• Sonuç bulunamadı

AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI PROJELERİ

Projenin Adı: Uluslar arası Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Programı (PIAAC)

Projeyi Yürüten Birim: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Proje Ortakları: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, İŞKUR

Projenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 2012-2016

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: Genel Bütçe: 4.117.000,00-TL

Projeyi Hazırlayanlar: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Eğitim Direktörlüğü (EDU) ile İstihdam, Çalışma ve Sosyal İşler Direktörlüğü (DELSA)

Projeden Faydalananlar: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, İŞKUR

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri

PIAAC gerçekleştirilen en kapsamlı uluslar arası yetişkin becerileri anketidir. PIAAC, bireylerin topluma katılımları ve eğitim öğretim sistemlerinin becerileri nasıl beslediğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamada hükümetlere yardımcı olacak düzenlemeler açısından gerekli olan beceri ve yeterliliklerini ölçmektedir. 2014 Nisan ayı itibarıyla sahada ana çalışmanın uygulanmasına geçilecek ve ana çalışma için oluşturulacak olan örneklem planı kapsamındaki illerden en az 5.000 dolu anketin elde edilmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda projenin amacı, iş gücünün sahip olduğu becerilerin daha verimli ve etkili şekilde ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunmaktır.

Projenin Sonuçlarına İlişkin Açıklamalar

PIAAC, ülkemiz yetişkinlerinin niteliklerini ve bilgilerini daha iyi anlamak için bilgiler sağlayacaktır.

PIAAC’tan elde edilen bilgiler yetişkinler için öğretim ve eğitim programlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yardım etmek için kullanılabilecektir.

PIAAC, kişilerin günlük kişisel veya iş yaşamlarındaki işlevlerini iyi bir şekilde yerine getirmek için ihtiyaç duydukları nitelikleri sağlayacak politikalar ve programlar geliştirerek yetişkin nüfuslarını hazırlamaları konusunda ülkelere yardımcı olacaktır.

PIAAC, ülkelere yetişkin nüfuslarının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında nasıl olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır.

Ülkenin kendini rekabetçi bir dünya ekonomisine hazırlamasına yardımcı olacaktır.

PIAAC, ilk defa, yetişkinlerin e-posta ve internet gibi teknoloji ortamlarındaki sorunları ne kadar iyi çözebildiği ile ilgili bilgiler toplayacaktır.

45

Tek seferlik bir çalışma olmadığından, PIAAC ülkelerin yetişkin nüfuslarının nitelik seviyesinde zamanla meydana gelen değişiklikleri ölçmesine imkan tanıyacaktır.

PIAAC, yetişkinlerin aldıkları eğitim ve öğrenimi uygulama seviyesini gösterecektir,

PIAAC, yetişkinlerin becerilerini ve bilgilerini günlük yaşamlarında ve işlerinde uygulayabilme seviyesini gösterecektir.

Projenin Web Sitesi: http://piaac.ikg.gov.tr/

46

3.2 İnsan kaynaklarının geliştirilmesi operasyonel programının uygulanması için teknik destek (İKG OP 5.1) PROJESİ

Projenin Adı: İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programının Uygulanması için Teknik Destek (İKG OP 5.1) Projesi

Projeyi Yürüten Birim: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Proje Ortakları: Arcidata, Proje Grup

Projenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi:13.10.2010-12.07.2014 Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: 3.7 Milyon euro

(Proje bütçesinin % 85’i Avrupa Birliği katkısı, % 15’i Türkiye Cumhuriyeti katkısıdır) Projeyi Hazırlayanlar: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Projeden Faydalananlar : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri:

Projenin amacı; İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın (İKG OP) koordinasyonu, kontrolü ve uygulamasını geliştirmek, ilerideki programlama, izleme, değerlendirme ve uygulama süreçlerinde OP Program Otoritesine ve ilgili kurumlara destek vermektir.

Bu Teknik Destek Projesi 3 bileşenden oluşmaktadır. Bunlar:

- Eğitim programlarının hazırlanması ve çeşitli eğitimlerin verilmesi,

- Yönetim otoritesinin, İKG OP’yi etkin şekilde yönetmesi ve uygulaması amacıyla tam zamanlı danışmanlık ile desteklenmesi,

- Yönetim Bilgi Sistemi’nin (MIS) kurulması ve kullanıma açılması.

Projenin Sonuçlarına İlişkin Açıklamalar 31.01.2014 tarihi itibarıyla:

- Proje süresinin % 90.5’i tamamlanmıştır.

- Proje kaynak kullanımının %80.1’i kullanılmıştır.

- Proje kapsamının %87.4’ü tamamlanmıştır.

Projenin Web Sitesi: http://www.ikg.gov.tr/tr-tr/anasayfa.aspx

47

3.3 Operasyon Faydalanıcıları ve Hibe Faydalanıcılarının Kapasitelerinin Arttırılması (İKG OP 5.2) ile Bilgilendirme ve Tanıtım Faaliyetleri (İKG OP 5.3) için Teknik Yardım

Projesi

Projenin Adı: Operasyon Faydalanıcıları ve Hibe Faydalanıcılarının Kapasitelerinin Arttırılması (İKG OP 5.2) ile Bilgilendirme ve Tanıtım Faaliyetleri (İKG OP 5.3) için Teknik Yardım Projesi Projeyi Yürüten Birim: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Proje Ortakları : WYG International Limited, Archidata S.r.l, Project Group Danışmanlık Hizmetleri A.Ş, LDK Consultane Engineers and Planners S.A

Projenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 12.11.2010 - 11.08.2014

Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları 5.3 Milyon euro (Proje bütçesinin % 85’i Avrupa Birliği katkısı, % 15’i Türkiye Cumhuriyeti katkısıdır)

Projeyi Hazırlayanlar: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Projeden Faydalananlar: İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı muhtemel operasyon ve hibe faydalanıcıları (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, İŞKUR, SGK, TOBB, TESK, MEB, TBB, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vb.)

Projenin Gerekçesi, Amaç ve Hedefleri: Projenin amacı, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında görev alan tüm potansiyel ve mevcut faydalanıcı kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi ve İKG OP ve IPA fonlarının kullanımı hakkında farkındalık arttırılması.

Projenin hedefleri şunlardır:

- Potansiyel ve nihai hibe faydalanıcılarına hazırlık ve uygulama aşamasında teknik destek sağlamak,

- Operasyon ve hibe başvuru sayılarının yükselmesini sağlamak, - İKG OP aktiviteleri ve sonuçları kapsamında farkındalık arttırmak.

Projenin Sonuçlarına İlişkin Açıklamalar Şubat 2014 itibari ile:

- Proje süresinin %88.4’ü, - Proje kaynaklarının %78.4’ü,

- Proje aktivitelerinin 80.6’sı tamamlanmıştır.

Projenin Web Sitesi: www.ikg.gov.tr

48