• Sonuç bulunamadı

İZMİR TABİP ODASI İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONUÇALIŞMA RAPORU

(2015- 2016)

Girgin katılarak bu konudaki çalışmalara katkıda bulunmuştur.

06.04.2015

3. TTB İŞÇİ SAĞLIĞI İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOL TOPLANTILARINA KATILIM:

Ankara’da Türk Tabipleri Birliğinde belli peryodlarda yapılan İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği kol toplantıları için İzmir Tabip Odası İSİH komisyonu adına Dr. Hürcan Gir-gin katıldı. Ayrıca TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Yürütme Kurulunda da görev aldı.

22.12.2015

4. “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ ZİYARETLERİ YAPILDI : Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ile bir-likte gerçekleştirilecek çalıştay için çalışmalar yapmak üzere Dr. Hakan Toksöz, Dr. Tuğrul Şahbaz ve Dr. Ayşe Öztürk üniversitede ilgili bölümlere ziyaretler yapmıştır.

DESTEK HİZMETLERİ

5. İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ DANIŞMANLIĞI: Komisyonumuza başvuran ve gelen işyeri hekimliği konusundaki çok sayıdaki yazılı ve sözlü bilgi isteği ve birçok konudaki destek talepleri yerine getirilmiştir.

26.11.2015

6. “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEV-ZUATINA GÖRE İŞYERİ HEKİMİNİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ” KONULU SEMİNER YAPILDI :Komisyonumuz tarafından düzen-lenen eğitim seminerleri dizisinde yer alan “İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına Göre İşyeri Heki-minin Hak ve Yükümlülükleri” konulu seminer gerçekleştirildi. Eğitim semineri, İzmir Ekonomi Ü n i

-versitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku AD öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Şişli tarafından verildi. Seminerde, işyeri hekimliği alanındaki hukuksal süreç, yeni düzenlemeler çerçeves-inde işyeri hekimlerinin uyması gerekli kural-lar ve işyeri hekimlerinin hakkural-ları tartışıldı.

Karşılıklı soru ve yanıtlarla oldukça verimli geçen toplantıda, uygulamadaki sorunlar da tartışıldı.

23.05.2015

7. “İZMİR İŞYERİ HEKİMLERİ KAH-VALTISI YAPILDI : İzmir kordonda La Sera restaurant ta yapılan kahvaltıya izmirde işyeri hekimliği yapan çok sayıda işyeri hekimi katıldı.

24.11.2015

8. “HEKİM MECLİSİ ÜYELERİNE

İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE MESLEK HASTA-LIKLARI SUNUMU YAPILDI : Hekim Meclisi toplantısına katılan Dr. Hakan Toksöz izmir gündeminde yer alan meslek hastalıkları ko-nusundaki gelişmeleri hekim meclisi üyelerine aktardı.

06.11.2015

9. “5. İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU NA KATKI YAPILDI : Komisyonumuz sekreteri Ayşe Öztürk Sem-pozyuma katılarak sunum yaptı.

13.02.2016

10. “MESLEK HASTALIKLARI TANI SÜRECİNDE İŞYERİ HEKİMLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPILDI : İzmir Tabip Odası, DEÜTF İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı, DEÜ İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi ve DESEM işbirliği ile düzenlenen Meslek Hastalıkları Tanı Sürecinde İşyeri Hekimliği Çalıştayı, 13 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Oda Başkanımız Dr. Suat Kaptaner, İş Ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.

Dr. Arif Çımrın ve Komisyon Başkanımız Dr.

Hakan Toksöz’ın açılış konuşmalarının ardından bilimsel programa geçildi.

Gün boyunca, meslek hastalıkları tanı sürecinde işyeri hekimliğinin rolü, etik, hukuki ve mesleki yönleriyle ayrıntılı olarak ele alındı. Çalıştay, bilimsel içeriği ve uygulama-daki sorunlara yaklaşımları ile katılımcıların takdirle karşıladığı verimli bir tartışma ortamı yarattı.

Çalıştayda, meslek hastalıklarının tanı sürecinde yaşanan güçlükler, meslek hastalığı tanısı konulması için gerekli bilimsel kriterler, meslek hastalığı şüphesi veya tanısı üz-erine işyeri hekiminin yapması gereken işlemler, ülke çapında meslek hastalıkları tanısı koyabilen hastanelerin sayısal ve niteliksel eksiklikleri tartışıldı. Meslek hastalıkları tanı süreci, işyeri hekimleri ve DEÜTF Meslek Hastalıkları polikliniğine gelen olgularla tartışıldı.

13.02.2016

11. “MESLEK HASTALIKLARI TANI SÜRECİNDE İŞYERİ HEKİMLİĞİ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI : Yapılan çalıştayın sonuç bildirgesi komisyon üyeleri ve Öğretim üyelerinin katkısı ile hazırlanıp yayınlandı. Bakanlık ve tüm tabip odalarına gönderildi.

