• Sonuç bulunamadı

İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI

YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI Türkiye Finans 2020 Faaliyet Raporu

71

kullanabileceği iki uygulamayı hayata geçirdik;

TF Idea: Bu uygulama ile çalışanlarımızın 7/24 bankamız ürün ve hizmetleri ile ilgili önerilerini paylaşmaya başlamasını sağladık. Paylaşılan önerileri, her ay TF Idea Komitesi kapsamında değerlendirdik. Komite tarafından uygun görülmeyen önerileri reddederken onaylanan önerileri Üst Yönetim ile paylaştık. Üst Yönetim tarafından onaylanarak hayata geçirilen önerileri ödüllendirme platformumuz üzerinden ödüllendirdik. Her öneri için geri bildirimler hazırlayarak öneri sahipleri ile paylaştık.

Nisan 2020’de hayata geçirilen TF Idea İnovasyon Platformu aracılığı ile yılsonuna kadar çalışanlarımızdan toplam 233 öneri aldık. 233 öneriden 92 öneriyi TF Idea Komitesi’nde değerlendirdik ve 12 öneriyi birimler tarafından hayata geçirilecek öneri kapsamına aldık. Üst Yönetim Komitesi’ne sunulan 11 öneriden 2 tanesi onaylandı, bu önerileri hayata geçirdik ve bu önerilerin sahiplerini ödüllendirdik.

Değerini Bil: İş birliği içerisinde çalışarak olumlu deneyim yaşayan çalışanlarımızın, birbirlerine teşekkür edebilmelerini sağlayan uygulamamızı hayata geçirdik.

Uygulamamız üzerinden 43 çalışanımız teşekkür kartı gönderdi.

TF Club ile rengarenk bir hayata katıldık.

• TF Club çatımız altında bulunan 10 kulüp ile çalışma arkadaşlarımızın hobilerini ve ilgi alanlarını desteklemeye devam ettik.

• Futbol Kulübümüz; kurumlar arası futbol turnuvasında Bankamızı temsil etti.

• Basketbol Kulübümüz, CBL etkinliğinde bankamızı temsil etti.

• Kürek Kulübümüz, Dragon Festivali için antrenmanlarını gerçekleştirdi.

• Gezi ve Doğa Sporları Kulübümüz;

sene içerisinde Sakarya – Karagöl gezisi gerçekleştirdi.

• Koşu Kulübümüz, Riva Koşusu’na katılım gösterdi.

• Kürek Kulübümüz, Dragon Festivali için antrenmanlarını gerçekleştirdi.

• İyilik Kulübümüz; Elazığ’da

meydana gelen depremin ardından bölge ziyareti yaparak çalışma arkadaşlarımızın katkıları ile bölgedeki ihtiyaçları temin etti. “Çocuklar Bu Kış Üşümesin” diyerek köy okullarındaki öğrencilere bot, mont ve kırtasiye hediyeleri gönderimi sağladı.

• Edebiyat Kulübümüz, çalışma arkadaşımız Müstekim Akdoğan’ın el emeği resimlerinin yer aldığı sergi düzenledi.

• İnovasyon Kulübümüz, pandemi döneminde dijital TF Talks etkinlikleri gerçekleştirerek alanlarındaki uzman isimleri Instagram hesabımızda canlı yayın konuğu alarak sohbetler gerçekleştirdi.

• Çalışanlarımızın özel günlerinde yanındaydık.

• Çalışana özel iletişim ve çalışanlar arası iletişimi işveren markamız kapsamında devam ettirdik.

• Çalışma arkadaşlarımızın tüm özel günlerinde yanlarında olarak, özel günlerini birlikte kutladık.

• Bankamızdaki özverili çalışmaları sonucunda emekli olarak görevinden ayrılan çalışma arkadaşlarımıza özel teşekkürlerimiz sunduk.

• Bankamızda 10., 20. ve 30. yılını dolduran çalışma arkadaşlarımızın yıl dönümlerini birlikte kutladık.

• Ramazan Bayramında, tüm çalışma arkadaşlarımıza bayram hediyelerini, gerek şubelere gerekse bulundukları adrese göndererek bayram coşkusunu ayrı olsak da birlikte yaşadık.

