, her ilde Defterdar veya görevlendireceği Defterdar Yardımcısı başkanlığında müdür düzeyinde en az 3 kişiden oluşur.

Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurulları, Vergi Dairesi Başkanı veya görevlendireceği grup müdürü başkanlığında, müdür düzeyinde en az 3 kişiden oluşur. Vergi Dairesi Başkanlığı kurulmamış olan illerimiz İl Kalite Kurulları aracılığıyla iş ve işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

Kalite Kurullarının görevleri aşağıdaki gibidir.

Projeyle ilgili olarak alt birimler arasında koordinasyonu sağlar. Projenin tamamlanmasından sonraki yıllarda Bakanlığın kalite politikasına uygun olarak birimlerin kalite uygulama programlarını hazırlar ve uygular.

Kalite Uygulama Birimlerinin yapacağı çalışmalara destek verir, kaynakları temin eder ve çalışma ortamını hazırlar.

Kalite iyileştirme, uygulama ve düzenleme çalışmalarının biriminde yaygınlaşmasını sağlar.

Kalite Uygulama Birimlerince gönderilen TKY Faaliyet Raporlarını değerlendirir. Bu raporlardaki önerilerden birimlerinde uygulanması mümkün olanları uygular. Ayrıca Yönerge ekinde yer alan değerlendirme kriterlerine göre (Ek:2) Kalite Uygulama Birimlerinin önerdiği Kalite Geliştirme Ekiplerinden birini Başarılı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü ile Kalite Uygulama Birimlerinden birini de Başarılı Kalite Uygulama Birimi Ödülü ile ödüllendirir.

Kendilerine bağlı Kalite Geliştirme Ekipleri ile Kalite Uygulama Birimlerince tespit edilen sorunlar ve getirilen çözüm önerileriyle süreçlerin iyileştirmesine ilişkin yıllık (Ocak-Aralık) Kalite Kurulları TKY Faaliyet Raporunu (Ek:1) hazırlayarak takip eden Şubat ayının son gününe kadar Başkanlığa gönderirler. Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurulları da yıllık TKY Faaliyet Raporunu, doğrudan Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığına gönderir. Bu raporlarda, Bakanlıkça verilecek kalite ödüllerine aday gösterilmek üzere ödül verilen Kalite Geliştirme Ekipleri ve Kalite Uygulama Birimlerine de yer verilir.

Merkez teşkilatında genel müdürlükler dışındaki birimlerde teşkilat yapısı, personel ve görev alanı nedeniyle Merkez Kalite Kurulları ile Kalite Uygulama Birimlerinin aynı amir ve personelden oluşması durumunda, Merkez Kalite Kurulu her iki kalite biriminin görevlerini mükerrerliğe neden olmayacak şekilde yerine getirir.

Defterdarlık Kalite Kurullarının sekreterya hizmetleri bu Kurulun doğal üyesi olan Eğitim Merkezi Müdürlüğü veya Personel Müdürlüğünce ve Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurullarının sekreterya hizmetleri de bu kurulun doğal üyesi olan İnsan Kaynakları Müdürlüğünce yerine getirilir.

2.3.1 Kalite Kurullarının Çalışma Konuları

Kalite kurulları, aşağıdaki konularda kalite çalışmalarını yapar ve yürütür;

Ödül, terfi ve birim içi görev dağılımında çalışanın yeterlilik ve performansının esas alınmasına ilişkin çalışmaların yapılması,

İnsan kaynaklarının yönetimine ilişkin gelişmelerin izlenmesi ve uygulanabilir olanların kendi kurumlarında gerçekleştirilmesi,

Kurula bağlı birimlerde performans değerlendirme sisteminin kurulması,

Çalışanlar ile yönetim arasındaki iletişimin nasıl sağlanacağının belirlenmesi,

Çalışanların yönetimin karar sürecine katılımı ve katkısını sağlayacak düzenlemeler yapılması,

