• Sonuç bulunamadı

1.25. DALDAKİ KEDİNİN KIRMIZI MASALLARI

1.25.2. İnekler

Delfin ve Marinet inekleri otlatmaya götürmüşlerdir. Akşam inekleri eve getirdiklerinde Kornet adlı ineğin sürüde olmadığını görürler. Kornet’in kaybolması çocukları çok korkutur. Çünkü büyükler, Kornet’in kaybolduğunu öğrenince onları cezalandıracaklardır. Çocuklar, her yerde Kornet’i aramaya başlarlar. Çiftlikteki diğer hayvanlar da onlara yardım eder. Deflin ve Marinet, hayvanların da yardımıyla Kornet’i bulurlar. Huysuz bir inek olan Kornet, kızların ceza almaları için yan çiftlikteki ahıra saklanmıştır. Kornet, büyüklere Delfin ve Marinet’in kendisine iyi bakmadıklarını söyleyerek onları şikâyet eder. Büyükler Kornet’in söylediklerine inanmazlar ve her şeyden şikâyet eden Kornet’in bir an önce kesilip yenmesine karar verirler.

1.25.3. Köpek

Deflin ve Marinet yolda giderlerken kör bir köpek görürler. Köpek, kör olan efendisine yardım etmek için onun körlüğünü üstlenmiştir. Böylece efendisinin gözleri açılmış ama köpek kör kalmıştır. Köpek kör olunca efendisi köpeği istemez. Köpek de başıboş dolaşarak kendisine yeni bir sahip aramaya başlar. Deflin ve Marinet, köpeği alıp çiftliğe götürürler. Büyükler, köpeğin çiftlikte kalmasını kabul ederler. Böylece köpek çiftlikte yaşamaya başlar. Köpek, yeni sahiplerini çok sevmiştir. Üstelik çiftlikteki hayvanlarla da arkadaş olmuştur. Çiftlikteki kedi, dostu köpeğin kör olmasına çok üzülür. Köpeğin gözlerini alarak kendi gözlerini de köpeğe verir. Köpek yeniden görmeye başlar. Kedi ise kör olur. Kedi, körlüğe alışamaz. Yakaladığı bir fareden gözlerini kendisiyle değiştirmesini ister. Fare, gözlerini kediye verir. Köpek ve kedi, farenin gözleri görmediği için ona yardım ederler. Bir gün köpeğin eski sahibi çiftliğe gelir. Çiftlikteki fare ile gözlerini değiştirir ve yeniden kör olur. Eski sahibinin kör olmasına çok üzülen köpek, eski sahibine acır ve çiftlikten ayrılarak ona eşlik etmeye başlar.

1.25.4. Suluboya Kutuları

Deflin ve Marinet çiftlikteki hayvanların resimlerini yapmaya karar verirler. Eşeğin, öküzün, atın resimlerini yaparlar. Daha sonra yaptıkları resimleri hayvanlara

gösterirler. Hayvanlar kızların çizdiği resimleri görünce hayal kırıklığına uğrarlar. Resimlerde, öküzlerin sadece boynuzları vardır, eşek iki ayaklıdır, at çok küçüktür. Hayvanlar resimlere bakarken birden resimdeki şekli alırlar. Büyükler hayvanları bu halde görünce çok öfkelenirler. Deflin ve Marinet, hayvanları eski hallerine getirebilmek için yeniden onların resimlerini yaparlar. Bu defa bütün hayvanları eksiksiz çizmişlerdir. Deflin ve Marinet’in çizdiği resimlerine bakan hayvanlar eski şekillerine geri dönerler.

