• Sonuç bulunamadı

▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM A Md 1.6 )

2. Tahkimat yönergesi

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 42 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

3. Elektrik kullanım yönergesi

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 246 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 182 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

5. Pat. md. Elk. lok. ( troley )taş.hk. yönerge

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 22 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 70 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

7. İşaretleşme yönergesi

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 151 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

8.

Yeraltı işletmelerinde pat.mad.taş.ve depo edilmesi ile ilgili yönerge

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 20 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

9.

İşçilerin mekanik araçlarla taşınması. hk.

yönerge

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 105 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 ) TABLO 7

●Tahkimat Yönergesi, Ocaklarda Kaynak Yapılması, Kaynakla Kesim Yapılması Veya Başka Bir Amaçla Çıplak Ateş Veya Ark Kullanılması Hk. Yönerge, Patlayıcı Maddelerin Elektrikli Lokomotiflerle(Troley)Taşınması Hk. Yönerge, Lokomotiflerin Günlük Ve Periyodik Bakım Ve Muayeneleri İle Yakıtların Ocak İçersinde Taşınması Muhafazası Hk. Yönerge, Yeraltı İşletmelerinde Patlayıcı Mad. Taş. Ve Depo Edilmesi İle İlgili Yönerge, İşçilerin Mekanik Araçlarla Taşınması. Hk. Yönerge, yeraltı yöntemiyle çalışan maden işletmeleri için gereklidir.

G- YAZILI TALİMATLAR VE YÖNERGELER

İLGİLİ MEVZUAT

10. Nakliyat yönergesi

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 54 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

11.

Kurtarma istasyonu, kurtarma cihazları ve kurtarıcılar hk. yönerge

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 339 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

12. Açık işletme yönergesi

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 363 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 000)

13. Yangı Söndür. Düzeni Hk.Yön.

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 220), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

14.

Kendiliğ Yanmaya Elverişli Mad. Yan. Güv.

Es. Belirl. Yön.

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 222 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8 )

15. Barajların Açılması Hk.Yönerge

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 232 ), ▪ Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM A madde1.8

TABLO 7/A

●Nakliyat Yönergesi, Kurtarma İstasyonu, Kurtarma Cihazları Ve Kurtarıcılar Hk. Yönerge, Kendiliğinden Yanmaya Elverişli Madenlerde Yangın Güvenliği Esaslarını Belirleyen Yönerge, Barajların Açılması Hk. Yönerge yeraltı yöntemiyle çalışan maden işletmeleri için gereklidir.

H- HARİTALAR VE PLANLAR

İLGİLİ MEVZUAT

1. İmalat Haritası

▪5995 Sayılı Kanunla Değişik 3213 Sayılı Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği( Md 33) ), ▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik (EK BLM C madde2 ), ▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 13 )

2. Havalandırma Planı

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 173 ) ▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM C madde7/3 ) 3. Elektrik Şebekesi

Planı

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 246 ) 4. Kurtarma Planı

▪Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ( Md 340 ) 5. Mak. ve Teçhizat

için Bakım Planı

▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM A madde 3/1)

6.

Patlamayı Önleme ve

Koruma Planı

▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM A madde 4/2/3- EK BLM C 9/4)

▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM A madde 4/3/3), 7. Yangından

Korunma Planı

▪Yeraltı Ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık Ve Güvenlik Şartları Hakkında Yönetmelik ( EK BLM A madde 4/4/4) 8. İş sağ. güv. hiz.

yıllık çalış.planı

▪iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği(md.15) TABLO 8

●Havalandırma Planı, Elektrik Şebekesi Planı, Kurtarma Planı yeraltı yöntemiyle çalışan maden işletmeleri için gereklidir.

I- KİŞİSEL KORUYUCULAR

İLGİLİ MEVZUAT

Benzer Belgeler