• Sonuç bulunamadı

Kadın İstihdamı Eylem Planı (2016-2018)

Ülkemizde kadınlar için insanlığa uygun olan işlerin yaratılması yönünde izlenen politikaları ve Türkiye İş Kurumu’nun kadın istihdamı alanında sürdürdüğü faaliyetleri desteklemek nedeniyle Uluslararası Çalışma Örgütü aracılığıyla, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı finansmanı ve İŞKUR işbirliğiyle, "Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi” projesi uygulanmaktadır (ÇSGB, 2015).

Proje çerçevesinde yirmi alakalı kurum/kuruluşun temsilcilerinden meydana gelmiş Ulusal Teknik Ekip aracılığıyla, Haziran 2014 ile Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşen düzenli toplantılar, uluslararası iş görüşmeleri ve eğitim çalışmaları neticesinde ulusal seviyede Türkiye İş Kurumu tarafından ilgili paydaş kuruluşlarla beraber uygulanacak bir "Kadın İstihdamı Eylem Planı” hazırlanmıştır.

Ülkemizin ilk Kadın İstihdamı Eylem Planı’nı hazırlayan Ulusal Teknik Ekip (UTE) yirmi kurumdan temsilcinin iştirakiyle 2014 yılının Nisan ayında oluşturuldu. 2014 yılının Nisan ayından 2015 yılının Aralık ayına kadar geçen onsekiz ay içinde Ulusal Teknik Ekip (UTE) üyeleri ikisi İtalya-Torino ve Abant eğitim programları ve biri İsveç Çalışma Ziyareti olmak üzere Ankara’da yapılan toplantılarla beraber toplam on dört kez bir araya geldi.

Ulusal Teknik Ekip Üyeleri ilk buluşmasını 4 Haziran 2014 tarihinde Türkiye İş Kurumu, Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanı Aşkın Tören’in başkan olarak görev aldığı bir toplantıyla Ankara ilinde gerçekleştirdi. Yapılan bu ilk toplantıda Türkiye İş Kurumu’nun koordinatörlüğünde, ILO’nun teknik ve organizasyon desteği ile Ulusal Teknik Ekip aracılığıyla hazırlanacak "Kadın İstihdamı Eylem Planı” nın geliştirme süreci, yol haritası ve bu süreçte yapılacak faaliyetler ele incelendi (ÇSGB, 2015).

26 Haziran 2014’ de Ankara ilinde Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Ofisi’nde ikinci toplantı yapıldı. Hazırlanacak eylem planına temel olmak üzere Ulusal Teknik Ekip üyeleri kendi kurumlarının ortaya koyduğu olduğu eski, benzer ve mevcut eylem planları ve çalışmalarına ilişkin toplantıda sunum gerçekleştirdi. Bahsi geçen

123 toplantıda; Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği ve Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zeliha Ünaldı Birleşmiş Milletler ’in toplumsal cinsiyet eşitliği düşüncesi ve küresel politika eğilimlerini kapsayan bir sunum yaptı.

ILO’nun Torino’da bulunan Uluslararası Eğitim Merkezi’nde 3-5 Ekim 2014’ de Ulusal Teknik Ekip üyelerine 3 günlük Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İstihdam Politikalarına ilişkin bir eğitim programı hazırlandı. Program; “toplumsal cinsiyet ve istihdam, toplumsal cinsiyetin istihdam politikalarına dahil edilmesi, sosyal koruma, annelik ve kadın istihdamı, kadın girişimciliği, iş piyasası politikaları, ulusal istihdam politikalarının toplumsal cinsiyete ilişkin boyutlarının izlenmesi ile Türkiye özelinde toplumsal cinsiyete ilişkin ulusal istihdam eylem planının politika önceliklerini ortaya koymak” konularını içeriyordu (ÇSGB, 2015).

Ulusal Teknik Ekip, Torino’da gerçekleştirilen eğitim programını değerlendirmek ve Aralık 2014’te İsveç’e gerçekleştirilecek çalışma görüşmesiyle alakalı beklentileri belirtmek amacıyla 18 Eylül 2014’de Uluslararası Çalışma Örgütü Ankara Ofisi’nde yeniden toplandı., 27 Ekim 2014 tarihinde Uluslararası Çalışma Örgütü Ankara Ofisi’nde bir sonraki çalışma toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Ulusal Teknik Ekip üyeleri, hazırlanacak Eylem Planına ilişkin bir rehber ve bir ön hazırlık çalışma özelliği taşıyan kadın istihdamıyla alakalı bu zamana kadar hazırlanan ulusal politika belgelerinin noksan ve ortak kısımlarına değinilen sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıda, 11-14 Kasım 2014’da Abant’ta yapılacak olan eğitim semineri ile 1-6 Aralık 2014’de İsveç’e yapılacak çalışma ziyareti evvelinde bilgilendirme ve hazırlık çalışmaları da temel gündem maddelerindendi (ÇSGB, 2015).

