• Sonuç bulunamadı

11. Kurulacak OSB’nin Tasarımı

11.1. İmar Durumu ve Parselasyon

OSB imar planı sınırı, OSB Yer Seçimi Komisyonunca seçilip 1/25000 ölçekli topoğrafik pafta üzerinde belirlenen ve ölçeği 1/5000 veya daha büyük olan kadastral pafta veya tapulama paftaları üzerine adapte edilerek Bakanlık tarafından onaylanan sınırdan geçirilecektir.

OSB projesi yer seçim ve kuruluş işlemleri bittikten sonra yaklaşık 96 hektarlık alan üzerinde ilk kamulaştırma çalışmaları uygulanmaya başlanacaktır. OSB; kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına yaptırabilir.

Arazinin mülkiyetinin edinilmesinde yapılan masraflar ile arazi bedeli ödeme yükümlülüğü OSB tüzel kişiliğine aittir.

İlk hazineye ait taşınmazlardan başlamak üzere iştirakçi kurum ve kuruluşlar ortak bir protokol oluşturularak arsaları bir yıl içerisinde parasının tamamı ödenmek kaydı ile OSB müdürlüğüne devredilecektir. Bu protokol ile ilgili olarak düzenlemede iştirakçi kuruluşlar katılım paylarından ve yatırımcı geldikçe yapılan arazi satışları üzerinden OSB müdürlüğü arazilerin ücretlerini ödeyecek ve yapılan bu satışlar sonucunda altyapı masrafları, idari giderleri gibi masrafları karşılayacaktır. Alt yapı çalışmalarında kullanılmak üzere Bakanlık kredisi kullanılacaktır.

OSB'lerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elektrik, içme ve kullanma suyu, doğalgaz temini ve dağıtım şebekesi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi, atık su arıtma tesisi, içme ve kullanma suyu arıtma tesisi, OSB içi yollar, haberleşme şebekesi, internet servis sağlayıcılığı, spor tesisleri, genel hizmet ve sosyal tesisler ve benzer tesislerden gerekenleri kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, bu çerçevede üretim tesisleri kurma ve işletme hakkı sadece OSB’nin yetki ve sorumluluğundadır.

Bölgede yapılacak alt yapı içerisinde yağmur suyu hattı, kanalizasyon hattı, içme suyu hattı, doğal gaz hattı, iletişim hattı, elektrik hattı, yol ve kaldırım düzenleme işi bulunmaktadır.

Bölge içerisinde yeniden parselleme çalışması ile taslak çalışmalar hazırlanmıştır. Bu taslaklar OSB yönetmeliğine göre oluşturulmuş, planlamada modern bir OSB için gereksinimler yönetmelikte saptanan oranlara göre yeterli düzeyde tutularak tasarlanmıştır.

Gelecekte hazırlanacak imar planında, OSB’nin özelliği ve ihtiyaçları göz önüne alınarak Bakanlık tarafından çıkarılan OSB İmar Planı Şartnamesine göre sanayi parselleri, ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları, Sağlık Bakanlığınca belirlenen sağlık koruma bandı ve benzerleri ile birlikte arazi kullanım kararları yer alacaktır.

OSB mülkiyetinde kalan ve ortak kullanım alanlarından sayılan zorunlu idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile arıtma tesisi alanı ve aktif yeşil alanlar için, toplam bölge büyüklüğünün en az %8’i kadar alan ayrılacaktır.

OSB’nin imar planlarında, bölge büyüklüğünün %10 unu geçmemek üzere, katılımcı veya kiracılara yönelik küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık hizmetleri için hizmet ve

63 Fethiye ve Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüdü

destek alanları ayrılacaktır. Ancak, bu alanlar, ortak kullanım alanı olarak değerlendirilmeyecek, imar tadilatına konu edilmesi halinde karşılığı aranmayacaktır. Bu amaçla 3000 m2den küçük parsel oluşturulmayacaktır.

OSB’lerde, sanayi parsellerinde yapılaşma koşulları, Emsal: Kat Alanı Katsayısı = 0.70;

yükseklik: h = serbest, üretim teknolojisinin gerektirdiği yükseklik olarak belirlenecektir.

OSB projesi yaklaşık 960.000m2 alan üzerine kurulu bir bölge olacaktır. Bölge içerisinde hali hazırda 4 adet adada181 adet parsel bulunmaktadır. Tapu kayıtları incelendiğinde; Maliye hazinesi adına kayıtlı 15 parselde yaklaşık 179.000 m2 yüzölçümünde, sanayi alanının

%18,66’sı büyüklüğünde bir alan söz konusudur. Ayrıca yaklaşık 120.000 m2lik 8 parselde, sanayi alanının %12,59’u büyüklüğünde bir alan halen mülkiyet konusunda davalıktır. Toplam alanın %68,74’lük bölümü özel mülkiyette görülmektedir.

OSB yer seçimi yönetmeliği gereğince bu bölgenin OSB ilan edilmesiyle birlikte bölge çevresinde bir sağlık koruma bandı kurularak bölge izole edilecektir. Sağlık koruma bandı yasal bir yükümlülük olup iskân izni olmayan bölümlerdir. Proje içerinde bu bölge ağaçlandırılarak yeşil / ağaçlandırma alanına dönüştürülecektir.

Şekil 17:OSB Parsellerin Krokisi

64 Fethiye ve Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüdü

Bölgede parselasyon yapılacak ve bölgede hâlihazırda bulunan parseller tevhit ve ifraz ile yeniden şekillenecektir. Bu işlemler yasal olarak 3194 sayılı İmar Kanuna göre yapılacak olup OSB müdürlüğünce yürütülecektir. Bölgenin en verimli ve en düzenli şekilde kullanılabilmesi için ve plan en az altyapı giderlerinin harcanacağı şekilde oluşturulacaktır.

Bölge içerisinde 619.200 m2 sanayi alanı üzerinde yapılan taslak çalışmada 43 adet değişik ebatta sanayi parseli oluşturulmuştur. En küçük parseller 3000 metrekare olarak planlanmaktadır. Parsellerin büyüklükleri bölgenin özelliği ve muhtemel yatırımcıların taleplerine göre belirlenmiştir.

Tablo 49:OSB Yatırımcılar İçin Hazırlanan Parseller ve Büyüklükleri

ALAN TANIMI Parsel

Adedi

Toplam Tip Parsel Alan Büyüklüğü

Tüm Sanayii Parselleri İçerisindeki

Oranı

Tüm O.S.B.

Alanı İçerisindeki

Oranı

65 Fethiye ve Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüdü

A Tipi Sanayii Parseli

(

3.000 - 10.000 m² alan büyüklüğü

)

7 41.500 m² 6,7% 4,3%

B Tipi Sanayii Parseli

(

10.000 - 15.000 m² alan büyüklüğü

)

30 380.700 m² 61,5% 39,7%

C Tipi Sanayii Parseli

(

20.000 - 25.000 m² alan büyüklüğü

)

4 93.500 m² 15,1% 9,7%

D Tipi Sanayii Parseli

(>

50.000 m² alan büyüklüğü

)

2 103.500 m² 16,7% 10,8%

TOPLAM 43 619.200 m² %100,00 %64,50

Bölgede istihdam sağlayacağı düşünülen yatırımcılardan alınan talep formlarında yer alan bilgilere göre yaklaşık 20 yatırımcı, 800 kişilik istihdam sağlamayı ve 3 yıl içerisinde yatırımı tamamlamayı planlamaktadır. Projenin tamamlanmasıyla bölgede ön görülen istihdam yaklaşık 2500 kişiye ulaşacaktır.