Öneri ve şikâyetlerin nasıl değerlendirileceğine ilişkin bir sürecin tasarlanması,

Takım çalışmalarının desteklenmesi,

Çalışanların bireysel gelişimini sağlayacak çalışma ortamları oluşturulması ve eğitimlerin düzenlenmesi,

Çalışanlara yetki devrine ilişkin bir planlamanın yapılması,

Çalışanların ücret ve ücret dışı (kreş, sağlık hizmetleri, servis vb.) olanaklardan yararlanmalarının sağlanması,

Çalışanların motivasyonunu artıracak sosyal, kültürel faaliyetler organize edilmesi,

Çalışanların vatandaşa hızlı, güvenilir, doğru, etkili ve güler yüzlü hizmet sunulmasının sağlanması.

2.3.2 Uygulama ve Raporlama

Merkez Kalite Kurulları kendilerine bağlı merkezdeki birimlerin, İl Kalite Kurulları Defterdarlıklara bağlı birimlerin, Vergi Dairesi Başkanlığı Kalite Kurulları ise kendisine bağlı birimlerin, TKY ne ilişkin çalışmalarını yönetir, izler, yönlendirir ve Kalite Uygulama Birimlerinin çalışmalarını koordine eder. TKY prensiplerinin uygulanması konusunda gerekli olan her türlü tedbiri alır, yapılan çalışmaları ve sonuçlarını ilgili üst birime sunar.

Kalite Kurulları, tüm birimlerden kendilerine gelen raporları birleştirerek, tespit edilen sorunlar ve bunlara ilişkin olarak getirilen çözüm önerilerini de içeren faaliyetlerini, rehber ekinde yer alan TKY Faaliyet Raporuna (TKYR–1) göre hazırlayarak ilgili dönemi (Ocak-Aralık) izleyen Şubat ayında Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığına gönderir.

Kalite Kurulu, TKY uygulanmasına ilişkin olarak başarılı gördüğü Kalite Uygulama Birimlerini ve Kalite Geliştirme Ekiplerini ödüllendirebilir. Her yıl Şubat ayında, hizmetlerin yerinde ve zamanında sunulmasını sağlayan, sunulan hizmetlerde verimliliği, kaliteyi ve vatandaş memnuniyetini artıran iyileştirme önerilerini getiren Kalite Geliştirme Ekiplerinden birini “Başarılı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü” ile ve kaliteli hizmet sunan birimlerden birini de “Başarılı Kalite Uygulama Birimi Ödülü” ile ödüllendirir.

Yıl içinde ödüllendirilen ekipler ve birimler, yıllık faaliyet raporunda gerekçeleriyle birlikte gösterilir. Maliye Kalite Ödülüne aday gösteriliyorsa, gerekçesi belirtilir.

2.4 KALİTE UYGULAMA BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ

Kalite Uygulama Birimleri, TKY ne ilişkin koordinasyonu sağlamak üzere, birimin temel süreçlerini belirleyen, birimin iyileştirmeye açık alanlarını tespit eden, kalite anlayışına ilişkin kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyen, Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışmalarını gözden geçirerek destek sağlayan, birim amirinin ya da birim amirinin görevlendireceği kişinin başkanlığında en az 3 üyeden oluşan uygulama gruplarıdır.

Kalite Uygulama Birimleri, her birimde personel durumuna göre en az bir adet kurulur.

Kalite Uygulama Birimi kurulamadığı takdirde Kalite Uygulama Biriminin görevleri eğitim veya personel/insan kaynakları birimleri tarafından, bu birimlerin olmaması halinde en az üç personelden oluşan bir ekip tarafından yerine getirilir.

Kalite Uygulama Birimleri öncelikle toplam kaliteye ilişkin çalışmaları toplantılar yoluyla birim çalışanlarına aktarmalıdır. Kendi biriminde görev yapan personelin; düzenlenecek olan TKY eğitimlerine katılmalarını sağlamalıdır. TKY eğitimlerini alan personel tarafından birim amirince oluşturulacak Kalite Geliştirme Ekiplerinin kurularak çalışmalara başlaması sağlanmalıdır.