İZMİR İSİH KOMİSYONU ÜYELERİ:

KOMİSYON BAŞKANI Dr Hakan Toksöz

GENEL SEKRETER Dr Ayşe Öztürk

ÜYELER Dr Çağım Selvi

Dr Osman Bölükbaş Dr Tuğrul Şahbaz Dr. Serdar Özgüç Dr. Hürcan Girgin Dr. Zuhal Menteş Dr. Okhan Aydın Dr. Banu Döner Dr. Şahin Budak Dr. Tuba Önder

İzmir Tabip Odası Tarihini Araştırma/Yazma çalışmaları Dr. Ceyhun Balcı’nın yazılı başvurusu sonrasında, Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmesi üzerine resmen başlatılmıştır.

İlk toplantı 3 Temmuz 2014 tarihinde çalışma grubu olarak yapılmıştır.

İlk toplantıya özellikle çağırılan Dr. Eren AKÇİÇEK (Tıp Tarihçisi), Dr. Fehmi AKÇİÇEK (EÜTF İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı) ve Dr. Çağatay ÜSTÜN’ün (EÜTF Tıbbi Etik ve Tıp Tari-hi Anabilim Dalı Başkanı) yanı sıra, üyelere yapılan duyuru üzerine ilgi duyan Dr. Eray AYBAR, Dr. Süleyman US ve Prof. Dr. Ramazan İNCİ katılmışlardır.

Bu ilk toplantıda eldeki bilgi, belge veri durumunun saptanması üzerinde durulmuş ve çalışmaların buna göre sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.

İzmir Tabip Odası arşivinde yapılan çalışmalar sonucunda, böylesi bir çalışmaya kaynak olmaya değer bilgi, belge ve veriye ulaşılamamıştır. Buna karşın, çalışmaya katkısı olur düşüncesiyle bazı belgeler ayrılmış ve biriktirilmiştir.

Bu durumda bilgi, belge ve veri dağarcığımızın Odamızda önceki yıllarda yöneticilik yapmış meslektaşlarımızdan ve Oda çalışmalarına katkıda bulunmuş diğer hekimlerden edinilecek kaynaklardan oluşturulması düşüncesi öne çıkmıştır.

Bu amaçla, Odamız yönetiminde bulunmuş ve şu anda yaşamakta olan meslektaşlarımız tele-fonla aranarak yardımları istenmiştir. Bu çağrımıza olumlu yanıt veren meslektaşlarımızın belge paylaşımları teslim alınmıştır.

Görüşmede bulunduğumuz ve onaylarını almış olduğumuz meslektaşlarımızın katılımıyla izmirtabiptarih@googlegroups.com iletişim grubu da oluşturulmuştur.

Bu belgelerle de tarih çalışması yapmanın zorluğu göz önüne alınarak akademik kurumlardan yardım istenmesinin uygun olacağı gündeme gelmiştir.

İlk olarak, arşiv taraması ve sözlü tarih çalışmaları konusundaki deneyimiyle tanınan Ege Üni-versitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin BERBER’le iletişime geçilmiştir. Kend-isiyle bir araya gelinerek istenen çalışmayla ilgili olarak bilgilendirilmiştir. Gazete, Başbakanlık ve kent arşivi taramalarıyla, yaşamakta olan kıdemli meslektaşlarımızla yapılacak sözlü tarih çalışmasını içeren projesini sunan Prof. Dr. Engin BERBER gözetiminde bir doktora öğrencisinin yürütmesi planlanan çalışmadan, parasal giderlerin İzmir Tabip Odası’nın bütçesini zorlaması olasılığı göz önüne alınarak, vazgeçilmiştir.

Bu durumda, kentimizdeki üniversitelerle işbirliği arayışlarımız sürdürülmüştür. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK ile iletişime geçilmiştir. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal OR-TAÇ GÜRPINARLI gözetiminde, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları En-stitüsü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK’ın eşgüdümünde gerçekleştirilecek bir Yüksel Lisans tez çalışması Odamız tarihini konu edineceği bilgisi tarafımıza iletilmiştir.

Yard. Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK ve Yüksek Lisans öğrencisi Ahmet YÜRÜMEZ ile 19 Mart’ta İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat KAPTANER ve Dr. Eren AKÇİÇEK’in de katılımları ile bir araya gelinmiştir. Arşivimizin yok düzeyinde oluşu göz önüne alınarak gazete ve kent arşivleri taramalarının yanı sıra hayatta olan önceki dönem yöneticileriyle sözlü tarih çalışmasına yöne-lik etkinyöne-liklerin bir an önce başlatılması, arşiv taramaları için girişimlerin başlatılması ve üyelere