• Sonuç bulunamadı

2. YÖNTEM

3.1. Köy Enstitüsü Mezunlarının Köy Enstitülerinde Uygulanan Müzik

Bu bölümde, Köy Enstitüsü Mezunlarının Köy Enstitülerinde Uygulanan Müzik Eğitimine İlişkin Görüşleri ile İlgili Bulgular ve Yorumlara yer verilmektedir. Elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur.

Tablo 3.1.1. Mezunların “Köy enstitülerinde müzik dersi denilince neler hatırlıyorsunuz?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

Tablonun açıklaması: 1. Çok önemli bir ders 2. Nota öğretimi 3. Enstrüman eğitimi

4. Halk danslarını öğrenme ve oynama 5. Halk müziği eserleri seslendirme 6. Şarkı, marş öğretimi

7. Diğer:

• Eğlence günleri müzik yapılır

• Müzik sanatını sevdirmek en büyük amaçtır.

• Klasik müzik bestecilerinin hayatları ve eserleri öğrenilir. SEÇENEKLER F % 1 1 4 13,33 2 2-3 9 30 3 3-6 1 3,33 4 5-7 1 3,33 5 1-2-3 3 10 6 1-3-6 1 3,33 7 2-3-5 1 3,33 8 2-3-6 1 3,33 9 2-3-7 3 10 10 1-2-3-6 2 6,66 11 1-3-4-6 1 3,33 12 1-4-5-6 1 3,33 13 2-3-4-5 1 3,33 14 2-3-4-7 1 3,33 TOPLAM 30 100

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Köy enstitülerinde yapılan müzik dersi denilince neler hatırlıyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Enstitülülerin % 13,33’ ü, müzik dersinin önemli bir ders olduğu görüşünü belirtmektedir. Müzik dersinin öncelikli ve temel bir ders olduğu, haftada en az 2 saat müzik dersi yapıldığı ifade edilmektedir. Verilere bakıldığı zaman beş sene içerisinde öğrencilerin toplam 460 saat müzik dersi alması hedeflenmiştir. Türkçe (736 saat) ve matematik (598 saat) dersinden sonra ders saati en yüksek olan ders müzik dersidir.

Enstitülülerin % 30’u ise, müzik dersinin işlenişinde nota öğretiminin ve enstrüman eğitiminin ağırlıklı olduğunu, her öğrencinin mutlaka nota öğrenip, notayla enstrüman çaldığını belirtmektedir. Enstitülerde her öğrencinin en az bir sazı öğrenmesi şart koşulmuştur. Bu çalgı da mandolindir. Öğrencilerden yeteneği olanlar, kendi istekleri doğrultusunda başka enstrümanlar da öğrenmiştir. Enstitülerde yapılan müzik derslerinde nota öğretimi üzerinde de önemle durulmuştur. Öğrenciler enstitüdeki öğrenim yılları boyunca seslendirdikleri eserleri çoğunlukla kulaktan değil, notasıyla öğrenerek icra etmiştir.

Enstrüman eğitimiyle birlikte, ağırlıklı olarak şarkı ve marş öğretimine yer verilmiş olup her sınıfın seviyesine uygun olarak belirlenen şarkı ve marşların öğretildiğini ifade edenlerin oranı % 3,33’ dür. Enstitülerde birinci sınıftan başlayarak beşinci sınıfa gelene kadar öğrencilere şarkılar ve marşlar öğretilmiştir. Her öğrencinin müzik eğitiminde başarılı sayılabilmesi için, hangi sınıflarda kaçar tane marş ve şarkıyı tek başına doğru olarak söylemesi gerektiği belirtilmiştir. Örneğin, birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar devam eden bir öğrencinin mezun olmadan önce toplam 12 marş ve 21 şarkıyı kendi başına söyleyebilmesi hedeflenmiştir. Bu marşlar ve şarkılar, “Köy Enstitülerinde Müzik Eğitimi Kılavuzu”ndan seçilmiştir.

