• Sonuç bulunamadı

Tez için yapılan literatür taramasında konu ile ilgili çeşitli yayınlara ulaşılmıştır. Bunlar, yayın tarihi sırasına göre aşağıda belirtilmiştir.

1990. Arif Kurbak. Örme Kumaşların Sorunları ve Giderilme Çareleri, Tekstil ve Makine Dergisi, V. Tekstil Sempozyumu Özel Sayımı, İstanbul.

Bu yayında yazarın örme kumaşların önemli sorunlarından olan, boyut stabilitesinin sağlanamaması, örgü dönmesi, enine ve boyuna çizgiler oluşması konuları ve bu soruların giderilme çareleri ile ilgili teorik bilgi ve pratik çözüm yollarına yer verilmiştir. Bu çalışmada yazarın amacı evrensel olan bu sorunların pratik çözüm yollarını kullanıcıya aktarmaktır.

1990. Subhash Anand ve Erkan İşgören. Örmenin Tekstil Tekniklerine Günümüzde ve Gelecekteki Katkıları. Tekstil ve Makine Dergisi, V. Tekstil Sempozyumu Özel Sayısı, İstanbul.

Bu yayın çözgülü örme kumaşların ve bileşimlerinin en son gelişimleri ve gelecek potansiyelleri, makine ve kumaş yapıları, özellikleri, çıkan ürünlerin ileri teknolojiye uygulamaları ile ilgilidir. Çalışmada çözgülü örme kumaşlarının yüksek üretim ve geniş ende elde edilebilme imkanlarından dolayı ekonomik özelliklerine ve kullanım alanlarına yer verilmiştir.

1992. Arzu Yağcı. Moda Tarihinde Örmenin Yeri. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi.

Bu yayında moda, insanların sosyal sınıfı, mesleği, statüsü, ekonomik durum ve kişiliğine uygun olarak kabul edilip; örme kumaşlardan yanılan giysilerin modasının tarih içindeki gelişimi ve örme giysilerin günümüz modasındaki yeri incelenmiştir.

1993. Sevil Yeşilpınar. Kadın Giysilerinde Mamul Ölçüler. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi.

Bu yayında sipariş üzerine giysi üretiminde ölçüler hakkında detaylı bilgi bulunmadığı durumda ölçülerin nereden alınması ve giysiler üzerinde ölçü kontrollerinin nerelerde yapılması gerektiği konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca farklı giysilerde ölçümlerin ne şekilde yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgiye yer verilmiştir.

1995. Arzu Yağcı Bayazıt ve Fatma Çeken. ITMA 95’te Örme Makineleri. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi.

Bu yayında İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen “Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı”ndaki örgü teknikleri, desen hazırlama sistemleri ve örme makineleri hakkında yenilikler ve yeni teknolojilerin kullanım alanları ile ilgili farklı yaklaşımlara değinilmiştir.

Makalede düz örme makineleri, yuvarlak örme makineleri, çözgülü örme makineleri ile ilgili son yenilikler ve gelişmeler firma bazında belirtilmiştir.

1995. Emine Topaloğlu. Türk Kadın Ölçüleri Standardizasyon Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma. Tekstli ve Konfeksiyon Dergisi.

Bu yayın, yetişkin kadınların beden ölçülerini ilçeden ilçeye farklı olup olmadığını, yaş, medeni durum ve doğum sayısının beden ölçülerine etkisinin, Ankara’nın beş ilçe merkezinde oturan yetişkin bayanlar üzerinde yapılan araştırma ve ölçümlerin değerlendirilmesi sonucu hazırlanmıştır.

1995. Patrick J. Taylor ve Martin M. Shoben. Giyim Sanayi İçin Serileştirme, Kuram ve Uygulama, MEB.

Bu yayın, kadın bedeninde ölçülendirme problemini, hazır giyim üretimi yapan imalatçıların çalışmalarını kolaylaştırmak amacı ile çözmeye yönelik teorik bilgi ve kalıp çizimleri içermektedir. Kaynakta yer alan istatistik verileri ve tablolar, İngiltere’de 1950 yılında otuz yedi ölçümün kullanıldığı 5.000 yetişkin kadını kapsayan bir araştırmaya dayanmaktadır. İngiliz araştırmasının veri ve sonuçları “Kadın Beden Ölçüleri” adı altında, W. F. F. Kemsley (HMSO 1957) tarafından yayınlanmıştır.

