• Sonuç bulunamadı

Kırsal turizm için ulusal politika: Finlandiya örneği

4.3 Avrupa Birliği’nde kırsal turizm

4.3.1 Kırsal turizm politikası

4.3.1.1 Kırsal turizm için ulusal politika: Finlandiya örneği

OECD tanımlamasına göre, Finlandiya, nüfusunun sadece %5’nin kentsel alanda yaşadığı ve AB’deki en fazla kırsal alan özelliği gösteren ülkedir. Bunun yanı sıra, kentte yaşayan yerleşimcilerin çoğu kendi kırsal alanlarını yönetirler ve /veya kısmi zamanlı kırsal uğraşlara sahiptirler. Kırsal turizm spesifik olarak kırsal politika ile bağlantılı kullanılan bir terimdir. Kırsal alanlar Finlandiya’da politik amaçlar bakımından üç kategori grubuna ayrılmaktadır (Roberts and Hall 2003):

1. Takımadalar bölgesini de içine alan insan yerleşkesi olan kırsal alanlar, 2. En önemli kırsal alanlar,

67

Kırsal Turizmin Kırsal Alanlardaki Ekonominin Yeniden Yapılandırılmasına Katkısı:

Finlandiya Tarım ve Orman Bakanlığı 1980’li yılların ortalarında tarımsal aktiviteleri farklılaştırma faaliyetlerine başlamıştır. 2 yıllık pilot uygulamadan sonra, finansal yapı ve yöntemleri, çoğunluğu kırsal kulübeler ve diğer aktiviteler gibi yerleşim yerleri inşa etmeyi, turizm içerisinde farklılaştırmaya gitmek isteyen çiftçileri desteklemiştir. Bu politikaların sonuçları kırsal turizmin yapısında açıkça görülebilir: 1985’li yıllarda 1.000 kadar kırsal turizm girişimcisi ticari şirketlerini kurmuştur. Kurulan bu turizm şirketlerinin yaklaşık %70’nin bir çiftliği bulunmaktadır. ve turizm şirketleri toplam ekonomi içerisinde %16’lık bir gelir payına tekabül etmektedir. Toplam yerleşim kapasitesi 43.800 yataktır ve yaklaşık 700.000 turist kırsal turizm yerlerini ziyaret etmektedir. Kapasite kullanım oranı %30’dur (Teemaryhma 1999). 100’den fazla pazarlama organizasyonu kırsal turizm ürünlerini pazarlamakta ve işletmelerin yarısından fazlası kendisi pazarlama yapmaktadır.

Kırsal Turizmin Kültürel Alanların Yeniden Yapılandırmasına Katkısı:

Kültür, altyapısı ve ürünleri ile kırsal turizmin temel aracıdır. Finlandiya’da 1980’li yılların başlarından itibaren Kırsal Yayım Merkezleri Derneği kırsal alanda yaşayan kadınları kırsal şenlik, gıda ve gelenekler üzerine eğitiyordu. 1998 yılından itibaren, “Kültür Kırsal Turizm İçin Güç” isimli ulusal bir proje başlamıştır. Kırsal alanlarda ve şirketler ile bir kültür araştırmasında kullanılması için bir sayım çizelgesi hazırlanmıştır. Bu araştırma geleneksel peyzaj, çevre, binalar ve içleri, tarih, kırsal turizm hizmetleri, gıda ve yerli mimari, mobilya ve tekstil kullanımının analizini içermektedir. Kültür gelişim programı bu araştırmanın temeline bağlı olarak formülüze edilmiştir. Bu tür alansal çalışmalar kırsal kültürün sürdürülmesi ve gelişimine yardımcı olması için faydalı bir araç olarak Finlandiya’da görülmektedir.

Gıda programları, Finlandiya’da turizm amaçları için yoğun bir şekilde araştırılmış ve ilk olarak 1996 yılında Kırsal Turizm Çalışma Grubu tarafından Alman pazarlarında tanıtılmıştır. Finlandiya’daki programlar: (i) Yemekleri tadın (ii) En iyi yemekler (iii) Fiks menü yemekler şeklinde olmuştur.

