• Sonuç bulunamadı

A. E-İŞ, E-TİCARET, E-PAZARLAMA KAVRAMLARI VE ARALARINDAKİ

1. İnternet’in İş Hayatına Etkileri

Bilgisayarların iş dünyasında kullanımı yeni bir düşünce değildir. Şirketlerin birçoğu bilgisayarları veri saklama, firma içi işlemler ve veri analizi için

232 İ.Figen Gülenç ve Bihter Karagöz, “E-Lojistik ve Türkiye’de E-Lojistik Uygulamaları”,

kullanmaktadırlar. Bilgisayar ağları teknolojisinde yaşanan gelişmeler firmaların bilgisayar kullanımını satın alma, üretim ve dağıtım faaliyetlerini de içine alacak biçimde genişletilmesine olanak sağlamaktadır.

İnternet’in ticaret alanında ilk kullanımları İnternet üzerinden yapılan tanıtımlardır. NTVMSNBC’ nin haberine göre 1994 yılında 10 bin İnternet sitesi bulunmaktadır ve kullanıcı sayısı 3 milyon civarındadır. Bu durum da hızla gelişen bir pazar oluşumu olarak değerlendirilmiş ve İnternet üzerinden ilk reklam yine aynı yıl gerçekleşmiştir233.

Ardından Web’in ortaya çıkması ve gelişimi, Web üzerinden ürün ve hizmetlerin alınmasından ilişkiler geliştirilmesine, pazar hacminin genişletilmesine ve aracı maliyetlerinin düşürülmesine kadar tüm pazarlama faaliyetlerinde önemli kolaylaştırma ve değişiklikler sağlamıştır234. Bu gelişmelerin devamında bütün

faaliyetlerini İnternet üzerinden yürüten sanal işletmelerle birlikte, elektronik iş (e-iş), elektronik ticaret (e-ticaret), elektronik pazarlama (e-pazarlama) gibi birçok kavram ortaya çıkmıştır.

a. E-İş Kavramı

E-iş, iş ortamının birer elemanı olan müşteriler, ortaklar ve personel arası ilişkilerin ve iş bağlantı faaliyetlerinin bir bütün olarak elektronik ortamlarda gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Daha geniş bir ifâde ile ,e-iş; bir ürünün satışa sunumunu, firmalar arası bilgi alış verişini ürünün tüketiciye teslimini ve müşteri geri dönüşümünün tamamını içeren uygulamalar bütünüdür. Teknik anlamda elektronik ortamda iş yapmak anlamına gelen e-iş , metin, sayı, ses, resim ve grafik tarzındaki dijital bilginin elektronik araçlar yardımıyla ağ veya İnternet üzerinde takip edilmesidir. Temel amaç, dağınık ve karmaşık yapıdaki bilgi kaynakları arasında elektronik bağlantılar kurarak kolaylık, hız ve düzen sağlamaktır235.

233 İnternetin Tarihi, http://www.ntvmsnbc.com/news/55696.asp, (24.12.2007) 234 Tek ve Özgül, op.cit., s.78.

b. E-Ticaret ve E-Pazarlama Kavramları

Elektronik Ticaret kavramının bugün yaygın bir kullanım alanı bulunmaktadır. Elektronik ticaretle ilgili literatürde de birçok tanım bulunmaktadır. Bu tanımlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır236:

WTO (Dünya Ticaret Örgütü)'ne göre e-ticaret; "Mal ve hizmetlerin üretim, reklâm, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağlan üzerinden yapılmasıdır"237.

OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) 'ye göre e-ticaret; "genel olarak birey ve organizasyonların metin, ses, görüntü ve görsel imajları kapsayan dijital verilerin aktarımına dayalı olarak ticari faaliyetleri yerine getirmeleridir."238

E-ticaret; kağıtsız bir ortamda işlerin yapılabilmesi için kullanılan araç ve teknikleri kapsayan bir terimdir. E-ticaret EDI (Elektronik Veri Transferi), e-posta, EFT (Elektronik Para Transferi), elektronik yayıncılık, elektronik reklâm panoları, paylaşılan veri tabanları, bar kodu, İnternet ve web sitelerini içermektedir239.