• Yıl içinde Anneler Günü’nde çalışma arkadaşlarımız annelerimize söylemek istediklerini mobil uygulamamız Hayata Katıl’da paylaştı. Yaptıkları güzel paylaşımları sürpriz yaparak annelerine mektup gönderdik.

Babalar Günü’nde çalışma

arkadaşlarımız, babalarının en komik sözlerini mobil uygulamamız Hayata Katıl’da paylaştı. Paylaştıkları komik hikayeleri “Türkiye Finans Babalar Sözlüğü” haline getirerek babalarımıza sürpriz olarak hediye gönderdik.

• Kurumsal değerlerimiz kapsamında

“Türkiye Finanslı nasıl davranır”ı belirleyerek, çalışma arkadaşlarımız ile “Türkiye Finanslının El Kitabı”nı paylaştık. Değerlerimiz hep gözlerinin önünde dursun diye değerlerimizin olduğu kartvizitlikleri tüm çalışma arkadaşlarımıza teslim ettik.

• Aramıza yeni katılan çalışma arkadaşlarımız aradıkları her şeyi tek bir dokümanda bulabilsin diyerek “Hoş Geldin El Kitapçığı”nı tasarlayarak çalışma arkadaşlarımızın ilk günlerinde kendileriyle paylaşmaya başladık.

Alışverişin keyfini ve rahatlığını Türkiye Finans ile yaşadık.

• Bankamız Zeytinlik alanında birbirinden güzel markaları

ağırlayarak indirimli alışverişi çalışma arkadaşlarımızın ayağına getirdik.

Yıl boyunca Türkiye Finanslılara özel indirimler sağlayarak yüzlerce markada ayrıcalık sağladık. 2020 yılı içerisinde toplamda 25 tane indirim anlaşması yaparak çalışma arkadaşlarımıza duyurduk.

Üniversite öğrencilerini Türkiye Finans’la geleceğe katılmaya davet ettik.

• Yılın ilk çeyreğinde 9 üniversitede etkinliklere katılım gösterdik.

• Bankamızda gerçekleştirdiğimiz WE Studio etkinliklerimizi bu yıl online platforma taşıyarak üniversite öğrencileri ile bir araya geldik.

WE Studio kapsamında birim tanıtımlarının gerçekleştiği WE One Day, Genel Müdür Yardımcılarımız ile gerçekleştirdiğimiz Leader Talks ve Case Study etkinliklerimizi gerçekleştirdik.

YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI Türkiye Finans 2020 Faaliyet Raporu 72

• 11 üniversitenin önde gelen 30 öğrenci kulübünün 43 temsilcisi ile online olarak bir araya gelerek birbirimizi daha yakında tanıyarak iş birliklerimizi arttırdık.

• ,Yıl boyunca sanal kariyer fuarlarına katılarak genç yeteneklerin bankamız ile ilgili merak ettikleri konuları yanıtlandırmış olduk.

Can-ı Fikirden Ideathon ile yenilikçilik gücümüzdür dedik.

“Gelişime katıl” mottosu kapsamında çalışan deneyimini konu alan kurum içi bir ideathon gerçekleştirdik. İnovatif fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak bu ideathona 50 fikir başvurusu gerçekleşti.

Komite değerlendirmesi sonrası 20 fikir 24 saatlik Can-ı Fikirden Ideathon maratonuna katıldı. İç ve dış jürilerden oluşan ekibimizin değerlendirmesi sonucunda ilk 3’e giren takımlar Artı Değer üzerinden ödüllerinin sahibi oldu.

Tek Ekip Buluşmaları

Genel Müdürlük ekipleri olarak; “Tek Ekip Buluşmaları” çatısı altında “mükemmel gelecek birlikte gelecek” mottosuyla gerçekleştirmeyi planladığımız şube ziyaretlerimizi online platforma taşıdık.

Değerli liderlerimizin önderliğinde, müdürlerimizin desteği ile tüm şubelerimize ulaştık, onları dinledik ve karşılıklı paylaşımlarda bulunduk.

Yapılan görüşmeler kapsamında aldığımız geri bildirimleri fırsat kabul ederek aksiyon alanlarımızı belirledik ve hayata geçirmek için çalışmalarımızı yürüttük.