2014 yılının Ekim ayında Torino’da yapılan eğitimin 2. kademesi olarak, 11-14 Kasım 2014 tarihleri arasında Ulusal Teknik Ekip üyeleri Abant’ta "İstihdam Politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim” konulu 4 günlük bir eğitime katılım gerçekleştirdi.

Uluslararası Ticaret Örgütü Türkiye Ofisi’nde 24 Kasım 2014’ de gerçekleştirilen 5. Ulusal Teknik Ekip toplantısında ise hazırlanacak Eylem Planı ile alakalı

124 işbölümünün ve çalışma takviminin tayin edilmesine ilişkin ayrıntılar ele alındı. Bununla birlikte toplantıda, 11-14 Kasım 2014 tarihleri arasında Abant’ta gerçekleştirilen eğitim semineri değerlendirildi. Ayrıca 1-6 Aralık 2014’ da İsveç’e yapılacak olan çalışma ziyaretiyle ilgili hazırlık çalışması gerçekleştirildi (ÇSGB, 2015).

Stockholm, 1-6 Aralık 2014’ de toplumsal cinsiyet eşitliği ve aktif işgücü piyasası politikalarıyla alakalı iyi örnekleri gözlemleme nedeniyle İsveç’te bir çalışma ziyareti yaptı. İsveç’teki alakalı kurumlar ile çalışma ziyareti süresince görüşülerek iyi uygulamalar ile ilgili bilgiler edinildi. Çalışma ziyaretinin son günü kapanış oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumunda, teknik ekip üyelerinden çalışma görüşmeleri süresince şahit oldukları ve Türkiye’deki mevcut vaziyeti dikkate alarak uygulanmasının faydalı olacağı politika opsiyonları ve iyi uygulamaları belirlemeleri istendi (ÇSGB, 2015).

2015 senesinin ilk ve Ulusal Teknik Ekip’ in 6. toplantısı; 26 Ocak 2015 tarihinde İŞKUR Genel Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı Toplantının amacı Eylem Planı’nın yazımı ile alakalı güncel vaziyetin değerlendirmesi ve ayrıntılı çalışma takvimi, iş bölümü ve gelecek hamlelerin saptanmasıydı. Bir sonraki Ulusal Teknik Ekip toplantısı 11 Mart 2015 tarihinde bağımsız bir kolaylaştırıcı refakati ile Ankara’da gerçekleştirildi. Bu toplantı ise Eylem Planı’nın kapsamı ve amaçlarının saptanması nedeniyle yapıldı. Bir diğer toplantı 27 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da yine bağımsız bir kolaylaştırıcılık eşliğinde gerçekleştirildi. Toplantı, kapsamı belirlenen taslak Eylem Planını ile ilgili mevcut vaziyetin yanı sıra taslak Eylem Planına ilişkin alakalı kurum ve kuruluşlar tarafından gelen tekliflerin değerlendirilmesi sebebiyle yapıldı. 13 Mayıs 2015 tarihinde, alakalı kurum ve kuruluşlardan gelen teklifler yönünde taslak Eylem Planı’nın son biçiminin verilmesi nedeniyle yeniden toplanıldı. Ulusal Teknik Ekip, Eylem Planı’nı uygulayıcı olacak İŞKUR’un fikirleri ve değerlendirmeleri yönünde taslak Eylem Planı’nı düzenlemek ve Eylem Planı’na son biçimini vermek amacıyla bağımsız kolaylaştırıcı refakatinde 24 Haziran 2015 tarihinde son toplantısını yapmıştır (ÇSGB, 2015).

125 Eylem Planı ile alakalı İŞKUR eliyle iletilen kurumsal fikir ve teklifleri değerlendirme nedeni ile Ulusal Teknik Ekip son kez 23 Aralık 2015’de toplandı. Toplantıda alınan karar yönünde, taslak Eylem Planı teknik ekipte temsil edilen bütün kurumların yetkililerine resmi bir yazı ile yollanarak, kurumların fikir ve tavsiyeleri alındı. Bu fikir ve tavsiyeler yönünde, Eylem Planı Türkiye İş Kurumu eliyle 2016-2018 yılları arasında uygulanmak üzere, son biçim ve içeriğe ulaşmıştır (ÇSGB, 2015).

3.7. Bazı AB Ülkelerinde Kadın İstihdamını Artırmaya Yönelik Uygulanan

Benzer Belgeler