Enstitülerden % 3,33’ü ise, şarkı ve marş öğretiminin yanı sıra halk müziği eserlerinin seslendirildiğini bunun yanında klasik batı müziği bestecilerinin hayatlarının ve eserlerinin de öğretildiğini belirtmiştir. Köy enstitülerinde halk müziğine ve eserlerine çok önem verilmiştir. Her enstitünün, öncelikle bulunduğu yöreye ait türküler öğretilmiş, diğer bölgelerin türkülerinin öğretilmesine de yer verilmiştir. Enstitülerde birinci sınıfa başlayan bir öğrenci, nota öğretimi olmadığı için, kulaktan en az 4 türkü öğrenmek durumundadır. Sınıf ilerledikçe notasıyla beraber, ikinci sınıfta 8 türkü, üçüncü sınıfta 8 türkü, dördüncü sınıfta 8 türkü ve beşinci sınıfta 6 türkü olmak üzere, köy enstitüsünde öğrenimini tamamlayan bir öğrencinin toplam 35 türküyü tek başına seslendirmesi hedeflenmiştir. Enstitülerde halk türkülerinin yanında klasik batı müziği bestecilerinin eserlerine de yer verilmiş olup, müzik derslerinde bestecilerin hayatları anlatılırken, eserleri de öğrencilere dinletilmiştir.

Enstitülülerin % 10’u, köy enstitülerinde müzik dersinin çok önemli bir ders olduğunu, aynı zamanda nota eğitimi ve enstrüman eğitiminin yapıldığını hatırlamıştır. %3,33’ü ise, çok önemli bir ders olmasının yanında enstrüman eğitimi yapıldığını, şarkı ve marş öğretildiğini belirtmiştir. Enstitülerin % 10’u ise bu soruya nota öğretimi, çalgı eğitimi ve müzik sanatını sevdirmek olarak cevap vermiştir.

% 6,66 köy enstitülerinde müzik dersinin çok önemli bir ders olduğunu, nota öğretimi yapıldığını, çalgı eğitimi verildiğini ve şarkı ve marş öğretildiğini belirtmiştir. Enstitülerin %3,33’ü ise, müzik derslerinin önemini belirtmiş, bunun yanında çalgı eğitiminin olduğunu, şarkı ve marş öğretilirken halk danslarının da öğretilip oynandığını ifade etmişlerdir. Enstitülerde halk danslarının ayrı bir önemi vardır. Her yöreye ait halk dansları öğrencilere öğretilmiştir. Öğrencilerin sabah derse girmeden önce, yazın okul bahçesinde kışın ise kapalı salonlarda toplanarak müzik eşliğinde halk dansları oynadıkları belirtilmiştir.

Köy enstitülerinde müzik derslerinin çok önemli olduğunu, halk danslarının öğrenilip oynandığını, şarkı ve marş öğretilirken halk müziği eserlerinin de seslendirildiğini belirtenler %3,33 oranındadır.

Enstitülülerin %3,33’ü ise köy enstitülerinde müzik derslerinde nota öğretildiğini, çalgı eğitimi verildiğini, halaylar, horonlar öğretilip oynanırken halk müziği eserlerinin de seslendirildiğini ifade etmiştir.

% 3,33 ise müzik yazısı ve çalgı eğitiminin yapıldığını, halk danslarının oynanmasının yanı sıra eğlence günleri müzik yapıldığını ifade etmiştir. Köy enstitülerinde eğlence günleri, öğrencilerin toplanarak müzik eşliğinde halk dansları oynadığı, çalgı topluluğu eşliğinde şarkılar, marşlar, türküler seslendirdiği, öğrencilerin kişisel hünerlerini sergilediği günlerdir.

