• Sonuç bulunamadı

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu üyeleri Oya Otyıldız, Hüseyin Güven, Ali Osman Karaba-ba, Hüseyin Aydın Turan, İnci Köseoğlu, Raika Durusoy, Hür Hassoy ve Seyfi Durmaz’dan oluşmakta, komisyon ayda bir kez, her ayın son cuması toplanmaktadır.

22.05.2015’de Basın açıklaması yapıldı.

Efemçukuru altın madeni 4 yıldır çalışıyor, İzmir’imizin suyunu kirletiyor. Üstelik kapasites-ini 2.5 kat arttırmak için ÇED olumlu belgesi almıştı. Bu konuda İzmir Tabip Odası olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Egeçep Derneği ve Efemçukuru Köyü’nden arazisini satmayan tek kişi olan Ahmet Karaçam ile birlikte iptal davası açmıştık. Mahallinde yapılan keşif sonunda mahkeme kararını verdi, bu davayı kazandık, kapasite arttırma ÇED iznini iptal ettirdik.

İzmir Tabip Odasında bu konuda basın açıklaması yapıldı ve bu güzel kazanım kamuoyu ile paylaşıldı.

27 Mayıs 2015 Aliağa’daki kirlenmenin Bölgeye Etkileri konulu Panel-forum düzenlendi. Dr.

Raika Durusoy’un kolaylaştırıcılığını yaptığı panelde konuşmacılar Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Ahmet Soysal ve Dr. Nebil Gürhanlı idi.

2 Haziran 2015 salı günü Turgutlu Çaldağı’ndaki keşfe Dr. Oya Otyıldız katıldı. CHP, MHP ve HDP ilçe başkanları dahil tüm yöre halkının katıldığı keşif başarılı geçti.

20 Ağustos 2015 Dr. Ali Osman Karababa Ankara’da Efemçukuru ile ilgili İDK (inceleme değerlendirme kurulu) toplantısına katıldı. Toplantıya İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile birlikte katıldılar.

8 Eylül 2015 İzmir Tabip Odasında toplantı

Mahkeme kararı yok sayılarak Efemçukuru Altın Madeni’nde yeniden kapasite artırımına gidiliyor! Mahkemenin iptal ettiği kapasite artırımı ÇED olumlu belgesi, yeniden yangından mal kaçırırcasına verilmeye çalışılıyor. Halkın katılımı toplantısı dahi yapılmadan bir kez İDK toplantısı yapılarak yeni ÇED Raporu nihai kabul edilmiş. 9 Eylül’de İzmir İl Çevre Müdürlüğü’nde askıya çıkartılıp 10 günlük halkın görüşüne sunulmuş. Bu konuda odamızda ELELE Hareketi bileşenlerinin ve bazı İzmir milletvekillerinin katıldığı bir toplantı yapıldı.

Şayet İzmirliler engel olmazlarsa İzmir’in su havzasını kirlettiği mahkeme kararı ile kanıtlanan Efemçukuru Altın Madeni’ne yaklaşık 25 gün sonra yeniden kapasite artırımı ÇED izni verileceği konuşuldu.

6 Ekim 2015 Kozak yaylasındaki Yerlitahtacı köyüne keşfe gittik. Açık ocak yapmak için aldıkları ÇED raporlarını iptal ettirmiştik daha önce. Ancak o mahkeme kararı karşı tarafın temyizi sonucu bozuldu, yeniden keşfe gittik. Keşfe Dr. Oya Otyıldız katıldı.

17 Ekim 2015 Cumartesi günü Çandarlı’da düzenlenen ‘Çandarlı ve Termik Santral’ başlıklı panele konuşmacı olarak Dr. İnci Köseoğlu ve Dr. Hüseyin Güven katıldılar.

23 Ekim 2015 Cuma İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran Küçükdere ELELE Hareketi olarak İzmir milletvekili adaylarını Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne davet ettik ve bir bilg-ilendirme toplantısı yaptık. Seçimin yaklaştığı şu günlerde İlimizi temsil etmeye ve ülkeyi yönetmeye talip değerli milletvekili adaylarına sorduk.

ÇEVRE KOMİSYONU

• İzmir’in su havzasını kirlettiği Mahkeme’ce kanıtlanan Efemçukuru Altın Madeni’nin du-rumu hakkında ne düşünüyorsunuz ve geleceğine ilişkin hedefleriniz nedir?

• Milyonlarca İzmirlinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı Projesi hakkında değerlendirmeniz ve programınız nedir?

Toplantıya Oya Otyıldız katıldı.

18 Aralık 2015 İTO Orhan Süren salonunda ‘Temiz su olmadan sağlık olmaz’ üst başlığıyla Efemçukuru Altın Madeni paneli düzenledik. Konuşmacılar Jeoloji müh. Savaş Dilek, Dr.

