• Sonuç bulunamadı

b-) Cumartesi nöbetlerine, sağlık meslek örgütleri ile sendikaların aldıkları kararlara uyularak gidilmediği, cezalandırma ile bu sorunun çözülemeyeceği, ceza puanlarının arttırılmasının çözüm olmayacağı ifade edilmiştir.

c-) Aile Hekimlerine yüklenen Defin Nöbetlerinin an-garya olduğu, hukuksuz olduğu, bu nöbetlerin sadece vefat eden kişilerin morga kabul edilmesi için olduğu, gece defin işleminin yasak olduğu bu nedenle Bel-ediyelerin sadece cenazenin kabul edileceği morglarda hekim görevlendirmesi ile dahi çözülebileceği ve Bel-ediyelerin görevi olduğu ifade edilmiştir.

d-) Yeni çıkan ücret ödeme yönetmeliğinin sınırlarının belirsiz ifadeler içerdiği, her yöne çekilebilecek ifadeler içerdiği, ceza puanlarında örneğin; performansa dahil olmayan koruyucu sağlık hizmetlerinin yapılmaması maddesinin sadece denetimi yapan kişinin keyfine kalabileceği ifade edilmiştir.

e-) Tüm bu sayılan maddelerin ve ifade edilen sorunların Aile Hekimlerinde ciddi rahatsızlıklar oluşturduğu, görevden soğuttuğu, isteksizleştirdiği ifade edilmiş ancak Aile Hekimlerinin işlerini sevdiği, layıkıyla yapmak istediği, sadece asli görevlerine odaklanmak istedikleri, buna zemin hazırlanmasının daha doğru olacağı ve bunların da Sayın Sağlık Ba-kana iletilmesinin arzu edildiği ifade edilmiştir.

f-) ASM’lerin haftalık 30 saat nöbet ile hafta içi 08:00-20:00 ve cumartesi Pazar 8 saat açık kalması hedefi ile ASM’lerin özel sektöre devrinin kolaylaştırılacağı ifade edilmiştir.

g-) Son olarak, cumartesi nöbetlerine gidilmemesi nedeniyle ceza verilmesi durumunda da, uluslar arası

sözleşmeler ve Anayasa ile garanti altına alınan örgütlenme ve barışçıl hak arama eyleminin engellenmiş olacağı için davalar açılacağı ifade edilmiştir.

----13.05.2015 tarihinde Oda Genel sekreteri Dr.Mete Güzelant ın da katılımıyla Aile Hekimliği Komsyonu toplantısı yapılmıştır

5-) 18.06.2015 tarihinde Oda Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant ın da katılımıyla Aile Hekimliği Komsyonu toplantısı yapılmıştır

6-) Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve yer birimlerin Cumartesi Mesaisi uygulamasının başladığı günden bu yana hizmetin istatistiksel değerlendirmesini ilgililer ve kamuoyuyla paylaşmadığı için, bu verilere ulaşabilmek ve genel tabloyu ortaya koymak adına Komisyonu-muzca hazırlanan bir anket 14.08.2015 tarihinde Anket İzmir Tabip Odası web sayfasında

yayınlanmıştır

7-) İzmir’deki Suriyeli göçmenlerin sağlık sorunları, göçmenlerin İzmir sağlık ortamına etkileri konusunda ilgili kurumlara gönder-ilen yazının hazırlanmasında Aile Hekimliği Komisyonu görüşleri yazılı olarak Yönetim Kuruluna İletilmiştir.

8-) İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Kentler ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nün Odamıza iletmiş olduğu “Görevlendirme” konulu yazısı uyarınca İzmir Tabip Odası adına komisyonumuz üyesi Uz. Dr. Eda YAĞCI görevlendirilmiştir.

9-) 26.11.2015 tarihinde, Oda Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant ın katılımıyla Aile Hekimliği Komsyonu toplantısı yapılmıştır.

10-) Cumartesi Mesaisi uygulamasına karşı sürdürülen eylemler nedeniyle Valilikçe verilen ceza puanları ve Sözleşme Feshi tehdidi karşısında izleyecekleri hukuksal yöntem konusunda bilgi ver-mek amacıyla Aile Hekimliği Komisyonunca gerçekleştirilen 30.11.2015 tarihli toplantıya İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant ve Avukat Mithat Kara katılmıştır.

11-) TTB Aile Hekimleri Kolunun Türkiye genelinde bölgesel toplantıları yapma kararı sonucu ilk toplantı, Ege Bölge Buluşması İzmir Tabip Odası ev sahipliğinde 12 Aralık 2015 Tarihinde İzmir’de yapıldı. TTB Aile Hekimliği Kolunun düzenlediği Aile Hekimleri Ege Bölge Buluşması İlimizdeki tüm paydaşların en üst düzeyde temsili ile gerçekleşti. AHEF 2. Başkanı- Balıkesir TO Üyesi Dr.

