• Sonuç bulunamadı

“2019 İstihdam Seferberliği”

Belgede İSTİHDAMA GÜÇLÜ DESTEK (sayfa 63-66)

desteklerin anlatılması ve yerel paydaşlarla görüş alışverişinde bulunulması için de 81 ilde çalışmalar etkin bir şekilde sürdürülmektedir.

Seferberlik kapsamında; 2018 yılından bu yana uygulanan İlave İstihdam Teşviki’nin uygulanmasına devam

edilmektedir. Ayrıca 1 Şubat ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan ve şartları sağlayan sigortalılar için getirilen Üç Aylık Ücret Desteği düzenlemesi ile birlikte ilave istihdama verilen destek de genişletilmiştir.

İlave İstihdama Verilen Destek Devam Ediyor…

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 19’uncu maddesindeki prim desteği ve Geçici 21’inci maddesindeki vergi desteği kapsamında 2018 yılında uygulanmaya başlamış ve 2020 yılı sonuna kadar devam

“2019 İstihdam

Seferberliği”

kapsamında

işverenlere Nisan

ayı sonuna kadar

sağladıkları ilave

istihdam için 3 ay

boyunca ücret desteği

de getirilmiştir.

edecek olan İlave İstihdam Teşviki’yle birlikte, özel sektör işverenlerine önceki takvim yılındaki ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edecekleri her bir sigortalı için prim ve vergi desteği sağlanmaya devam etmektedir.

İŞKUR’a kayıtlı olan ve işe giriş tarihinden önceki 3 aylık sürede toplam 10 günden fazla sigortalılığı bulunmayan işsizleri, işe alındıkları tarihten önceki takvim yılına ilişkin ortalama çalışan sayısına ilave olarak 31/12/2020 tarihine kadar istihdam eden özel sektör işverenleri ilave istihdam desteğinden faydalanabilmektedir.

İlave istihdam teşviki kapsamında sağlanan destek tutarı, iş yerinin sektörüne göre değişkenlik göstermektedir. İş yerinin imalat veya bilişim sektöründe faaliyet

göstermesi halinde, sigortalının prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında destek sağlanmaktadır. Damga ve gelir vergisi desteğiyle birlikte bu tutar toplam 2.712,14 TL’ye kadar çıkabilmektedir. İş yerinin diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde ise, sigortalının prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında destek sağlanmaktadır. Damga ve gelir vergisi desteğiyle birlikte bu tutar toplam 1.113,14 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Söz konusu destek, işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri primlerden mahsup edilmek suretiyle sağlanmaktadır.

Destek süresi ise işe alınan kişinin kadın, genç veya engelli olması durumuna göre değişmektedir.

2020 yılı Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, her bir sigortalı için destek süresi 12 ay iken istihdam edilen sigortalının 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek süresi 18 ay olarak uygulanmaktadır.

İşverenlerin destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı destekten yararlanabilmeleri için, e-SGK kanalıyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Prim ve Vergi Desteğine İlave Olarak “Üç Aylık Ücret Desteği”

2019 yılının Şubat ayı içerisinde yapılan düzenlemeyle birlikte; ilave istihdama verilen destek genişletilmiştir. 2019 İstihdam Seferberliği kapsamında işverenlere, Nisan ayı sonuna kadar sağladıkları ilave istihdam için 3 ay boyunca prim

desteğinin yanında ücret desteği de getirilmiştir.

GENİŞ AÇI

İşverenlerin Üç Aylık Ücret Desteğinden yararlanabilmeleri için gerekli şartlar ilave istihdam teşvikinde aranan şartlarla benzerlik taşımıştır. Ancak ihtiyaçlara binaen geliştirilen bu teşvik düzenlemesi, sigortalının işe giriş tarih aralığı, işyerinin sigortalı sayısının hesabı ve 9 aylık istihdam şartı kriterleri ile ilave istihdam teşvikinden ayrılmıştır.

Ücret ve prim desteği

kapsamında olmasına rağmen, desteklerden yararlanmamış olan işverenlerce sonradan geriye yönelik yararlanmak üzere talepte bulunulması hâlinde, geriye yönelik ücret ve prim desteğinden yararlanılmak istenen ayı takip eden altı ay içinde internet ortamında veya iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak başvuruda bulunulması kaydıyla, bu talepler işleme alınabilmektedir.

Yukarıda bahsi geçen şartların yanı sıra, işe alınan kişilerin istihdamının devamlılığının sağlanması gayesiyle işe giriş tarihlerinden itibaren en az 9 ay istihdamda kalması şartı da bulunmaktadır. Üç Aylık Ücret Desteği uygulaması ile birlikte, destekten yararlanan sigortalının 3 aylık destek süresinin akabinde en az 6 ay boyunca işyerinde istihdamda kalması ve böylece tecrübe sahibi bir çalışan olarak işgücü piyasasındaki kalıcılığının artırılması hedeflenmektedir. Ücret desteğine ilişkin destek tutarı; sigortalıların prim ödeme

gün sayısının günlük 67,36 TL ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadardır. Dolayısıyla destek kapsamında bulunan sigortalılar için işverenlere 3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyine kadar (2.020,90 TL) destek sağlanmaktadır. Yararlanılan ücret desteği tutarları işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına aylık olarak mahsup edilmektedir.

3 aylık süre için ücret ve prim desteğinden yararlanılmasını takiben, işe alınan sigortalının ilave sigortalı şartı yönünden 2018 yılındaki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması halinde, ilave istihdam teşvikindeki 12 ya da 18 aylık destek süresinden kalan süre kadar prim ve vergi desteğinden yararlanılması da mümkündür.

Sonuç Olarak

Türkiye’nin Kamu İstihdam Kurumu olan İŞKUR, ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına ve istihdamın korunmasına,

geliştirilmesine ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak

şeklinde belirlenmiş asli görevleri doğrultusunda aktif ve pasif istihdam politikalarının ülke genelinde

uygulanmasında en etkili aktör konumundadır.

İstihdam Seferberliğinin vermiş olduğu önemli görev ve sorumluluğun bilinciyle de hem aktif istihdam politikaları kapsamındaki Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları, Girişimcilik Eğitim Programları ve İstihdam Teşvikleri, hem de Pasif İstihdam Politikaları Kapsamındaki İşsizlik Ödeneği, Kısa Çalışma Ödeneği, Ücret Garanti Fonu Ödemesi, Yarım Çalışma Ödeneği gibi hizmetlerini etkin şekilde sürdürmeye devam etmektedir.

ŞEBNEM IŞIK

İSTİHDAM UZMANI

İŞVERENLERE UMUT VEREN

Belgede İSTİHDAMA GÜÇLÜ DESTEK (sayfa 63-66)