Sana Değer Proje Grubu

“Tek Ekip Buluşmaları” kapsamında en çok gelişim alanı olarak paylaşılan konulardan biri olan “Genel Müdürlük ve Saha iletişiminin arttırılması” önerisinden hareketle “Sana Değer Geleceğe Değer”

mottosu ile proje gurubumuzu hayata geçirdik.

Proje grubumuz ile bankamızı daha ileriye taşıyacak gelişim fırsatları için tüm çalışma arkadaşlarımızdan iletilen gelişim önerilerini paydaşlara aktarma konusunda köprü görevi görmeyi ve

çözümlerin hayata geçirilmesine önderlik etmeyi hedefledik.

2020 yılı boyunca proje grubumuz ile paylaşılan toplam 96 önerinin 68 tanesini sonuçlandırdık.

Türkiye Finans’ta işe alım, staj, kariyer

• Geleceğin profesyonelleri 122 lise ve üniversite öğrencisine zorunlu staj programı kapsamında, 19 üniversite öğrencisine yapılandırılmış part-time staj programı kapsamında, genel müdürlük ve şubelerimizde staj imkânı sağladık.

• Kurum içi kariyer fırsatlarını sistematik ve şeffaf bir şekilde yönetmek, çalışanları kariyer fırsatlarında önceliklendirmek amacıyla 2017 yılında uygulamaya alınan “kariyerburada”

platformu üzerinden 2020 yılı içinde 446 açık pozisyon duyurduk ve 2,958 başvuru aldık. Yapılan değerlendirmeler ile 100 çalışanımızın kariyer geçişini sağladık.

• Performans ve yetkinlik odaklı terfi şartlarını sağlayan 594 çalışanımız 2020 yılı boyunca yeni unvanlarına terfi etti.

EĞİTİM VE GELİŞİM FAALİYETLERİ Sektörümüzün ve Bankamızın vizyonu ve stratejileri doğrultusunda eğitim ve gelişim trendlerini yakından takip ederek, değişen ihtiyaçlara doğru ve hızlı cevap verebilecek şekilde yeni nesil eğitim yöntemleriyle eğitimler düzenlemeye devam ettik.

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci ile birlikte eğitim ve gelişim faaliyetlerimizi de ağırlıklı olarak dijital ortamlara taşıdık. Böylece çalışanlarımızın sağlığına öncelik verirken, hayatımıza daha fazla giren “uzaktan çalışma modeli”ne uygun bir şekilde gelişimi sürekli kıldık.

Eğitimlerin %39’u sınıf içi ve webinar olarak, %61’i ise e-eğitim, video, kitap, makale vb. eğitim yöntemleri ile sunuldu. Çalışanlarımız ortalama 10 gün eğitime katıldı. Eğitimlerimizin %53’ü iç eğitmenlerimiz tarafından gerçekleştirildi.

Giriş Eğitimleri

• Türkiye Finans’a İlk Adım Oryantasyon Programı ile yeni çalışma

arkadaşlarımızın bankamıza ve görevlerine hızlıca adapte olmalarını sağladık. 2020 yılında 590 çalışma arkadaşımız için 18 grup oryantasyon programı gerçekleştirdik.

• Şube Müşteri İşlemleri Servisi’nde işe başlayan yeni çalışma

arkadaşlarımızın iş başı eğitimlerini tamamlayarak yeni görevlerini operasyonel riskleri minimize edecek şekilde yapmalarını sağladık. Ayrıca pandemi sürecinde işbaşı eğitimine gidemeyen çalışanlarımıza, detaylı bir şekilde iş süreçlerini anlatan 26 adet videonun yer aldığı uzaktan eğitim programı tasarladık.

Geçiş Eğitimleri

• Perakende ve Varlıklı satış segmentleri arasında geçiş yapan 95 çalışanımızın, segment geçiş eğitimleriyle gerekli yetkinliklere sahip olarak yeni görevlerine geçişini sağladık.

• Ticari ve Perakende şubelerimizde operasyon yöneticiliğine geçiş yapan 45 şube çalışanımıza hem yönetsel hem de teknik eğitimler verdik.

