• Sonuç bulunamadı

Kara (2006) tarafından hazırlanan “Temel Tasarım Eğitimine Destek Bir Veri Tabanı Önerisi” isimli çalışma, mimarlık eğitimi müfredatında önemli bir yeri olan ‘temel tasarım’ dersine destek verecek görsel bir veri tabanı modeli oluşturulmasına yöneliktir. Geliştirilecek model, multimedya teknolojisi ile bilginin elektronik ortamda depolanması ve öğrencilerin etkileşimli olarak faydalanmalarına olanak sağlayacaktır. ‘Temel tasarım’ stüdyosunu elektronik ortamda destekleyici, etkileşimli ve dinamik bir veri tabanı geliştirilmesi çalışmanın temel hedefidir. Belirlenen amaca yönelik çalışma beş bölümden oluşacaktır.

Arıkan (2010) tarafından hazırlanan çalışmada Türkiye’de halâ aktif görevde bulunan sanatçı akademisyenlerin bilgisayarla sanat ve tasarıma bakış açılarını bir alan araştırması ile ortaya koymaktır. Çalışmanın amacı; bilgisayarla sanat ve tasarım konusu ile ilgili olarak, sanatçı akademisyenlerin görüş ve düşüncelerin ne yönde olduğunu tespit etmektir. Bu amaca yönelik olarak, Türkiye’deki resmi ve özel üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi, Güzel Sanatlar Tasarım Fakülte ve Bölümlerinde görev yapan akademisyenlere anket uygulanmıştır. Alan araştırması sonucu elde edilen bulguların, “bilgisayarla sanat / tasarım” kavramlarına bir açıklık getirerek konu hakkındaki tartışma ve bilgi alış verişine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamında, sanatçı akademisyenlerin bahsi geçen kaygılara ilişkin olarak düşüncelerinin ne yönde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak; sanat ve tasarım alanında bilgisayarın etkili bir üretim aracı olduğu ortadadır. Ancak; sağladığı imkânlar nedeniyle yegâne ve en geçerli üretim aracı şeklinde değerlendirilmemelidir. Geleneksel üretim yöntemleri ile birlikte hem tek başına

7

hem de ortak şekilde kullanılabilecek bir üretim biçimi olarak görmek doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.

Öztürk (2007) tarafından hazırlanan “Eğitim fakülteleri Resim-is Öğretmenliği Bölümlerinde Grafik Eğitiminde Bilgisayar Ve Baskı Teknolojisinin Kullanımı” adlı çalışma ile bütün sanat eğitimi ve teknoloji alanındaki gelişim ve değişimlere nasıl uyum sağlanıyor bunlar hakkında öğrenciler ne düşünüyor, var olan durum nedir sorularına yanıtlar aranmıştır. Eğitimin alıcıları olan öğrencilere anket uygulaması yapılarak soruların cevapları alınmıştır. Sonuç olarak ortaya çıkan araştırma bulguları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kurumların grafik eğitimi sürecinde öğrencilere neler sunduğu, öğrencilerin kendilerini hayata hazırlama noktasında neler yaptığı ve grafik tasarım alanında sanat ürünleri hazırlarken teknolojiden ne kadar faydalandığı gibi önemli hususlar araştırılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar göstermiştir ki sanat eğitimi alan öğrenciler teknoloji kullanımı konusunda oldukça isteklidir ve çalışmalarında sıkça kullanmaktadır.

Demirci (2011) tarafından hazırlanan “Bilgisayar Destekli Eğitimin Grafik Tasarım Dersinde Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri” isimli çalışmada araştırmanın örneklemini Ankara, Başkent ve Gazi üniversitelerinde öğrenim gören, gelişi güzel seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 241 öğrenci oluşturmaktadır. Bilgisayar destekli eğitimin grafik tasarım dersinde kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri, yetenek sınavına girme durumuna göre incelenerek ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuçta, bilgisayar destekli eğitimin grafik tasarım dersinde kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri yetenek sınavına girme durumuna göre incelendiğinde; bilgisayar destekli eğitimin grafik dersinde kullanılmasının; eğiticiye zamanı rahat kullanma imkânı verdiğini, öğrenciler arasında seviye farklılıklarını ortadan kalkmasına neden olduğunu ve seviyenin öğrenci tarafından belirlenmesine imkân sağladığını, öğrenci etkinliklerinin ve performansının izlenebilmesine imkân verdiğini, öğrenciye zaman ve ortamdan bağımsız çalışma imkânı verdiğini, eğitimcilerin kullanılan programlarla ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamaları durumunda problem yaşandığı görüşlerine yetenek sınavına giren öğrenciler yetenek sınavına girmeyen öğrencilere göre daha fazla katılmaktadır.

