• Sonuç bulunamadı

2. PLANLAMA ALANI

2.4. Üst Ölçekli Planlardaki Durum

Planlama alanı (411 ada 3 sayılı parsel); 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” lejantında kalmaktadır (Harita-17).

Harita-16:1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı

411 ADA 3 PARSEL

24 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı plan hükümlerinde Tarım Arazisi için;

a. Bu alanlar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile tanımlanan ve il Tarım Müdürlükleri tarafından sınırları belirlenen tarımsal arazileri içerir.

b. Bu alanlar, tarımsal niteliği I.öncelikli korunacak alanlar, tarımsal niteliği II. öncelikli korunacak alanlar ve tarımsal niteliği sınırlı alanları kapsar.

c. Tarımsal Niteliği I. Öncelikli Korunacak Alanlarda sadece tarımsal amaçlı yapılar yer alabilir. Tarımsal amaçlı yapıların yapımında “Hayvancılık işletmelerinin Kuruluş, Çalışma Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” koşulları geçerlidir.

d. Tarımsal niteliği II. öncelikli korunacak alanlar ve tarımsal niteliği sınırlı alanlarda yer alabilecek tarımsal amaçlı yapılar dışındaki kullanımlar türleri ve yapılaşma koşulları ilgili kurum görüşlerini almak şartı ile alt ölçekli planlarda netleştirilecektir.

e. Tarımsal amaçlı yapılar için; Tarımsal niteliği I.öncelikli korunacak alanlarda max. İAKS:0,08, Tarımsal niteliği II. öncelikli korunacak alanlarda max. İAKS:0,10 ve Tarımsal niteliği sınırlı alanlarda max. İAKS:0,20’dir.

f. Bu alanlarda; öncelikle ekolojik tarım, ekolojik üretime uygun olmayan geleneksel tarımın yapıldığı alanlarda ise ürün çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik ilgili kurumlar tarafından detaylı çalışmaların yapılması ve tarım turizminin (Agro-turizm) geliştirilmesi teşvik edilecektir.

g. Bu planda gösterilen içme suyu havzalarının koruma alanlarında ilgili kurumların mevzuat ve görüşleri doğrultusunda tarımsal faaliyet türleri yapılabilir.

25

2.4.2. 1/25.000 Plandaki Durum

411 ada 3 sayılı parsel; 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı’nda “Tarımsal Nitelikli Alanlar” lejantında kalmaktadır (Harita-18).

Harita-17:1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı 411 ADA

3 PARSEL

26 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı plan hükümleri tanımlar kısmının 1.22.

maddesinde Tarımsal Amaçlı Yapılar“Toprak koruma ve sulamaya yönelik altyapıtesisleri, entegre nitelikte olmayan hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafazatesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli olan müştemilatı, mandıra,üreticinin bitkisel üretime bağlı olarak elde ettiği ürünü için ihtiyaç duyacağıyeterli boyut ve hacimde depolar, un değirmeni, tarım alet ve makinelerininmuhafazasında kullanılan sundurma ve çiftlik atölyeleri, seralar, tarımsalişletmede üretilen ürünün özelliği itibarıyla hasattan sonra iki saat içindeişlenmediği takdirde ürünün kalite ve besin değeri kaybolması söz konusu ise buürünlerin işlenmesi için kurulan tesisler ile Tarım ve Köy işleriBakanlığıtarafından tarımsal amaçlı olduğu kabul edilen entegre nitelikte olmayan diğertesislerdir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Plan notlarında ise;

“Tarımsal amaçlı yapılar için;

Maksimum Kat Alanı Kat Alanı Katsayısı (EMSAL): 0.08

Ana Faaliyetin Yapıldığı bina hmax: Teknolojinin getirdiği yükseklik Diğer Yapılar İçin Maksimum Yükseklik: 7.5 (2 kat)

Çekme Mesafesi: yoldan en az 5m, komşu parsellerden en az 3 m’dir.

Bir parselde birden fazla yapı yapılabilir.” yapılaşma şartları verilmiştir.

2.4. Plan Teklifi ve Gerekçeler:

Tekirdağ ili, Çorlu ilçesi, Hatip Mahallesi, 70 pafta, 411 ada 3 sayılı parseli içeren planlama alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Teklifi’nde; üst ölçekli 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı fonksiyon ve yapılaşma şartlarına ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uygun olacak şekilde “Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı” olarak düzenlenmiştir.

