• Sonuç bulunamadı

1. ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PROJELERİ

1.8 İstihdam Teşviklerinin Etki Analizi Projesi

Projenin Adı : İstihdam Teşviklerinin Etki Analizi Projesi

Projeyi Yürüten Birim Çalışma Genel Müdürlüğü - İstatistik Daire Başkanlığı

Proje Ortakları : Kalkınma Bakanlığı, SGK, İŞKUR, Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, TÜİK.

Projenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi : 2013-2016

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: 1.169.000 TL (Genel bütçe) Projeyi Hazırlayanlar : Çalışma Genel Müdürlüğü - İstatistik Daire Başkanlığı

Projeden Faydalananlar: Projenin ana hedef kitlesi yerli ve yabancı işverenlerdir. Bunun yanında proje ile istihdamın artırılması amaçlandığından, hedef kesim bütün toplumu ilgilendiren bir yapı arz etmektedir.

Projenin diğer paydaşları:

i. İşsizler ve aileleri,

ii. Yatırım için karar aşamasında olan işverenler,

iii. Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları iv. iv. Sivil Toplum Örgütleri, (Sendikalar).

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri:

Gerekçesi: 09.01.1985 tarih ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında Bakanlığımıza; “istihdamı ve tam çalışmayı sağlayacak, çalışanların hayat seviyesini yükseltecek tedbirleri almak” ve “çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları koruyucu ve çalışmayı destekleyici tedbirleri almak” görevleri verilmiştir. Bu çerçevede gerek Bakanlığımız gerekse bağlı ve ilgili kuruluşlarımız ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından istihdamın artırılması gayesi ile birçok farklı teşvik uygulandığı bilinmektedir. 10’uncu Kalkınma Planında istihdam ve çalışma hayatı ile ilgili olarak istidam teşviklerinin etkinleştirilmesi öngörülmektedir.

Kalkınma planında yer alan İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programının birinci bileşeninde kadınlara yönelik istihdam teşviklerinin etkinleştirilmesi, istihdam teşvikleri etki analizi çalışması yapılması ve istihdam teşviklerinin bölgesel sektörel ve belirli hedef gruplarına odaklanarak kayıt dışı çalışmayı önleyecek ve belirli süreyle işte kalmayı gereli kılacak şekilde tasarlanması öngörülmektedir. Bu yöndeki çalışmaların yürütülmesinde genel koordinatör ve bileşenlerden sorumlu kurum olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belirlenmiştir.

Kaynak israfının önlenmesi ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için hali hazırda uygulanan teşvik programlarının sonuçlarının izlenmesi ve etki analizinin yapılması gerekmektedir.

Bu sayede, uygulanmakta olan teşviklerle ilgili veriler, politika yapıcılara ulaştırılacak ve gerekli kararların alınması noktasında destekleyici bir mekanizma oluşturularak, 10’uncu Kalkınma Planında yer alan hedef ve politikalara uygun bir teşvik sisteminin kurulması sağlanacaktır.

18

Genel Amacı: İnceleme/veri derleme, analiz, eğitim, raporlama, mevzuat çalışmaları, tanıtım faaliyetleri, yoluyla

- İstihdam teşviklerinin daha etkin ve sade bir hale getirilmesi, - Yatırım ortamının iyileştirilmesi,

- Yerli ve yabancı yatırımların artması

- Ülkenin uzun vadeli nitelikli işgücünün karşılanması, - Daha adil bir gelir dağılımının sağlanması,

- Kayıtdışı istihdamla mücadele edilmesidir Projenin Hedefleri:

1. Farklı kurum ve kuruluşlarca değişik Kanunlarda düzenlenen istihdam teşvikleri ile ilgili veriler derlenecektir.

2. Derlenen veriler, proje kapsamında akademisyen ağırlıklı olarak oluşturulacak bir komisyon eliyle analiz edilecektir. Etki analizi mevcut veriler/idari kayıtlar ile saha çalışmasından elde edilen sonuçlar üzerinden gerçekleştirilecektir.