Yukarıdaki tabloya göre, köy enstitülerinde okuyan öğrencilerin müzik eğitimi üzerinde önemle durulduğu, öğrencilerin iyi bir eğitimle, müzik zevki ve müzik kültürü edinmelerinin amaçlandığı görülmüştür. İyi bir eğitim ortamının, sanatla iç içe sağlandığı göz önüne alınarak, öğrencilerin eğitilmesinde müziğin dinleme, okuma, devinme, seslendirme ve kültürel boyutuyla müziğin çok yönlü olarak ele alındığı gözlemlenmiştir. Öz kültürümüze sahip çıkılıp, türkülerimizin seslendirilip, halk danslarımızın oynanmasının yanı sıra, klasik batı müziği bestecilerine ve eserlerine de yer verilerek müziğin evrensel boyutunun da benimsetildiği gözlenmiştir.

Tablo 3.1.2. Mezunların “Köy enstitülerinde verilen müzik eğitiminin sizce genel amacı nedir?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

Tablonun açıklaması:

1. Çok yönlü kişilik sahibi olmak 2. Donanımlı eğitimciler yetiştirmek 3. Ulusal kültürün gelişimini sağlamak 4. Şarkı, türkü marş öğrenmek

5. Halk türkülerini ülke çapında yaymak 6. Sanat eğitimi almak

7. Müzik kültürüne sahip olmak 8. Çoksesliliği özümsemek 9. Halk danslarını öğrenmek 10. Diğer:

• Estetik ruhu geliştirerek müzik zevki oluşturmaktır.

• Ses organlarını tanımak ve ritim duygusunu güçlendirmektir.

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Köy enstitülerinde verilen müzik eğitiminin sizce genel amacı nedir?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Enstitülerin % 6,66’ sı, müzik dersinin öncelikli hedefinin, her yönden donanımlı eğitimciler yetiştirmesi olduğu görüşündedir.Yetişen eğitimcilerin, öğrencilik yıllarında edindikleri bilgi ve tecrübeleri, meslek yaşamlarında görev aldıkları yerlerdeki öğrencilere aktarmaları açısından büyük önem taşıdığı belirtilmiştir. SEÇENEKLER F % 1 2 2 6.66 2 5 3 10 3 6 2 6.66 4 7 3 10 5 1-2 2 6.66 6 2-5 2 6.66 7 3-4 3 10 8 3-6 3 10 9 7-10 2 6.66 10 1-7-10 2 6.66 11 4-5-9 1 3.33 12 5-6-7 2 6.66 13 1-4-5-9 1 3.33 14 4-6-7-8 2 6.66 TOPLAM 30 100

Ulusal kültürümüzün yaygınlaşmasını sağlamak için halk türkülerimizin bilinip ülke çapında yayılmasının gerekliliği görüşünü belirtenler ise % 10 oranındadır. Ulusal kültürün gelişiminin sağlanmasının, köy enstitülerindeki müzik eğitiminin, hedeflenen temel amaçlarından birisi olduğu düşünülmektedir. Alınan müzik eğitimiyle öz kültürümüzün geliştirilip yaygınlaştırılmasının müzik eğitiminin öncelikleri arasında olduğu ifade edilmiştir. Köy enstitülerinde halk türküleri denince akla ilk gelen isim Aşık Veysel’dir. Aşık Veysel elinde sazıyla enstitülerini dolaşıp orada aylarca kalarak öğrencilere halk türkülerimizi öğretip

onlara sazıyla eşlik etmiştir. Veysel; Arifiye, Gölköy, Çifteler, Yıldızeli, Hasanoğlan ve Ladik Köy Enstitüleri’nde “saz usta öğreticisi” olarak görev yapmıştır.

Enstitülülerden % 6,66’sı verilen müzik eğitiminin iyi bir sanat eğitimi almayı hedeflediği görüşünü belirtirken, % 10’u alınan müzik eğitimiyle müzik kültürü oluşturmanın amaçlanmış olduğu görüşündedir.

