• Sonuç bulunamadı

Bu durumda TV işlemlerini yerine getirmeyip bir bakıma yozlaşmaktadır. Yalnızca eğlendirmeyi amaçlayan bir kitle iletişim aracında yayınların niteliği de farklılaşır bozulur. Bu amaçla, yayınların daha dikkat çekici ve daha heyecan verici olması gerekmektedir. Televizyonun tarihçesini göz önünde bulundurursak araştırmacılara ve uzmanlara göre televizyon başlangıçta göreceli olarak iyiydi. Önceleri, sonradan gördüğümüz düşük düzeydeki programlar yoktu; iyi filmler nitelikli doyurucu yayınlar vardı bunun nedeni, başlangıçta rekabet hemen hemen yoktu ve izleyicilerin isteklerinin bu denli gelişmemişti; izleyici daha seçici idi ve bu doğrultuda yapımlar daha seçkindi (Küçükerdoğan, 2009: 18).

Bilginin sunumunda ve paylaşımında getirdiği hız ve kolaylık nedeniyle internet günümüzde özel kesim ve kamu kesimi için çok önem arz eden bir hale gelmiştir. İnternetin kullanım alanı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Ticaretten eğitime her alanda internetten faydalanılmaktadır. Üniversiteler internet üzerinden öğrenci kaydı yapmakta ve bazen dersler, sınavlar internet üzerinden yapılabilmekte; bankacılık işlemleri 24 saat internet ile hizmet sunmakta böylece önemli tasarruf sağlanabilmektedir. Bu bağlamda bugün sadece elektronik ticaretten, elektronik eğitiminden değil aynı zamanda bütün bir devlet sisteminin elektronik ortamda işlemlerle yürütülmesi açısından elektronik devletten söz edilmektedir. Tapu, nüfus, pasaport, vergi gibi bürokratik işlemler internet üzerinden yapılabilmektedir. Hemen hemen bütün kamu kurum ve kuruluşlarının internette web sayfası bulunduğundan devlet vatandaşlarına ucuz ve hızlı bir bilgi hizmeti sunabilmektedir (Sırabaşı, 2003: 53-54).

TV izlerken sevdiğimiz bir dizi film, program dahi olsa yayın süresi kısıtlı olduğundan, belli bir süre sonra bitmesinden dolayı kanal değiştirir ya da televizyonu kapatırız çünkü ilgi duyduğumuz yayın programı bitmiştir. Oysaki internette öyle bir durum yoktur ilgi duyduğumuz alandaki programlar sayısızca mevcuttur. Dizinin diğer bölümleri ve ilgi duyduğumuz alandaki programlarla ilgili birçok video izleme olanağı vardır. Bu bakımdan insanlar bilgisayar başında daha fazla kalarak ister istemez bağımlı olur.

Gerek medya sektörü gerekse uygulamacıların bir kısmına göre eğitici, eğlendirici ve etki düzeyi yüksek bir iletişim aracı olarak televizyonun sonu yavaş yavaş gelmektedir (Küçükerdoğan, 2009: 121).

Bir iletişim aracı olarak internetin ortaya çıkışı bilgi ortamını da değiştirmiş ve var olan medya bağımlılığı ilişkilerine dair yeni sorular ortaya çıkarmıştır. Çok kanallı iletişim imkânları için izleyicilere yeni bir platform sağlayan internetle birlikte, bireylerin geleneksel medya ile bağımlılık ilişkilerini nasıl değiştirdiği ve internetin yeni bağımlılık ilişkilerini nasıl beslediği sorulması gereken önemli sorular olarak karşımıza çıkmaktadır. Bağımlılık ilişkileri perspektifinden bakıldığında internet; daha önce medya üreticileri için ayrılan bilgi kaynakları üzerinde bireylere ve gruplara kontrol kazandırmış ve geleneksel üretici-tüketici ilişkilerinde önemli değişimler yaratmıştır (Işık, 2009: 31).