Kalite Uygulama Birimlerince Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışmaları sürekli olarak desteklenmelidir. Kalite Geliştirme Ekip üyelerinin hangi problemleri seçtiği, bunları seçerken birimin mevcut durumunu dikkate alıp almadığı, tartışma konularına nasıl yaklaştığı, hangi ya da kaç problemi çözdüğü, toplanma sıklığı ve katılım oranı, yapılan çalışmaların doğru ve gerçekçi biçimde raporlara aktarılıp aktarılmadığı gibi konuların Kalite Uygulama Birimince izlenmesi gerekmektedir.

2.4.1 Toplanma ve Çalışma

Kalite Uygulama Birimleri, Toplam Kalite Yönetimi Uygulama ve Ödül Yönergesinde gösterilen görevler ile TKY ile ilgili yapılması gereken diğer işlemleri yerine getirirler. Başkan ve üyeler işlemleri yerine getirirken birlikte hareket eder, kararları birlikte alır ve uygulamayı birlikte sonuçlandırırlar.

2.4.2 Kalite Uygulama Birimlerinin Amacı, Faaliyet Alanı ve Görevleri Kalite Uygulama Birimleri;

Proje ile ilgili olarak birimdeki koordinasyonu sağlar,

Projede belirtilen konulara ilave olarak birimin iyileştirmeye açık alanlarını tespit eder, Kalite Geliştirme Ekiplerinden gelen yeni ekip oluşturulması yönündeki önerileri değerlendirir ve bu konuda Kalite Geliştirme Ekipleri oluşturulmasını ve çalıştırılmasını sağlar,

Birimindeki Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışma esaslarını belirler, yapacağı çalışmalara destek verir ve uygun çalışma ortamını hazırlar,

Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalıştığı alanlarda ortak konular bulunması halinde, ayrı bir Kalite Geliştirme Ekibi kurulmasını temin eder,

TKY uygulamaları için gerekli olacak ilke ve değerler oluşturarak yazılı hale getirir ve yönetimin onayını aldıktan sonra kendi biriminde uygulanmasını sağlar,

Birimin temel süreçlerini belirler ve süreç yönetimi anlayışının uygulanmasını sağlar,

Birimin kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirler,

Kurumun misyon ve vizyonu çerçevesinde kendi biriminin vizyon ve misyonunu oluşturur, Bunlara faaliyet raporlarında yer verir,

Belirlenen misyon ve vizyonu, çalışanlarla ve müşterilerle paylaşır, benimsemelerini sağlar,

Kalite Geliştirme Ekiplerinin ihtiyaç duyduğu kaynakları ve çalışma ortamını temin eder,

Ekip çalışmasına önem verir, çalışanlar arasında etkili iletişimi sağlar, çalışanların yaratıcı, yenilikçi ve iyileştirici çabalarını destekler, teşvik eder, özendirir ve çalışanlara önderlik eder,

Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışmalarına katılır ve yönlendirir,

Birim içerisinde oluşan ekiplerin çalışmalarını, katkılarını, bağlılıklarını zamanında ve uygun bir biçimde takdir eder,

Birimdeki çalışanlar arasında ve müşterilerle (diğer memurlar ve vatandaşlarla) olumlu ilişkiler kurulmasını, iletişimin güçlenmesini sağlar,

Birimde toplam kalite yönetimine ilişkin eğitim faaliyetlerini gerçekleştirir ve destekler,

Çalışanların ve Kalite Geliştirme Ekiplerinin kolay ulaşacağı özellikte olur, çalışanları aktif bir biçimde dinler ve cevaplar,