Elektronik Ticaret’in tanımlarının ortak yönleri ise Yörük tarafından aşağıdaki şekilde sıralanmıştır240:

• E-ticaret İnternet veya İntranet üzerinden yapılmaktadır.

• E-ticaretin tarafları üreticiler, tüketiciler, kamu ve özel kuruluşlar ve diğer organizasyonlardır.

• E-ticaretin araçları TV, Radyo, Fax, EDI (Elektronik Veri Değişimi), EFT, ATM, Telefon ve İnternettir.

• E-ticaret her türlü yazı, ses, görüntü, sayısal bilgilerin girilmesi, işlenmesi, iletilmesi ve saklanmasını içermektedir.

236 Yörük, op.cit., s.33.

237 Dünya Ticaret Örgütü, WTO, www.wto.org, (11.11.2007)

238 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, OECD, www.oecd.org, (11.11.2007) 239 Handsfield ve Nichols, op.cit., p.29.

Özmen ise Elektronik Ticaret’i, ticaret işlemlerinin İnternet aracılığıyla yapılması, ürün ve hizmetlerin Web sitelerinden müşterilere sunulması ve alım satım işlemlerinin Web üzerinden gerçekleştirilmesi olarak tanımlamaktadır241.

Elektronik Pazarlama bir hedef pazara İnternet üzerinden veya faks makineleri, bilgisayar modemleri, telefonlar ve CD-ROM’lar gibi dijital aletler aracılığı ile ürün hizmet yaratma, dağıtma, fiyatlandırma ve tutundurma sürecidir242.

İnternet’in gelişiminden sonra bu bilgi paylaşım ortamı üzerinde sadece işyerlerindeki ağların değil, ev kullanıcılarının kullanmakta olduğu PC (Personal Computer-Kişisel Bilgisayar)’lerin de telefon aracılığıyla (dial-up) bağlanabilmeleri sayesinde son kullanıcıya (end-user) ulaşılabilmesi ticaretin İnternet üzerinde geniş bir yelpazeyle gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Elektronik Ticaret’in tanımı üzerinde tam bir görüş birliğine ulaşılamamıştır. Araştırmacıların bir kısmı, elektronik araçlarla yapılan, EDI (Electronic Data Interchange-Elektronik Veri Alışverişi) adı verilen elektronik veri değişimi, EFT (Electronic Funds Transfer) adı verilen elektronik fon aktarımı ve kredi-borç kartlarının kullanımı gibi tüm ticarî işlemleri elektronik ticaret saymaktadır. Bazı araştırmacılar ise, İnternet gibi açık ağlar üzerinde işlem ve ödemeleri yapılan, tüketicilere yönelik perakende ticareti elektronik ticaret olarak kabul etmektedir. Son kullanıcıya yönelik olarak yapılan işlemler yaklaşık 1995’ten sonra başlamış bulunmaktadır243.

Elektronik Ticaret’in gelişim sürecinin doğal olarak İnternet’in gelişimine paralel olduğu gözlenmektedir. Özellikle web sayfaları için temel programlama dili olan HTML (Hypertext Markup Language) ve Sun Microsystems tarafından geliştirilen bir programlama dili olan JAVA kullanımı ile sitelerdeki elektronik ticaret işlemleri daha rahat tasarlanır hale gelmiştir. Son on yılda bilgi akışını bilgisayar ortamından gerçekleştirerek işlem verimliliğini arttıran firmaların sayısı giderek artmaktadır. Bilgisayarların sağladığı olanaklardan yararlanarak bilginin Tedarikçiler, üreticiler, satıcılar arasında elektronik olarak aktarılması, şirkete verimliliği ve toplam kaliteyi arttırmak için gerekli olanakları sağlamaktadır.

241 Şule Özmen, Ağ Ekonomisinde Yeni Ticaret Yolu, (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi

Yayınları, 2003),s.14. aktaran Tek ve Özgül, op.cit., s.78.

