• Sonuç bulunamadı

Konuyla ilgili literatür taraması sonucunda, ilköğretim birinci kademede beden eğitimi dersine giren öğretmenlerin beden eğitimi dersi yeni öğretim

programına (1-5 sınıflar)’a ait kazanımlarının gerçekleşme durumuna ilişkin görüşleri ile tamamen ilgili çalışmalara rastlanmamıştır. Buna rağmen konuyla bağlantılı çalışmalar tarih sıralamasına göre aşağıda özetlenmiştir.

Güven ve Yıldız, (2010) tarafından yapılan araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi derslerini verimli işleyemediğinden, beden eğitimi derslerine ilköğretim birinci kademede beden eğitimi öğretmenlerinin girmesinin dersin genel ve özel amaçlarına ulaşılmasını sağlayacağını, bunun mümkün olmaması durumunda ise sınıf öğretmenlerinin düzenli olarak beden eğitimi dersi ile ilgili hizmet içi eğitim kurslarına ve seminerlere alınmasını ve dersleri beden eğitimi öğretmenleri ile işbirliği içerisinde işlemelerinin ilköğretim birinci kademede beden eğitimi dersinin amacına ulaşmasına katkı sağlayacağını tespit etmişlerdir.

Çoban, Karakaya ve Çoşkuner, (2010) tarafından yapılan araştırma sonucunda; beden eğitimi dersi öğretim programı öğretmen kılavuz kitabının sınıf öğretmenleri için anlaşılır olmadığından tekrar gözden geçirilmesi gerektiği, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi ile ilgili mutlaka hizmet içi eğitim kurslarına katılmaları gerektiği gibi sonuçlara ulaşmışlardır.

Akdoğan, (2009) yaptığı araştırma sonucunda; ilköğretim birinci kademede beden eğitimi dersi öğretim programına ait kazanımları gerçekleştirmede, öğretmenlerden kıdemi 16-20 yıl arasında olanların, kıdemi 6-10 yıl arasında olanlara göre daha az sorun yaşadıklarını, öğretmenlerin büyük bir kısmının yeni öğretim programının ülke şartlarına uygun olmadığı görüşüne sahip olduğunu ve programın öğretmen nitelikleri ile bağdaştığını ifade etmiştir.

Şirinkan, (2008) yaptığı araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin öğretim programlarının öncelikle amaçlara uygun olmadığı, uygulamalarda da bu programlara tam olarak uyulmadığı yönünde görüş belirttiklerini, ders saatlerinin yetersizliğini, tesis araç-gereç ve materyallerinin yokluğu veya az olması öğretim programının uygulanmasında olumsuzluklar yarattığına ulaşmıştır. Ayrıca öğretmenlerin beden eğitimi dersine ait kazanımların önemli olduğunu kabul ederek derslerde gerçekleştirebildiklerini ifade etmiştir.

Arslan, (2008) yaptığı araştırma sonucunda; birinci kademe öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretim programına ve dersine ilişkin görüşlerinde cinsiyete, hizmet yılına ve mezun oldukları bölüme göre farklılık olup olmadığını araştırdığı

çalışmasında cinsiyet ve mezun oldukları bölümde anlamlı bir farka rastlamamıştır. Hizmet yılına göre ise anlamlı bir fark tespit etmiştir. Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersinin işlenmesinin önemli olduğu yönündeki görüşlerini, beden eğitimi programına ilişkin görüşlerinin olumlu olmadığını, sınıf öğretmenlerinin gerekli donanıma sahip oldukları takdirde beden eğitimi ders programını başarılı bir şekilde uygulayabileceklerini ve beden eğitimi dersine ilişkin görüşlerinden hareketle beden eğitimi dersinin öğrencinin akademik başarısı üzerine olumlu bir etkisinin olduğunu tespit etmiştir.

