• Sonuç bulunamadı

Tablo 3.19: Sahne 17’nin Roland Barthes’a Göre Göstergelerinin Çözümlenmesi

Biçim İçerik Düz Anlam Yan Anlam Mit

Eski bir yapı içerisinde toplanmış insanlar

New York Halk Kütüphanesi ve Gül Galeri’ye sel

nedeniyle sığınmış insanlar

Sam Hall ile arkadaşları ve New York kentinden insanların selde kaçarak kütüphaneye sığınmaları, doğal afetlerden korunmaya çalışmaları Kütüphanenin bilgiyi ve tarihi koruyuculuğu rolünün insanları koruma konusunda devam etmesi. Bilgili ve aydın insanın korunması. Eşitlik Miti

Sahne 17’de yer alan görüntüde tarihi bir bina içerisinde toplanan insanlar görülmektedir. Yapı New York Halk Kütüphanesi ve salon ise ana okuma galerisi olarak bilinen Gül Galeri’dir. Filmde ana karakter olan iklimbilimci Jack Hall’un oğlu Sam Hall ve arkadaşları bir bilgi yarışması nedeniyle New York’da bulunmaktadır. Ancak kentte oldukları sırada, bir dizi doğal afetler yaşanmaya başlamıştır. New York şehrinin yağan yağmur ve fırtına nedeniyle dev dalgaların altında kalması yüzünden evlerine ulaşamayan Sam ve arkadaşları sığınmak için New York Kütüphane’sini seçerler. Kente doğru ilerleyen dev dalgalar ile karşılaşan kent halkından pek çok insan kütüphaneye sığınmıştır.

New York Kütüphanesi Beaux Arts mimari ekolünün tipik bir örneği olarak inşa edilmiştir. Yapının detaycı ve görkemli yapısı, adeta klasik üslupta üretilmiş tapınaksal havası ile bir dokunulmazlık izlenimi yaratılmaktadır. Gül Galeride yer alan yatay geniş alan, geniş kemerli ve yüksek girişli ayrıca alanının iki yanında yer alan büyük pencereleri ile görkemli bir okuma salonu olarak yapılmıştır. Salonunun ışık kaynağının pencerelerden gelen doğal ışık kaynaklı oluşu, özellikle 19.yüzyıl mimarisinin tipik özelliklerindendir. Yapıtın iç tasarımında yer alan ve salonda göze çarpan büyük boyutlu varaklı avizeler ile rokoko üslubunun elemanları izlenmektedir. Galerinin kademeli tavan yapısı ve tavanda yer alan alegorik resim örnekleri ise Beaux Arts akımının akademik sanat anlayışının devamlılığını sağlayan elemanlardır. Yapının mimari ve sanat tarihsel anlamda sahip olduğu özellikleri,

yapıyı adeta bir tapınakmış ya da saraymışcasına dokunulmazlık izlenimi üretilmesine sebep olmaktadır. Ancak kütüphanenin bu kadar görkemli görünüşüne rağmen, herkesin yararlanabileceği bir halk kütüphanesi olması filmde herhangi bir amaç ve kültürel seviye farkı gözetilmeksizin halktan insanların sığındığı bina olması adına anlamlıdır.

Galeride toplanan insanlar, kütüphaneye tamamen doğal afet nedeniyle sığınmıştır. Genelde bir kütüphanenin sadece bilgi edinmek isteyen hatta entelektüel anlamda zenginleşmek isteyen insanların gittiği bir alan olması, filmde yer alan gerçek halkın sığındığı bir yapı şeklinde gösterilmesi, mekânın göstergesel anlamda kullanımının nedenini göstermektedir. Halk kütüphanesi kavramının aslında halktan herkesin yararlanabileceği bir alan olduğu düşüncesi, günümüzde sadece entelektüel anlamda genel toplumdan yüksekte olan kişilerin gidebileceği bir yapı gibi algılanır hale dönüşmesi nedeniyle, bu tip yapılar halkın olmaktan çok halkın belli bir kesiminin yararlanabildiği yerler haline gelmiştir.

Filmde ise herhangi bir engelleme ya da giden kişinin herhangi bir şüphe duymaksızın tamamen korunma ihtiyacından doğan bir şekilde kütüphaneye sığınması, adeta kentte kütüphane aracılığıyla yaratılan bir eşitlik mitini çağrıştırmaktadır. Halktan her kesimden insanın normalde sıkı sıkıya incelenerek hatta içerisinde bulundurduğu adeta müzeymiş gibi kendine has dokunulmazlık sağlayan kuralları tamamen ortadan kalkmıştır. Kuralların varlığı mekânı ayrıcalıklı ve dokunulmaz kılmaktadır. Ancak filmde sel nedeniyle pek çok insanın kural ve kontrol olmadan yapıya sığınması, dokunulmazlığı ortadan kaldırırken aslında bir eşitlik miti yaratmaktadır. Filmde yer alan kente gidildiğinde izleyici, bu mekâna gidilmesi için yönlendirilmenin yanında aslında kentte bir eşitlik havası olduğu ve herhangi bir entelektüel seviye arayışı olmaksızın herkesin bilgiye ulaşabildiği, gelişebildiği izlenimi yaratılmaktadır.

Filmde yer alan bu sığınma anında Sam Hall ve arkadaşları, pek çok farklı insanla birlikte kütüphane galerisinde bulunmaktadır. Sam bir şekilde kütüphanede yer alan telefon aracılığıyla babasına ulaşarak, aslında havanın çok daha sertleşeceğini öğrenir. Bu nedenle Jack Hall oğlunun kütüphaneden asla çıkmamasını ve bir şekilde dayanmaya çalışmasını öğütlemiştir. Sam ve arkadaşları, kütüphanede

kalma kararı alır. Ancak kütüphane içerisinde yer alan polisler ve diğer insanlar havanın kısa süreli olarak sakinliğine kanarak, güneye doğru kaçmaya karar verir. Sam Hall, her ne kadar insanları havanın sertleşeceğine inandırarak durdurmaya çalışsa da başarılı olamaz. Bu nedenle kütüphanede sadece 7-8 kişilik bir grup kalır. Yola çıkan insanlar ise kütüphanede kalarak kurtulamayacaklarına inanmıştır.

Filmde Sam Hall karakterinin bilgisel anlamda zenginliğe sahip olması ve bu anlamda elinde tuttuğu bilgi zenginliği nedeniyle kütüphaneyi terk etmek yerine orada kalarak, doğayla mücadeleyi kazanması adeta kurtuluşun yine bilgisel anlamda zenginliğe sahip olanın elinde olduğunu göstermektedir. Bilgi, kurtarıcı rolü üstlenmektedir. Sam’in diğer onu dinlemeyen ve aslında bir anlamda bilgisel anlamda fakir insanların, zayıf ve yanlış karar alan yani kaybeden rolüne sahip olması ise entelektüelite mitini destekler nitelik göstermektedir. Kente gidildiğinde insanının kendini kurtarabileceği bilgiye ulaşacağı, izlenimi yaratılması dikkat çekicidir. Çünkü kurtarıcı bilginin ve entelektüeliteye ulaşılabilen yer New York Kütüphanesi olarak gösterilmekte, bu bakımdan da kütüphaneye ev sahipliği yapan kent önemli kılınmaktadır. Kent adeta bilginin ve erişilmek istenen bilgisel zenginliğin merkezi olarak gösterilmektedir.