Enstitülülerin % 6,66’sı, enstitülerde verilen müzik eğitiminin amacının çok yönlü kişilik sahibi olmanın yanı sıra donanımlı eğitimciler yetiştirmek olduğunu düşünürken, % 6,66’sı ise donanımlı eğitimciler yetiştirmenin yanında halk türkülerini ülke çapında yaymak olduğu görüşündedir. Köy enstitülerinde verilen müzik eğitimiyle hedeflenenin şarkı, türkü, marş öğrenmek ile ulusal kültürün gelişiminin sağlanması görüşünde olanların oranı ise % 10’dur. İyi bir sanat eğitimi almak ve ulusal kültürün gelişimini sağlamak köy enstitülerinde verilen müzik eğitiminin amaçları arasındadır diye görüş bildirenlerin oranı da % 10 olarak saptanmıştır. % 6,66 ise müzik kültürüne sahip olmanın yanında estetik ruhu geliştirerek müzik zevki oluşturmak görüşündedir.

Enstitülülerden %6,66’sı köy enstitülerinde verilen müzik eğitiminde amaçlananın, müzik kültürü edinerek hem çok yönlü kişilik sahibi olmak hem de ses organlarını tanımak ve ritim duygusunun geliştirilmek olduğu görüşünü belirtmiştir.

Enstitülülerin % 3,33 ise, alınan eğitimle hedeflenenin şarkı, türkü ve marş öğrenmek olduğunu, halk türkülerinin ülke çapında yayılmasının sağlanması olduğunu ve halk danslarının öğrenerek oynanması yönünde olduğunu belirtmiştir. Enstitülülerin % 6,66’sı da, alınan sanat eğitimiyle müzik kültürü oluşturmak ve halk türkülerinin ülke çapında yayılması görüşündedir.

Enstitülülerin % 3,33’ü, köy enstitülerinde verilen müzik eğitimiyle amaçlananın şarkı ve marş öğrenmek olduğunu, halk türkülerini ülke çapında yayarak insan yetiştirmek olduğunu belirtmiştir.

Enstitülülerden % 6,66’sı ise verilen müzik eğitimiyle, iyi bir sanat eğitimi alarak müzik kültürüne sahip olmak ve çoksesli şarkılar, türküler öğrenerek çoksesliliği özümsemek olduğu görüşünü belirtmiştir.

Yukarıdaki tabloya göre, köy enstitülerinde verilen müzik dersleriyle çok yönlü, kişilik sahibi, sanatı özümsemiş; öz kültürlerinin yanında dünya kültürünü de tanıyan, çok yönlü, düşünebilen, üretebilen uygar öğretmenler yetiştirilmesinin amaçlandığı gözlenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda yetiştirilen köy öğretmenlerinin, müzik derslerinde aldıkları sanat eğitimiyle gittikleri çevrenin kültürel kalkınmasına katkıda bulundukları düşünülmektedir.

Tablo 3.1.3. Mezunların “Bu amaç doğrultusunda müzik dersleri nasıl işleniyordu?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

SEÇENEKLER F % 1 7 2 6,66 2 1-2 4 13,33 3 1-3 1 3,33 4 1-5 3 10 5 2-3 3 10 6 4-7 1 3,33 7 1-2-3 9 30 8 1-2-4 2 6,66 9 1-2-5 1 3,33 10 2-3-5 1 3,33 11 1-2-3-5 1 3,33 12 1-2-5-6 1 3,33 13 2-5-6-7 1 3,33 TOPLAM 30 100 Tablonun açıklaması: 1. Nota öğretimi 2. Çalgı eğitimi

3. Şarkı- türkü- marş öğretimi 4. Çoksesli eserler seslendirme 5. Halk dansları öğretimi

6. Klasik batı müziği bestecilerinin hayatını ve eserlerini öğrenme 7. Diğer:

• Koro- orkestra- ritim çalışmaları yapılır. • Müzik dinlenir.

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Bu amaç doğrultusunda müzik dersleri nasıl işleniyordu?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Müzik derslerinde müzik dinlendiğini ve koro-orkestra çalışmalarının yapıldığını belirtenlerin oranı %6,66’dır. Müzik derslerinde sadece çalgı çalma yada nota öğretimiyle sınırlı kalmayıp müziğin dinleme boyutundan da müzik derslerinde yararlandıklarını belirtmişlerdir.

