• Sonuç bulunamadı

Meral Özbek (2013) “Popüler Kültür ve Orhan Gencebay Arabeski” adlı çalışmasında; Modernleşme kuramı ve eleştirisi, Modernleşme ve Popüler Kültür, Popüler Kültür ve Sanat, Kültür, Popüler Kültür ve Hegemonya, Orhan Gencebay Arabeski konularını ele aldığı ve Orhan Gencebay ile söyleşi gerçekleştirdiği görülmektedir. Arabesk müziğe Gencebay’ın eserlerinin içeriği üzerinden baktığı, aynı zamanda özleri, yapısı ve toplumsal anlamı açısından incelenen sosyolojik bir çalışma yapıldığı görülmektedir.

Martin Stokes (2016) “Türkiye’de Arabesk Olayı” çalışmasında; halkın ve müziklerinin keşfi, “Kaide, Usul, Fen”, Türk halk müziğinin yeniden inşası, Arabesk, Arabesk şarkı sözleri ve anlatıları, Arabeskin müzikal yapısı, Arabesk ve sema başlıklı konuları ele almıştır. Bunun yanı sıra Orhan Gencebay ve birçok sanatçının eser ve isimlerinin geçtiği sosyolojik bir çalışma yapıldığı görülmektedir.

Ahmet Hakan (2001) “Orhan Gencebay Ne Olur Sev Beni” adlı çalışmada Ahmet Hakan’ın Orhan Gencebay ile televizyon programında yaptığı söyleşinin kitaba aktarıldığı, Orhan Gencebay’ın hayatı, eserleri ve bütünüyle kendisi hakkında birçok soruya cevap verdiği görülmektedir.

Vadullah Taş (2010) “Orhan Gencebay Filmlerini Anlatıyor” adlı çalışmada;

Gencebay'ın başrolünü oynadığı otuz bir filmin hikâyesini, bu filmlerle ilgili eleştirileri ve filmlerde büyük ustaya eşlik eden ünlü isimlerin kısa ve öz biçimde hayat hikâyelerini konu almaktadır.

4.2. Tezler

Fatih Evşen’in (2018) “Antalya Yöresi Türk Halk Müziği Ezgilerinin Müzikal- Edebi Analizi ve Müzik Eğitiminde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi” adlı çalışmada; TRT repertuvarına kayıtlı 53 eser tespit edilmiş, repertuvara kayıtlı olmayan ancak yörede

40 bilinip icra edilen 33 Antalya yöresi Türk halk müziği ezgisi kaynak-literatür taraması yapılarak çalışmaya dahil edilmiştir. Böylece 86 Antalya yöresi Türk halk müziği ezgisi incelenmiştir. Bu türkülerin müzikal ve edebi analizi yapılarak müzik eğitiminin hangi kademesinde kullanılabilirliğini konu edinmiştir

Deniz Çapkan’ın (2015) “TRT Repertuarında Yer Alan Sinop Türkülerinin Edebi ve Müzikal Analizi Ve Tasnifi” adlı bu tez çalışmasında; TRT Türk Halk Müziği, Kırık Hava repertuarında bulunan Sinop yöresi türküleri tespit ve tasnif edilmiş olup müzikal ve edebi açıdan incelendiği görülmektedir. TRT Repertuvarında yer alan Sinop türkülerinin dizileri, karar sesleri, güçlüleri, seyir karakterleri, donanımları, ses genişlikleri, usulleri, nota süreleri ve metronomlarının belirlendiği görülmektedir.

Edebi analiz bölümünde ise türküler, tema, konu, şiir yapısı ve dil özellikleri bakımından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Sinop ili ve ilçelerine ait 24 türkü ile ilgili tespitler, analiz sonuçları, gözlemler ve öneriler yer almaktadır.

Emre Akgün’ün (2011) “Alâeddin YAVAŞÇA' nın TRT Repertuvarında Yer Alan Kürdîlihicazkâr Makamındaki Sözlü Eserlerin Makamsal Analizi” adlı çalışmasında;

kürdilihicazkâr makamında 35 adet eserin makamsal analizinin yapıldığı görülmektedir. Alâeddin YAVAŞÇA'nın kürdilihicazkâr eserleri dışındaki eserlerinde kullanmış olduğu Neva perdesinde Karcığar, Dik Hisar perdesi üzerinde Segâh gibi farklı çeşnilerin incelendiği görülmektedir. Besteci ile röportaj yapılmış ve bestecinin makam olgusuna ve Kürdîlihicazkâr makamına olan bakış açısı yer almaktadır.

