• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Nicel Boyuta İlişkin Bulgular

4.1.2. Tutum Ölçeklerine İlişkin Bulgular

4.1.2.4. Kıdem açısından Tutum Ölçeklerine İlişkin Bulgular

Denence 6: E-mentorluk uygulamasına katılan il eğitim denetmen ve

yardımcılarının bilgisayar ve internete karşı tutumlarında, kıdemlerine göre istatistiki olarak anlamlı farklılık yoktur.

İl eğitim denetmen ve yardımcılarının kıdemleri açısından “Bilgisayar ve İnternete Karşı Tutum Ölçeği”, “E-Öğrenmeye Karşı Tutum Ölçeği” ve “E-Mentorluğa Karşı Tutum Ölçeği” öntest sontest aritmetik ortalama puanları arasındaki farklar,

Kruskal Wallis H testi ile Mann Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizin amacı, e-mentorluk sürecinin, kıdem değişkeni açısından il eğitim denetmen ve yardımcılarının tutumlarında bir değişiklik yapıp yapmadığını belirlemektir. Analiz sonuçları Tablo 29, Tablo 30 ve Tablo 31’de verilmiştir.

Tablo 29. Bilgisayar ve İnternete Karşı Tutum Ölçeği Öntest-Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı

Kruskal Wallis H testi analiz sonuçları

Kıdem N Ortalaması Sıra df KWH P Anlamlı Fark Bilgisayar ve İnternete

Karşı Tutum Ölçeği Öntest-Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı 1,00 18 35,03 2 4,903 ,086 - 2,00 17 33,00 4,00 24 24,10 Total 59

İl eğitim denetmen ve yardımcılarının e-mentorluk sürecinde, bilgisayar ve

internete karşı tutumlarında öntest-sontest puanları arasında kıdem değişkeni

açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre araştırmanın 6. denencesi

doğrulanmıştır. Veriler, e-mentorluk uygulamasının, il eğitim denetmen ve

yardımcılarının, bilgisayar ve internete karşı tutumlarına olumlu katkı sağladığını göstermektedir. 1-3 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmen yardımları sıra ortalaması 35,03, 5-10 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmenlerinin sıra ortalaması 33,00 ve 16-20 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmenlerinin sıra ortalaması 24,10’dur. Bu veriler, il eğitim denetmenlerinin kıdemlerinin artmasıyla bilgisayar ve internete karşı olan tutumlarında olan farklılığı göstermektedir. Kıdem değişkenin göre yapılan analizlerde öntest – sontest arasından anlamlı farklılık olmamasına karşın, kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcılarının, kıdemi 4-10 yıl ile 16-20 yıl olan il eğitim denetmenlerine göre bilgisayar ve internete karşı tutumlarının daha yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu durum, 1-3 kıdeme sahip il eğitim denetmen yardımcılarının bilgisayar ve internete karşı, yaşları ve aldıkları eğitimleri nedeniyle daha çok aşina olmaları ile açıklanabilir.

Denence 7: E-mentorluk uygulamasına katılan il eğitim denetmen ve

yardımcılarının e-öğrenmeye karşı tutumlarında, kıdemlerine göre istatistiki olarak anlamlı farklılık yoktur.

İl eğitim denetmen ve yardımcılarının e-öğrenmeye karşı tutum ölçeğine ilişkin Kruskal Wallis H testi yapılmıştır. Sonuçlar Tablo 30’da yer almaktadır.