Polat (2010) tarafından hazırlanan “Temel Tasarım Eğitimi Dersinde Web Destekli Renk Öğretiminin Öğrenci Başarısına Etkisi” adlı çalışmada Web destekli öğretim yönteminin Temel Tasarım Eğitimi dersini alan öğrenciler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmanın uygulama kısmında "deneysel araştırma" yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya

8

12 öğrenci deney, 11 öğrenci ise kontrol gurubu, olmak üzere toplam 23 öğrenci katılmıştır. Araştırma sonucunda Temel Tasarım Eğitimi dersinde, web destekli öğretim yönteminin öğrencilerin bilgi, beceri ve uygulama başarılarını arttırdığı, öğrenilenlerin kalıcılığına olumlu katkıda bulunduğu, uygulanan yöntem ve ders hakkındaki görüşlerinin ise olumlu olduğu görülmüştür. Ancak, çalışmada web destekli öğretim yönteminin öğrencilerin derse yönelik tutumlarına anlamlı bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.

Zor (2004) tarafından hazırlanan Etkileşimli(İnteraktive) Öğretimin Sanat Eğitimine Katkısı (İlköğretim 5. Sınıf Resim-İş Dersinin Bilgisayar Destekli Öğretimi Uygulama Örneği) adlı Yüksek Lisans tezinin genel amacı, bu çalışmayla etkileşimli öğretimin sanat eğitimine katkısı araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilköğretim 5. Sınıf resim- iş dersi için örnek bir etkileşimli sanat eğitimi cd si hazırlanmış ve Ankara’ da bir ilköğretim okulunda uygulama yapılmıştır. Uygulama başında ve sonunda, deney ve kontrol grubu öğrencilerine başarı testi verilerek davranış değişiklikleri saptanmaya çalışılmıştır. Uygulama süresince elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve genel olarak bilgisayar destekli sanat eğitimi uygulamasının, geleneksel öğretime göre öğrencilerin başarı puanlarında önemli bir artış sağladığı tespit edilmiştir. Bulgulardan hareketle bilgisayar destekli öğretimin sanat eğitimine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.

Zor (2008) tarafından hazırlanan Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Web tabanlı Bilgisayar Destekli Sanat Eğitimi adlı doktora tezinin genel amacı, yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış “Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim” etkinliğinin lisans düzeyinde sanat eğitimi gören öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Yapılan bu çalışmayla, web tabanlı bilgisayar destekli öğretim için etkileşimli eğitim materyali hazırlanmış ve iki ayrı öğrenci grubuyla öğretim faaliyetinde bulunulmuştur. Gruplardan birisine geleneksel öğretim yöntemi, diğerine ise web tabanlı bilgisayar destekli öğretim uygulanmış, öğrencilerin başarı ve öğrenme kalıcılıkları uygulama sonucunda kullanılan yöntemler açısından incelenmiştir. Araştırma kapsamında yapılan Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamalarına katılan öğrencilerin akademik başarılarının, Geleneksel Öğretim yöntemine katılan öğrencilerin akademik başarılarına göre anlamlı bir artış sağladığı görülmüş ve deney grubunda yapılan işlemlerin kontrol grubunda yapılan işlemlere göre daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle, sanat eğitimi alanında verilen diğer derslere yönelik Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamalarını içeren yeni araştırmaların yapılması önerilmiştir.

9

Bulut (2003) tarafından hazırlanan Plastik Sanatlar Eğitiminde Desen Çalışmaları adlı çalışmada Desen çalışmak akılcı bir yöntem olarak plastik değerlerin, sanat terimlerinin ve kuramının öğrenileceği bir süreç olduğu Bu süreç barındırdığı etkileyici ve eğitici dili ile kültürel ivmeyi yükselten yapıya sahip olduğu ve buna bağlı olarak . Günümüzde çok daha kültürlü nesiller yetiştirilmesi gerekliliği, resim öğretmeni adaylarının sanatın özünü kavramasını zorunlu kılmaktadır düşüncesinden yola çıkarak Bu nedenle resim öğretmenliği lisans programında desen derslerine yeterli zaman ayrılmalıdır fikri ileri sürülmüştür. Bu uygulamadaki yanlışlığın önüne geçildiği takdirde resim öğretmenliği lisans programı, resim öğretmeni adaylarına öncelikle sanatın özünü kavratmayı amaçlayacak, öğrencilerin yapıcı tavırlarını güçlendirecek, çağdaş ve akılcı bir yöntemi uygulamış olacaktır. Böylece, estetik beğenisi de gelişmiş bir öğrencinin teknik öğreti ve bilgi donanımı ile öğretmenlik meslek bilgisini kazanması zor olmayacaktır düşüncesi ileri sürülmüştür.

