• Sonuç bulunamadı

2. PLANLAMA ALANI

2.3. Jeolojik Durum

Çorlu 411 ada 3 sayılı parsel 2000 yılı tarihinde yapılmış Çorlu İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporunun alan sırları içerisinde yer almasına rağmen değerlendirme dışında kaldığından bu alana ilişkin yerleşime uygunluk açısından jeolojik ve jeoteknik zemin etüd Raporu bulunmamaktaydı.

Bu gerekçe ile Çorlu 411 ada 3 parsele ilişkin olarak MV Boğaziçi Mühendislik firması tarafından hazırlanan İmar Planına esas jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yerinde incelenerek uygun bulunmuş ve 17.03.2020Tarihinde onaylanmıştır.Bu Rapora göre;

2.3.1 İnceleme Alanın Yerleşime Uygunluğu

İnceleme alanında yapılan jeolojik, jeofizik, jeoteknik çalışmalar neticesinde yerleşime uygunluk açısından tek kategoride sınırlandırılmıştır.

2.3.1.1Önlemli Alan 2.1 (ÖA-2.1): Önlem Alınabilecek Nitelikte Stabilite Sorunlu Alanlar

Bu alanlarda;Topoğrafik eğim genellikle %10-20° arasında olduğu alanlardır. Bu alanlarda;

topoğrafik eğim ve zeminin mekanik özelliklerine bağlı olarak, oluşturulacak kazı şevlerinde stabilite sorunları yaşanabilecektir. Karşılaşılabilecek stabilite sorunlarının mühendislik

21

önlemleriyle önlenebileceği kanaatine varıldığından bu alanlar yerleşime uygunluk haritasında “ÖA-2.1” simgesiyle gösterilmiştir.Bu alanlarda;

-Yapı parselinin etkileneceği stabilite sorunları, parsel/bina bazı zemin etütlerinde yapılacak yamaç boyu ayrıntılı stabilite analizleriyle ortaya konmalıdır.

-Yapı yükleri, stabilite sorununa neden olacak zemin seviyeleri altındaki stabil jeolojik birimlere taşıttırılmalıdır.

-Bu alanlarda her türlü kontrolsüz kazıdan kaçınılmalı yapı parselini veya komşu parselleri tehdit edecek kazı şevleri açıkta bırakılmamalı, uygun projelendirilmiş istinat yapıları ile korunmalıdır.

-Yapılacak kazılar, planlanacak yapı yükleri de hesap edilerek yamaç boyunca stabilite analizleri yapılmalı ve stabilite problemlerine karşı sağlanacak olan mühendislik önlemleri belirlenmelidir. Bina temelleri stabil seviyelere taşıttırılmalıdır.

-İnceleme alanında, uygulama öncesinde yapılacak zemin ve temel etütlerinde olası stabilite sorunları için ayrıntılı çalışmalar yapılıp, şev hareketleri takip edilmeli, yukarıda belirtilen problemlerin varlığı ve oluşturacakları risklerin dereceleri saptanmalı ve bu problemlere karşı alınacak önlemler ayrıntılı olarak belirlenmedir.

-Eğimli alanlarda üsteki gevşek zon kalınlığı belirlenmelidir. Parsellerde yapılacak kazılar sırasında çevre parsellerde stabiliteyi bozucu davranışlardan kaçınılmalı ve şevler istinat duvarlarıyla desteklenmelidir.

-Farklı oturmalara sebebiyet verilmemesi içim yapı temelleri aynı jeolojik, litolojik ve jeoteknik özellikteki birimin (homojen) üzerine oturtulmalıdır. Mümkün olmadığı durumlarda ise farklı oturmaya yönelik temel sistemleri geliştirilmelidir.

-Kazı öncesi yol, altyapı ve komşu parsel güvenliği sağlanmalıdır.

-Parselde stabilite sorununa neden olacak ve yapı temellerini olumsuz etkileyecek yüzey ve yeraltı sularının uzaklaştırmasına yönelik uygun drenaj sistemleri yapılmalıdır.

-Yapılaşmayı etkileyecek her türlü stabilite sorunu ile şişme, oturma, taşıma gücü vb.

soruna yönelik önlemler, parsel/bina bazı zemin etütlerinden elde edilecek sonuçlara göre uzman mühendislerce projelendirilmeli ve belediyesi kontrolünde uygulandıktan sonra yapılaşmaya izin verilmelidir.

-Temel tipi, temel derinliği ile yapı yüklerinin taşıttırılacağı seviyelerin mühendislik parametreleri ( taşıma gücü, oturma, farklı oturma, şişme, zemin grubu, zemin sınıfı, zemin hâkim titreşim periyodu, zemin büyütmesi vb.) zemin ve temel etütlerinde belirlenmelidir.

-Yapı-zemin etkileşimine uygun temel sistemi geliştirilmelidir. Yapılaşmaya bağlı zemin deformasyonlarına yönelik gerekli zemin iyileştirmeleri yapılmalıdır.

-Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uyulmalıdır.

-Yürürlükte olan “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik”

hükümlerine mutlakauyulmalıdır.

2.3.2 Sonuç ve Öneriler

1. Bu çalışma Tekirdağ İli, Çorlu ilçesi, Hatip Mahallesinde, HİCAZ TARIM

ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK A.Ş.’ye ait olan 1/1000 ölçekli 15-c-1-c ve

F19-d-15-c-2-d pafta, 411 ada, 3 parselin 134.080,00 m2’lik alanı için hazırlanan imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporu ile inceleme alanının yerleşime uygunluk durumunun yeniden değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

2.Rapor kapsamında 9 lokasyonda 15.0m derinliğinde toplam 135.0m. zemin sondajı yapılmıştır. Zemin dinamik ve elastik parametrelerinin tayini amacıyla 5 profilde masw ve kırılma ölçümü, 5 profilde DES (Düşey Elektrik Sondaj) ve 5 noktada mikrotremör çalışması yapılmıştır.

3.İnceleme alanında yapılmış İmar Planı Revizyonuna Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu ve mikro bölgeleme çalışması bulunmamaktadır.

4. İnceleme alanında topoğrafik eğim % 5-15 arasındadır.

22

5. İnceleme alanının jeolojisi ortalama 0.00- 1.50 m kalınlığa sahip bitkisel toprak altında devam eden Ergene Formasyonuna ait birimlerden oluşmaktadır.

6.Ergene Formasyonu birimleri; kıvamlılık indisine göre, yumuşak-sıkı-sert-çok sert, sıvılık indisine göre plastik-katı özellik göstermekte olup, (Atterberg) kıvam limitlerine göre şişme derecesi düşük, orta ve yüksek düzeydedir.Ergene Formasyonuna ait birimlerde oturma miktarı kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.

7. İnceleme alanında yapılan jeofizik çalışmalar neticesinde, masw kırılma 1. profilde;

Vs30 405 m/sn, masw kırılma 2. profilde; Vs30 429 m/sn, masw kırılma 3. profilde; Vs30 371 m/sn, masw kırılma 4. profilde; Vs30 360 m/sn, masw kırılma 5. profilde; Vs30 425 m/sn, zemin hakim titreşim periyodu ise; 1. noktadaki mikrotremor (Mt-1) ölçümüne göre T0 = 0,13 sn, 2. noktadaki mikrotremor (Mt-2) ölçümüne göre T0 = 0,20 sn, 3. noktadaki mikrotremor (Mt-3) ölçümüne göre T0 = 0,34 sn, 4. noktadaki mikrotremor (Mt-4) ölçümüne göre T0 = 0,39 sn, 5. noktadaki mikrotremor (Mt-5) ölçümüne göre T0 = 0,39 sn’dir. Vp/Vs oranı bitkisel toprak birimleri için, az sıkı, sıkı ve gevşek, Ergene Formasyonu birimleri için, az sıkı-gevşek özelliktedir. Dinamik elastisite modülü ve dinamik kayma modülüne göre bitkisel toprak birimleri zayıf özellikte, Ergene Formasyonu birimleri orta ve sağlam özellikte değerlendirilmektedir. Poisson oranına göre inceleme alanı; bitkisel toprak ve Ergene Formasyonu için gözenekli ve gözeneksiz birimlerden oluşmaktadır. Bulk modülüne göre bitkisel toprak birimlerinde sıkışma az, Ergene Formasyonuna ait birimlerde sıkışma orta ve yüksek özellik göstermektedir. Yoğunluk bitkisel toprak birimleri için orta, Ergene Formasyonu birimleri için orta ve yüksek özelliktedir.

8.İnceleme alanında açılan sondajlarda yeraltı suyuna rastlanılmamıştır. Yapılan incelemeler ortamın yüzey suyu içerdiğini göstermektedir. Gerekli drenaj önlemleri alınmalıdır.

9. İnceleme alanı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 3. deprem bölgesinde kalmaktadır. Ao:0.20 olarak alınmalıdır. Vs30 360 m/sn-429 m/sn aralığında değeler aldığı için zemin sınıfı ZC olarak tespit edilmiştir. 475 yıllık tekerrür periyodu için en büyük yer ivmesi (PGA) 0.347 g olarak tespit edilmiştir.

10. İnceleme alanında yapılacak yapılar için ‘’ Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik’’ hükümlerine uyulmalıdır.

11. Bu rapor, Tekirdağ ili, Çorlu ilçesi, F19-d-15-c-1-c ve F19-d-15-c-2-d pafta, 411 ada, 3 parseleait 134.080,00 m2’lik alanın imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporu olarak hazırlanmış olup, parsel bazı zemin etüt raporu yerine kullanılamaz.

23

2.4. Üst Ölçekli Planlardaki Durum

Benzer Belgeler