1.25.5. Öküzler

Deflin ve Marinet, çiftlikteki kiremit benekli öküz ile ak öküze okumayı öğretmek istemektedirler. Kiremit renkli öküz kızların bu isteğini kabul etmez. Meraklı bir öküz olan ak öküz, okumayı öğrenmek ister. Ak öküz çok zekidir, kısa süre içinde okumayı öğrenir. Ak öküz bilim, felsefe, sanat, edebiyat alanına ait eline geçen her türlü kitabı okumaya başlar. Öğrendikleri arttıkça çevresindekilerden uzaklaşıp kendine ait bir dünyada yaşamaya başlar. Artık ak öküz konuşurken kimsenin anlamadığı sözcükler kullanmaktadır. Çiftlikteki herkes ak öküzün son zamanlarda çok değiştiğini düşünmeye başlar. Deflin ve Marinet, ak öküze okuma öğrettiklerine pişman olurlar. Okuma öğrenen ak öküz, çiftlikte hiçbir iş yapmıyordur. Üstelik arkadaşlarıyla alay ediyor, onlara cahil olduklarını söylüyordur. Bu nedenle Büyükler ak öküzü bir sirk sahibine satarlar. Kiremit renkli öküz de onunla beraber satılır. Öküzler sirkte çok başarılı olurlar.

1.25.6. Problem

Delfin ve Marinet, öğretmenlerinin verdiği matematik problemini çok uğraşmalarına rağmen çözemezler. Çiftlikteki hayvanlardan kendilerine yardım etmelerini isterler. Bunun üzerine hayvanlar toplanıp problemi çözerler. Deflin ve Marinet problem çözüldüğü için çok mutlu olurlar. Ertesi gün, Deflin ve Marinet okula giderlerken at, köpek, domuz ve tavuk da onlarla beraber okula gider. Hayvanlar sıralara oturup ders dinlemeye başlar. Bu sırada okula müfettiş gelir. Müfettiş, hayvanların problem çözme tekniğini çok beğenir. Öğretmenden Deflin ve

Marinet’e yüksek puan vermesini ister. Çocuklar eve gittiklerinde yüksek puan aldıkları için aileleri onları ödüllendirir. Böylece çocuklar çok mutlu olurlar.

1.25.7. Tavus Kuşu

Çiftlikteki hayvanlar tavus kuşunu görünce onu çok beğenirler. Tavus kuşu gibi ince ve güzel olmak için rejim yapmaya başlarlar. Ama açlığa dayanamayan hayvanlar, rejimi bırakarak eski yaşantılarına dönerler. Hayvanlar arasında bir tek domuz rejim yapmakta direnmektedir. Domuz, güzelleşme hayaliyle yemeden içmeden kesilerek bir deri bir kemik kalır. Bu zayıf haliyle çok güzel göründüğünü düşünür. Oysa çiftlikteki bütün hayvanlar, domuzun aklını oynattığını düşünmektedir. Büyükler de domuzun bu halini hiç beğenmezler. Bir an önce domuzdan kurtulmanın yollarını aramaya başlarlar.

1.26. HİKÂYELER

“Hikâyeler” adlı eser içerisinde on yedi hikâye bulunmaktadır. Bu hikâyelerin olay örgüsü aşağıda açıklandığı gibidir.

1.26.1. Alnıbeyaz

Köpek yavrusu Alnıbeyaz, kurdun yuvasına girerek kurt yavruları ile arkadaş

olur. Anne kurt, yavruları ile küçük köpek arasındaki bu arkadaşlıktan rahatsızdır. Kurdun ava çıktığı bir gün Alnıbeyaz onun peşine takılır. Kurt, koyunların olduğu bir ahır bulmuştur. Burası Alnıbeyaz’ın yaşadığı çiftliğin ahırıdır. Alnıbeyaz, kurtla oyun oynamak ister ve havlamaya başlar. Alnıbeyaz’ın havlamalarını duyan ev sahibi İgnat, rastgele ateş açar ve kurdu vurur. Ertesi gün hiçbir şeyden haberi olmayan ev sahibi İgnat, küçük köpeği gece çok havladığı için cezalandırır.