Enstitülülerin % 13,33’ü çalgı eğitimi ve nota öğretimi olarak cevap vermiştir. Nota öğretiminin köy enstitülerinde müzik eğitiminde çok önemli bir yer tuttuğu çünkü her öğrencinin yeterli düzeyde nota bilgisine sahip olması gerektiği, öğrenilen şarkı,türkü yada marşın enstrümanda notayla çalındığı belirtilmiştir. Ayrıca her öğrencinin mutlaka enstrüman çalma zorunluluğu olduğunu, yetenekli her öğrencinin istediği takdirde başka çalgılara da yönlenebileceği ifade edilmiştir.

Enstitülülerden % 3,33 ise müzik derslerinde nota öğretimiyle şarkı- türkü öğretimine ağırlık verildiğini ifade etmiş, her sınıfın seviyesine uygun ve yapılan etkinliklerde seslendirilmek üzere değişik türde şarkı-türkü- marş öğretiminin notalarıyla seslendirildiğini belirtmiştir.

Enstitülülerden % 10’u ise, müzik derslerinde nota öğretiminin yanında halk dansları öğretimine de yer verildiğini, öncelikli olarak hangi köy enstitüsüne gidiliyorsa o yörenin halk danslarının öğretildiğini ifade etmiştir. Zamanla diğer yörelerin halk danslarını da öğrendiklerini belirtmişlerdir.

Enstitülülerden % 10 ise müzik derslerinde çalgı eğitimiyle, şarkı- türkü öğretimine ağırlık verildiğini ifade etmiş, her sınıfın seviyesine uygun ve yapılan etkinliklerde seslendirilmek üzere değişik türde şarkı-türkü- marş öğretiminin çalgılarla seslendirildiğini belirtmiştir.

Enstitülülerin % 3,33 ise müzik dersinin öneminin kavratılmasının yanı sıra çoksesli eserler seslendirildiğine dikkat çekerek, köy enstitülerinde yapılan müzik derslerinde tek sesli eserlerin yanı sıra çoksesli eserlerin de seslendirildiğini belirtmiştir. Özellikle İstiklal Marşı’nın iki sesli ve dört sesli çalınıp söylendiği ifade edilmiş, bunun sınıf geçme ve mezun olma üzerinde büyük etkisi olduğu görüşünde bulunulmuştur.

Enstitülülerin % 30’u müzik derslerinde nota öğretimi, çalgı eğitimi ve şarkı, türkü, marş öğretimi yapıldığını belirtirken; %6,66’sı nota öğretimi ve çalgı öğretiminin yanı sıra çoksesli eserler de seslendirildiğini belirtmişlerdir. %3,33 ise nota öğretimi ve çalgı öğretiminin yanında halk danslarını da öğrenip oynadıklarını ifade etmişlerdir.

Enstitülülerin % 3,33’ü, müzik derslerinde çalgı eğitimi ve halk danslarının öğretiminin yanında, şarkı, türkü, marş öğretimine de yer verildiğini belirtmiştir. %3,33 ise müzik derslerinde nota öğretimi, çalgı eğitimi, şarkı, türkü ve marş öğretiminin yanında halk danslarını da öğrenip oynadıklarını ifade etmiştir. % 3,33 ise çalgı eğitimi, nota öğretimi ve halk danslarının oynanması yanında müzik derslerinde, klasik batı müziği bestecilerinin hayatlarını öğrendiklerini, öğrendikleri bestecilerin eserlerini hem dinleyip hem de yorumladıkları görüşünde bulunmuşlardır.

Enstitülülerin % 3,33 ise müzik derslerinde çalgı eğitimi alıp, halk dansları oynadıklarını, klasik batı müziği bestecilerinin eserlerini dinleyerek müzik dersi yaptıkları görüşünde bulunmuşlardır.