Fevzi Turgut, TTB Merkez Konsey Üyesi Dr.Filiz Ünal İncekara ve Dr.Fatih Sürenkök, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sen Genel Başkanı Dr.Murat Bolat, İZAHED Başkanını Dr.Murat Pala,Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Genel Sağlık-İş Şube Başkanı Dr.Muhteber Çolak, MUĞLA TO Bşk Dr.Çağlayan Üçpınar, AYDIN TO Bşk. Dr. Metin Aydın, ÇANAK-KALE TO Bşk Dr.Hülya Görgün, Pratisyen Hek D. İzmir Şb Bşk. Dr. Ümit Kağan Arpacı,Türk Hemşireler Derneği temsilcisinin ve çevre illerden

katılan Aile hekimlerinin de olduğu toplantıda ,sorunlar ve çözüm önerileri paylaşıldı.

12-) 28.01.2016 tarihinde Oda Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant’ın katılımıyla Aile Hekimliği Komisyonu toplantısı yapılmıştır

13-) 03.04.2016 tarihinde Aile Hekimliği Komisyonunca; Türkiye’deki Aile hekimliği Uygulamasında Bakanlıkça planlanan değişiklerin arttığı bir dönemde, Dünyada Aile Hekimliği Uygulamalarını yerinde gözlemleme imkanı bu-lan hekimlerce aktarılarak, bilgi paylaşımında bulunulması amacıyla ”Dünyada Aile Hekimliği Deneyimleri” konulu toplantı düzenlenmiştir.

Dr. Nuri Seha YÜKSEL

Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu üyeleri Oya Otyıldız, Hüseyin Güven, Hüseyin Aydın Turan, İnci Köseoğlu, Raika Durusoy’dan oluşuyor. Komisyon ayda bir kez toplanıyor.

Komisyon yeni dönemdeki ilk toplantısını 6 Kasım 2014’de yaptı. İzmir’in en önemli iki çevre sorununun, halen faaliyette olan (içme suyu havzasındaki) Efem Çukuru altın madeni ve Aliağa bölgesine kurulmakta olan termik santraller olduğuna karar verildi.

Ayrıca RESler, taş ocakları, Bergama-Ovacık ve Kozak Yaylası altın madeninin yıkımları konusun-da konusun-da çalışmalar yapılması, hekimler arasınkonusun-da bu konularkonusun-da farkınkonusun-dalık yaratılması kararı alındı.

Komisyonumuzun çalışmalarının paylaşılması ve katılımın yaygınlaşabilmesi için iletişim grubu ve facebook sayfası oluşturuldu.

27 Mayıs 2014 Salı günü İzmir 1.İdare Mahkemesi’nde Efemçukuru Kapasite Arttırımı ÇED Rapo-runa itiraz davasına Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Nezaket Kaya, Dr. Zehra Mete, Dr. Oya Otyıldız ve Dr. Tuğrul Şahbaz katıldı. Bu davada odamız da davacı olduğundan Avukat Abdullah Hızal da duruşmada bulundu. İzmir’in suyunun geleceğini belirleyecek olan bu davaya katılım çok önem-liydi. Dava sonucu keşif kararı çıktı.

17 Eylül 2014’de Efemçukuru’na keşife gidildi. Keşfe Odamız Avukatı Abdullah Hızal’dan başka Dr.

Zehra Mete ve Dr. Oya Otyıldız katıldılar. Keşifte bilirkişiler su ve atık örneklerini aldılar.

4 Aralık 2014 günü 5 Haziran 2005 saldırısı davasının 35. Duruşması yapıldı. Bergama’daki duruşmaya Dr. Oya Otyıldız katıldı.

26 Ocak 2015: Dr. Feride Aksu Tanık ve Dr. Onur Hamzaoğlu’nun katıldığı Dilovası örneği ile ilgili film gösterimine Dr. Hüseyin Güven, Dr. İnci Köseoğlu ve Dr. Oya Otyıldız katıldı. Etkin-lik Ata Soyer Sağlık Araştırmaları Derneği’nde oldu. Bu toplantıda Dilova’ya benzerliği nedeniyle Aliağa ile ilgili yapılacak alan çalışması önerilmesi kararlaştırıldı.

19 Şubat 2015 Dr. Oya Otyıldız ÇYDD İzmir Şubesi’nde bursiyer gençlere ‘İzmir’in Çevre Sorunları’

başlıklı bir sunum yaptı.

28 Şubat 2015 EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Kurultayı’na Dr. Ali Osman Karababa, Dr. İnci Köseoğlu, Dr. Oya Otyıldız, Dr. Hüseyin Güven ve Dr. Tuğrul Şahbaz katıldı.

8 Mart 2015 Dünya Kadınlar Günü, İnay’lı kadınlarla birlikte kutlandı. Kutlamaya Dr. Oya Otyıldız katıldı.

12 Mart 2015de Dr. Oya Otyıldız Bergama’da 5 Haziran 2015de uğranılan saldırının duruşmasına katıldı.

13 Mart 2015de Dr. Raika Durusoy Onmuş Bornova Bel. Nikah Salonu’nda Cep Telefonları ve Sağlığımız konulu bir sunum yaptı.

4 Nisan 2015 Atatürk Orman Çiftliği, Kaçak Saray ve Kent Mücadelesi Paneline Dr. Oya Otyıldız, Dr. Hüseyin Güven ve Dr. Ali Osman Karababa katıldı. EGEÇEP ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği panel Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.