• Sonuç bulunamadı

İZLEME KAPASİTESİ – HEDEF PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Amaç No.1: Mutlak Yoksulluğu ve Açlığı Ortadan Kaldırmak

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİ RESMİ HEDEF ve GÖSTERGE SETİ

İZLEME KAPASİTESİ – HEDEF PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Amaç No.1: Mutlak Yoksulluğu ve Açlığı Ortadan Kaldırmak

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

1.1

Resmi gösterge setine göre “yoksul”; günlük geliri 1 doların altında olan kişi olarak tanımlanmaktadır. TÜİK tarafından Türkiye’de BM BinYıl Kalkınma Hedefleri tanımına göre yoksul bulunmadığı açıklanması, söz konusu göstergenin il bazında da %0 olarak ele alınmasına olanak sağlamaktadır.

Buna karşılık, harcama esaslı göreli yoksulluk oranları ve hane halkı

Yoksulluk Açığı oranları TÜİK tarafından ülke bazında hesaplanırken, il bazında hesaplanmamaktadır.

İl bazında istihdam oranları TÜİK tarafından güncel olarak açıklanmaktadır. NÖTR

Gösterge 1.6

Gösterge 1.1’e paralele olarak TÜİK tarafından Türkiye’de BM BinYıl Kalkınma Hedefleri tanımına göre yoksul bulunmadığı açıklanması, söz konusu göstergenin il bazında da %0 olarak ele alınmasına olanak sağlamaktadır.

OLUMLU

Gösterge .7 Kendi hesabına çalışanlar ve ücretsiz aile işçilerinin toplam istihdam içindeki payı TÜİK tarafından güncel olarak Düzey-2 bölgeleri bazında açıklanmakta, il bazında açıklanmamaktadır.

NÖTR

Gösterge 1.8

Beş Yaş Altı çocuklar arasında düşük ağırlıklı çocuk oranı TNSA tarafından 5 yılda 1 periyodik olarak sadece ülke bazında araştırılmaktadır. Gösterge eşdeğeri olarak, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kayıt altında tutulan düşük ağırlıklı doğum hızı verisine yer verilmiştir.

NÖTR

Gösterge 1.9

Gıda yoksulluğuna ilişkin olarak Kocaeli ili bazında gerçekleştirilmiş bir araştırmaya ulaşılamamıştır.

-

Amaç No.2:Herkesin Temel Eğitim Almasını Sağlamak

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

2.1

İlköğretimde net okullaşma oranları TÜİK ve MEB tarafından güncel olarak il bazında cinsiyete göre kayıt altında tutulmakta ve açıklanmaktadır.

OLUMLU

Gösterge 2.2

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin ortaöğrenime devam oranı, il bazında açıklanmamaktadır, eşdeğer olarak ortaöğrenim okullaşma oranı verisi kullanılmıştır.

OLUMLU

Gösterge 2.3

Yaş gruplarına göre okur yazarlık oranı göstergesi TÜİK ADNKS tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmakta ve açıklanmaktadır.

OLUMLU

49 Amaç No.3: Kadınların Konumu Güçlendirmek ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmek

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

3.1

İlk, orta ve yüksek öğretimde cinsiyet oranları MEB ve OSYM tarafından kayıt altında tutulmakta, TÜİK tarafından güncel olarak açıklanmaktadır.

NÖTR

Gösterge 3.2

Sektörlere göre cinsiyet dağılımı TÜİK tarafından güncel olarak Düzey 2 bölgesi bazında araştırılarak açıklanmakta, il bazında açıklanmamaktadır.

OLUMLU

Amaç No.4: Çocuk Ölümlerini Azaltmak

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli

Bebek ölüm hızı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Gösterge 4.3

Kızamık aşlama oranları İl Sağlık Müdürlüğü tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Amaç No.5: Anne Sağlığını İyileştirmek

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

5.1

Anne ölüm hızı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

NÖTR

Gösterge 5.2

Eğitilmiş sağlık personeli tarafından yaptırılan doğumların oranı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Gösterge 5.3

Gebeliği önleyici yöntem kullanma oranı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

NÖTR

Gösterge 5.4

Adölesan doğum oranı verisi il bazında düzenli olarak istatistiklere yansıtılmamaktadır. Buna karşılık adölesan anne sayısı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınarak, yıllık doğum sayısına oranlanmıştır.

OLUMLU

Gösterge 5.5

Doğum öncesi bakımın kapsama oranı verileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından detaylı ve güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Amaç No.6: HIV/AIDS, Sıtma ve Diğer Salgın Hastalıklarla Mücadele Etmek

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

6.1

HIV/AIDS vaka sayıları yıl bazında kümülatif olarak kayıt altında tutulmakla birlikte; düşük vaka sayıları, resmi kayıtların gerçek vaka durumunu yansıtmakta başarılı olmadığını göstermektedir.

NÖTR

Gösterge 6.2

İl bazında anket yoluyla elde edilebilecek bir bilgi olan “En son yüksek riskli cinsel ilişkide kondom kullanma oranı” verisi Kocaeli özelinde bulunmamaktadır.

-

Gösterge 6.3

İl bazında anket yoluyla elde edilebilecek bir bilgi olan “HIV/AIDS bilgi sahibi olma oranı” verisi Kocaeli özelinde bulunmamaktadır.

-

Gösterge 6.4

Yetimlerin okula devam oranı üzerine Kocaeli ili özelinde yapılmış bir araştırmaya ulaşılamamıştır.

-

50 Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

6.5

HIV/AIDS taşıyıcısı kişilerin sosyal güvenlik kapsamında olmaları nedeniyle, antiretroviral ilaçlara erişimlerinin %100 olduğu yönünde çıkarsama yapılmıştır.

