• Sonuç bulunamadı

2.1.2. Bilişim Teknolojilerine Bağlı Uzaktan Eğitim

2.1.2.3. İnternet Tabanlı Öğrenme

Klasik eğitim ve öğretim faaliyetlerinin önemi yitirmesi teknolojinin gelişimine paralel olarak devam etmektedir. Birçok bilgisayar depolama içerikleri ve web üzerinde veri çeşitliliği bulunmaktadır. Gelişen ve değişen teknolojik imkânlar kendisini fiziksel araçlardan çok uygulama yazılımlarında ortaya koymaktadır. Uygulama yazılımlarının gelişmesinde önemli dönüm noktalarından birisini web programları oluşturmaktadır. 1989 yılında ilk ortaya çıkması ile birlikte, 1992 yılından itibaren iletişim teknolojileri içerisinde web uygulamaları önemli bir konuma gelmiştir.

İnternet tüm dünyadaki iletişim araçlarını bir örümcek ağ gibi birbirine bağlayan en geniş ağdır. Kendini sürekli olarak yenileyen internet tüm dünyayı içerisine almaya devam etmektedir. Küreselleşmenin en önemli aracı olarak görülen internet benzer ilgi alanlarına ya da bağımsız kişilerin birbirleri ile içerik dağıtımında bulunduğu, ortak çalışma alanları oluşturduğu yerdir. Bilgiye kolay ulaşım sağlanması ile birlikte bireylerin özgür düşünce, beceri beyanı kolaylaşacaktır. Ortak çalışma gruplarını destekleyen en önemli sistem internet destekli eğitimdir. İnternet sayesinde bireyler

web üzerinden etkileşim içerisinde bulunmaktadırlar. Bilgisayar destekli eğitim uygulamalarının ortak yaşamı kısıtladığı gibi durumlar internet ile ortadan kalkmaktadır. Çünkü internet teknolojileri sayesinde kişiler sürekli olarak etkileşim halinde ve konferans yöntemleri ile oturumlar yapabilmektedir. İnternet üzerinden yapılan tüm faaliyetler sırasında özgür düşünce ortamı engellemesi, zaman ve mekân kısıtlaması ve fiziki engellemeler gibi durumlar söz konusu değildir. İnternet sayesinde küreselleşmenin etkisi ile birlikte ortaya yeni kişilik ve sosyalleşme profilleri oluşacaktır. İnternet üzerinden yapılan eğitim uygulamaları ile birlikte öğrenenlerden farklı olarak öğretici konumunda bulunan kişilerde bağımsız olarak çalışma imkânına sahip olmaktadır.

İnternet sayesinde ortaya çıkmış olan web siteleri aracılığıyla öğrenen ve öğretici konumunda bulunan tüm bireyler, içeriklere ulaşım, paylaşma, düzenleme gibi etkinlikler ile öğrenme faaliyetlerine katılabilmektedir. İnternet sayesinde öğreticiler, ders kazanımlarına, farklı yayınlara, dergilere, bilgi arşivlerine ve multimedya araçlarına erişim sağlayabilmekte ve öğrenenlere aktarabilmektedir. Web üzerinden yapılan tüm bu etkinlikler sayesinde öğrenenlerin ve öğreticilerin klasik yöntemlerin yetersizliğini en aza indirmesi amaçlanmaktadır. İnternete bağlanan farklı cihazların birbirleriyle etkileşimi bilgiye kolay ulaşımı sağlamaktadır. Çevrimiçi ortamın sağladığı mekân ve zaman bağımsızlığı ile aynı kişilerden farklı olarak ağa bağlı istenilen kişi ile etkileşimli çalışma ortamları kolaylıkla kurulmaktadır. Sanal dünya yeni eğitim etkinliklerinin yapıldığı alan olarak karşımıza çıkacaktır. İnternet teknolojinin gelişimine paralel olarak kişilerde siber etik kavramı oluşmaya başlamıştır. İnternet teknolojisi sayesinde küreselleşme hız kazanmaktadır. Kişilerin bilgiye ulaşması için bir zaman ve belli mekânlar olması zorunluluğu ortadan kalkmıştır. İnternet üzerinden oluşturulan sanal ortamlar ile birlikte geleneksel olarak yapılan eğitim faaliyetlerinin tamamı yapılabilmektedir.