1.26.2. Arabada

Marya Vasilyevna, ücra bir köyde öğretmelik yapmaktadır. Her şeyin çok sıkıcı olduğunu düşündüğü bu köyde, ona değişik gelen tek şey, ayda bir defa maaşını almak için kente gidiyor olmasıdır. Bir gün maaşını almış, köye dönerken yaşadığı hayatını sorgulamaya başlar. Sevmediği bir yerde sevmediği bir işi

yapıyordur. Hayatında bir değişiklik olsun istemektedir. Marya Vasilyevna’ya göre hayatında yapacağı en büyük değişiklik evliliktir. Yolculuğu sırasında çalıştığı köyde yaşayan çiftçi Hanov ile karşılaşır. Hanov’a o güne kadar hiç dikkatli bakmayan Marya Vasilyevna, bir anda Hanov’un çok hoş biri olduğunu fark eder. Hanov’la yapacağı bir evliliğin nasıl bir evlilik olacağını, yaşamının nasıl değişeceğini düşünür. Kendini bu hayallere kaptırmışken, arabacının “geldik” sözü ile hayallerinden uyanır. Yaşamında değişiklik yapmaya gücünün ve hevesinin olmadığını fark edip, hayatına kaldığı yerden devam etme kararı alır.

1.26.3. Başkalarının Derdi

Kovalev, üniversiteden yeni mezun olmuş genç bir avukattır. Eşi Vera ile birlikte alacakları çiftlik evini görmek için yola çıkarlar. Çiftliğe geldiklerinde evi çok beğenirler. Ev sahibi, borçları yüzünden evi satmak zorunda kalan bir memurdur. Kovalev ve Vera, evle ilgili yapacakları değişiklikleri söylerlerken memurun eşi ağlamaya başlar. Yıllardır yaşadıkları evlerini satmak zorunda kalmaları onu çok üzmüştür. Memurun eşinin ağlaması evin yeni sahibi Vera’yı çok üzer. Vera, çok beğenerek aldığı bu evin her köşesinde eski ev sahibinin izlerini görür. Kovalev evdeki eski yapıları yıktırıp yerine yenilerini yaptırmaya karar verir. Vera ise, evin her yerine yerleşmiş olan eski ev sahibinin izlerinden nasıl kurtulacağını bilemez.

1.26.4. Besleme

Varka, zengin bir evde yaşayan, on üç yaşında bir beslemedir. Ev sahipleri küçük bebeklerinin bakımını onun üzerine bırakmışlardır. Henüz çocuk yaşta olan Varka, bebeğe bakmakta çok zorluk çekmektedir. Üstelik sadece bebeğe bakmakla kalmaz, evin bütün işleri ile de o ilgilenir. Bütün bu işleri yapmak Varka’ya çok ağır gelir. Bir gece bebeği uyutmaya çalışırken kendisi uyuyakalır. Uykusunun en güzel yerinde bebeğin ağlamaları ile uyanır. Varka, yorgunluğa ve uykusuzluğa dayanamaz. Şuurunu kaybetmiş bir hâlde bebekten kurtulmanın yollarını arar. Çünkü uyumaya çok ihtiyacı vardır. Bebeğin yanına yaklaşır, üzerine eğilir ve bebeği elindeki yastıkla boğar. Bebek susunca Varka, derin bir uykuya dalar.

1.26.5. Bir Hasta

Doktor Karalyov, bir hastanın tedavisi için şehir dışına çağrılır. Hastası çok zengin bir ailenin tek kızı olan Liza’dır. Liza, yirmi yaşında bir genç kızdır. Doktor Karalyov, bütün kontrollerini yapar ama Liza’da bir hastalık bulamaz. Doktor, Liza’nın rahatsızlığının fiziksel değil, ruhsal olduğunu düşünür. Liza, bir sinir krizi geçiriyordur. Oysa beş fabrikası olan, çok büyük bir evde yaşayan Liza’nın sinir krizi geçirmesi için görünürde bir neden yoktur. Liza’yı dikkatle inceleyen Doktor Karalyov, Liza’nın çok yalnız olduğunu fark eder. Zenginlik Liza’ya sadece acı vermektedir. Liza’nın bir an önce bu kasvetli yerden çıkıp uzaklaşması gerektiğini düşünür. Ama bu düşüncelerini Lisa’nın ailesinden çekindiği için dile getiremez. Liza’ya ilaçlarını verdikten sonra, kaçarcasına evden uzaklaşır. Evin kasvetli havası onu çok bunaltmıştır. Evden uzaklaştığında gelecek güzel günleri düşünmeye başlar. İçini bir umut duygusu kaplar. Yaşadığı hayatı, ilkbaharı, güneşi ne kadar çok sevdiğini fark eder.

Benzer Belgeler