Oya Otyıldız ve av. Arif Ali Cangı idi. Efemçukuru altın işletmesindeki son durum, sağlığa etkiler ve hukuksal süreç konuşuldu.

22 Aralık 2015 Salı “Kışladağ Altın Madeni Kapasite Artırımı” projesi hakkında 06/06/2011 tarihinde verilen ÇED Olumlu işleminin iptali” davasının Manisa İdare Mahkemesindeki duruşmasına Dr. Oya Otyıldız katıldı.

30 Aralık 2015 Çarşamba E.Ü.nin internet üzerinden yayın yapan TV kanalında Dr. Oya Otyıldız sunucu Ümit Erdem’in konuğu oldu. Efemçukuru altın madeni ve İzmir’in çevre sorunları konuşuldu.

9 Ocak 2016 TTB ve Aydın Tabip Odasının düzenleyicilerinden olduğu Aydın Çevre Kurultayına İTO çevre komisyonu olarak katıldık. Kurultaya TTB başkanı İlhan Bayazıt da katıldı. Dr. Ali Osman Karaba-ba ve Dr. Hür Hassoy konuşmacılardandı.

Aydın’ın çevre sorunlarının konuşulduğu kurultay çok verimli geçti.

11 Ocak 2016 Pazartesi Dr. Oya Otyıldız Konak Kent Konseyinin davetiyle Güzelyalı Kültür Merkezinde ‘Efemçukuru Altın Madeni’

konulu sunum yaptı.

15 Ocak 2016 Cuma İzmir Tabip Odasında çok güncel olan ‘Hava Kirliliği’ konulu bir kon-ferans düzenledik. Konuşmacı Dr. Ali Osman Karababa idi.

18 Ocak 2016 Pazartesi E.Ü. Hemşirelik bölümü öğrencileri Tabip Odamıza geldiler odanın görevleri, neler yaptığı konusunda bilgi almak üzere. Bu yılki konuları çevre olduğu için toplantıya oda avukatımız Mithat beyle birlikte Dr. Oya Otyıldız katıldı.

05 Şubat 2016 Cuma İzdemir Enerji Termik santral bilirkişi keşfine Dr. Hüseyin Güven katıldı.

Halen yargı süreci devam ettiği halde çalışan İzdemir Termik Sanrali keşfinde (05.02.2016) yaşanan olumsuzluklar üzerine, Oda yönetimine ekli dilekçeyi sunduk.

İZMİR TABİP ODASI BAŞKANLIĞI’NA,

Konu: Aliağa kaynaklı kirliliğin ölçümü için girişim

Bilindiği gibi ilimizde Aliağa ilçesi sanayi tesisleri kaynaklı kirlilik şehrin büyük bölümünün nüfusu için halk sağlığı sorunu boyutundadır.

Petro-kimya, demir-çelik, gemi söküm tesislerine ek olarak termik santraller de faaliyete başlamıştır.

Mevcut kömürlü santral (İzdemir) -mahkeme süreci devam etmekte olduğu halde- tam ka-pasite ile çalışmaktayken, kaka-pasite arttırımı için yeni ÇED başvurusu yapmıştır. Ayrıca bir-çok yeni termik santral (bir tanesi petrokokla çalışacak) ÇED süreçleri devam etmektedir.

Faaliyetteki kömürlü termik santralin yapılan mahkeme keşfinde, hava, su,toprak kirliliği ile ilgili ölçüm verileri sağlanamamış, talep reddedilmiştir.

İzdemir termik Santrali’ne en yakın yerleşim birimi olan Horozgediği Köyü’nde hava, su ve toprak kirlilik ölçümlerinin ivedilikle sağlanması gereklidir.

Büyükşehir Belediyesi ve Çevre il Müdürlüğü’nce bu ölçümlerin yapılıp yapılmadığının tespi-ti, kirliliğe yakın bölgedeki periyodik ölçüm sonuçlarının halkla ve bilimcilerle paylaşılması, yeni kirleticilerin hızla arttırılmak istendiği bu şartlarda büyük önem taşımaktadır.

Odamızın ilgili kuruluşlara bu çalışma ve sonuçları hakkında sorusu, meslek kuruluşumuz yasasında da düzenlenen bir hak ve sorumluluk olmaktadır.

Gereğini saygıyla arz ederiz.

22 Şubat 2016 ‘Elektromanyetik Kirlilik’’ paneli düzenledik. Konuşmacılar Dr. Raika Du-rusoy ve Dr. Hür Hassoy idi.

22 Mart 2016 Dünya su günü nedeniyle Konak Kent Konseyi Kıbrıs Şehitleri caddesinde Efemçukuru’nda altın işletmesinin sularımızı kirlettiğini vurgulayan basın açıklaması yaptı ve broşür dağıttı. Bu etkinliğe katılarak ‘Efemçukuru’nda altına hayır, İzmir’de temiz

suya evet’ dedik.

