• Sonuç bulunamadı

Dolezal ve Hes’in “P-Test – Computerized Instrument for Testing of the Water Vapour and Thermal Resistance of Fabrics” isimli çalışmasında (2003) Çek Cumhuriyetinde geliştirilen tekstil materyallerinin su buharı geçirgenliğinin ölçümünde kullanılan Permetest cihazını tanıtmıştır. Permetest cihazında ölçülen parametreler: Su buharı direnci ve bağıl su buharı geçirgenliği’ dir. Ölçüm sonuçları ISO 11092’de tanımlanan birimler ile açıklanmaktadır.

Hu ve diğerlerinin “Moisture Management Tester: A Method to Characterize Fabric Liquid Moisture Managament Properties” isimli çalışmasında (2005) çok yönlü nem iletim özelliklerinin ölçümü için “Moisture Management Tester” olarak adlandırılan yeni bir test cihazı tanıtılmıştır. Kumaşın sıvı nem yönetim özelliklerini tanımlayan ve ölçümü yapılan on indeks tanımlanmıştır. Bunlar: Islanma süresi, maksimum absorpsiyon oranı, maksimum ıslanma çapı, yayılma hızı, tek yönlü iletim kapasitesi ve çok yönlü iletim kapasitesidir. Ayrıca sekiz farklı spor giysisi ile subjektif ölçüm ve objektif ölçümler yapılmıştır. Daha sonra subjektif ölçüm sonuçları ve MMT’de yapılan objektif ölçüm sonuçları birbiri ile karşılaştırılmış ve aralarında sıkı bir korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır.

Yanılmaz ve Kalaoğlu tarafından yapılan çalışmada (2012) akrilik örme kumaşlarda farklı örgü tipleri (süprem, 1x1 rib, 2x2 rib ve interlok) ile bazı ısıl konfor özellikler (ıslanma, kılcal ıslanma ve kuruma özellikleri) arasındaki ilişki incelenmiştir. Tüm yapılarda 28/2 Nm akrilik iplikler kullanılarak gevşek ve sıkı olmak üzere iki farklı örgü sıklığı değerinde toplam sekiz farklı çeşitte numune kumaş üretilmiştir. Test sonuçları konfor parametrelerinin örgü tipinden önemli derecede etkilendiğini ortaya koymuştur. İstatistiksel analiz sonuçları kılcal ıslanma uzunluğu ve gözenek boyutu arasında ters bir korelasyon göstermektedir. Gevşek

örgü sıklığındaki 2x2 rib, 1x1 rib, interlok ve süprem örgüler kendi sıkı örgü sıklığındaki yapılarıyla kıyaslandığında daha yüksek transfer kılcal ıslanma oranına sahip oldukları görülmüştür. Su buharlaşma oranı, kumaş kalınlığı ile ters ilişkilidir. Bütün sıkı örgü sıklığına sahip örme yapılar gevşek yapılarına göre yüzeyin yoğunluğuna bağlı olarak daha yüksek temas açısına sahiptirler.

Oğlakçıoğlu ve Marmaralı’nın çalışmasında (2007) pamuk ve poliester kumaşlarda süpremi 1x1 ribana ve interlok örgü yapılarının ısıl konfor özelliklerini istatistiksel olarak incelemişlerdir. Isıl özellikler Alambeta ve Permetest cihazı ile ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarında; interlok ve rib kumaşların yüksek ısıl iletkenlik ve ısıl direnç değerine sahip olduğu, süprem kumaşların ise yüksek bağıl su buharı geçirgenliğine sahip olduğu ve düşük ısıl soğurganlık değerleri ile sıcak bir his verdiğini tespit etmişlerdir.