Yukarıdaki tabloya göre, köy enstitülerinde müzik eğitimi alan tüm öğrencilerin halk dansları, koro ve çalgı eğitimine çok önem verildiği, bu alanda koro ve çalgı için yazılmış ulusal ve evrensel eserlerin seslendirildiği gözlenmiştir. Bu eğitimden geçen öğrencilerin hem kendi müzikal kimliklerinin oluşması, hem de seslendirdikleri müziklerle ulusal ve evrensel kültürü özümsemeleri, bu yolla da topluma çağdaş bireyler kazandırarak toplumun uygarlık seviyesine taşınmasının hedeflendiği gözlemlenmiştir.

Tablo 3.1.4. Mezunların “Müzik dersinde zorunlu sınıf çalgısı olarak enstrüman kullanılıyor muydu? Kullanılıyorsa zorunlu sınıf çalgısı dışında başka enstrümanlar da var mıydı?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

SEÇENEKLER F % 1 1-3 4 13,33 2 1-2-3 5 16,66 3 1-2-4 3 10 4 1-2-5 2 6,66 5 1-3-5 1 3,33 6 1-5-6 1 3,33 7 1-2-3-4 7 23,33 8 1-2-3-5 2 6,66 9 1-2-3-7 1 3,33 10 1-2-4-5 1 3,33 11 1-3-4-5 1 3,33 12 1-3-6-7 1 3,33 13 1-2-3-4-5-7 1 3,33 TOPLAM 30 100 Tablonun açıklaması: 1. Mandolin 2. Keman 3. Akordeon 4. Piyano 5. Bağlama 6. Kaval 7. Diğer: • Davul • Gitar • Ud

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Müzik dersinde zorunlu sınıf çalgısı olarak enstrüman kullanılıyor muydu? Kullanılıyorsa zorunlu sınıf çalgısı dışında başka enstrümanlar da var mıydı?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Enstitülülerin % 13,33’ü, köy enstitülerinde müzik derslerinde mandolin ve akordeon çalındığını belirtmiştir. % 16,66 ise mandolin, akordeon ve keman olarak görüş bildirmiştir. Mandolin, keman ve piyano olarak cevap verenlerin oranı ise % 10’dur. Enstitülülerin % 3,33’ü mandolin, keman ve bağlama derken, % 3,33’de mandolin, akordeon ve bağlama olarak cevap vermiştir. Mandolin, bağlama ve keman diyenlerin oranı ise % 3,33’dür.

Enstitülülerin % 23,33’ü köy enstitülerinde müzik derslerinde mandolin, keman, akordeon ve piyano kullanıldığını ifade etmiştir. % 6,66 ise mandolin, akordeon, keman ve bağlama olarak cevap vermiştir. %3,33 ise mandolin, keman, akordeon ve gitar görüşünde bulunmuştur. Mandolin , keman, piyano ve bağlama diyenler % 3,33 iken; mandolin, akordeon, piyano ve bağlama diyenlerin oranı da % 3,33’ dür. Enstitülülerin % 3,33’ü müzik derslerinde mandolin, akordeon, kaval, ud kullanıldığını ifade ederken; % 3,33 oranında ise mandolin, keman, akordeon, piyano, bağlama ve davulun köy enstitülerinde müzik derslerinde çalgı eğitiminde ve eşlik amaçlı kullanıldığını belirtmiştir.

Yukarıdaki tabloya göre, köy enstitülerinde mandolin zorunlu sınıf çalgısıdır. Her öğrencinin mutlaka mandolin çalması şart koşulmuştur. Mandolin, ud, bağlama ve gitar gibi çalgılara yakın olması sebebiyle ve öğrencilerin hem çalarken hem de şarkıları söyleyebildikleri için tercih edilmiştir. Ayrıca mandolinle batı müziği eserleri seslendirilirken istenildiğinde 5’li akord 4’lü yapılarak çalgının Türk Halk Müziği’ne uyarlanabilmesi de mandolinin zorunlu çalgı olarak seçilmesine etkendir. Belirlenen şarkılar, türküler ve marşlar ile çoksesli düzenlemiş eserler notalı olarak öğrenciler tarafından seslendirilmiştir. Ayrıca müzik derslerinde hem ulusal hem evrensel müziğin öğretilmesi hedeflenmiş; bağlama ve kavalla halk müziğimiz seslendirilirken, piyano- keman- akordeon gibi çalgılarla da evrensel çoksesli

