• Sonuç bulunamadı

3.3. Orman Yangınlarına Neden Olan Etmenler ve Çözüm Yolları

3.3.1. Köy Muhtarlarının GörüĢleri

Köy muhtarlarının “ormanlarda meydana gelen yangınlara neden olan etmenler” konusundaki görüĢleri baĢlıca sekiz baĢlık altında toplanmıĢtır (Çizelge 3.35). Köy muhtarlarının görüĢleri içerisinde önemli bir payı “teknik (%31,58)” nedenler baĢlığının aldığı görülmektedir. Teknik nedenleri kendi içerisinde bir kaç alt baĢlığa ayırtmak da mümkündür.

Bunları içerisinde “çobanlar ve otlatma”, “orman yollarının eksik ve yetersizliği”, “koordinasyon eksikliği ve müdahalede gecikme” ile “orman alanlarının bakımsızlığı (sıklık bakımları ile üretim sonrası kesim artıkları vb gibi)” yanında “dıĢarıdan üretim iĢleri için gelenler nedeniyle iĢ olanaklarının kısıtlanması” vb. gibi yaklaĢımlar yanında “yangın zamanında kullanılacak gölet ve havuzların eksikliği” gibi yaklaĢımlar olduğu görülmektedir.

Orman yangınlarının nedenleri arasında ikinci büyük grubu “eğitim-bilinçlendirme ve orman halk iliĢkileri (%21,05)” baĢlığı oluĢturmaktadır.

Bu kapsamda bazı düĢünceler ise; “Orman iĢletme Müdürlüklerinde görev yapan Orman Muhafaza Memurları ile Orman Köylüsü arasında iyi sosyal iliĢkilerin kurulamaması, Orman Muhafaza Memurlarının sert tavır ve davranıĢları ve hoĢgörü yetersizliği” ile “Bazı orman alanlarının 2/B oluĢu ya da sonradan orman tahdidinde kalması sonucu halkın orman iĢletme Ģefleri ile kinleĢmesi” gibi yaklaĢımlar yer almaktadır. Diğer yandan,

“Orman TeĢkilatı ile köylü arasındaki uyumsuzluk” gibi yaklaĢımlarla eğitim ve bilinçlendirme yetersizliği de yer almaktadır.

Üçüncü baĢlık “KiĢisel Çıkarlar (%18,42) ” adı altında toplanmıĢtır.

Bu kapsamda halkın kendi amaçlarına yönelik davranıĢları yer almaktadır.

DeğiĢik örnekler verilmiĢtir. Örneğin; “Orman Kanunlarının Orman Köylüsüne çok katı gelmesi sonucu tepki olarak ormanda yangın çıkartmaları”, “Sezonluk yangın iĢçilerinin bazılarının kadro alırken

bazılarının kadro alamaması”, 2/B arazisi çıkararak rant sağlama düĢüncesi”

vb gibi örnekler verilebilir.

Bir baĢka grup ise “tedaĢ” olarak adlandırılmıĢtır. Muhtarların bir kısmı (%7,02) orman yangınların enerji nakil hatlarından kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle ortaya çıktığını düĢünmektedir.

Orman yangınlarının “piknik (%6,14)” nedeniyle çıkması da bir baĢka konu baĢlığını oluĢturmuĢtur. Ormanlarda yapılan pikniklerin, piknik alanlarının yoksunluğu nedeniyle orman içlerinde piknik yapılması gibi yaklaĢımlar bu baĢlık altında toplanmıĢtır.

Yangınların ortaya çıkıĢında muhtarların “denetim (%5,26)”

konusunda da saptamalarının olduğu görülmektedir. Örneğin; “Ormana giriĢ çıkıĢlarının denetimsiz olması” yaklaĢım yanı sıra “Orman muhafaza memurlarının kontrollerini sıklaĢtırmaları” ile “Çobanları çok sıkıĢtırmalarından” gibi farklı denetim yaklaĢımlarının olduğu görülmektedir. Bölgenin turizmde önemli bir yerinin olması ülke ve bölge ekonomisine olan katkılarının yanında orman yangınlarıyla da iliĢkilendirildiği görülmektedir. Köy muhtarlarının bir kısmı orman yangınlarına neden olan etmenlerin içerisine “turizm %5,26)” olgusunu da katmaktadırlar. Örneğin; “Orman Ġçerisindeki yollarda yabancı turistlere safari amaçlı turların düzenlenmesi” ve “Orman içerisinde kontrolsüz turizm turları düzenlenmesi” ile “Turizm amaçlı kullanılabilecek alanların orman tahdidinde kalması” gibi düĢünceler orman yangınlarına neden olan etmenler içerisinde yer almıĢtır.

