• Sonuç bulunamadı

İlkokul Velilerinin Beklentilerine Yönelik Öğretmenlere

5. SONUÇ TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.3. İlkokul Velilerinin Beklentilerine Yönelik Öğretmenlere

1. Her okulun bulunduğu çevreye göre velilerin eğitim, kültür ve sosyo ekonomik durumları değişkenlik gösterir. Okul yönetici ve öğretmenleri veli beklentilerini incelemeden önce velilerin genel karakteristik özellikleri, eğitime bakış açıları, okula ve öğretmene karşı tutumları hakkında araştırmalar yapmalı ve yapılan araştırma sonuçlarına göre belirlenen sorunların giderilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır.

2. Öğretmenler velilerin eğitime, okula ve öğretmene bakış açısından yola çıkarak veli beklentilerini belirlemelidir. Öncelikle velilerin çoğunlukla gerçekleşmesini istediği

116

beklentiler ve milli eğitimin genel amaçları açısından önemli olan beklentilerin karşılanması yoluna gidilmelidir.

3. Veliler öğretmenlerden; öğrenciyle olan sağlıklı iletişiminin yanında anlayışlı, hoşgörülü, mesleğiyle iligili yenilikleri takip eden bir öğretmen olmalarını beklemektedirler. Öğretmenler öğrencilere kendi çocuklarıymış gibi davranmalıdır. Gerektiğinde disiplinli ama daha çok anlayış ve hoşgörüyle çocuklarda olumlu davranış değişikliği meydana getirmelidir. Alanıyla ilgili yeni çıkan araştırma ve yayınları takip etmeli, mesleki gelişim seminerlerine katılmalı, öğrencileri çağın gereklerine göre yetiştirmek için çaba sarf etmelidir.

4. Veliler okulda verilen eğitim öğretimin çocuklarında meydana getirdiği olumlu değişiklikleri gördükçe eğitime ve öğretmene daha çok ilgi gösterecek, öğretmenin önerilerini daha çok dikkate alacaktır. Bu bağlamda öğretmenler, öğrencilerin akademik başarısını geliştirici etkinliklere yer vermeli ve öğrencide oluşan akademik başarı yükselişini geçmiş başarısıyla karşılaştırarak veliye sunmalıdır.

5. Özellikle ilkokul öğrencileri, öğretmeni her alanda rol model olarak benimsemektedirler. Öğretmenler bu gerçeği akıllarından çıkarmamalı, okul içinde ve dışındaki davranış ve kiyafetleriyle öğrencilere örnek olmalı, geleceğe dönük söylemleriyle onlara yol gösterici olmalıdır.

6. Öğretmen ve veli ilişkilerinin aradaki mesafeyi korumak kaydıyla samimi ve anlayışlı ve güler yüzlü olması gerekir. Öğrencilerin sınıf ve okuldaki durumu ve gelişimi hakkında veliler bilgilendirilmeli, ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi ve başarının artırılması yolunda velilerle iş birliğine gidilmedilir.

7. Veliler öğrencinin akademik başarısından daha çok olumlu davranışlarını önemsemektedirler. Veliler çocuklarının özgüven ve sorumluluk sahibi, kişiliği ve karakteri olumlu yönde gelişmiş, milli ve ahlaki duyguları gelişmiş bireyler olarak yetişmelerine önem vermektedirler. Öğretmenler bu konuda öğrencilere verilmesi gereken değerler eğitimini kazandırmak için gerekli etkinlik ve aktivitileri yapmaya özen göstermelidir.

8. Öğrencilerin akademik başarısında ve davranışlarında olumlu pekiştireç görevi gören sosyal aktiviteler düzenlenmeli, her öğrenci imkanlar ölçüsünde sosyal aktivitelere dahil edilmelidir.

117

9. Okulda öğrencinin başına gelen herhangi bir kaza veya olumsuz durumda veli anında bilgilendirilmelidir.

10. Öğrencilerin olumsuz davranışları veliyle paylaşıldığı gibi olumlu davranışları da küçük de olsa veliyle paylaşılmalıdır. Veli öğrencinin okuldaki durumunu hakkında nasıl bilgilendirilmek istiyorsa öğretmen de öğrencinin evdeki durumları hakkında bilgilenmeli ve öğrencinin okulda ve evde istenilen düzeye gelmesi yolunda veliyle iş birliği yoluna gitmelidir.

11. Ev temelli öğrenmeyle ilgili veliler bilinçlendirilmelidir. Evde tüm öğrenci ve velilerin uygulayabileceği ortak veya bireysel okuma saatleri, çalışma planları düzenlenmeli ve uygulanmasının teşviği ve takibi yapılmalıdır.

12. Her velinin durum ve olanakları farklıdır. Öğrenciden ailesinin olanak ve durumlarına göre beklenti içine girilmelidir. Velilerin özelliklerini ve aile ilişkilerini belirleyebilmek için belli aralıklarla veli ziyaretleri yapılmalıdır. Bazı öğrencilerin kendilerine ait bir odası olmadığı, evlerinin gürültülü olduğu, aile içi şiddetin olduğu gibi olumsuz durumlar göz önüne alınırsa; o öğrencilerden de birden çok olumlu özellikler göstermeleri beklenmemeli, onlarla daha fazla ilgilenerek aşama aşama öğrenciyi eğitime kazandırma yoluna gidilmelidir.

13. Velilerle belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihtiyaç halinde görüşülmelidir. Velilerin konuşma ve görüşme istekleri ayak üstü geçiştirilmeli, veli dinlenerek konunun önemine göre gerekli açıklamalar kendisine yapılmalıdır.

14. Velilerle olan iletişim çeşitlendirilmeli, sık kullanılan yüz yüze sözlü iletişimin yanında bilgisayar, telefon veya mektup yollarıyla da iletişime geçilmelidir.

15. Velilerle en sık görüşme yönetemi olan veli toplantılarında; sadece sorunlar ve maddi ihtiyaçlar değil sınıfta ve öğrencide meydana gelen olumlu değişimler daha ağırlıklı olarak paylaşılmalıdır.Toplantılarda velileri bilgilendirici ve teşvik edici bilimsel kaynaklardan yararlanmalı, bilimsel yazı ve kaynaklar velilerle birlikte değerlendirilmelidir.

16. Sadece öğrencilere değil velilere de okuma alışkanlığı kazandırma yollarına gidilmelidir. Veliler, çocuklarının eğitim hayatının verimliliği açısından mutlaka eğitim konulu kitaplar okumaları gerektiği konusunda teşvik edilmelidir. Kitapların okunup okunmadığının takibi açısından sözlü ve yazılı değerlendirmeler yapılabilir.

118

17. Öğrencinin eğitim öğretim hayatında başarıyı artırmak, olumlu davranış değişikliği meydana getirmek için veli ile işbirliğine gidilmesi gereklidir. Şüphesiz bu gereklilik öğrencinin eğitim aşamasında ilk basamak olan ilkokulda daha da artmaktadır. İlkokul öğretmenleri bu durumun farkında olarak velileriyle sürekli iletişim halinde olmalı, iletişim bozukluğundan dolayı ortaya çıkan sorunları derhal giderme yollarına gitmelidir. Velilerin gözünde en iyi öğretmen; sadece çocukların başarısını artıran öğretmen değil aynı zamanda velilerle iletişimi iyi olan öğretmendir.

18. Öğretmenler velilere değerli olduklarını hissettirmeli, velilerden gelecek her türlü görüşe açık olmalı, velilerin beklenti ve önerilerini dikkate almalıdır.