Tablo 30. E-Öğrenmeye Karşı Tutum Ölçeği Öntest-Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı Kruskal Wallis

H testi analiz sonuçları

Kıdem N Sıra

Ortalaması df KWH P Anlamlı Fark E-Öğrenmeye Karşı

Tutum Ölçeği Öntest- Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı 1,00 18 21,44 2 7,676 ,022 1-2 1-4 2,00 17 30,21 4,00 24 36,27 Total 59

İl eğitim denetmen ve yardımcılarının kıdemlerine göre, e-öğrenmeye karşı tutum ölçeği öntest - sontest puanları arasında anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir [KWH=7,676; p=,022]. Bu farklılığın hangi grupların görüşlerinden kaynaklandığını belirlemek üzere yapılan Mann Whitney U testi sonuçlarına göre farklılık, kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcıları ile kıdemi 4-10 yıl olan il eğitim denetmenleri ve kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcıları ile kıdemi 15-20 yıl olan il eğitim denetmenlerinin görüşlerinden kaynaklanmıştır. Buradan hareketle araştırmanın

7. denencesi reddedilmiştir. E-öğrenmeye karşı tutum ölçeği öntest ve sontest

sonuçlarında kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcılarının, kıdemi 4-10 yıl ve 16-20 il eğitim denetmenlerine göre e-öğrenmeye karşı tutumlarındaki değişim daha az gerçekleşmiştir. Bu durum, özellikle 16-20 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmenlerinin e- öğrenme uygulamalarına daha önce katılmamış ya da az katılmış olmaları nedeniyle, e- mentorluk sürecinde ki tüm etkinliklerin e-öğrenme temelinde yapılmış olması kaynaklı, e-öğrenmeye karşı tutumlarında ciddi değişimin olmasına yol açtığı şeklinde açıklanabilir. Bir başka açıdan, 1-3 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmen yardımcılarının e-öğrenmeye karşı hazır bulunuşluk düzeylerinin, 4-10 yıl kıdem ile 16-20 yıl kıdeme sahip il eğitim denetmenlerinin hazır bulunuşluk düzeylerinden kaynaklandığı söylenebilir.

Denence 8: E-mentorluk uygulamasına katılan il eğitim denetmen ve

yardımcılarının e-mentorluğa karşı tutumlarında, kıdemlerine göre istatistiki olarak anlamlı farklılık yoktur.

Son olarak e-mentorluğa karşı tutum ölçeğine ilişkin Kruskal Wallis H testi yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçları aşağıda yer almaktadır (Tablo 31).

Tablo 31. E-Mentorluğa Karşı Tutum Ölçeği Öntest-Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı Kruskal Wallis

H testi analiz sonuçları

Kıdem N Ortalaması Sıra df KWH P Anlamlı Fark E-Mentorluğa Karşı

Tutum Ölçeği Öntest- Sontest Aritmetik Ortalamalar Farkı 1,00 18 16,81 2 17,323 ,000 1-2 1-4 2,00 17 31,26 4,00 24 39,00 Total 59

Yapılan Kruskal Wallis H testi sonucunda il eğitim denetmen ve yardımcılarının görüşleri arasında kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Bu farklılığın hangi grupların görüşlerinden kaynaklandığını belirlemek üzere Mann Whitney U testi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre farklılık, kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcıları ile kıdemi 4-10 yıl olan il eğitim denetmenleri ve kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcıları ile kıdemi 15-20 yıl olan il eğitim denetmenlerinin görüşlerinden kaynaklanmıştır. Buradan hareketle araştırmanın 8.

denencesi reddedilmiştir. E-öğrenmeye karşı tutum ölçeği öntest-sontest sonuçlarında

olduğu gibi e-mentorluğa karşı tutum ölçeği öntest-sontest sonuçlarında da, il eğitim denetmen ve yardımcılarının kıdemlerinin artmasıyla e-mentorluğa karşı tutumlarının güçlendiği görülmektedir. Bu durum, kıdemi 4-10 yıl ile 16-20 yıl olan il eğitim denetmenlerinin e-öğrenmeye karşı tutumlarında yaşanan değişimin, kıdemi 1-3 yıl olan il eğitim denetmen yardımcılarının e-öğrenmeye karşı tutumlarında yaşanan değişimden daha fazla olmasından kaynaklanıyor olabilir.