Ayaydın (2010) tarafından hazırlanan Desen Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme Üzerine Bir Araştırma adlı bu çalışma Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde kullanılan ölçme- değerlendirme yöntemlerini belirlemek ve tartışmak için yapılmıştır. Araştırma desen dersi ile sınırlı tutulmuş ve bu okullarda görev yapan resim-iş eğitimi öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirmeyi nasıl yaptıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada öncelikle problem durumunu belirlenmesi için, eğitim, sanat eğitimi, ölçme ve değerlendirme kavramları ve yöntemleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı kaynaklar taranmıştır. Çalışma grubu 68 resim-is öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmaya yönelik veriler, deney ve gözlem yoluyla elde edilmiş, elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle çözümlenmeye çalışılmıştır. Öğretmenler arasında ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kullanımında önemli farklılıklar tespit edilmemiştir. Hem geleneksel yöntemle hem de ölçütlere dayalı yöntemle yapılan ölçme - değerlendirmede sonuçların birbirinden çok uzak olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlar resim-is öğretmenlerinin değerlendirme yaparken kişisel beğenilerinden uzaklaşamadıkları seklinde yorumlanmıştır.

İmamoğlu (2004) tarafından Hazırlanan Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Bölümlerinde Desen Dersinin Sorunlarına Yönelik Bir Araştırma araştırmanın amacı Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Bölümlerindeki desen derslerinin verimliliğini etkileyen sorunları tespit etmektir. Araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu farklı üniversitelerde ve farklı ana sanat dallarında bulunan toplam 49 öğretim elemanına uygulanmıştır. Araştırma

10

sonucunda; desen derslerin süre ve içerik yönünden yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencinin; zeka düzeyi,el-göz–beyin koordinasyonu, algı düzeyi, motivasyonu, uygulanan eğitim metodu ve eğitimcinin yöntemi desen dersinin başarısını etkilemektedir. Takip edilecek en önemli metot yönlendirici keşfettirici ve yaratıcı öğretimdir düşüncesi ileri sürülmüştür.

Mant (2007) tarafından hazırlanan doktora tezinde Desen eğitiminde yapılandırmacı öğrenme uygulamalarının etkililiğini belirlemeye yönelik olarak yapılan bu araştırma, deneme modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu modele göre desenlenmiştir. Araştırma 2006-2007 öğretim yılı güz döneminde, Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde deney ve kontrol grupları olarak atanan Resim Bölümü II. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak desen bilgisi başarı testi kullanılmış ve öğrencilere desen çizimi yaptırılmıştır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde desen eğitiminde yapılandırmacı öğrenme uygulamalarının etkili olduğu söylenebilir. Özgüngör ve Kapıkıran (2008) tarafından hazırlanan araştırma, güzel sanatlar eğitimi lisans programına devam eden öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerindeki başarı durumlarının ve başarılarına etki eden etkenlerin belirlenmesi için hazırlanmıştır. Araştırma da öncelikle Güzel Sanatlar Eğitimi öğretmenliği lisans programlarına devam eden öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerine ilişkin başarı puanlarının diğer bölüm öğrencilerinin başarı puanlarından düşük olduğu belirlenmiştir. Bu bulguların olası nedenlerine ışık tutmak amacıyla yapılan analizler güzel sanatlar eğitimi bölümünde eğitim alan öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerine diğer bölüm öğrencilerinden daha az önem verdikleri tespit edilmiştir. Derse verilen düşük değer ise öğrencilerin içsel motivasyonları ve derin strateji kullanımları ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur.

Melek Gökay ve Sazimet Selcen Özdemir(2010) tarafından hazırlanan çalışmada, Görsel Sanatlar öğretmenlerinin motivasyonunu etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılarak, hangi faktörlerin motivasyonu artırdığı, hangilerinin düşürdüğü ortaya konulacaktır. Motivasyon ve etkileyen faktörlerin incelendiği bu araştırma hedeflerine ulaşmak için; benzer konularda yapılmış çalışmalar analiz edilmiştir. İncelemeler sonucunda; resim-is öğretmenlerinin motivasyonu konusunda bir veri toplama aracı geliştirilmiştir. Oluşturulan veri toplama sistemi; Konya merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev 110 Görsel Sanatlar öğretmenine uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Görsel Sanatlar

11

öğretmenlerinin motivasyonunu etkileyen faktörler arasında bu çalışmada ele alınan ; “cinsiyet”, “kıdem”, “kurum türü” değişkenlerinde anlamlı farklar görülmüştür. Bunun yanında “eğitim kurumu” değişkeninde beklentilerin tersine anlamlı bir fark görülememiştir.

Yılmaz, Taşkesen ve Taşkesen (2016) yapılan araştırmada Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencilerinin bazı değişkenlere göre (Anabilim Dalı, sınıf, cinsiyet) akademik motivasyon düzey farkını, ayrıca akademik motivasyonları ile akademik başarıları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma güzel sanatlar eğitimi bölümünden toplam 219 öğrenci (Resim Öğretmenliği 123, müzik öğretmenliği 96) ile yürütülmüş ve araştırmada Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ) kullanılmıştır. Araştırmada ana bilim dalı, cinsiyet ve sınıf değişkenine göre gruplar arasında akademik motivasyon farkına rastlanmıştır. Akademik motivasyon ve akademik başarı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

BÖLÜM III

Benzer Belgeler