Çalışanlara görevleri ile ilgili amaç ve hedefleri belirlemeleri, plan yapmaları, iş bölümü oluşturmaları konusunda yardım eder ve destek verir,

Çalışanları iyileştirme çalışmalarında yer almaları için özendirir ve bu konuda onlara yardımcı olur,

Kalite Geliştirme Ekiplerinin seçmiş oldukları ekip liderini onaylar ve teşvik eder,

Birim veya kuruluşun Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışma esaslarını belirler,

Kalite Geliştirme Ekiplerinden gelen TKY Faaliyet Raporlarını değerlendirir, Bu raporlardaki önerilerden birim bünyesinde uygulanması mümkün olanları uygular,

Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığı’nca belirlenen değerlendirme kriterlerine göre(Ek:4), Kalite Geliştirme Ekiplerini değerlendirir ve sonuçlarını yıllık faaliyet raporlarında (Ocak- Aralık) belirtir,

2.4.3 Uygulama ve Raporlama

Kalite Uygulama Birimleri, Kalite Geliştirme Ekiplerinin faaliyetlerini, tespit etmiş oldukları sorunlar ve bunlara getirilen çözüm önerileri ile yapmış oldukları uygulamaları içeren çalışmaları faaliyet raporlarında gösterirler. Faaliyet raporlarını aşağıdaki esaslara göre hazırlarlar.

Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışma sonuçlarını ilk altı aylık (Ocak-Haziran) dönem için düzenleyeceği TKY Faaliyet Raporuyla bağlı olduğu kalite kuruluna gönderir.

Gerekli görülmesi halinde bu raporlarda kendi faaliyetleri ile ilgili bilgilere de yer verilebilir.

Kendi faaliyetleri ile birlikte Kalite Geliştirme Ekiplerinin faaliyetlerini de içeren yıllık (Ocak-Aralık) Kalite Uygulama Birimleri TKY Faaliyet Raporunu hazırlayarak ilgili dönemi izleyen Ocak ayı içinde bağlı olduğu kalite kuruluna sunar.

Her yıl Ocak ayında Kalite Geliştirme Ekiplerini TKY Uygulama ve Ödül Yönergesi ekinde yer alan değerlendirme kriterlerine değerlendirir ve ödüle layık gördüğü ekiplerden birini Başarılı Kalite Geliştirme Ekibi Ödülü için aday gösterir.

2.5. KALİTE GELİŞTİRME EKİPLERİ VE GÖREVLERİ 2.5.1 Tanımı ve Kuruluşu

Kalite Geliştirme Ekipleri, tüm süreçlerde iyileştirmeye açık alanları tespit edip çözüm önerileri geliştirmek üzere, aşağıdan yukarıya doğru insan unsurunun yönetime katılımlarının sağlanması suretiyle, yapılan iş veya hizmetin olumlu ya da olumsuz yön ve sonuçlarının neler olduğu, olumsuzlukların nasıl bertaraf edileceği, daha kaliteli iş ve hizmet için ne tür çözümler üretileceği ve üretilen çözümlerin en iyi o işi veya hizmeti yapanlarca uygulanacağı anlayışına uygun olarak kurulan ve birim çalışanları arasından oluşturulan takımlardır.

Kalite Geliştirme Ekipleri, TKY uygulamalarının hem katılımcı yönünü ifade eder, hem de motor gücüdür. Kalite Geliştirme Ekiplerinin çalışmalarında, teşvik, gönüllülük, geliştirme, katılım, olgunlaştırma ve ödüllendirme, göz önünde bulundurulacak temel esaslardır.

Bu takımlar, TKY uygulamalarının temel çekirdeğini oluşturur. Bu nedenle Bakanlığımız merkez, taşra, vergi dairesi başkanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında bulunan birimlerin

Bu takımlar, TKY uygulamalarının temel çekirdeğini oluşturur. Bu nedenle Bakanlığımız merkez, taşra, vergi dairesi başkanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında bulunan birimlerin