OLUMLU

Gösterge 6.6

Sıtma Vaka sayıları, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yıl bazında güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Gösterge 6.7

Cibinlik kullanımına ilişkin göstergeler, Türkiye ve Kocaeli özelinde kapsam dışı olrak değerlendirilmiştir.

-

Gösterge 6.8

Beş yaş altı hummalı çocuklara ilişkin göstergeler Türkiye ve Kocaeli özelinde kapsam dışı olarak değerlendirilmiştir.

-

Gösterge 6.9

Tüberküloza ilişkin göstergeler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka sayısı bazında kayıt altında tutulmaktadır. İnsidans oranları, vaka sayısından hareketle hesaplanmıştır.

OLUMLU

Gösterge 6.10

Doğrudan gözetimli tedavi Sayısı verileri, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenli olarak kayıt altında tutulmaktadır.

OLUMLU

Amaç No.7: Çevresel Sürdürülebilirliğin Sağlanması

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli Performansı Gösterge

7.1

Orman yüzölçümü verileri Kocaeli İl Çevre Durum raporlarında 2006 tarihli olarak yer almaktadır.

OLUMLU

Gösterge 7.2

Karbondioksit emisyonu verileri il bazında ölçülmemektedir. Gösterge eşdeğeri olarak Kükürtdioksit ve partikül madde oranlarına yer verilmiştir.

OLUMLU

Gösterge 7.3

CFC (Kloroflorokarbon) tüketimi verileri il bazlı olarak araştırılmamaktadır. -

Gösterge 7.4

Güvenli biyolojik limitler dahilindeki balık stoklarının oranı verileri il bazında kayıt altında tutulmamaktadır.

Korunan karasal ve denizel alanların oranına İl Çevre Durum Raporları aracılığıyla ulaşılamamaktadır, raporlarda sadece Kocaeli il sınırlarında Milli Park bulunmadığı verisine yer verilmektedir.

-

Gösterge 7.7

İl Çevre Durum Raporları’nda Kocaeli ilinde “Nesli Tehdit Altında olan tür bulunmadığı ifade edilmektedir.

OLUMLU olarak il bazında ulaşılmaktadır.

OLUMLU

Gösterge 7.10

Yoksul mahallelerde yaşayan nüfus oranına yönelik olarak ülke ve Kocaeli ili bazında yapılmış bir araştırmaya ulaşılamamıştır.

OLUMLU

Amaç No.8: Kalkınma için Küresel Ortaklıklar Geliştirmek

Gösterge Gösterge Erişim Performansı

Kocaeli mevzuatına yönelik olarak tasarlanması nedeniyle, il bazında hazırlanan BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Raporu içeriğinde kapsam dışı olarak değerlendirilmektedir.

-

51 KOCAELİ İLİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİ KOCAELİ İL RAPORU METODOLOJİSİ

BinYıl Kalkınma Hedefleri, Birleşmiş Milletler tarafından, tüm uluslar arası topluluğun, beşeri kalkınmanın her yerde, herkese erişmesi ortak hedefi doğrultusunda, bir arada çalışmasına olanak sağlayan bir genel çerçeve olarak sunulmaktadır. Birleşmiş Milletler BinYıl Kalkınma Hedeflerinin il bazında uyarlanan ilk rapor olma özelliğini taşıyan Kocaeli il Raporu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2010 yılı Teknik Destek Programı kapsamında, proje başvuru sahibi Kocaeli Kent Konseyi yürütücülüğünde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nca görevlendirilen uzman kadro tarafından hazırlanmıştır.

Rapor, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen, amaç, hedef ve gösterge setinin il bazında araştırılmasını içermektedir. Raporda kullanılan veriler, Kocaeli ilinde ilgili kurum, kuruluşlar ile ulusal düzeyde veri üreten kurum, kuruluşlardan alınan resmi verilerdir. Resmi göstergeye birebir ulaşılamadığı durumda, eşdeğer göstergelere yer verilmiştir.

Raporda kullanılan nicel veriler; il düzeyinde veri sahibi ilgili kurumlar ziyaret edilmesi; bu kurumlarda verilerle yetkili uzmanların belirlenmesi ve resmi yazı ile verilerin talep edilmesi yoluyla elde edilmiştir. Merkezi düzeyde yayınlanan verilere ise TUİK ve diğer kaynaklardan ikincil veri derlenerek ulaşılmıştır. Veri setine ilişkin nitel değerlendirmeler ise, ilgili bürokratlar ile gerçekleştirilen birebir mülakatlardan elde edilen sonuçlara dayanmaktadır.

Toplanan veri ve değerlendirmelerin teyidinin alınması ve strateji önerilerinin tespit edilmesi amacıyla; veri ve bilgi sahibi kurumlardan belirlenen üst düzey yetkililer ve uzmanların katıldığı iki çalıştay 29 Aralık 2010 ve 7 Şubat 2011 tarihlerinde düzenlenmiştir.

Fotoğraf 1: Birleşmiş Milletler BinYıl Kalkınma Hedefleri Kocaeli Raporu Bilgilendirme Toplantısı / Kocaeli, 29.12.2010

52 EYLEM ÖNERİLERİ:

Veri ve bilgi sahibi kurum ve kuruluşların katılımıyla 7 Şubat 2011 tarihinde düzenlenen çalıştayda, tanımlanan ve ölçülen Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine Kocaeli ilinde ulaşılması için atılması gereken adımlar da gündeme gelmiştir. Bu kapsamda, her bir amaç başlığı altında takip edilmesi gereken eylemler toplantıda öneri olarak yetkililer tarafından sunulmuştur. Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Raporu standart formatında bulunmayan eylem önerilerine, Kocaeli ili için hazırlanan bu raporda temenni olarak yer verilmesi uygun görülmüştür.

Benzer Belgeler