• Sonuç bulunamadı

3.2. ŞEKERBANK T.A.Ş.’DE E-TİCARET

3.2.2. İnternet Şubesi

Bankanın internet adresi www.sekerbank.com.tr ve www.4447878.com.tr’dir. İnternet şubesi güvenliği sağlamak için banka tarafından "Şeker Mobil Şifre", "Mobil

İmza" veya "SMS Şifre" uygulamalarından birinin kullanılması zorunlu hale

getirilmiştir. Bu uygulamalar ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

İnternet Şubesi aracılığı ile yapılabilecek işlemler: Hesap bilgileri görüntüleme ve hesap hareketleri izleme, TL, Döviz Vadesiz Mevduat Hesabı açma/kapama, Artan Hesap açma, Kredi Kartı işlemleri, Bireysel Kredi Başvurusu, Yatırım işlemleri, Vadesiz Altın hesap işlemleri (Alış – Satış ve Havale), EFT/Havale İşlemleri, SWIFT (USD-EUR Para transferi işlemleri), Dekont alma, Fatura, anlaşmalı kurum ve vergi

ödemeleri, SGK ödemeleri, Trafik cezası ödemeleri, Hesaptan veya Kredi Kartından Avea, Turkcell ve Vodafone (TL) yükleme, Şans Oyunu Ödemeleri (Bilyoner.com, Nesine.com, Misli.com,Tuttur.com, TJK, Nimetabla.com ve Oley.com), Kredi kartı ile fatura ödeme ve otomatik ödeme talimatı verme, Bağışlar, Kur ve oran bilgileri görüntüleme, Çek ve senet bilgileri görüntüleme, Şifre / Parola değiştirme, Güvenlik Ayarları, Trafik harç ödemeleri, Şeker Mobil Şube İşlemleri (Şeker Mobil Şube Açma / Kapama, Şeker Mobil Şube Yükleme), Kredi Hesapları Görüntüleme ve Ödeme, Nakit avans/Taksitli Nakit Avans, Döviz İşlemleri, Kredi Kart Başvurusu, Sigorta Başvuru, BES Başvurusu.

İnternet şubeden Şeker Bonus Card ile 2-12 arasında taksitlerle 50 TL - 2.000 TL arası taksitli nakit avans kullanılabilmektedir. Vadesiz hesaptan 09:30 ve 15:30 saatleri arasında ileri tarihli repo talimatı verilebilmekte ve bu talimatların takibi sağlanabilmektedir.

İnternet bankacılığını tüm menüleri ile kullanılmak istenirse, Bireysel İnternet Bankacılığı kullananlar 444 78 78’i arayarak, Kurumsal İnternet Bankacılığı kullananlar ise şubeleri ile irtibata geçerek sınırlı kullanım uygulamasını iptal edebilir ve tüm menüleri kullanabilirler.

Şekerbank İnternet Şubesi SSL 3.0, 128 bit şifreleme sistemiyle korunmaktadır. Bu sistem sayesinde müşteriler ile bankacılık sistemi arasında güvenli bir hat kurulmaktadır. Sanal Klavye kötü niyetli kişilerin İnternet Bankacılığı şifresini çalmak için kullandıkları screenloger ve keylogger gibi programları etkisiz hale getiren bir güvenlik katmanıdır.

Ayrıca İnternet/Telefon bankacılığı ve ATM’lerden yapılan işlemler sırasında banka tarafından güvenlik amacıyla işlem türü/müşteri numarası/IP numarası bazında kaydedilmekte ve saklanmaktadır. Ayrıca Çağrı Merkezi Müşteri temsilcileri ile yapılan konuşmalar da kayıt altına alınmaktadır.