Liderlik Eğitimleri

• Birim Müdürü, Direktör, Bölge Satış-Tahsis Müdürlerimiz ve Kurumsal Şube Müdürlerimiz için sınıf içi/online eğitim, birebir takip görüşmeleri ve yıla yayılmış aksiyon planlarından oluşan “Liderlik Gelişim Programı”na 2020 yılında da devam ettik. Ortak ve hizalanmış bir liderlik kültürü oluşması adına hedef kitlemize Perakende ve Ticari Şube Müdürlerimizi de ekleyerek 21 grupta 287 şube müdürümüzün eğitim programını tamamladık.

• Yetenek Yönetimi kapsamında Şube Müdürlüğü sürecinde değerlendirilen 83 çalışanımız için teknik ve

yönetsel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla sınıf ve webinar eğitimlerinden oluşan, 5 grup “Next Şube Müdürü Yetenek Programı”

eğitimlerini gerçekleştirdik.

İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI

YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI Türkiye Finans 2020 Faaliyet Raporu

73

• Yetenek Yönetimi kapsamında 29 Müdür ve Direktörümüz için tasarladığımız “Next Leader Yetenek Programı”na başladık. Eğitimlerimiz 2021 Aralık ayına kadar devam edecek.

• Pandemi süreci ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli kapsamda ekiplerde bağlılık ve motivasyonu korumak, uzaktan işbirliği yapmak ve sanal ortamda delegasyon ile performans yönetimi başlıklarını içeren

“Uzaktan Çalışan Ekiplerin Yönetimi”

eğitimlerini gerçekleştirdik. Müdür, Bölge Müdürü ve Direktörlerimizin katılımı ile 5 grup eğitimimizi tamamladık.

• “Yönetimin Yapı Taşları” eğitimleri ile ilk düzey yöneticiliğe adım atan 20 çalışma arkadaşımızın yönetsel yetkinliklerine katkıda bulunduk.

• Liderlik gelişimi kapsamında sınıf eğitimi olarak tasarlanan “Etkin Performans Yönetimi” eğitimlerini gerçekleştirdik. Yöneticilerimizin katılımıyla 4 grup sınıf eğitimini tamamladık.

Proje Bazlı Eğitimlerimiz

• Perakende ve Ticari Şube

operasyon kadrolarında görev alan çalışanlarımızın mevcut görevlerine ilişkin teknik bilgilerini tazelemek amacıyla video eğitimlerden oluşan

“Operasyon Gelişim Programı”nı tasarladık. Programı toplam 750 çalışanımızın katılımı ile tamamladık.

• Sektörde fark yaratmayı hedefleyerek heyecanla yola çıktığımız Dönüşen KOBİ ile Değişen Biz TFKB KOBİ Koçluk programımızın lansmanını yöneticilerimizin katılımı ile gerçekleştirdik. Hedef kitle olarak belirlediğimiz; genel müdürlük birimleri, bölge satış müdürleri, şube müdürleri ve 5 pilot şubemizden toplamda 59 kişinin katılımı ile eğitim programımızı tamamladık.

• Genel Müdürlük Birimleri ile yapılan ihtiyaç görüşmeleri doğrultusunda Genel Müdürlük çalışanlarımız için

mesleki gelişimlerine yönelik eğitimler gerçekleştirdik. İş dünyasına ilişkin güncel trendleri takip edebilmeleri ve vizyoner bir bakış açısı

geliştirebilmeleri için çalışanlarımızın çeşitli yurt içi seminer, konferans ve zirvelere katılımını sağladık. Bu eğitimlere ek olarak TKBB tarafından düzenlenen 124 farklı eğitime 472 çalışanımızın katılımı gerçekleşti.

• Günümüzde yeni teknolojilerin ve araçların yanı sıra sosyal, mobil ve aygıt verilerinin çeşitliliğiyle birlikte kritik önem kazanan veri bilimine ilişkin çalışanlarımızın veri analisti yetkinliklerinin gelişimine destek olmak amacıyla “Data Science Gelişim Programı”nı hazırladık. Kişilik ve yatkınlık envanteri, ön sınav ve mülakat süreçlerinin sonucunda program, 21 kişinin katılımıyla başladı.

Eğitimlerimiz 2021 yılının Nisan ayına kadar devam edecek.

