• Sonuç bulunamadı

Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurarken Düzce Ġlini Tercih Etmelerindek

5. BULGULAR

5.7. Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurarken Düzce Ġlini Tercih Etmelerindek

Bu başlık altında KOSGEB desteği ile iş yeri kurmuş kadın girişimcilerin iş kurarken Düzce ilini tercih etmelerindeki (Düzce ilinin teşvik bölgesinde bulunması, Düzce’de ikamet ediyor olmak, Düzce’nin belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olması, vs.) nedenlere ilişkin bulgulara değinilmektedir.

Tablo 5.8. Kadın Girişimcilerin İş Kurarken Düzce İlini Tercih Etmelerindeki Nedenler.

Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurarken Düzce Ġlini Tercih Etmelerindeki Nedenler

Katılımcı Katılımcı GörüĢleri

Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevre ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

1. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevre ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için. 2. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak.

3. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevre ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

4. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevre ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

5. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevre ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

6. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

7. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

8. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

9. Katılımcı Düzce’de ikamet ediyor olmak, belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olduğu için.

96

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin iş kurarken Düzce ilini tercih etmelerindeki nedenler incelendiğinde, Düzce ilinde iş yeri açan kadın girişimcilerin bu bölgenin teşvik bölgesi içinde yer aldığını bilmedikleri bu konuda KOSGEB tarafından verilen eğitimlerde yeterince bilgi verilmediği görülmüştür. Katılımcıların neredeyse tamamı iş kurarken Düzce ilini tercih etme sebebi olarak Düzce’de ikamet ediyor olmalarını, Düzce’de belli bir çevreye ve müşteri potansiyeline sahip olmalarını göstermişlerdir. Katılımcı 3, “ İş yerimi Düzce’de kurmamın tek nedeni

burada ikamet ediyor olmamdan kaynaklanıyor. Satılarımı e-ticaret ile yurt geneline hitap edecek şekilde gerçekleştirdiğimden Düzce’de belli bir çevre ya da müşteri potansiyeline sahip olmak benim için ikinci planda yer alıyor.” İfadesinde

bulunmuştur. Katılımcı 6, iş kurarken Düzce ilini tercih etmesinde tabloda sayılanların dışında, Düzce’nin ufak bir şehir olmasından dolayı bir radyo reklamıyla dahi geniş kitleye kolaylıkla ulaşıp adını duyurabiliyor olmasının da etkisinin olduğunu vurgulamıştır. Katılımcı 10, iş kurarken Düzce ilini tercih etmesinde tabloda sayılanların yanı sıra Düzce ili piyasasında el sanatları alanında faaliyet gösteren yeteri kadar iş yerinin bulunmamasının bir avantaj olduğunu düşünerek mesleki eğitim tecrübesi dahilinde Düzce ilinde faaliyet göstermeyi uygun bulduğunu dile getirmiştir.

5.8. Kadın GiriĢimcilerin GiriĢimcilik Faaliyetlerini Düzce Ġlinde Yapıyor Olmalarının Yarattığı Sorunlara ĠliĢkin Bulgular

Bu başlık altında KOSGEB desteği ile iş yeri kurmuş kadın girişimcilerin girişimcilik faaliyetlerini Düzce ilinde yapıyor olmalarının yarattığı sorunlara (toplumun değer yargıları ve toplumda yaygın kadın rollerinin oluşturduğu baskı, uygun eleman ve materyal temininde karşılaşılan zorluklar, Düzce ilinde yer alan müşteri profili vs.) dair bulgulara değinilmektedir.

97

Tablo 5.9. Kadın Girişimcilerin Girişimcilik Faaliyetlerini Düzce İlinde Yapıyor Olmalarının Yarattığı Sorunlar

Kadın GiriĢimcilerin GiriĢimcilik Faaliyetlerini Düzce Ġlinde Yapıyor Olmalarının Yarattığı Sorunlar

Katılımcı Katılımcı GörüĢleri

1. Katılımcı Toplumun değer yargıları, toplumda yaygın kadın rollerinin oluşturduğu baskı ve uygun eleman bulma konusunda zorluk.

2. Katılımcı Toplumun değer yargıları, toplumda yaygın kadın rollerinin oluşturduğu baskı, uygun eleman ve materyal temini konusunda yaşanan sorun.

3. Katılımcı Toplumda yaygın kadın rollerinin oluşturduğu baskı, ürün temini konusunda yaşanan sorun. 4. Katılımcı Düzce İlindeki müşteri profili, ürün temini konusunda yaşanan sorun. 5. Katılımcı Uygun eleman ve materyal temini konusunda yaşanan sorun.

6. Katılımcı Ürün temini konusunda yaşanan sorun.

7. Katılımcı Toplumda yaygın kadın rollerinin oluşturduğu baskı, ürün temini konusunda yaşanan sorun. 8. Katılımcı -

9. Katılımcı Uygun eleman ve ürün temini konusunda yaşanan sorun.

10. Katılımcı Düzce İlindeki müşteri profili, uygun eleman ve materyal temini konusunda yaşanan sorun.

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin girişimcilik faaliyetlerini Düzce İlinde yapıyor olmalarının yarattığı sorunlar incelendiğinde, katılımcıların çoğu ürün ve materyal temininde zorluk yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Kurdukları iş yeri için gerekli olan ürün ve materyalleri genellikle İstanbul ve Bursa’dan temin ettiklerini tedarik etme işlemleri esnasında oluşan masrafların ürün maliyetine yansıdığını ve karlılıklarının düştüğünü, zaman kaybı ve yorgunluk yaşadıklarını bu açıdan Düzce’nin dezavantaj olduğunu vurgulamışlardır. Katılımcıların yarısı uygun çalışan bulma konusunda zorluk yaşadıklarını dile getirmiştir. Bunların bir kısmı güvenebilecekleri, iş yerine kendi iş yeri gibi sahip çıkabilecek çalışan bulma konusunda zorlandıklarını ifade ederken diğer kısmı uygun çalışan bulsalar dahi ekonomik açıdan çalışan giderlerini karşılayabilecek durumda olmadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların hemen hemen yarısı toplumda yaygı kadın rollerinin oluşturduğu baskıya maruz kaldıklarını dile getirmişlerdir. Katılımcı 7, “İş yerimin

yoğunluğu nedeniyle zaman zaman aileme karşı olan sorumluluklarımı yerine getirmekte zorluk yaşıyorum bunu dile getirdiğimde de çevremdekilerden “eşin çalışıp eve bakıyor zaten sen neden çalışıyorsun evin, çocukların, eşinle ilgilen” gibi baskılara maruz kalıyorum.” görüşünü dile getirmiştir. Katılımcıların az çoğunluğu

98

toplumun değer yargıları itibariyle zorluk yaşadıklarını ifade etmiştir. Katılımcıların az çoğunluğu el sanatları alanındaki faaliyetleri nedeniyle emeklerinin değer görmemesi neticesinde Düzce ilindeki müşteri profilinin kendileri için dezavantaj olduğunu ifade etmişlerdir.

5.9. Kadın GiriĢimcilerin ĠĢleri ile Ġlgili Devletten ve Destek Verecek KiĢi ve