242 Tek ve Özgül, op.cit., s.79.

243 Yakup Kepenek, “Ekonomik Yönleriyle Elektronik Ticaret”, Elektronik Ticaret,

ba. İşletmeden İşletmeye E-Ticaret (B2B)

İşletmeden işletmeye mal ya da hizmet sunumunu ifade eden "Business to Business" yöntemi, tüketiciye yönelik olmadığı için bu uygulamalara imza atan şirketler, kamuoyu tarafından fazla tanınmamaktadır. Ancak, İnternet üzerinden yapılan işlerin çoğunluğunu şirketler arası işlemler oluşturmaktadır. Bu işlemler arasında; Elektronik Veri Değişim (EDI), Ürün Veri Değişimi, danışmanlık veritabanları, talep üzerine bilgi verme vb. bulunmaktadır. Elektronik ortamın getirdiği avantajlardan yararlanan B2B ekonomisinde hız, küresel erişim, bilgi yönetimi, beşeri sermaye ve müşteri odaklı pazarlama anlayışı ön plana geçmektedir244.

Sanal ortamda ürün katalogları arasında arama, sipariş, faturalama, ödeme işlemleri bu kapsamda değerlendirilebilmektedir. Ayrıca ortak araştırma-geliştirme, projelendirme, ürün tasarımı, mühendislik hizmetleri ile ürün dağıtım ve teslimat işlemleri bu kapsamın bünyesindedir. İşletmelerarası ilişkiler yatay ilişkiler olabileceği gibi firma, bayi, dağıtıcı ve Tedarikçi olarak dikey ilişkileri de kapsayabilmektedir.

İnternet’in pazarlama açısından en büyük etkisi işletmeden işletmeye e- ticaret (B2B) üzerinde bulunmaktadır 245.

bb. İşletmeden Tüketiciye E-Ticaret (B2C)

İşletmelerin Web siteleri aracılığıyla doğrudan son kullanıcıyla iletişim kurduğu, ürün ve hizmetlerinin tutundurmasını ve satışını yaptığı kanallardır. Tüketiciler, istedikleri bir ürün veya hizmet ile ilgili işletmelerin Web sitelerini ziyaret ederek sipariş verebilir, ürün ile ilgili bilgi alabilir veya şikâyet ve önerilerini işletmeye bildirebilirler246.

İşletmelerden tüketiciye yapılan e-ticaretin genelde kitap ve bilgisayarların elektronik yoldan satışı üzerinde yoğunlaştığı düşünülse de aslında ağrılıklı olarak sigortacılık, bankacılık, yasal konularda danışmanlık hizmetleri, seyahat ve bilet

244 Ercan Alptürk, "Elektronik Pazar Yerleri ve B2B", Vergi Sorunları Dergisi, 2005, Yıl.28,

Sayı:198., s.33.

satışı, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi fiziksel olmayan (sayısal) ürünler yer almaktadır247.

Elektronik kataloglardan yararlanan tüketicilerin mal, bilgi ve hizmet alışverişi, elektronik ödeme, elektronik bankacılık ve sigortacılık, danışmanlık işlemleri kapsamaktadır.

bc. Diğer E-Ticaret Şekilleri

E-ticaret sadece işletmeden-işletmeye ya da işletmeden-tüketiciye doğru yapılan bir faaliyet değildir. Bunların yanı sıra Tek ve Özgül tarafından tüketicilerin kendi aralarında kurdukları iletişim ve paylaşım kanallarından oluşan “Tüketiciden Tüketiciye (C2C)”, tüketicilerin işletmelere sundukları iş tekliflerini kapsayan “Tüketiciden İşletmeye(C2B)” 248de e-ticaret şekillerinden olarak sıralanmaktadır. c. E-Devlet Kavramı

ABD'de "On - Line Government" kavramı yasalara girmiş durumdadır. Gelecekte gerçekleşmesi muhtemel bu türde, vatandaşların devletle olan ilişkilerinin elektronik ortamda sürdürülmesi mümkün hale gelecektir. Örneğin, sosyal güvenlik ödemeleri ve kişilerin hesapladığı vergi türleri bu yoldan halledilebilir. Elektronik ortamda bilgi paylaşımının bireyler ile devlet arasında olanına verilebilecek diğer bir örnek ise ÖSYM'nin Açıköğretim Fakültesi, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Düzeyi Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) gibi sınav sonuçlarını İnternetten duyurmasıdır249.