3. Analiz öncesinde projenin sürekliliğinin sağlanması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan projeye katılacak olan personel istatistik işleme ve yorumlama kapasitesinin artırılması amacıyla SPSS ve E-Views gibi istatistik paket programlarının kullanılması ile ilgili çeşitli eğitimlere tabi tutulacaktır.

4. İstihdam teşviklerinin incelenmesi için bu araştırmada farkların farkı analizi yöntemi kullanılması planlanmaktadır. Bu analizde teşviklerin etkisinin ölçülmesi amacıyla teşviklerden faydalanan grubun istihdam durumu ile teşviklerden faydalanmayan grubun istihdam durumu zaman içerisinde karşılaştırılacaktır. İşgücünün ve istihdamın genelini etkileyen gelişmelerin etkisinin teşviklerin etkilerinden arındırılabilmesi için genel gidişatı yansıtması amacıyla bir kontrol grup belirlenecektir. Daha sonra teşviklerden etkilenen grubun istihdam durumu, etkilenmeyen kontrol grubun istihdam durumu ile karşılaştırılarak teşviklerin etkisi ölçülecektir.

Araştırma yöntemi proje başlangıç aşamasında yapılan yöntem belirleme çalışmaları neticesinde netleşecek ve gerekirse değiştirilebilecektir.

5. Seçilen 5 ülkedeki istihdam teşvikleri yerinde görülecek ve varsa ülkede uygulanan istihdam teşviklerinin etki analizi incelenecektir. Ekibe, gidilecek ülkenin diline göre bir rehber (ilgili ülkenin dilini bilen) de eşlik edebilecektir. Yurtdışı araştırma görevine katılacak kişiler proje ekibi içerisinden seçilir. Bu kişilerin haricinde yurtdışı görevine katılacak kişilerin İngilizce veya ziyaret edilecek ülke dilinde, Yabancı Dil Tespit Sınavından en az C düzeyi yada muadili uluslararası eşdeğerliliği bulunan (TOEFL- IELTS) sınavlardan eşdeğer puan almış olma şartı aranır.

Aynı şekilde seçilecek 5 ile de ziyaretler gerçekleştirilerek işverenlerimizin konu ile ilgili talepleri alınacaktır.

19

6. Yabancı ülke uygulamaları ve gerçekleştirilen yurt içi ziyaretler sonucunda edinilen kazanımlar, karar alıcılara önerilerde bulunulacak olan nihai raporun hazırlanmasında kullanılacaktır.

7. Nihai raporda öneriler yanında istihdam teşviklerinin tek bir kanunda toplanması ile ilgili mevzuat çalışmasına yer verilecektir. Bu rapor bir toplantı vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.

8. Gerek teşviklerle ilgili etki analizi gerekse uygulanacak olan yeni teşvik mevzuatı ile ilgili tanıtım faaliyeti yapılacak bu kapsamda kamu spotu şeklinde yayınlanması amacıyla 45 saniyelik tanıtım filmleri çekilecek ve raporlar hazırlanacaktır.

9. Tanıtımların maliyet etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir internet sitesi kurulacak ve yeni mevzuat kapsamında sağlanacak olan istihdam teşviklerin tanıtımı bu site vasıtasıyla yapılacaktır.

10. Yeni istihdam teşvikleri ile ilgili mevzuat çalışmasının yasalaşmasının üstünden bir yıl geçtikten sonra yeni bir etki analizi yapılacaktır.

11. Etki analizi sonrasında yeniden bir rapor hazırlanacak ve eski sistem ile yeni sistem karşılaştırılacaktır. Bu rapor bir toplantı vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşılacak ve yayımlanacaktır.

Projenin Sonuçlarına İlişkin Açıklamalar:

• Projenin eğitim faaliyetlerinden biri (SPSS giriş düzey ve ileri düzey analiz eğitimi) Aralık 2013 yılında gerçekleşmiştir.

• Şuan projenin etki analizi için hizmet alımına yönelik ihale süreci devam etmektedir.

20