Kırsal Turizmin Kırsal Alanların Yeniden Yapılandırmasına Katkısı:

Kültür ve kırsal insanlara ilaveten, Su kurumları, ormanlar, peyzaj ve dört belirleyici sezon Finlandiya’da imajın yeniden yapılandırılmasının başlıca bileşenleridir. Kırsal turizm politika programı imaj yapılandırmasının kırsal alanlardaki üçlü bir sınıflandırmada olması gerektiğini önermektedir. Bu alanların ürünleri ulusal çapta sekize ayrılmaktadır: doğanın kusursuz hediyeleri, geleneksel kutlamalar ve iş, leziz züccaciye mağazaları, sıcak yaz aktiviteleri, yabani hayvanları tasvir eden çiftlikler ve kar kayağı aktiviteleri, kır kulübeleri ve çekici kır turlarıdır. Bu politikanın ana amacı doğal kaynak istismarı için bir yerden kırsal alanın geleneksel görüntüsüne, yüksek kaliteli ürünler üreten, ekonomik olarak düşük kalite hizmetinden güçlü ağlar ile girişimciliği geliştiren bir yapıya dönüştürmektir.

Kırsal Kalkınmada Ortaklık Yaklaşımları:

Turizm sanayi; politik, sektörel ve coğrafik parçalanma olarak karakterize edilir. Üretim ve geleneksel turizm ürünlerinin teslimi dâhil olmakta ve farklı organizasyonların işi ile çatışmaktadır. Böyle bir parçalılıktan ortaya çıkan problemler yerel düzeyde ajans içerisindeki çatışmaları işaret eden yetkisizlikten sınıflandırılan ortak çalışmanın faydalarının eksikliğine sanayinin kendisi kadar farklıdır.

Kısmi olarak bu sorunlara cevaben ve sürdürülebilir politikaya odaklanmış politika ile bağlantılı ortaklık inşa etme Avrupa’nın kırsal bölgelerinde artan bir şekilde önem arz etmektedir. Tarım politikası sorunlarının müsaade ettiği geleneksel kırsal odaklanmadan daha bütüncül bir yaklaşıma dayalı farklılaştırılmış ve entegre olmuş ekonomiler inşa etme ihtiyacının gelişen bir tanınması olmuştur. AB içerisinde, ulusal hükümetler ortaklık çalışmasını almış olup bu nispeten Avrupa Komisyonu’nun yapısal programları içerisindeki müttefikler, işbirliği ve paydaş katılımını vurgulamaktadır. Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde, Kırsal kalkınma programlarının yönetimi yeni kurumsal yapı ve yeni

69

Başarılı Ortaklık Çalışması İçin Kritik Faktörler;

1. Planlamada yüksek düzeyde dayanışmanın tanınması ve etki alanı/proje’yi yönetme

2. Ortak süreçten geçmiş kişisel ve karşılıklı faydaların tanınması, 3. Kararların varmış olduğu algının uygulaması,

4. Ana paydaş gruplarının dâhil edilmesi,

5. Topluluğa dayalı işbirliğini hızlandıran ve başlatan yasal kişinin atanması ve 6. Amaçlar ve hedeflerin düzenlenmesidir.

Amaçlar, yapılandırma ve izleme kalkınma projelerinin iyi yönetimi için gerekli idari ve politik bir süreç olup bir fon biriminin belirtilmiş gereksinimi olmalıdır. Onların anlaşılabilirliği ve ölçülebilirliği sık onların değerlendirme sürecine odaklanmasını sağlar ve bu yüzden başarının ölçülmesi altına girmişlerdir. Açıkca, ortaklıklar amaçları ve hedeflerini başarma ihtiyacı duymaktadırlar. Fakat ortaklık yaklaşımları ayrıca anlaşılabilir amaçların doğrudan başarılması ile değerlendirilmeyen kapasite geliştirme ve sosyal sermaye artırımı gibi uzun önemli faydalara sahiptir.