Çiçek, (2008) yaptığı araştırma sonucunda; beden eğitimi dersinin sağlıklı olmayı ve fiziksel gelişimi sağladığını, düzenli spor yapma alışkanlığını kazandırdığını, zihinsel yorgunluğu azaltmayı sağladığını, kaygı ve stresi azaltmada huzurlu ve gevşemiş hissetmede büyük öneme sahip olduğunu, dolayısı ile programda yer alamsı gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Sınıf öğretmenlerinin ders uygulamada yetersiz kaldığını, eğitimin her aşamasında beden eğitimi öğretmenlerinin derse girmesi gerektiğini tespit etmiştir. Ayrıca öğretmenlerin görüşleri arasında cinsiyet, yaş, lise türü ve hizmet süresi değişkenlerine göre farklılıklar olduğunu belirlemiştir.

Ayan, (2007) yaptığı araştırma sonucunda; ilköğretim birinci ve ikinci kademede beden eğitimi öğretmenin sayısının yetersiz olduğunu sınıf öğretmenlerinin lisans döneminden kaynaklanan eğitim formasyonu eksikliği nedeniyle kendilerini yeterli görmediklerini dersleri yanlış ve eksik işledikleri, ayrıca çocukların ilköğretim birinci kademeden ikinci kademeye geçişte motor beceri ve yetenek gelişimlerini istenilen düzeyde sağlanamadığını, beden eğitimi dersinin kazanımlarının gerçekleştirebilmesi için öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu bu dersin branş öğretmenleri tarafında yürütülmesi gerektiğini ifade etmiştir. Diğer taraftan beden eğitimi dersi ile ilgili bilimsel araştırmalarının sonuçlarının ilköğretim okulları ve yetkililerince göz ardı edilmesi ile okullardaki tesis, malzeme, araç-gereç eksikliği de beden eğitimi dersi öğretim programlarında amaçlanan hedeflere ulaşılmasını güçleştirdiğini tespit etmiştir.

Kekse, (2007) yaptığı çalışmasında; öğretmenlerin öğretim yöntemlerini kullanma durumlarına göre, en fazla tercih edilen yöntemin gösteri yöntemi olduğunu, en az tercih edilen yöntemin ise medya yardımı öğretim yöntemi olduğunu

tespit etmiştir. Öğretmenlerin mesleki kıdem durumlarına göre, öğretim yöntemlerini kullanma ve öğretmen görüşlerine göre öğrencilerin en az ve en çok tercih ettikleri öğretim yöntemleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığını, öğretmenler arasında ise anlamlı bir fark bulunduğunu ifade etmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerine katılması ile en iyi sonuç aldıklarını düşündükleri öğretim yöntemleri açısından gösteri yöntemi konusunda anlamlı bir fark bulmuştur.

(Kara, 2007) yapmış olduğu çalışmasında; öğretmenlerin kendilerini en fazla sınıf yönetimi alanında yeterli bulduklarını, bunu sırası ile planlama ve ders hazırlığı, uygulama ve ölçme değerlendirme alanlarında kendilerini yeterli olarak gördüklerini tespit etmiştir. Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretiminde kendi yeterliliklerini değerlendirmede demografik özelliklerine göre incelemesinde öğretmenlerin mezun oldukları okulun türü, beden eğitimi dersinin uygulamalı ve teorik ders olarak alınıp alınmadığı durumları ile cinsiyetlerin verilen sorulara etki ettiği, istatistiğin anlamlı sonuçlar ortaya koyduğunu buna karşılık kıdem ve okutulan sınıfın türünün istatistiksel anlamlı bir etkisinin olmadığını belirtmiştir.

Ceylan, (2006) yapmış olduğu çalışmasında; sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi için yetersiz olduklarını, öğretmenlerin hizmet içi eğitim uygulamalarına katılmaları ve ilköğretim okullarında beden eğitimi derslerinin mutlaka branş öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

BÖLÜM III YÖNTEM

İlköğretim birinci kademede beden eğitimi dersine giren öğretmenlerin, beden eğitimi dersine yönelik tutumları, uygulama durumları ve beden eğitimi öğretim programının kazanımlarının gerçekleşme durumuna ilişkin görüşlerinin incelenmesi amacıyla planlanan araştırmanın yöntem bölümünde; araştırmanın yöntemi, modeli, evreni, örneklemi, veri toplama aracının geliştirilmesi, verilerin toplanması ve verilerin analizi ile ilgili konular ele alınacaktır.

Benzer Belgeler