Şekil 3.2: Şekerbank İnternet Şubesine Giriş Ekranı (Bireysel Müşteri)

Şeker Mobil Şifre, Java uygulamalarını destekleyen cep telefonlarına yüklenebilen ayrıca iPhone/iPod Touch veya İpad kullanıcılarının; Apple Store üzerinden cep telefonlarına yükleyebilecekleri, Şekerbank İnternet Şubesi’ne giriş

işleminde ve ikinci bir onay istenen işlemlerde kullanılmak üzere tek kullanımlık şifre üreten ücretsiz bir cep telefonu uygulamasıdır. Şeker Mobil Şifre tarafından tek seferlik üretilen şifreler; kullanıldıktan sonra bir daha kimse tarafından tekrar kullanılamazlar.

SMS Şifre Bireysel İnternet Bankacılığı'na erişimde ekstra güvenlik sağlayan, EFT/Havale işlemleri, güvenlik ayarları güncelleme işlemleri gibi ikinci bir onay istenen yerlerde cep telefonuna gönderilen güvenlik şifresidir.

Mobil İmza İnternet bankacılığına erişimde ve parasal işlemler ile 2. bir güvenlik kodunun gerekli olduğu yerlerde kullanılabilecek, Güvenli Elektronik İmzanın cep telefonu gibi GSM cihazlarında kullanımını sağlayan bir servistir.

3.2.3.Kredi Kartları

Şekerbank kredi kartı sisteminde bonus card’ı kullanmaktadır. Şekerbank internet bankacılığı işlemlerinde havale ve EFT işlemlerinden herhangi bir kesinti almamaktadır. Aynı şekilde telefon bankacılığından da havale ve EFT işlemlerinden bir kesinti yapılmamaktadır. Diğer bankalardan şekerbank kartı ile çekilecek paralarda yapılacak kesinti, çekilen paranın %1’i ve ek olarak 0.82 TL kesinti yapılmaktadır. Şekerbank hesap işletim ücreti 3 ayda 15TL olacak şekilde kesilmektedir. Şekerbank’ta diğer bankaların kartı ile sorulacak hesap bakiyesinde 0.2 TL kesmektedir.

Şeker Bonus Card alışveriş, taksitli alışveriş, nakit avans ve taksitli nakit avans imkanları sunan, kazandırdığı bonuslarla bedava alışveriş imkanı sağlayan ve aynı zamanda dünyanın her yerinde, MasterCard/Visa amblemi bulunan milyonlarca işyerinde geçerli olan bir kredi kartıdır.

Şeker Bonus Card 320,000'e yakın Bonus Program Ortağı'nda, 375.000 POS'da yapılacak alışverişlerde harcama yapma imkanı sunmaktadır. Ayrıca kredi kartı ile düzenli ödeme talimatı verme, Turkcell, Avea hattına TL yükleme, Digiturk, Tellcom, Türk Telekom, İgdaş, İSKİ, Başkent Edaş, TTNET, Turbonet ve Turknet (NETONE, ADSL) faturaları ödenebilmektedir.

Şekerbank, SBN Sigorta, Grup Marmara Sigorta ve MEMUR-SEN arasında 2010 Mart tarihinde “MEMUR-SEN Ailem Kredi Kartı” projesine ilişkin protokol imzalanmıştır.

Bu proje kapsamında; MEMUR-SEN Konfederasyonuna bağlı sendikaların üyesi olan tüm memurlara MEMUR-SEN Ailem Kredi kartı ve bazı bankacılık hizmetlerinin sunulması, MEMUR-SEN Konfederasyona bağlı sendikaların üyesi olan memurlara SBN sigorta ürünlerinin sağlanması, MEMUR-SEN ve bağlı sendikalara ticari bankacılık hizmetinin sunulması hedeflenmiştir.

MEMUR-SEN Ailem Fayda Paketi’nden, MEMUR-SEN Konfederasyonuna bağlı sendikalar; Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Büro-Memur-Sen, Enerji-Bir-Sen, Birlik-Haber-Sen, Bayındır-Memur-Sen, Ulaştırma- Memur-Sen, Kültür-Memur-Sen üyeleri faydalanabilmektedir.

Şekerbank’ın günümüzde 200.000 civarında kredi kartı bulunmaktadır.

Benzer Belgeler