Vergiler, sosyal güvenlik, istatistik ve izinlerin elektronik yoldan izlenmesi ve düzenlenmesi, kamu ihalelerinin elektronik ortamda duyurulması işletme ile devlet

246 Ibid.

247 Ayla Yazıcı, "Elektronik Ticaretin Ekonomik Boyutu", Anadolu Üniversitesi İİBF

Fakültesi Dergisi, 2002, Cilt.18, Sayı.1-2.,s.93.

248 Tek ve Özgül, op.cit., s.82.

249 Adem Özbay, Devrim Jan, “E-Ticaret Rehberi”, Bilgi Teknolojileri Dizisi, Hayat

arasındaki e-ticarete örnek verilebilmektedir250. Bu da e-devletin işletmelerle devlet

arasındaki uygulanışını göstermektedir. d. Elektronik Ticaretin Sağladığı Avantajlar

Bugün elektronik ticaretin yoğunlaştığı İnternet üzerinde yapılan bir alışverişte; zaman yararı, mekân yararı gibi avantajları ile çağımızın ulaşım sorunu ve zaman kısıtlılığı sorununa çözüm bulma noktasında geleneksel yönteme göre çok önemli avantajları vardır. Söz konusu avantajları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür251:

• Ticarî işlemlerin yürütülmesi için gerekli bilgiler, işlemi başlatan kişi tarafından, ticaret sürecine dâhil tüm tarafların (üretici, satıcı, alıcı, gümrük idareleri, sigortacı, nakliyeci, bankalar, diğer kamu kurumları vb.) birbirine bağlı bilgisayarlarından birisine önceden belirlenmiş standart formatta bir kez girildiğinde, kısa bir süre içinde tüm tarafların bilgisayarlarına ulaşmaktadır. Gereken belgeler elektronik ortamda hazırlanmakta ve bu bilgi ve belgeler ilgililerin kullanımına sunulmaktadır. Böylece, işlemler minimum hata ile kısa bir süre içinde ve kırtasiye gideri ödenmeksizin tamamlanmaktadır.

• Malların üretiminden satışına kadar olan Zincir’de değişiklikler olmakta, alıcı ve satıcının bir araya gelmesi gerekmediğinden, özellikle hizmet ticaretinde işlem maliyetleri düşmektedir. Ayrıca, aracıların yerini web sayfaları ya da elektronik bülten panoları almaktadır.

• İşletmelerin pek çok faaliyetinin daha düşük maliyetle yapılması ve üreticiler arasında rekabetin artmasının yanı sıra, bilgilerin hızlı ve etkin biçimde iletilmesini sağlanmaktadır.

250 Zeynep Ersoy, Elektronik Ticaret ve Ticaret Noktaları, TC Başbakanlık Dış Ticaret

Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Yayını, (1999) , Ankara., s.40.

251 Akın Akbulut, Bilişim Ekonomisi ve E-Ticaret, Maliye Hesap Uzmanları Derneği Yayını,

• Daha hızlı bir şekilde ürün geliştirilmesi, test edilmesi ve müşteri gereksinimlerinin belirlenmesi mümkün kılındığından, talebe karşı arz tarafı daha hızlı uyum göstermektedir.

• Perakende satışlarda önemli değişiklikler olması beklenmektedir. Alıcılar kendi evlerinden sipariş verme ve istedikleri ürünleri kendi evlerinde teslim alma olanağına kavuşmaktadır. Firmalar bu ortamda müşterilerine çok daha fazla sayıda ürün seçeneği sunabilmektedir.

• Tüketiciler için işlem maliyetleri ve nakliye giderleri düşürülmektedir.

• Ürünlerin sipariş edilmesi ile teslim alınması arasında geçen süreden kaynaklanan maliyetler ile stok maliyetleri düşmektedir.

• İnternet'in yaygınlaşması ve bu ortamda sunulabilen bilgilerin artmasıyla bilgi ve iletişim piyasalarında değişiklikler beklenmektedir. Tüketicilerin daha yüksek kalitede bilgi talep etmesi, bilgi toplama ve işleme alanında uzmanlaşmayı gerektirmektedir. Bu da bilgi işlem sektöründe yeni iş olanakları yaratmaktadır. Yeni fikirlere sahip bir girişimcinin bu ortamda tanınması ve yer edinmesi daha kolay olmaktadır.