Tablo 3.1.5. Mezunların “Müzik derslerinde toplu ses eğitimi yapılıyor muydu?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

SEÇENEKLER f % 1 1 8 26,66 2 1-2 3 10 3 1-5 8 26,66 4 1-6 1 3,33 5 1-2-3 1 3,33 6 1-2-4 1 3,33 7 1-2-5 5 16,66 8 1-5-6 1 3,33 9 1-2-3-5 2 6,66 TOPLAM 30 100 Tablonun açıklaması:

1.Toplu ses eğitimi yapılır 2. İki sesli eserler seslendirilir. 3. Üç sesli eserler seslendirilir. 4. Dört sesli eserler seslendirilir. 5. Şarkı, türkü, marş seslendirilir. 6. Diğer:

• Dikte çalışması yapılır

• Enstrüman eşliğinde konser verilir

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Müzik derslerinde toplu ses eğitimi yapılıyor muydu?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Enstitülülerin % 26,66’ sı köy enstitülerinde toplu ses eğitimi yapıldığı görüşünü belirtmiştir. Toplu ses eğitiminin, ders içinde yada ders dışı müziksel etkinliklerde yapıldığı ifade edilmiştir.

Enstitülülerin % 10’u köy enstitülerinde toplu ses eğitiminin yapıldığını ve iki sesli eserler seslendirdiklerini belirtmiştir. Şarkıların ve türkülerin seviyeye uygun olarak iki sesli düzenlendiğini ve enstrümanlarla da iki sesli eserlerin yorumlandığı ifade edilmiştir.

% 26,66 enstitülerde toplu ses eğitimin yapıldığını ve şarkı, türkü, marş öğretimine ağırlık verildiğini ifade etmiştir. %3,33 ise toplu ses eğitimi yapılırken dikte çalışmalarının da yapıldığını belirtmiştir. Enstitülülerin %3,33’ü de toplu ses eğitimi yapıldığını, iki sesli ve üç sesli eserlerin seslendirildiğini ifade etmiştir. Öğrencilerin sınıfına ve düzeylerine uygun olarak eserlerin çokseslendirildiği, bu eserlerin koro yada orkestra eşliğinde seslendirdikleri belirtilmiştir.

%3,33 ise köy enstitülerinde toplu ses eğitimi yapıldığını, iki sesli eserlerin yanında dört sesli eserler de seslendirdikleri görüşünü belirtmiştir. Özellikle İstiklal Marşı’nı iki sesli ve dört sesli olarak söyledikleri ifade edilmiştir. %16,66 enstitülerde toplu ses eğitimi yapıldığını, iki sesli eserler seslendirmenin yanında şarkı, türkü ve marş öğrendiklerini belirtmiştir. %3,33 ise toplu ses eğitimi ve şarkı, türkü ve marş öğretimi yapılırken aynı zamanda öğrenilen eserleri konserlerde çalgı eşlikli seslendirdiklerini ifade etmiştir. %6,66 köy enstitülerinde yapılan müzik eğitiminde toplu ses eğitimine yer verildiğini, iki sesli ve üç sesli eserler seslendirdiklerini ve repertuarlarında şarkı, türkü ve marş olduğunu belirtmişlerdir.

Yukarıdaki tabloya göre, müzik derslerinde yapılan bireysel ve toplu ses eğitimiyle korolar oluşturulmuş, bu koroların repertuarında yer alan tek sesli ve çok sesli eserlerle hem halk müziğimiz hem de çok sesli koro edebiyatının en özgün eserleri seslendirilerek, ulusal ve evrensel sanat bilincinin oluşturulması; söylenen marşlarla da yurtseverlik ve toplumculuk ruhunun özümsenmesi sağlanmıştır.

