• Sonuç bulunamadı

Dezavantajlı Kişilerin İstihdamının ve Sosyal İçermenin İyileştirilmesi Projesi

1. ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PROJELERİ

1.4 Dezavantajlı Kişilerin İstihdamının ve Sosyal İçermenin İyileştirilmesi Projesi

Projeyi Yürüten Birim: ÇGM-Dezavantajlı Gruplar Dairesi

Başlangıç ve Bitiş Tarihi : 2013-2014

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: Toplam 31.700.000 euro. (AB IPA IV. İKG-OP) 11.937.000 (Genel Bütçe)

Projeyi Hazırlayanlar İstihdam Politikaları Dairesi Başkanlığı

Proje Ortakları İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, Tüm Merkez Birimler Projeden Faydalananlar :

Projenin Hedef Grupları

•Özürlüler

•Gecekondu bölgelerinde yaşayan kişiler de dahil olmak üzere yoksul veya yoksulluk riski altında olan kişiler

•Eski hükümlü ve eski tutuklular

• Diğer dezavantajlı kişiler (uyuşturucu ve madde bağımlıları, aile içi şiddet mağdurları, çalışan çocukların anne ve babaları)

• Roman nüfusunun fazla olduğu yerlerde yaşayan insanlar (Kadınlar, gençler ve çocukların özel ilgi ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması elzemdir.)

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri: Hedef grupta yer alan dezavantajlı kişilerin sosyal içermelerinin sağlanması istihdama erişimleriyle doğrudan ilişkilidir. Dezavantajlı grupların istihdama erişimlerinin artırılması ve işgücü piyasasında ayrımcılığa uğramalarının önlenmesine yönelik politikalar geliştirmekle görevli dairemizin bu konudaki kapasitesinin artırılması büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca konuya ilişkin çalışan STK’lar, üniversiteler ve belediyelerin hibe yoluyla kapasitelerinin artırılması ve dezavantajlı grupların hizmetlere erişiminin sağlanması projenin diğer gerekçelerini oluşturmaktadır.

Dezavantajlı kişilerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, işgücü piyasasına ve kamu istihdam erişimlerinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması yoluyla işgücü piyasasına ve kamu istihdam hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması ve İstihdam Politikaları Dairesinin kapasitesinin güçlendirilmesidir.

Projenin Hedefleri: Dezavantajlı kişilerin işgücüne dahil olmalarının sürdürülebilir hale getirilmesi ve işgücü piyasasındaki tüm ayrımcılık türleri ile mücadele edilmesi amacıyla gereken imkanları sağlayarak içermeci bir işgücü piyasasının teşvik edilmesini amaçlamaktadır.

11

Projenin Sonuçları :

•İstihdam ve kamu istihdam hizmetleri dezavantajlı kişiler açısından daha ulaşılabilir hale getirilecektir.

•Dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına entegrasyonu ile ilgili kamu farkındalığı artırılacaktır.

•Dezavantajlı kişilerin istihdamı ve istihdam edilebilirliği arttırılacaktır.

Açıklamalar :

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, program otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşeni altında, ‘Sosyal İçerme’

öncelik ekseni kapsamında hazırlanan ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal İçerilmesi ve İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması Projesi’ operasyon tanımlama belgesi tamamlanarak AB Komisyonu tarafından onaylanmıştır.

Proje henüz faaliyete başlamamakla birlikte 2014 yılı içinde faaliyete başlaması planlanmaktadır.

Hibe rehberi, AB Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından AB Delegasyona gönderilmiş ve mart ayı içinde onaylanması beklenmektedir. Akabinde hizmet bileşeni için ihaleye çıkılması planlanmaktadır.

12

1. 5 Mevsimlik Gezici Geçici Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi

Projenin Adı : Mevsimlik Gezici Geçici Tarımda Çocuk işçiliğinin Önlenmesi Projesi Projeyi Yürüten Birim: İstihdam Politikaları Dairesi Başkanlığı

Başlangıç ve Bitiş Tarihi: Proje henüz taslak halinde olup, hazırlık çalışmaları yürütülmektedir.

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: AB IPA IV. İKG-OP Proje taslak aşamasında olduğu için bütçesi henüz kesinleşmemiştir.

Projeyi Hazırlayanlar : Çalışma Genel Müdürlüğü

Proje Ortakları: MEB, ASPB, Pilot İllerin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, Pilot İllerin Yerel ve Mülki İdaresi, Sivil Toplum Kuruluşları

Projeden Faydalananlar: Hedef Gruplar: Eğitime erişim ve hizmetlerden yararlanma konusunda en zor ulaşılan ve en dirençli kesim olarak belirlenen mevsimlik gezici geçici tarım işlerinde çalışan, risk altında olan çocuklar ve aileleri.

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri:

Eğitime erişim ve hizmetlerden yararlanma konusunda en zor ulaşılan ve en dirençli kesim olarak belirlenen mevsimlik gezici geçici tarım işlerinde çalışan çocuklara ulaşılmakta halen güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu nedenle çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması hedefine ulaşabilmesi için projelerle desteklenmesi gerekmektedir.

Projenin Genel Amacı: Mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Projenin Hedefleri:

1. Mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması için ulusal ve bölgesel kapasitenin artırılması

2. Eğitim, hizmetlere erişimin artırılması ve farkındalığın artırılması yoluyla mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamaktır.

Hedef Gruplar: Eğitime erişim ve hizmetlerden yararlanma konusunda en zor ulaşılan ve en dirençli kesim olarak belirlenen mevsimlik gezici geçici tarım işlerinde çalışan çocuklar.

Projenin Sonuçları:

1: Proje faydalanıcıları ve ilgili bakanlıkların yanı sıra yerel yönetimlerin planlama, yönetim, koordinasyon, uygulama ve izleme alanında merkezi ve yerel kapasitelerinin geliştirilmesi.

2: Mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması ve önlenmesine yönelik yerel düzeyde etkili bir mekanizmanın kurulması ve uygulanması,

3: Konu hakkında kamuoyunun, ailelerin, işverenlerin, aracıların, medyanın bilinçlendirilmesine yönelik farkındalık yaratma stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanması,

13

Açıklamalar:

2013 Proje Faaliyetleri: Projenin Operasyon Tanımlama Belgesi hazırlanarak İKG Program Otoritesi Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığına sunulmuştur. 2014 yılı içinde hazırlıkların tamamlanması planlanmaktadır.

14

1. 6 Mevsimlik Gezici Geçici Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi

Projenin Adı: Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarını İyileştirme Projesi

Projeyi Yürüten Birim: Çalışma Genel Müdürlüğü

Proje Ortakları: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu, tarım işkolunda örgütlü en çok üyeye sahip işçi sendikası ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Projenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi 2010-2013

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: 2013 yılında projenin toplam maliyeti 7.946.000 TL’dir. Finansmanı genel bütçeden karşılanmıştır.

Projeyi Hazırlayanlar: Valilikler

Projeden Faydalananlar: Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri : Mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşam koşullarının insana yakışır düzeyde olmaması ve bu koşulların pek çok olumsuz durumu beraberinde getirmesi.

Mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları illerden diğer illere aileleri ile birlikte giden vatandaşlarımızın bu süreçte ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut durumlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır.

- Sosyal çevre ile ilişkiler,

- İş ve sosyal güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılmıştır.

Projenin Web Sitesi: www.metip.gov.tr

15