• Sonuç bulunamadı

3.4. Veri Analizi

4.1.1. İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Seti B2 Ders Kitabının Dinleme

4.1.1.1. İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Seti B2 Ders Kitabı 1.

İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Seti B2 ders kitabının 1. Ünitesinde “Alman Çift

Türkiye’ye Bağlandı, Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı, Geldim-Gördüm-Sevdim”

olmak üzere 3 adet dinleme etkinliği bulunmaktadır. Dinleme becerisine yönelik metinler 6 madde üzerinden incelenecektir.

1) Anlamaya yardımcı olacak arka plan bilgisi, sorusu ve aktivitesi mevcut mu? Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Dinleme etkinliği bünyesinde etkinliği anlamaya yönelik arka plan bilgisi, soru ve aktivite bulunmamaktadır.

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Dinleme etkinliği bünyesinde etkinliği

anlamaya yönelik arka plan bilgisi, soru ve aktivite bulunmamaktadır.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Dinleme etkinliği bünyesinde etkinliği anlamaya yönelik arka plan bilgisi, soru ve aktivite bulunmamaktadır.

2) Dinleme çalışmaları (Diyaloglar, roller vb.) öğrencileri gerçek hayat iletişimlerine hazırlamak için iyi tasarlanmış mı?

Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Etkinlik öğrenciyi gerçek hayat iletişimlerine hazırlayıcı nitelikte tasarlanmış ve öğrencinin rutin olarak karşılaşabileceği

46 diyalogları örneklendirmiştir. Misafirperverlik, sıcakkanlılık, yardıma koşmak, içten olmak vb. kelimeler kullanılmış öğrencilerin ileri düzeyde kullanacakları kelime ve söz grupları örneklenmiştir.

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Etkinlik konusu olarak seçilen turizm türleri ve astronomiyle ilişkilendirilmiş ve farklı yaklaşım açıları konu edinilmiştir. Öğrenciler açısından dinleme etkinliği gerçek hayat iletişimleri ve rutin diyaloglar barındırması bakımından iyi tasarlanmıştır.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Seyahat konusu üzerine yapılandırılan dinleme etkinliği

öğrencileri gerçek hayat iletişimleri ve rutin diyaloglara hazırlama bakımından iyi tasarlanmıştır.

3) Metin dinlenmeden önce bazı sözcük ve kalıpların öğretimine yönelik çalışma var mı?

Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Dinleme etkinliği öncesi bazı sözcük ve kalıpların öğretimine yönelik doğrudan bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat ünite başında verilen hedef kelime listesi bünyesindeki kelimelerin bir kısmı etkinlik içinde ve diğer beceri etkinliklerinde kullanılmıştır.

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Dinleme etkinliği öncesi bazı sözcük ve kalıpların öğretimine yönelik doğrudan bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat ünite başında verilen hedef kelime listesi bünyesindeki kelimelerin bir kısmı etkinlik içinde ve diğer beceri etkinliklerinde kullanılmıştır.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Dinleme etkinliği öncesi bazı sözcük ve kalıpların

öğretimine yönelik doğrudan bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat ünite başında verilen hedef kelime listesi bünyesindeki kelimelerin bir kısmı etkinlik içinde ve diğer beceri etkinliklerinde kullanılmıştır.

4) Metin dinlenmeden önce metnin konusunu tahmin etmeye yönelik çalışmalar var mı?

Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Dinleme etkinliği öncesinde etkinliğin konusunu tahmin etmeye yönelik çalışma bulunmamaktadır. Fakat beceri etkinlikleri belli bir konu kapsamı ve tema etrafında yapılandırıldığı için bu durum etkinlik öncesinde öğrenciye konu hakkında ipucu sağlayabilir.

47

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Dinleme etkinliği öncesinde etkinliğin

konusunu tahmin etmeye yönelik çalışma bulunmamaktadır. Fakat beceri etkinlikleri belli bir konu kapsamı ve tema etrafında yapılandırıldığı için bu durum etkinlik öncesinde öğrenciye konu hakkında ipucu sağlayabilir.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Dinleme etkinliği öncesinde etkinliğin konusunu tahmin

etmeye yönelik çalışma bulunmamaktadır. Fakat beceri etkinlikleri belli bir konu kapsamı ve tema etrafında yapılandırıldığı için bu durum etkinlik öncesinde öğrenciye konu hakkında ipucu sağlayabilir.

5) Metinle ilgili sorular metni genel çerçevede anlamaya yönelik mi yoksa daha çok metinde geçen yıl, isim, meslek, konuk gibi durumları anlamaya yönelik midir?

Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Etkinlik sonrası sorular açık uçlu sorulardan oluşan ve dinleme etkinliğinin anlaşılıp anlaşılmadığını ölçen sorulardır.

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Dinleme etkinliği sonrasında doğru/yanlış şeklinde alıştırmalar yapılmıştır.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Etkinlik sonrası alıştırmalar dinlenilen materyalin kilit noktalarına yönelik olarak boşluk doldurma tipindedir.

6) Metin dinlendikten sonra metinle ilgili diğer üç temel dil becerini içerecek şekilde etkinlikler düzenlenmiş mi?

Alman Çift Türkiye’ye Bağlandı: Dinleme etkinliği konu bakımından diğer beceri etkinlikleri ile uyumludur. Okuma, yazma, konuşma becerilerine yönelik hazırlanmış açık uçlu sorular bulunmaktadır. Türkiye ile ilgili izlenimler, gezme planları ve Türk insanı için yabancı kişilerin düşüncelerine yer verilmiştir.

Konya’da Uzay Turizmi Heyecanı: Dinleme etkinliği konu bakımından diğer

beceri etkinlikleri ile uyumludur. Doğru/ yanlış etkinliği ile daha çok okuma becerisi ve konuşma becerisi ile uyumludur. Yazma becerisinin geri planda kaldığı gözlemlenmiştir.

Geldim-Gördüm-Sevdim: Dinleme etkinliği konu bakımından diğer beceri

48 Kıbrıs’ın özellikleri, doğal güzellikleri ve turistik faaliyetler hakkında bilgiler sorgulanmıştır.

İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Seti B2 ders kitabının 1. Ünitesi bünyesinde yer alan dinleme etkinlikleri öğrencileri gerçek hayat durumlarına hazırlayıcı ve öğrencilere dili işlevsel olarak kullandırmak için hayatın içinden diyalogları bünyesinde barındırmaktadır. Dinleme etkinlikleri öncesi ve sonrasındaki alıştırmalar ile diğer dil becerilerin gelişimi gözetilmiştir. Ayrıca seyahat konusu üzerine yapılandırılan ünite ve beceri etkinlikleri öğrencinin hazır bulunuşluğu ve kelime haznesini geliştirmesi açısından oldukça faydalı olacağı öngörülmüştür. B2 ve ileri düzeyde dil öğretimi için çeşitli kelimeler, kalıp sözler, mecazları bünyesinde barındıran dinleme etkinlikleri AB Dil Portfolyosu kapsamında öğrencilerin güncel olaylarla ilgili ileri düzeyde dinlediklerini anlamalarına yardımcı olduğu, diğer beceri etkinlikleri ile konu, işleyiş bakımından uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Dinleme etkinliğinde seslendiren kişilerin uzman kişilerden oluşması ve gerçek hayat ortamlarını yansıtmaları dil öğretim süreci için oldukça faydalıdır.

4.1.1.2. İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Seti B2 Ders Kitabı 2. Ünitesinin