Planlama alanı; üst ölçekli planlarda “Tarımsal Nitelikli Alanlar” lejandında kalmakta olup, bu alanlardatarımsal amaçlı yapılar için maksimum Kat Alanı Katsayısı (EMSAL):0.08, ana faaliyetin yapıldığı bina hmax: Teknolojinin getirdiği yükseklik, diğer yapılar için maksimum yükseklik: 7.5 m. yapılaşma şartları verilmiştir. Bu fonksiyona ve yapılaşma şartlarına uygun olarak hazırlanan teklifte, Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı olarak düzenlenen alan içinde yapılabilecek tarımsal amaçlı yapılarla ilgili notlar plan notlarına da eklenmiştir.

09.12.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve yürürlükte olan Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik’tetarımsal amaçlı yapılar “Toprak koruma ve sulamaya yönelik altyapı tesisleri, entegre nitelikte olmayan hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli olan müştemilatı, mandıra, üreticinin bitkisel üretime bağlı olarak elde ettiği ürünü için ihtiyaç duyacağı yeterli boyut ve hacimde depolar, un değirmeni, tarım alet ve makinelerinin muhafazasında kullanılan sundurma ve çiftlik atölyeleri, seralar, tarımsal işletmede üretilen ürünün özelliği itibarıyla hasattan sonra iki saat içinde işlenmediği takdirde ürünün kalite ve besin değeri kaybolması söz konusu ise bu ürünlerin işlenmesi için kurulan tesisler ile Bakanlık tarafından tarımsal amaçlı olduğu kabul edilen entegre nitelikte olmayan diğer tesisleri” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanıma uygun olarak teklif planda, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde geçen ve tarımsal yapıları da kapsayan “Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı” lejantı kullanılmıştır.

27 Fiiliyatta 411 ada 3 sayılı parselin bünyesinden 15.00 m’lik yol geçmektedir. Söz konusu parselin komşuluğunda (412 ada 2 parsel) yapılan planda parselin güney istikametindeki kadastral sınırdan da 25.00 m’lik yol planlanmıştır. Hazırlanan plan teklifinde kadastral yolu içeren bu 25.00m’lik yolun devamlılığı aynen planlanarak sağlanmıştır.Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 07.02.2020 tarih, E.465843 sayılı kurum görüş yazısında da belirtildiği üzere söz konusu parselimize ifraz edilmeme şartı getirilmiştir. Bu kurum görüşündeki gerekçe ile birlikte parselin bünyesinden geçen mevcut fiili yoldaki kamusal geçişin devamlılığın sağlanması ve herhangi bir kamusalkısıtlamaya uğramadan koşulsuz olarak kamu kullanımına açık fiili geçiş yolu olarak kullanılmasını ve başka hiçbir amaçla kullanılmayacağını içeren plan notu ilavesiyapılmıştır.Ancak, bu yolun paralelinde parselin güney istikametindemevcut kadastral yolu içererek planlanan 25.00 m’lik yolun fiilen açılması halinde, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ilgili biriminin olumlu görüşü ile fiili geçiş yolu iptal edilerek herhangi bir plan değişikliğine gerek duyulmadan parselin kendi fonksiyonunda kullanılabileceği plan notlarında ayrıca belirtilmiştir.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Teklifi, üst ölçekli 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı’nda belirtilen kararlara uygun olarak hazırlanmıştır (Harita-19).

Harita-18: 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Teklifi

28 Plan kapsamında aşağıdaki plan notları geçerlidir.

1) Plan Onama Sınırı; Tekirdağ İli, Çorlu İlçesi, Hatip Mahallesi, 70 pafta, 411 ada, 3 sayılı parseli içermekte olup, bu alan Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı ve Yol Alanıdır.

2) Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanında;

- Tarımsal amaçlı yapılar yapılabilir.

- Üst ölçekli meri planlarda tarımsal amaçlı yapılar için verilen E;0.08, ana faaliyetin yapıldığı bina Yençok: Teknolojinin getirdiği yükseklik, diğer yapılar için Yençok: 7.5 m. şartları geçerlidir. Parselde birden fazla yapı yapılabilir.

3) Tarımsal amaçlı yapı dışında kullanılamaz.

4) 411 ada 3 sayılı parselin bünyesinden geçen yaya yolu ve bölgesi parselin güney istikametinde planlanan 25.00 m.’lik yolun kullanıma açılmasına kadar terke konu olmadan kamu kullanımında fiili geçiş yolu olarak kullanılacak olup, 25 m.’lik yolun açılması durumunda plan fonksiyonunda (Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı) kullanılacaktır.

5) İlgili kamu kurum ve kuruluş görüşleri alınacaktır.

6) 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onaylanmadan uygulama yapılamaz.

7) Jeolojik ve jeoteknik zemin etüt raporları doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

8) Açıklanmayan hususlarda 3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri geçerlidir.

Benzer Belgeler