• Yetenek Yönetimi projelerimiz

kapsamında Bilgi Sistemleri ekiplerimiz için “Next Bilgi Sistemleri Gelişim Programı”mızı tasarladık. Programda yetenek havuzumuzda yer alan 59 çalışanımız ve ön değerlendirme sürecinde elenen 130 çalışanımızın her biri için bireysel gelişim planları oluşturarak kendileri ile paylaştık.

2021 yılında devam edecek program içerisinde webinar, e-eğitim, video, makale, kitap gibi farklı yöntemlerde gelişim kaynakları yer alıyor.

Bankamızda “yetenek kazanımı”

kapsamında;

• Genel Müdürlük birimlerimizde göreve başlayan yeni mezun çalışanlarımız için “Core Genel Müdürlük Gelişim Programı”nı tasarladık. Programın 1.

modülü 18 arkadaşımızın katılımıyla Aralık ayında tamamlandı. 2.modül eğitimleri 2021 yılında devam edecek.

• Bilgi Sistemleri birimlerimizde göreve başlayan yeni mezun arkadaşlarımız için “Core Bilgi Sistemleri Gelişim Programı”nı tasarladık. Programın 1.

modülü 17 arkadaşımızın katılımıyla Aralık ayında tamamlandı. 2.modül eğitimleri 2021 yılında devam edecek.

Perakende şube satış ekiplerimizde göreve başlayan yeni mezun

arkadaşlarımız için 2 modülden oluşan

“Core Perakende Gelişim Programı”nı tasarladık. 14 arkadaşımızın katılımıyla tüm modüller tamamlandı.

İç eğitmen yetiştirme ve geliştirme süreci kapsamında tasarladığımız “Gelişim Önderleri” eğitim programını hayata geçirdik. Yıl içerisinde gerçekleşen eğitimlerimizde, uzmanlıklarını çalışma arkadaşlarımızın gelişimi için paylaşmak isteyen 31 Gelişim Önderi’mizin

değerlendirme süreçlerini tamamlayarak, hibrit bir model ile eğitim programlarını tamamladık.

Yasal Süreçler ve Sertifika Eğitimleri

• Ürünlerimizin satışını kolaylaştırmak ve yasal yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla çalışanlarımızın BES, SPL ve SEGEM sınavlarına katılımı destekledik ve çalışanlarımıza eğitim ve deneme sınavı desteği sunduk.

• SEGEM sertifikası bulunan 900 çalışanımız Katılım Sigortacılığı e-eğitimini tamamladı.

• İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları kapsamında 3,200 çalışanımıza online İSG eğitimleri verdik.

• Gönüllülük doğrultusunda ilerleyen İlk Yardım eğitimlerimize 51 çalışanımız katılarak önemli bir sosyal sorumluluk üstlendi.

• Acil durumlarda bankacılık

işlemlerinde yaşanabilecek kesinti ve olumsuzlukları engellemeye yönelik olarak düzenlediğimiz “İş Sürekliliği”

eğitimlerine 66 çalışanımızın online olarak katılımını sağladık.

Eğitim Teknolojileri ve Uzaktan Eğitimler 2019 yılının sonunda altyapı çalışmalarına başladığımız “sanal sınıf (webinar)”

uygulamasını hayata geçirdik. Pandemi sürecinin başlamasından hemen önce eğitim platformumuz E-kampüs ile entegre ettiğimiz uygulamayı, pandemi sürecinin de etkisiyle birlikte yoğun bir şekilde kullandık.

YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI Türkiye Finans 2020 Faaliyet Raporu 74

Bankamızda işe başlayan çalışanlarımızın, başladıkları gün itibarıyla bankamızı daha yakından tanımalarını sağlamak, adaptasyonlarını hızlandırmak ve en sık kullanacakları uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla “Türkiye Finans E-oryantasyon” e-eğitimini tasarladık.

Bankacılık faaliyetlerini güvenli bir şekilde sürdürebilmek ve olası dolandırıcılık eylemlerine karşı çalışanların

bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla

“Dolandırıcılığı Önleme” e-eğitimi tasarladık.