Gurbet Ersoy’un (2018) “Sadeddin Kaynak'a ait TRT Repertuvarında Yer Alan Şarkı Formundaki Eserlerin Makamsal Analizi” adlı çalışmasında; Türk müziği formları, Sadeddin Kaynak’ın hayatı, musiki yaşantısı ve eserleri başlıkları altında bir araştırma yapılmıştır. Sadeddin Kaynak’a ait şarkı formundaki farklı makamlarda bestelenmiş eserlerin makamsal analizleri yapıldığı görülmektedir. Çalışmada: Türk mûsikîsinin bütünü içerisinde makamsal özellikler, üçlü, dörtlü, beşli, geçki ve çeşniler ortaya konularak farklı 48 makamdaki melodilerin ölçü bazında işlenmesi ve bu anlamda Türk mûsikîsi bestekârları arasındaki farklılığın bestekârlık yönünden ortaya konulmasını konu edilmiştir.

41 4.3. Makaleler

Levent Değirmencioğlu ve Hasan Arapgirlioğlu’nun (2011) “Makamsal Viyolonsel Öğretiminde Popüler Müzik Eserlerinden Yararlanma: (Orhan Gencebay Örneği)”

adlı çalışmasında; Orhan Gencebay’ın “Berhudar Ol” albümünde yer alan yaylı saz icralarına yönelik bölümler 5 şarkı ve 8 pasaj olarak belirlenmiştir. Bu bölümlerin müzikal analizleri yapılarak, yay kullanımı, pozisyon kullanımı, parmak kullanımı, tel kullanımı vb. teknik açılardan uygun bir anlatım şekli ve terminoloji ile makamsal viyolonsel öğretiminde kullanılabilecek şekilde düzenlenmiştir.

Mehmet Kınık’ın (2013) “Bağlama Eğitiminde Popüler Müzik Eserlerinden Yararlanma Orhan Gencebay Örneği” adlı çalışmasında; Orhan Gencebay eserlerinin bağlama eğitiminde farklı icra şekillerini kazandırma amacı taşıyan dört eserinin müziksel analizi yapılmıştır. Bu analizler sonrasında seçilen dört eserin, çalgısal bölümleri üzerinde kazandırdıkları beceriler belirtilerek, bağlama öğretimine uygun yazım ve terminoloji ile etütsel nitelik taşıyan kaynak şeklinde sunulmuştur.

Burak Kurubaş, Sinan Haşhaş’ın (2019) “Orhan Gencebay Bestelerinde Öne Çıkan Yöresel Bağlama Tavırları “adlı çalışmasında; Türk Halk Müziği repertuvarından yöresel bağlama tavırları olan üç adet eser alınarak Orhan Gencebay’ın üç eserindeki bağlama çalımında kullandığı tavırlar ile benzerliklerini konu edinmiştir.

Ayşegül Aral’ın (2015) “Müzikologlar Gözüyle Orhan Gencebay” adlı çalışmasında;

Orhan Gencebay’ın hayatı, Arabesk Müziğin Doğuş Serüveni ve Orhan Gencebay, Orhan Gencebay Arabeski, Müzikal ve Edebi inceleme başlıkları ile iki eserinin analizi konuları ele almıştır.

Cansu Kaymal’ın (2017) “Kırdan Kente Göçün Kültürel Sonuçları: Gecekondulaşma ve Arabesk” adlı çalışmasında; Toplumun ve Medyanın Arabeske Karşı Tutumu, Arabesk Üslup ve Müziğe Yansımaları, Arabesk Kavramı ve Yaptığı Çağrışımlar, Kırdan Kente Göçün Sosyo-Kültürel Sonuçları konularını incelemiştir. Türkiye’de Arabesk Kültürün Oluşumu ve Gelişimi adlı başlıklarının ele alındığı görülmektedir.

42 BEŞİNCİ BÖLÜM