İnternet teknoloji sayesinde tüm dersler düzeyinde fiziksel olarak yapılan müze, tarihi yerler gibi geziler artık o mekânda bulunmadan web sayfaları üzerinden oluşturulan uygulama yazılımları ile yapılabilmektedir. Öğrencilerin problem odaklı düşünme yetenekleri gelişmekte, araştıran sorgulayan bireylerin ortaya çıkması hızlanmaktadır. Bu sayede öğretmen öğretici konumundan çıkıp rehber konuma

geldiği bir yapı ortaya çıkmaktadır. Eğitim etkinliklerinin düzenlendiği internet ortamında yeni kavram ve deyimler ortaya çıkmaktadır. Oluşturulan bu sanal ortamda öğretici kavramı yerine ‘siber tutor’ kavramının kullanılması kaçınılmazdır (Ergün, 1998: 7). Buna ek olarak elektronik kütüphane, dergi ve gazete kavramları oluşmaya başlamıştır ve günlük basım kişilere ulaşmadan internet sayesinde tüm dünyada erişilebilir bir hale gelmektedir (Varol & Alkan, 1998: 543). Uzaktan eğitim etkinlikleri içerisinde etkin bir konuma gelen araçlardan biriside internettir. Telefon hatları tüm dünya üzerinde aktif ve geniş alanda kullanılmaktadır. Bu sayede çok kısa süreler içerisinde binlerce kişi ile aynı anda etkileşim içerisinde olmak mümkündür. İnternet üzerinden yapılan eğitim öğretim faaliyetlerine üniversite yüksek lisans ve sertifika programları örnek olarak verilebilmektedir.

Eğitim ve Öğretim ortamlarında alternatif bir araç olarak kullanılan internetin faydaları ve sınırlılıkları şu şekilde özetlenmektedir. (Altun A. & Altun, 2001; Şahan, 2005: 192-193).

Faydaları

İşbirlikli çalışma alanları ve kişiler arası tartışma ortamları sağlamaktadır

Farklı ortamlarda bulunan eğitim paydaşlarının etkileşim kurmalarını sağlamaktadır

Kendi hızında ve yeterliliklerine göre öğrenme ortamları oluşturmaktadır.

Bilgiye kolay ulaşım sayesinde hızlı öğrenme ve düşüncelerin paylaşımını sağlamaktadır

Net ve tam olarak öğrenme ortamları sağlamaktadır

Bir konu ile ilgili birden fazla doğru cevaba ulaşma imkânı

Sürekli olarak dinamik bilgilere erişim

Fiziki ortamlarda bulunma zorunluluğu yoktur

Bir bilgi ile ilgili olarak birden fazla türde içeriğe ulaşım imkânı

İstenilen her yerde bilgiye ulaşma

Sınırlılıklar

Psikomotor ve duyuşsal öğrenmelerde yetersizlik

Öğrenen ve Öğreticinin sistem okuryazarı olmaması

Sınırlı sayıda öğrenciye özgün yapılan eğitimlerde maliyet fazlalığı

Erişime dayalı bir öğretim etkinliği olması

Bağımsız öğrenme becerisi olmayan öğrenciler için yeterli destek sağlanamaması

İnternet destekli eğitimde sayılan özellikler ve faydaların etkin bir şekilde öğretme öğrenme sürecine adapte edilmesi öğrenmeyi destekleyici tutumlar oluşturacaktır. Ayrıca ortaya çıkacak olan sınırlılıkların engellenmesi de olumlu katkı sağlayacaktır. Bilgisayar destekli yapılacak olan bu uygulamaların geleneksel öğretimdeki sınırlıkları ortadan kaldırma yeteneklerinden yararlanılmalıdır. Öğrenenlerin web uygulamalarından yararlanırken sistemi kullanması, karşılaşılan yabancı terimlerin karşılıklarını bilmesi web üzerinden etkinlikler ile öğrenirken daha hızlı bilgi kavramasına yol açacaktır. Öğretici konumunda bulunan kişilerin öğrencilere anında dönüt sağlama çalışmaları sınırlıkları ortadan kaldıracaktır. Ayrıca öğreticinin web destekli öğretimde yöntem ve tekniklere hâkimiyeti de çalışma ortamlarındaki güçlükleri kolaylaştıracaktır. Yapılacak öğrenme etkinliklerinin bir uyum içerisinde tüm paydaşlar tarafından uygulanması en temel unsur olarak görülmektedir (Şahan, 2005: 192-193).