Özdil ve diğerlerinin “Effect of Yarn Properties on Thermal Comfort of Knitted Fabrics” isimli çalışmasında (2007) ribana örgü yapısında, farklı özellikteki çeşitli iplikler kullanılarak örgü kumaşların termal özellikleri ölçülmüştür. Bahsedilen iplik özellikleri; iplik numarası, iplik bükümü ve tarak sürecidir. Alambeta cihazı ile numunelerin ısıl konfor özellikleri, Permetest cihazı ile su buharı geçirgenliği özellikleri ölçülmüştür. Test sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir ve ölçülen parametreler arasındaki ilişki önem seviyeleri belirlenmiştir. İplik numarası, iplik bükümü ve tarak sürecinin farklı ısıl özellikleri etkilediği gözlenmiştir. İplik bükümü ve iplik numarası artarken termal direnç değerleri azalmakta ve su buharı geçirgenliği değerleri artmaktadır. Tarama süreci termal özellikler üzerinde aynı etkiyi yapmaktadır.

Majumdar ve diğerleri tarafından yapılan “Thermal Properties of Knitted Fabrics Made From Cotton and Regenerated Bamboo Cellulosic Fiber” isimli çalışmada (2010) üç farklı karışımdan oluşan lif (pamuk, pamuk-bambu ve bambu), üç iplik numarası (30 tex, 24 tex ve 20 tex) kullanılarak üç farklı örgü yapısında (düz, ribana, interlok) hazırlanan numunelerin ısıl özellikleri incelenmiştir. Örme kumaşların ısıl iletkenlik değerlerinin bambu lif oranının artışı ile azaldığı ve aynı lif karışım oranında ince ipliklerden yapılan kumaşların ısıl soğurganlık değerlerinin daha düşük olduğu bulunmuştur. İnterlok örgü yapısındaki kumaşların ısıl

soğurganlık ve ısıl direnç değerleri maksimum olduğu ve bunu ribana ve düz örgü yapısı takip ettiği görülmüştür. Örme kumaşların su buharı ve hava geçirgenliklerinin bambu lif oranı arttıkça arttığı ve düz örgü yapısının diğer örgü şekillerine göre daha iyi su buharı ve hava geçirgenliği değerlerine sahip olduğu görülmüştür.

Demiryürek ve Uysaltürk’ün çalışmasında (2013) Violoft elyafı, yassı enine kesiti ve tırtıllı yüzeyi iplik içerisinde hava boşluklarının oluşmasını sağlayarak bu ipliklerden elde edilecek olan kumaşların ısıl özelliklerini iyileştirmeye yardımcı olan ve yeni geliştirilen selülozik bir elyaf olduğu belirtilerek violoft/polyester ve violoft/pamuk karışımlı örme kumaşların ısıl iletkenlik, ısıl yayılma, ısıl soğurganlık, ısıl direnç, nem ve hava geçirgenliği gibi ısılla ilgili özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç için poliester, violoft-poliester karışımlarında (üç farklı karışım oranında: 33/67, 50/50, 67/33), violoft, pamuk ve violoft-pamuk karışımlarında (üç farklı karışım oranında: 33/67, 50/50, 67/33) 19.7 tex numarasında ring eğirme sisteminden iplikler eğrilmiştir. Bu ipliklerden süprem ve 1 x 1 rib örgü tipinde kumaşlar üretilmiş ve kumaşların konfor özellikleri Alambeta, terleyen sıcak levha sistemi, Permetest ve hava geçirgenliği test cihazları kullanılarak ölçülmüştür. Sonuç olarak karışımda violoft oranının artmasıyla üretilen kumaşların ısıl özelliklerinin iyileştiği görülmüştür. Ancak bağıl su buharı geçirgenliği değerlerinin violoft/poliester karışımları için istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, violoft/pamuk karışımları için ise anlamlılık derecesinin zayıf olduğu görülmüştür. Ribana kumaşların süprem kumaşlara göre daha yüksek ısıl iletkenlik, çok az yüksek ısıl soğurganlık, daha düşük ısıl direnç değerine sahip olduğu ve su buharı geçirgenlik değerlerinin birbirine çok yakın olduğu tespit edilmiştir.

Benzer Belgeler