PERFORMANS VE YETENEK YÖNETİMİ FAALİYETLERİ

Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız Bankamızın gelecek stratejileri

paralelinde ve sektörde rekabet avantajı sağlaması amacıyla uygulanan nitelikli ve yetenekli adayları bankamıza çekebilmek, bankamızdaki yetenekleri tespit edebilmek, gelecek planlamalarını belirlemek, doğru yedekleme kurgusunu oluşturmak ve uzun süreli tutundurma stratejilerini belirlemek için uygulanan yüksek başarı ve potansiyel odaklı sürecimizdir.

Yetenek Yönetimi Programları

“Gelecek İçin Yetenek” mottosuyla Bankamızda yetenek yönetimi projelerini başlattık; Next Şube Müdürü, Next Bilgi Sistemleri ve Next Leaders Yetenek Yönetimi programları.

Tüm yetenek yönetimi programlarının, her yıl ilgili programın kendi döneminde tekrarlanması planladık. Yetenek yönetimi programlarının temel adımlarını aşağıdaki şekilde belirledik;

Adayların ön değerlendirme kriterleri kapsamında değerlendirilmesi

• Potansiyel değerlendirme süreci

• 9 box ile kalibrasyon

• Değerlendirme merkezi uygulaması

Mevcut yetenek havuzlarının ilgili programın kendi döneminde, ön değerlendirme kriterleri kapsamında gözden geçirilmesini planladık.

Yetenek Kazanımı

“Çekirdekten Yetiş” mottosuyla yetenek kazanımı programlarımız ile yeni mezun işe alımlara odaklandık. 2020 yılında işe alım süreçlerini yürüttüğümüz “Core” Yeni Mezun Yetenek Kazanımı Programlarımız;

Core Perakende, Core Bilgi Sistemleri, Core Genel Müdürlük ve Core Ticari Yetenek Kazanımı Programları oldu.

Lider Gelişim Kartı

Genel Müdür Yardımcıları, Direktörler, Birim Müdürleri ve Bölge Müdürleri için tasarlanmış kartımızı Şube Müdürleri için de hayata geçirdik.

Lider gelişim kartının temel amaçlarını aşağıdaki şekilde tanımladık;

• Liderlik yetkinliklerinin güçlendirilmesi,

• Kurumda etkili liderlik iklimi oluşturulması,

• Bireysel farkındalığın arttırılması,

• Liderliği destekleyen güçlü ve gelişim alanlarının belirlenmesi,

• Sürekli öğrenme ve gelişimin desteklenmesi,

• Çalışan ve iç müşteri deneyiminin güçlendirilmesi,

• Gelişim odaklı geri bildirim kültürünün desteklenmesi.

Lider gelişim kartı kapsamında takip edilen alanları; 360 derece değerlendirme sonuçları, geri bildirim anketi sonuçları, çalışan deneyimi anketi sonuçları, iç müşteri memnuniyeti anketi sonuçları, çalışan devir hızı, zorunlu eğitim tamamlanma oranları ve yıllık izin kullanım oranı olarak belirledik.

Takip edilen her bir değerlendirme alanını, belirlenen ve açıklanan kriterler kapsamında sergilenen başarı seviyesine göre; “İlham Veren Lider”, “Başarılı

Lider” ve “Gelişime Açık Lider” olarak tanımladık. Bu tanımlamalar ile liderlerin gelişim süreçlerini daha etkin biçimde takip edebilmelerini amaçladık.

Liderlik Yetkinlikleri

Liderlerimizin yetkinliklerini destekleyerek performans kültürümüze yatırım

yapmaya devam ettik. Tüm yönetsel roller için standart Türkiye Finans Liderlik Yetkinlik Setini uygulamaya aldık. 3 farklı liderlik seviyesinde tanımlı davranış biçimlerini farklılaştırdık.

Performans Yönetimi Yaklaşımımız Performans Yönetimi; bankamızın stratejileri doğrultusunda, yüksek performans ve başarı tutkusunu esas alan; bireysel ve kurumsal performansı arttırmak için uygulanan, sürdürülebilir ve gelişim odaklı bir süreçtir.

