• Sonuç bulunamadı

3.5.2.2.1.3 Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)

2013 yılının 8 Mart‟ında yani Dünya Emekçi Kadınlar Günü‟nde kurulan Kadın ve Demokrasi Derneği‟nin amacı; kadınların gerek aile içi gerek toplumsal hayattaki rollerinde iyileşme sağlayabilmek ve bu bağlamda kadının sahip olduğu haklar için mücadele etmek, fırsat eşitliğini desteklemek ve kadınların kendilerini ifade edebilecekleri, seslerini duyurabilecekleri ortamlar yaratabilmektir. “Herkese Karşı Her Türlü Şiddetle Mücadele” eden bu dernek, İstanbul merkezli olarak kurulmuş ve kısa sürede Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Denizli, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Karabük, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van‟da olmak üzere 21 temsilciliğe ulaşmıştır.

KADEM‟in Türkiye genelindeki faaliyet alanları arasında çalıştay, sempozyum, konferans düzenlemek, araştırmalar yapmak ve eğitimler vermek yer almaktadır. Kadın ve Siyaset Sempozyumu, Uluslar arası Sosyal Yaşam ve Kadın

Sempozyumu, Kadın ve Hukuk Çalıştayı, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde İstanbul Sözleşmesi Çalıştayı, Uluslar arası Mülteci Kadınlar Paneli, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Kadın Paneli, Türkiye‟de Adalet Konferansı, Aile Hukuku Konferansı, Mülteci Kadınlar ve Ailelerine Yönelik Sosyal Uyum Araştırması, Anadolu‟da Kadın Olmak Semineri, Kadın ve Adalet Söyleşisi, Kadın Yasal Hakları Eğitimi, Kadın Liderlik Eğitimleri KADEM‟in gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerden sadece birkaçıdır.338

5 Nisan 2017 tarihinde açılan KADEM Tekirdağ Şubesi‟nin faaliyetlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

 18 Kasım 2017 tarihinde Birlik Vakfı Tekirdağ Şubesi Konferans Salonu‟nda Necla Koytak katılımı ile “Tarihte İz Bırakan Müslüman Kadınlar” semineri düzenlenmiştir.

 25 Kasım 2017 tarihinde Namık Kemal Üniversitesi‟nde Prof.Dr. Yakup Albayrak‟ın katılımı ile “Kadına Yönelik Şiddetin Psiko-Sosyal Açıdan

Değerlendirilmesi” söyleşisi gerçekleştirilmiştir.

 KADEM üyeleri arasında her ay düzenli olarak Oku‟Yorum etkinlikleri düzenlenmekte ve farklı konu ve kitaplar ele alınarak incelenmektedir.

 23 Aralık 2017 tarihinde Namık Kemal Üniversitesi‟nde Esra Toplu Uslu‟nun katılımı ile “Kadın, Çevre Estetiği ve Tüketim Alışkanlıkları” semineri düzenlenmiştir.

 25 Aralık 2017 tarihinde Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından organize edilen “Kudüs'e Özgürlük İnsanlığa Barış” yürüyüşüne katılım gerçekleştirilmiştir.

 27 Aralık 2017 tarihinde Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi‟nin Suriyeli kadınlara yönelik açmış oldukları Türkçe kursları ziyaret edilmiştir.

 8 Mart 2018 Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Hayal Adası Kadınlarıyla ortak bir projeyle hazırlanan “Kadın Emeği Geleceğin Değeri” sergisinin açılışı yapılmış ve kadınların emeği satışa sunulmuştur.

338 KADEM El Kitapçığı.

KADEM Tekirdağ Şubesi, Trakya Kalkınma Ajansı ile 9-12 Nisan 2018 tarihleri arasında “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” düzenlemişlerdir.

21 Nisan 2018 tarihinde kadın-erkek ilişkilerine dair Mukaddes Günay‟ ın katılımı ile “İki İnsan” eğitimi düzenlenmiştir.