28 Mart 2016 Pazartesi Turgutlu’da basın açıklamasına Dr. Oya Otyıldız katıldı. Turgutlu nikel madenine karşı direnişin sembolü olan Yaşamder Başkanı ve TURÇEP YK üyesi Hayri Bökü hakkında şirket dava açmıştı.

Hayri Bökü’nün ifadesi öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı ve vahşi madenciliği protesto etmenin meşru bir hak olduğu vurgulandı.

7 Nisan 2016 Perşembe günü ‘enerji ve yaşam ‘ konulu elektronik müh.

Neriman Usta ve Dr. Ali Osman Karababa’nın konuşmacı olacakları bir panel düzenleyeceğiz.

İzmir Kent Sağlık Profil Kitabı’nın hazırlanması sürecinde ‘Fiziksel çevre çalışma grubunda’ İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu olarak yer aldık. Toplantılar 18 Kasım 2015den itibaren 15 günde bir yapılmaya de-vam ediyor.

2014-2016 dönemi ilk toplantısı 30.05.2014 tarihinde İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven’in katılımı ile yapıldı. Özellikle TBMM’deki hekim milletvekilleri ile emekli maaşları konusunda temas kurulması için çalışmalar yapılmasına karar verildi.

11 Aralık 2014 tarihinde yeni dönem çalışmaları için yeniden bir araya gelen komisyonumuz, yeni dönem için Emekli Hek-imler Komisyonu yürütme kurulu seçHek-imlerini tekrar yaptı. Bu seçim sonucunda Dr. Birsen Avcıoğlu yeniden Başkanlığına, Dr.

Gülümser Güven Komisyon Sekreterliğine seçildi.

11-18 ve 25 Aralık 2014 tarihlerinde yapılan komisyon toplantılarında özellikle “Hekim Lokali” oluşturulması kararı verildi. 14 Ocak 2014 tarihinde Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş ile görüşülerek, lokal yeri için söz alındı. 27 Şubat 2015 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile yapılan görüşmede Hekim Lokali yeri için talepte bulunuldu ve kendilerinden söz alındı.

02 Şubat 2015 tarihinde İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven’in katılımı ile yapılan toplantıda TBMM’de “sağlık alanında yaptığı ve tüm emekli hekimlere yeşil pasaport verilm-esi” konusundaki çalışmaları hakkında bilgi alındı.

26 Şubat 2015 tarihinde daha önce önerilen “Emekli Hekim-ler Kahvaltı Buluşması” etkinliği karara bağlandı. Odamız üyesi tüm emekli hekimlere çağrı yapılarak, 01 Mart 2015 tarihinde yaklaşık 160 emekli hekimin katılımıyla La Sera Cafe’de “Emekli Hekimler Kahvaltı Buluşması” yapıldı. Emekli hekim sorunları tartışıldı ve Başbakan’a iletilmek üzere “Emekli Hekimlerin maaşlarının artırılmasına yönelik imza kampanyası başlatıldı.

Bilahare Atatürk Anıtı’na yürünerek saygı duruşunda bulu-nuldu.

14 Mart 2015 tarihinde Narlıdere Huzurevi’nde kalan meslektaşlarımızı ziyaret ettik ve Tıp Bayramlarını kutladık.

TTB Merkez Konseyi’nin TTB Emekli Hekimler Kolu kuruluşu için yaptığı çağrı ile 01.06.2014 tarihinde Ankara’da yapılan toplantı ve kol seçimlerine Odamız adına Emekli Hekimler Komisy-onumuzdan Dr. Birsen Avcıoğlu ve Dr. Süleyman Us katıldılar. Bu toplantıda yapılan seçimlerde Dr. Süleyman Us, TTB Emekli Hekimler Kolu Yürütme Kurulu’na seçilmiştir.

TTB Emekli Hekimler Kolu’nun 23 Kasım 2014 tarihinde Ankara’da yapılan toplantısına, Komi-sonumuzdan Dr. Engin Olgay (Dr. Süleyman Us’un ayrılması nedeniyle), 20-21 Aralık 2014 tari-hinde Antalya’da yapılan toplantısına Dr. Engin Olgay, 24 Ocak 2015 taritari-hinde Adana’da yapılan toplantısına Dr. Birsen Avcıoğlu ve Dr. Engin Olgay, 28 Şubat 2015 tarihinde Hatay’da yapılan toplantısına Dr. Engin Olgay katılmışlardır.

19 Mart 2015 tarihinde yapılan komisyon toplantısında, TTB Emekli Hekimler Kolu’nun bir sonraki toplantısının 11-12 Nisan 2015 tarihlerinde İzmir’de yapılması için gerekli çalışmaların yapılmasına ve programın hazırlanmasına karar verilmiştir.