Performans yönetim süreçlerinin uygulanmasındaki temel amaçlarımızı aşağıdaki şekilde tanımladık;

• Kurumsal & bireysel performansın gelişimi sağlıyoruz,

• Etkin liderlik iklimi oluşturuyoruz,

• Yetkinliklerin benimsenmesini destekliyoruz,

• Yüksek performans ve potansiyeli tanımlıyoruz,

• Eğitim & Gelişim ihtiyaçlarını belirliyoruz,

• Kariyer yönetimini destekliyoruz,

• Yetenek yönetimini destekliyoruz,

• Ücret yönetimine katkı sağlıyoruz,

• Ödüllendirme süreçlerine katkı sağlıyoruz.

Yıllık performans yönetim metodolojisini;

hedef yönetimi, yetkinlik yönetimi ve geribildirim süreci olmak üzere 3 ana girdi üzerinden ilerlettik.

İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI

YÖNETİM VE KURUMSAL YÖNETİM UYGULAMALARI Türkiye Finans 2020 Faaliyet Raporu

75

• Hedef yönetimi, performans yönetim sürecinin temelini oluşturuyor.

• Yetkinlikleri, bankamızı ve tüm

çalışanlarımızı başarıya taşıyacak olan hedeflerimize ulaşmamızda yardımcı olan ve ortak bir kültür oluştururken tüm çalışanlarımızın sergilemesi beklenen davranışlar bütünü olarak tanımlıyoruz. Bankamızda yetkinlik yönetimi 6 kurumsal yetkinlik üzerinden ilerliyor ve unvana paralel olarak davranış göstergeleri ile farklılaşıyor.

• Geribildirim süreci ise anlık ve sürekli, mevcut durumun yanında geleceğe dair yön gösterici olarak uygulanan çift taraflı gelişim odaklı süreç olarak tanımlanıyor ve uygulanıyor.

Performans Yönetimi Açısından Alınan Aksiyonlar

Türkiye Finans’ta performans yönetim sürecinin amacı bireysel gelişime katkı sağlamak, geleceğe yön vermek ve sürekli gelişim farkındalığını yaygınlaştırmaktır.

Performans ve Yetenek Yönetimi kapsamında 2020 yılının temel taşları, performans kültürünün iletişimini ve gelişimini sağlamak, görev bazlı güncel olarak takip edilen yetkinlik setleri ile yetkinlikleri güçlendirmek, yenilenen liderlik yetkinlikleri ile güçlü bir liderlik ikliminin oluşumuna katkı sağlamak, müdür ve üzeri unvanlı yöneticilerin liderlik gelişimlerini desteklemek ve öz değerlendirme süreci ile çalışan farkındalığını arttırmak oldu.

2020 yılında bankamızın belirlemiş olduğu stratejilere paralel olarak, üst yönetim önderliğinde belirlenen hedefleri;

iş grupları bazında bireysel hedeflere dönüştürerek üst yöneticilerden aşağı

doğru sorumluluklarına uygun kademeli şekilde indirgedik.

Direktörler, birim müdürleri, bölge müdürleri ve kurumsal şube müdürleri için 2019 yılında uygulanmaya başlanan

“360 derece değerlendirme süreci”ne bu yıl şube müdürlerini de dahil ettik.

360 derece değerlendirme süreci ile temel amaçlarımızı şu şekilde belirledik;

• Organizasyonda liderlik kültürünü güçlendirmek,

• Liderlik yetkinliklerinin gelişimini sağlamak,

• İletişimi kuvvetlendirmek,

• Yöneticilerimizin ekip üyelerini geliştirme sürecine dahil ederek ekip çalışmasını desteklemek,

• Yöneticilerin güçlü ve gelişim alanlarının çalışma arkadaşlarının gözüyle görülmesini sağlamak,

• Güçlü ve gelişim alanlarını belirleyerek farkındalık yaratmak.

2020 yılı performans günleri etkinliği ile performans yönetimi yaklaşımı, stratejisi ve geri bildirime verilen önemi, eğitmenimizin de sağladığı katkı ile bir kere daha vurguladık.

Çalışanlarımızın hizmet aldıkları bölümlere olan yaklaşımlarını anlamak, bölümlerimizin güçlü ve gelişime açık alanlarını belirleyerek gerekli aksiyonları almak için bankamız içerisinde

birbirimize sağladığımız hizmeti kalite,

birbirimize sağladığımız hizmeti kalite,