Resim 8: Hayal Adası‟nda gerçekleştirilen Kadın Emeği Geleceğin Değeri

Sergisi‟nin açılışı

“KADEM, bir kadın ve bir demokrasi derneği olmasına rağmen kadın-erkek eşitliği ve kadınların siyasi ve demokratik platformlarda yer alması için herhangi bir çalışma yapmaktan çok kadınların eğitimine (uygulamalı girişimcilik eğitimi, seminerler ve kitap okuma etkinlikleri gibi) yönelmiş bir dernektir.”

3.5.2.2.1.4. Kadının Sosyal Hayatını AraĢtırma ve Ġnceleme Derneği

(KASAĠD) Çorlu ġubesi

1953 yılında Kadının Sosyal Hayatını Tetkik Kurumu adı ile kurulan kurum, 1968 yılına gelindiğinde Bakanlar Kurulu kararı ile dernek statüsüne kavuşmuştur.

Dernek Atatürk‟ün manevi kızı Prof. Dr. Afet İNAN‟ın öncülüğünde kadının sosyal durumunu araştırmak, incelemek ve mevcut haklarının etkin olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Ankara merkezli olarak kurulmuştur. Zamanla birçok ilde şubeleri açılan Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği‟nin Tekirdağ‟daki şubesi Tekirdağ‟ın Çorlu ilçesinde bulunmaktadır. Medeni haklarını kullanma ehliyetini elinde bulunduran her T.C. vatandaşının üye olabileceği derneğin birçok üyesi bulunmaktadır.

Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği‟nin Tekirdağ‟daki faaliyetleri şu şekilde sıralanabilir:

 KASAİD Çorlu Şubesi, Tekirdağ T1 Kapalı Cezaevi‟ndeki mahkûm kadınlar için kadınların kendilerini geliştirebilmelerini ve maddi gelir elde etmelerini sağlamak ve cezaevinden sonraki hayatlarında el becerileri sayesinde hayata adapte olabilmelerine yardımcı olmak amacıyla dikiş atölyeleri kurulmuş ve cezaevindeki kadınlara dikiş kursu düzenlenmiştir.

Resim 9: Tekirdağ T1 Kapalı Cezaevi‟ndeki Mahkûm Kadınlara Dikiş Atölyesi

KASAİD Çorlu Şubesi tarafından her yıl düzenlenen “Cezalandırmadık

Ödüllendirdik” projesi kapsamında cezaevindeki mahkûm kadınlara özel

ihtiyaçları için gerekli malzemeler, çocuklarına ise bebek mamaları ve bebek bezlerinden oluşan yardım paketleri dağıtılmıştır.

Resim 10: “Cezalandırmadık Ödüllendirdik” Projesi

KASAİD Çorlu Şubesi‟nin Tekirdağ T1 Kapalı Cezaevi‟ndeki kadın ve çocuklara yardım paketi dağıtımı

 KASAİD Çorlu Şubesi, 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında İstanbul‟da gerçekleştirilen Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi‟ne katılarak Tekirdağ‟ı temsil etmişlerdir.339

“KASAİD Çorlu Şubesi, kadına kadın olduğu için değer veren bir örgüttür ve dezavantajlı durumda olan kadınları toplumsal hayata adapte edebilmek adına birçok sorumluluk projelerini hayata geçirmektedir.”

3.5.2.2.1.5. Tekirdağ Karadeniz Ġlleri Kültür YardımlaĢma ve

DayanıĢma Derneği Kadın Kolları

Tekirdağ‟da yaşamakta olan Karadenizli vatandaşlar tarafından 2005 yılında Karadenizlilerin birbiriyle yardımlaşmalarını sağlayabilmek ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Karadenizliler Derneği kurulmuştur. Dernek kurulduktan 4 yıl sonra Karadenizli kadınları evden dışarı çıkarabilmek ve onların sosyal hayata aktif katılımını sağlayabilmek adına 2009 yılında Çiçek Karbuz‟un girişimiyle Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları kurulmuştur.

Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları‟na üye olabilmek için herhangi bir şart aranmamaktadır ve derneğin toplamda 140 üyesi bulunmaktadır. Kadınları bilgilendiren toplantılar ve sempozyumlara ciddi önem veren derneğin Kadın Kolları, Tekirdağ Karadeniz Yayla Şenliği‟nde kadın oluşumunu yaratmıştır.

Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Çiçek Karbuz, "Burada kermesimiz var. Kadın kollarının yaptığı el

işlemeleri var. Kadın kolları olarak kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Geleneklerimizi unutmamak için bu organizasyonu yaptık. Burs verdiğimiz öğrencilerimiz var onlara da burs verebilmek için bu standı açtık. Burada daha çok Trabzon´a yönelik ürünlerimiz, el işlerimiz var. Kermesimizde de yöresel bütün yemekler bulunuyor" sözleriyle kadın kollarının şenlikteki rolü hakkında bilgi

vermiştir. İlki 2003 yılında yapılan Tekirdağ Karadeniz Yayla Şenlikleri bir gelenek haline gelmiş ve her sene 29-30 Haziran ve 1 Temmuz tarihinde konserler ve etkinliklerle kutlanır olmuştur.340

Tekirdağ Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları Başkanı Çiçek Karbuz, “Tekirdağ‟da ne kadar etkilisiniz ve Tekirdağ‟da daha etkin ve daha

başarılı bir kadın hareketi nasıl sağlanabilir?” sorularını, “Biz Tekirdağ Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları olarak kendi bünyemizde her kesimden kadına ulaşabildik fakat bu konuda Tekirdağ genelinde tam bir başarıyı yakalayamadığımızı düşünüyorum. Ortak hareket girişiminde bulunan kimsenin

340Tekirdağ‟da Karadeniz Yayla Şenlikleri Başladı, http://www.59haber.com/haber/tekirdagda-

olmaması Tekirdağ‟daki kadın dernekleri ve kadına yönelik çalışmalarda bulunan kurum ve kuruluşlarla birleşmemize engel oldu. Tekirdağ‟da daha güçlü ve daha etkin bir kadın hareketi yaratabilmek için her kadına ulaşmak lazım. En alt kesimden en üst kesime kadar herkese ulaşmak lazım. Çalışana da çalışmayana da… Zengine de fakire de…”341

Resim 11: Tekirdağ Karadeniz Yayla Şenlikleri‟nde Tekirdağ Karadeniz İlleri

Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Kermesi342

“Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları, Karadeniz Mahallesi‟ndeki ev kadınlarının derneğe üye olmasıyla aktifleşmesini sağlamış ve eril gücün baskın olduğu Karadeniz Yayla Şenlikleri‟nde kadın oluşumunu başarmıştır. Bunun dışında derneğin tek başına Tekirdağ kadın hareketi için gerçekleştirmiş olduğu bir proje yoktur. Bir başka ifadeyle Karadenizliler

341Tekirdağ Karadenizliler Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları Başkanı Çiçek Karbuz ile 4 Nisan

2018 tarihinde yapılan görüşme.

342 Tekirdağ‟da Karadeniz Yayla Şenlikleri Başladı, http://www.59haber.com/haber/tekirdagda-

Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları‟nın faaliyet alanları Karadenizli kadınlar ile sınırlı kalmış, genel olarak Tekirdağ kadınına hitap edememiştir.”

3.5.2.2.1.6. Önder Çiftçi Kadın Kolları YardımlaĢma Derneği

Tekirdağlı çiftçilere yardımcı olmak amacıyla kurulan Önder Çiftçi Derneği‟nin kadın kolları, 2015 yılında öncelikli olarak öğrencilere ve sonrasında ise kadınlara yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Önder Çiftçi Derneği sadece Tekirdağ‟da faaliyet gösteren yerel bir dernek olduğu için Önder Çiftçi Kadın Kolları Yardımlaşma Derneği‟nin de herhangi bir ilde şubesi bulunmamaktadır.

Önder Çiftçi Kadın Kollarına Yardımlaşma Derneği‟ne üye olabilmek için T.C. vatandaşı ve kadın olmak yeterlidir. Erkeklerin de üye olmak için başvurdukları bu derneğin toplamda 66 üyesi bulunmaktadır. Dernek faaliyet alanlarında şu şekilde sıralanabilir.

Dernek, “Bir Çocuk Da Siz Okutun!” kampanyası ile öğrencilere burs imkânı sağlamaktadır.

