• Sonuç bulunamadı

Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurmalarındaki Etkenlere ĠliĢkin Bulgular

5. BULGULAR

5.5. Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurmalarındaki Etkenlere ĠliĢkin Bulgular

Bu başlık altında KOSGEB desteği ile iş yeri kurmuş kadın girişimcilerin iş yerlerini kurmalarındaki etkenlere (aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleklerini icra etmek, sevdikleri işi yapma isteği, istihdam yaratma isteği, kendini gerçekleştirmek, işten çıkarılmış olmak, aile ve yakın çevre teşviği, kendini gerçekleştirme isteği, iş alanında piyasada açık olduğu için vs.) dair bulgulara yer verilmektedir.

Tablo 5.5. Kadın Girişimcilerin İşlerini Kurmalarındaki Etkenler Kadın GiriĢimcilerin ĠĢlerini Kurmalarındaki Etkenler

Katılımcı Katılımcı GörüĢleri

1. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleğimi yapmak.

2. Katılımcı Ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleğimi yapmak, aile ve yakın çevre teşviki, kendini gerçekleştirme isteği.

3. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, sevdiğim işi yapmak, kendini gerçekleştirme isteği.

4. Katılımcı Ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleğimi yapmak, sevdiğim işi yapmak.

5. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleğimi yapmak, aile ve yakın çevre teşviki.

6. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, işsiz kaldığımdan dolayı ve mesleğimi yapmak, kendini gerçekleştirme isteği.

7. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, işsiz kaldığımdan dolayı ve sevdiğim işi yapmak, iş kolunda piyasada açık olduğu düşüncesi.

8. Katılımcı Ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, sevdiğim işi yapmak, aile ve yakın çevre teşviki.

9. Katılımcı Aile ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, işsiz kaldığım ve işten çıkarıldığımdan dolayı ve sevdiğim işi yapmak.

10. Katılımcı Ekonomik bağımsızlığını sağlamak, bağımsız çalışma isteği, sosyal ilişkileri geliştirmek, mesleğimi ve sevdiğim işi yapmak, iş kolunda piyasada açık olduğu düşüncesi.

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin girişimcilik faaliyetlerinde bulunma nedenleri incelendiğinde, katılımcıların tamamı ekonomik bağımsızlığını sağlamak,

87

bağımsız çalışma isteği, mesleğini icra etme ve sevdiği işi yapma fikrini vurgulamışlardır. Katılımcıların çoğunluğu, iş yerini açarken sosyal ilişkileri geliştirmenin ve çevre edinmenin temel amaç olmadığını ikinci planda yer aldığını ve iş yerini kurduktan sonra faaliyet esnasında kendiliğinden geliştiğini vurgularken katılımcıların bir kısmı iş yerini açarken sosyal ilişkileri geliştirmeyi temel amaç olarak görmüştür. Bunlardan Katılımcı 1, “Boşanma kararı alıp eşimden ayrıldıktan

sonraki süreçte çocuklarımdan birini üniversiteye gönderince yalnız kaldım ve o süreçte herhangi bir işte çalışmıyor oluşum diğer çocuğumun da gün içinde okulda olması beni bunalıma sürükledi bu durumdan kurtulmak için dışarı açılmam, sosyal ilişkilerimi geliştirip çevre edinmem gerekiyordu ki bunu gerçekleştirmek için en büyük alternatifim kendi işimi kurmaktı öyle de yaptım bu durum bana kendimi iyi hissettirdi, sosyalleştim ve işim sayesinde yeni çevreler edindim.” İfadelerinde

bulunmuştur. Bu konu ile ilgili Katılımcı 9 ise daha önce çalıştığı iş yerinde dört duvar arasında ofiste tek başına çalıştığını ve bu durumun sosyal kişiliği nedeniyle kendisine uymadığını fark edip, sosyal ilişkilerini geliştireceği ve çevre edinebileceği kendi iş yerini kurma fikrini oluşturduğunu dile getirmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu aile ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla iş yerlerini kurduklarını dile getirmişlerdir. Katılımcı 2, 5 ve 8 girişimcilik faaliyetlerine aile ve yakın çevrenin teşviki ile başladıklarını belirtmişleridir. Katılımcı 6 ve 9, işsiz kaldıkları ya da işten çıkarıldıkları için girişimcilik faaliyetine yöneldiklerini vurgularken, Katılımcı 7 ve 10 ise faaliyette bulundukları iş kolunda Düzce ili piyasasında açık olduğu düşüncesi ile söz konusu iş kolu üzerine girişimcilik faaliyetinde bulunduklarını dile getirmişlerdir. Katılımcı 2, 3 ve 6 kendini gerçekleştirme isteği ile girişimcilik faaliyetinde bulunduklarını ifade etmişlerdir. Bununla ilgili Katılımcı 2, “Eşim ile

ayrıldıktan sonra kendisine, yalnız başıma da hayatımı idame ettirebildiğimi, güçlü olduğumu ve kendi ayaklarım üzerinde o olmadan da durabildiğimi göstermek istedim.” İfadelerini bildirirken, Katılımcı 3, “Toplumda kadın olarak bir yer edinip bir statüye sahip olmayı, saygınlık kazanmayı ve hayatta başarılı olmayı istedim. Sokakta yemek kokusunu duymadan acıktığını hissetmezsin bu da onun gibi bir şeydi başarılı kadın girişimcileri görünce bende tüm bunları gerçekleştirmek için iş yeri açtım.” İfadelerini dile getirmiştir. Katılımcı 6 ise, çevresinde kendisine yapamaz

88

gözüyle bakanlara karşı başarabileceğini toplumda vasıfsız değil belli bir yere sahip olabileceğini göstermek amacıyla iş yerini açtığını vurgulamıştır.

5.6.Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Yeri KuruluĢu ve Faaliyetleri Esnasında