İnternet, 20 yüzyılın en önemli değişimidir. Var olan modelleri değiştiren ve dünya insanını 21.yüzyıla taşıyan en önemli ışıktır. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyüp gelişen bir iletişim ağıdır. İnternet günümüzde kurulum ve kullanım kolaylığının yanı sıra açık bir iletişim ağı olması nedeniyle kitle iletişimin en önemli sırasına geçmiştir (Sırabaşı, 2003: 156).

2.2.1. Gençlerin Video İzlediği Ortamlar

Teknolojinin değişimi ve gelişimi ile birlikte rekabette artar. Kullanılan teknolojik yöntemlerde ki gelişmeler kurumun faaliyetlerini etkiler. Kurumların teknoloji ve yenilikleri yakından takip etmeleri gerekmektedir. Rakiplerini takip edemeyen, onların gözlemlemeyen kurumlar, sahip olunan teknolojiyi de bilemeyecektir (Küçükerdoğan, 2009: 210).

29

Ses, görüntü ve yazının bütünleştirilmesini olanaklı kılan dijital teknoloji, öncelikle akıllı ve sayısız kolaylığı bünyesinde barındırması nedeniyle tercih edilmektedir. Bu gün elimizdeki cep telefonu ile İnternete bağlanabilmekte, dosyaları fakslaya bilmekte bankacılık hizmetlerini alabilmekte Real anlamda var olmasak bile bir toplantıya katılabilmekteyiz. Resimden müziğe, grafikten metne kadar sayısız öğeyi taşıyan dijital teknoloji bilimlerinin çok yönlülüğü, her türlü ortamda var olmaları kullanılabilmeleri vazgeçilmez olmalarını sağlamıştır (Küçükerdoğan, 2009: 116).

Youth Republic ve Synovate işbirliğiyle yapılan 2010 Türkiye Gençlik Pazarı Araştırması, Türkiye nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan gençlerin medya izleme alışkanlıklarını ortaya koymuştur. Araştırma kapsamında öğrenci evlerine koyulan kameralar gençlerin eskisi gibi pürdikkat televizyon izlemediğini, bir yandan cep telefonu, bilgisayar veya dergi başka şeyler uğraştıklarını belgeledi. Gençlerin, büyük bir dikkatle izlediği ve kaçırmadan takip ettiği yapımların ise atv’nin reyting rekortmeni iki dizisi olduğu ortaya çıkmıştır. Üniversitede okuyan gençlerin dizi tercihi Ezel ve Kurtlar Vadisi Pus gibi dizileri tercih etmektedirler (Takvim, 2011: 4).

Televizyondaki dizi furyasından sıkılan gençlik, sıra dışı senaryosuyla dikkat çeken Ezel’i büyük bir merakla takip etmektedir. Kurtlar Vadisi Pusu’nun tercih edilme nedenlerinin başında ise Türkiye’nin geçmiş ve günümüzdeki siyasi hayatına ışık tutuyor olmasıdır (Takvim, 2011: 4).

Araştırmada; 3 bin 119 üniversite-lise öğrencisiyle ve bin 533 okumayan /çalışan genç ve onların aileleriyle görüşülmüştür. Araştırmaya göre gençler, haftada iki-dört saat arası televizyon izliyor ve hafta sonu televizyon başında geçirdikleri saatlerde artış gözleniyor. Gençlerin yarısından fazlası dizi izliyor. Sevdikleri dizilerin başında ise ‘Ezel ve Kurtlar Vadisi’ gelir (Sabah, 2011: 3).

Ezel ve Kurtlar Vadisi’ni takip eden gençler, kaçırdıkları bölümleri de internette izliyor (Takvim, 2011: 4). İnternetin sağladığı en büyük imkânlardan biri de televizyonda kaçırılan bölümleri sonradan istediğimiz zamanda izleyip indirme fırsatı vermesidir. Aynı zaman hoşumuza giden bölümleri arşivleyip saklayabiliriz.

Benzer Belgeler