 7 Ekim 2016 tarihinde Önder Çiftçi Kadın Kolları Yardımlaşma Derneği‟nin yapılan yeni dönemin ilk toplantısına katılan Uzman Diyetisyen Aysu Sevin Ülker, kadın kolları üyeleri ve toplantıya katılan misafirlere gönüllü olarak seminer vermiştir.

 20 Mart 2017 tarihinde Yaşlılar Haftası nedeniyle Huzurevi‟ne ziyaret düzenlenmiştir.

 Önder Çiftçi Kadın Kolları Yardımlaşma Derneği‟ne üye olanlara Mektebim Okulları‟na kayıt esnasında %10 luk bir indirim uygulanması kampanyası düzenlenmiştir.

 Yapılan bu faaliyetlere ek olarak kültür gezileri düzenlenmekte, zaman zaman uzman kişilerin davetiyle dernek üyeleri ve katılımcı kadınlara eğitim verilmekte ve ağaç dikme çalışmaları yapılmaktadır.

“Önder Çiftçi Kadın Kolları Yardımlaşma Derneği, kadının hak ve hukuk mücadelesinden çok çocukların eğitimi ve öğrenci burslarının yanı sıra kadınları bilgilendirecek konferans ve sempozyum gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.”

3.5.2.2.1.7. SüleymanpaĢa Kent Konseyi Kadın Meclisi

2014 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra Süleymanpaşa Kent Konseyi‟nin bünyesinde Süleymanpaşa Engelliler Meclisi, Süleymanpaşa Gençler Meclisi gibi birçok meclis oluşturulmuştur. Kurulan bu meclislerden biri de Süleymanpaşa‟daki kadınların sorunlarını incelemek ve bu sorunlara çözüm üreterek kadınların hayatlarını daha yaşanabilir kılma amacını güden Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi‟dir.

Üye olmak için herhangi bir şartın aranmadığı Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi‟nin hemen hemen her kesimden olan 700‟den fazla üyesi bulunmaktadır. Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyesi Havva Dırak,

“Tekirdağ‟daki dernek, STK ve diğer gönüllü kuruluşların sorunları nelerdir ve bu kuruluşlar hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duymaktadır?” sorusunu “Ekonomik zorluklarla boğuşurken faaliyet yapabilmek için ödenek bulamamak ve dolayısıyla derneklerin kendine ait bir bütçesinin olmaması en büyük sıkıntıyı oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra derneklerin toplum yararına olduğu unutulup bir aile mirasıymış gibi bazı dernek yönetimlerinin aile içinde kısıtlı kalması ve yapılan seçimlerin göz boyama amaçlı yapılıyor olması bir başka sıkıntıdan sadece biridir. Dernekler ve gönüllülük esasına dayalı olan kurum ve kuruluşlar ilk başta maddi olmak üzere, manevi alanlarda da desteğe ihtiyaç duymaktadır.”343

Sözleriyle cevaplandırmıştır. Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi‟nin faaliyetlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

 17 Şubat 2016 tarihinde Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi, Medeni Kanunu‟nun 90.yılı etkinlikleri çerçevesinde Avukat Merve İşbilen‟in

343Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclis Üyesi Havva Dırak ile 8 Mayıs 2018 tarihinde yapılan

Medeni Kanun‟un dünü ve bugününü anlatan sunumuyla zenginleşen bir konferans düzenlemiştir.

25 Mayıs 2016 tarihinde Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Belediye Binası‟nda, üç gün boyunca 20 kursiyerin kendi elleriyle hazırladığı el emeği göz nuru ürünlerin sergileneceği Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi dikiş nakış kursu yılsonu sergisi açılmıştır.

 5-6 Mayıs 2018 tarihinde Hıdırellez Şenlikleri düzenlenmiş bu bağlamda 1.gün Tekirdağ sahilinde dilek ağacına dileklerin asılması, ateşten atlama ve dilek küpü etkinlikleri, 2.gün ise 100.Yıl Gençlik Merkezi‟nde piknik ve manilerle küp açılışı etkinlikleri düzenlenmiştir.344

“Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Kolları, kadının hak ve hukuk mücadelesinden çok kadınların kendilerini geliştirebilecekleri eğitim ve kurslara bunun yanı sıra eğlence etkinliklerine ağırlık vermektedir.”