Çizelge 3.35: Köy Muhtarlarının Orman Yangın Nedenlerine ĠliĢkin GörüĢleri Table 3.35: Ideas on Forest Fire Causes of Reeves of Village

Nedenler/Resons Miktar/Value Oran (%)/Rate(%)

Teknik 36 31,58

Eğitim Bilinçlendirme ve Halkla ĠliĢkiler 24 21,05

KiĢisel Çıkarlar-Menfaatler 21 18,42

TedaĢ 8 7,02

Piknik 7 6,14

Denetim 6 5,26

Turizm 6 5,26

Standart-Kasıt 4 3,51

TOPLAM 114 100,00

Son ana baĢlık konusu “Standart-Kasıt” olarak adlandırılmıĢtır.

Muhtarların bir kısmı (%3,51) orman yangınlarının nedenlerini bu baĢlık altında sunmuĢlardır. Bu kapsamda yangına neden olan etmenler olarak geleneksel standart ifadeler kullanıldığı görülmektedir. Örneğin “Orman

içindeki cam kırıklarının tehlikeli hava koĢullarında yangına sebep olmaları”

gibi. “Dikili Kesim Uygulamasının” orman yangınlarına neden olan etmenler arasında köy muhtarlarınca belirtilmesi anlamlı bulunmaktadır. Üzerinde ayrıca durulması gereken konu olarak görülmektedir.

Köy muhtarlarının “orman yangınlarına neden olan etmenlerin çözüm yolları” konusundaki yaklaĢımları beĢ ana baĢlık altında toplanmıĢtır (Çizelge 3.36). Buna göre ilk baĢlık “teknik (%68,52)” en çok görüĢün bildirildiği grup olmuĢtur. Bu görüĢler içerisinde; “Orman içerisinde blok ormanlarda acilen yolların açılması ve bakımının sürekli yapılması”, “Orman Yangın iĢçisi olarak çalıĢan kiĢilerin eğitimli ve genç olmaları gerekmekte”,

“Orman köylerinden ormanı koruyucu korucu istihdam etmek”, “2/B yasasının çıkarılarak bu alanların orman köylüsüne bedava verilmesi” ve

“Orman içinde gerekli bakım (Seyreltme, sıklık bakımı ,Ģerit temizliği) çalıĢmalarının yapılması” gibi yaklaĢımların yanında birbiriyle çeliĢen çözüm önerileri de dikkat çekmektedir. Örneğin; “Orman içerisinde izinsiz keçi otlatılmasının kesinlikle kaldırılması ve hiçbir surette izin verilmemesi”

ile “KüçükbaĢ hayvancılık yapan köylülere belirli orman alanlarında otlatma izni verilmesi” gibi. Ġkinci sırada “Eğitim-bilinçlendirme ve Halkla ĠliĢkiler (%16,67)” konusu gelmektedir. Bu kapsamda; “Orman cezalarının artırılması”, “Orman yangın iĢçilerinin yeterli düzeyde eğitilmeleri”, “Orman ĠĢletme Müdürlüklerine bağlı Orman ĠĢletme ġeflerinin Köy muhtarlarıyla sağlıklı diyalog kurması” ve “Orman Personelinin yangına karĢı daha hassas olması” gibi yaklaĢımlar yer almaktadır.

Çizelge 3.36: Köy Muhtarlarının Orman Yangınlarına Neden Olan Etmenlerin Çözümüne ĠliĢkin GörüĢleri

Table 3.36: Opinions on Factors Causing the Solution of Forest Fires Village Headmen

Nedenler/Resons Miktar/Value Oran (%)/Rate(%)

Teknik 37 68,52

Eğitim-Bilinçlendirme Ve Halkla ĠliĢkiler 9 16,67

TedaĢ 5 9,26

Denetim 2 3,70

Turizm 1 1,85

TOPLAM 54 100,00

Üçüncü sıradaki çözüm önerileri “tedaĢ (%9,26)” konusunda olmuĢtur. Bu konuda; “Orman içerisindeki ağaçtan yapılmıĢ elektrik direklerinin değiĢtirilmesi”, “TedaĢ hatlarının bakımının ve onarımının eksiksiz ve aksamdan yapılması ve direklerin yenilenmesi” ve “orman sahasındaki yüksek gerilim hatlarının kaldırılması ” gibi öneriler bulunmaktadır.

Dördüncü sıradaki çözüm önerisi ise “Denetim (%3,92)” konusuna yönelik olmuĢtur. Bu görüĢler; “Orman içindeki kontrollerin sıklaĢtırılması denetlenmesi” ve “Ormanda çalıĢan memurların müdürlükleri tarafından yeteri kadar denetlenmesi” Ģeklindedir. Son sırada ise “turizm (%1,85)”

konusuna yönelik çözüm önerileri gelmektedir. Bu konuda yapılan tek çözüm önerisi ise, “Ormandaki safari turlarının kontrollü yapılması”

Ģeklinde olmuĢtur.

Dikili satıĢ uygulamasının orman yangınlarına neden olarak ortaya çıkması yukarıda ayrıca saptanmıĢtı. Bu konuda muhtarların çözüm önerileri ise “Yanan orman alanlarının dikili ağaç satıĢı olarak verilmemesi” ve

“orman iĢletmelerinin tüccar zihniyetinden vazgeçmeleri gerekmektedir”

Ģeklinde olmuĢtur.

Benzer Belgeler