Tablo 3.1.6. Mezunların “Müzik eğitimi iş eğitimi ile ne ölçüde etkileşim içindeydi ve müzik eğitimi köy enstitülerinde gündelik yaşamda nasıl kullanılmaktaydı?” Sorusuna Verdikleri Yanıtların Dağılımı

Tablonun açıklaması :

1. Sabah sporu yapılır. 2. Halk dansları oynanır.

3. Her zaman her yerde müzikle iç içe olunur.

4. Müzik eşliğinde iş yapılır. 5. Şarkı, türkü, marş söylenir. 6. Çalgı yapılır.

7. Diğer:

• Müzik yaşama şevki verir. • Yaşama bağlılığı arttırmada

müzik itici güçtür. • Enstrüman çalınır.

Yukarıdaki tabloda enstitülülerin “Müzik eğitimi iş eğitimi ile ne ölçüde etkileşim içindeydi ve müzik eğitimi köy enstitülerinde gündelik yaşamda nasıl kullanılmaktaydı?” sorusuna verdikleri yanıtların dağılımı görülmektedir.

Enstitülerin %23,33’ü, bu soruya sabah sporu yapma ve müzik eşliğinde iş yapma olarak cevap vermiştir. Köy enstitülerinde sabahları derse girmeden önce tüm öğrencilerin toplanarak kızlı- erkekli müzik eşliğinde kültür- fizik yaparak güne başladıklarını belirtmişlerdir. Sabah sporunda kültür- fizik hareketlerinden sonra davul- akordeon eşliğinde yörelerin halk danslarının oynandığı da ifade edilmiştir. Köy enstitülerinde iş alanlarında çalışırken müzik eşliğinde iş yaptıklarını, marşlarla işliklere giderken, şarkılar ve türküler eşliğinde işe koyulduklarını belirtmişlerdir.

SEÇENEKLER f % 1 1-4 7 23,33 2 2-3 1 3,33 3 2-6 1 3,33 4 3-4 7 23,33 5 3-5 1 3,33 6 4-7 1 3,33 7 1-2-3 1 3,33 8 1-2-4 4 13,33 9 1-3-4 3 10 10 3-4-5 2 6,66 11 3-4-6 1 3,33 12 1-2-3-4 1 3,33 TOPLAM 30 100

Enstitülülerden %3,33, köy enstitülerinde her zaman her yerde müzikle içi içe olunduğu ve halk danslarının oynandığı görüşünde bulunmuştur. Öğrencilerin ders içi yada ders dışı faaliyetlerde hep müzik yaptıklarını, herkesin elinde bir mandolin olduğunu, işliklerde öğrenciler çalışırken bir kısım öğrencilerin ellerinde enstrüman, ağızlarında şarkı- türkü arkadaşlarına eşlik ettikleri ifade edilmiştir. Ayrıca köy enstitülerinde halk danslarının ayrı bir yeri olduğu öğrencilerin her sabah müzik eşliğinde halk dansları oynadıkları belirtilmiştir.

%3,33 enstitülerde halk dansları oynamanın yanında çalgı yapımının da olduğunu belirtmiştir. Van Erciş Köy Enstitüsü’nde ve Balıkesir Savaştepe Köy Enstitüsü ’nde olmak üzere keman ve mandolin yaptıklarını ifade etmişlerdir.

Enstitülülerin %23,33’ü müzik eşliğinde iş yapıldığını ve müzikle her zaman her yerde iç içe olduklarını ifade ederken, %3,33 ise müzikle iç içe olmanın yanında şarkı, türkü ve marşların söylendiğini belirtmiştir.

%3,33 müzikle iç içe olmanın yanında insanların hayata bağlanmasında müziğin itici güç olduğunu belirtmiş, insanın günlük yaşantısında müziğin insana yaşama şevki ve enerjisi verdiğini ifade etmiştir. Şarkı-türkü-marş söylemenin yanı sıra köy enstitülerinde gündelik yaşamda enstrüman çalındığını da ifade etmiştir.

Benzer Belgeler