Bu kitapta, İngiltere’de 5.000 bayan üzerinde yapılan ölçümün veri ve sonuçları araştırmayı açıklayıcı bir şekilde yorumlanmaktadır. Ayrıca İngiliz Standardına göre, serileştirme ile ilgili bilgiler, vücut bölümlerinin incelenmesi ve her bölümde ortaya çıkan sorunların ayrıntılı bilgi ve teknik çizimleri, serileştirme teknikleri kitapta ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

1995. Serap Dönmez. İtme 95’te Bilgisayarlı Düz Örme Makinelerinin Dizayn Sistemleri. Tekstli ve Konfeksiyon Dergisi.

Bu yayında Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan Japon Shime – Seiki ve Alman Stoll ve Universal firmalarının bilgisayarlı düz örme makinelerinin dizayn sistemleri ana hatlarıyla incelenmiştir.

1999. Fatma Mete. Bayan Giyiminde Serilendirme. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yayınları No: 3. İzmir.

Bu yayın, serileştirme üzerine sektörün ihtiyacına cevap verebilmeyi, bu konuya bir açıklık getirip bir temel teşkil etmeyi ve pratik kullanıma yönelik yazılı bir Türkçe kaynak sunmayı hedeflemektedir. Yazarın Hazır Giyim Sektöründe yaptığı yoğun araştırma ve çalışmalarda, serileştirmenin tam olarak bilinmediği, kalıpçıların kişisel tecrübelerine dayandığı ve sıkça problemlerle karşılaşıldığı görülmüştür. Kitapta bayan vücut ölçüleri ve ölçü tablolarının hazırlanması üzerinde durulmuş ve serileştirmenin esasları anlatılmıştır.

1999. Fatih Karabulut. Elastik Örme Kumaşlar ve Problemleri. Tekstil Konfeksiyon Teknoloji.

Bu yayında, elastik örme kumaşların özellikleri giysilerde bazı bölgelerin yatay ve dikey uzama yüzdeleri, elastik iplikler ve lycra, elastik ipliklerin kullanım alanları, lycra iplik karışımlı örme kumaşlara uygulanan işlemler ve lycra iplik karışımlı örme kumaşlarda görülebilecek hatalar başlıkları altında, elastik örme kumaşlar ile ilgili bilgilere ana hatlarıyla yer verilmiştir.

1999. Vedat Dal, Hazır Giyim Sanayinde Kesim-Ütü-Fiksaj Teknikleri. Marmara Üniversitesi. İstanbul.

Bu yayında yazar, örme kumaşlarda doku yönü, ön yüz/arka yüz tayini, örme kumaş sıklığı ve kumaş ağırlığının ölçümü, örme kumaşlarda boyutsal değişim konularında ayrıntılı bilgi vermektedir. Ayrıca dokuma kumaşlar, pastal planı hazırlama, pastal serimi, hazır giyim sanayinde kullanılan kesim sistemleri, ütüleme işlemleri, fiksaj işlemleri konularına da değinilmektedir.

2000. Fatma Eray. Metrik ve Müller Biçki Sistemi ile Elde Edilen Kadın Temel Bedeni Kalıplarının Karşılaştırılması ve Türk Kadın Vücuduna Uygunluğunun Araştırılmasına Yönelik Örnek Bir Çalışma. Konfeksiyon Teknik Dergisi.

Bu araştırmada Müller Biçki Sistemi ile Metrik Sistem karşılaştırılarak aralarındaki farklılıklar ve Türk kadını vücuduna uyum durumları ortaya konmaya çalışılmıştır. Makalede Müller Biçki Sistemi ve Metrik Biçki sistemlerinde vücut üzerinden ölçü alma teknikleri karşılaştırılmış, temel beden kalıplarının işlem basamakları, bu iki kalıp sisteminin çalışma ve çizim açısından farklılıkları detaylı olarak incelenmiştir.

2000. Winifred Aldrich, Metrik Sistemle Kalıp Hazırlama Kadın Giyimi, MEB. İstanbul.

Bu yayın, moda tasarımı eğitiminin bir parçası olarak kalıp hazırlama işine başlayanlar veya daha yüksek okullarda giysi konusunda ileri düzeyde çalışanlar için, daha geniş bir yelpaze içinde, kalıp ve stil imkanı sunmak üzere yazılmıştır. Kitapta metrik biçki sisteminde standart vücut ölçüleri, temel kalıplar, temel kalıplar üzerinde yapılan uygulamalara yer verilmiştir.

2002. Gülşin Oral, Contec ve Müller Giysi Konstrüksiyon Sistemi ile Elde Edilen Kadın Temel Beden Kalıplarının Karşılaştırılması. Konfeksiyon Teknik.

Bu araştırmada kadın giysi üretiminde kullanılmakta olan biçki sistemlerinden “CONTEC” ve “MÜLLER” biçki sistemleri ele alınıp, aralarındaki farklılıklar vurgulanmıştır. Çalışma için 40 beden kadın ölçüleri baz alınmıştır.