• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM I: MEDYANIN GÜNDEMİ VE SOSYAL ENTROPİ

1.2. ENTROPİ

1.2.2. Sosyal Entropi

1.2.2.2. İletişimde Düzen ve Düzensizlik

20. yüzyıl bilişim teknolojileri alanında çok önemli dönüşümlere tanık olmuştur. İletişim kavramı da bundan büyük ölçüde etkilenmiştir. İletişim süreci enformasyon iletimi olgusu çerçevesinde gelişmiş ve de kolaylaşmıştır. İletişim bilimleri çatısı altındaki bilişim yaklaşımı temellerini, iletinin karşıya sorunsuz iletilmesini sağlamayı amaçlayan Shannon ve Weaver’in kuramında bulmaktadır (Dilmen ve Öğüt, 2006: 15).

Shannon ve Weaver’in modeli, iletişim modellerine yönelen yaygın ilgi adına yapılan katkılardan en önemlisidir. Shannon ve Weaver’in matematik formülleri iletişim araştırmalarının tekniği konusunda sonraki çabaların çoğunu teşvik etmiştir. (McQuail ve Windahl, 2005: 30) Bell Laboratuarlarından Claude E. Shannon ve Rockefeller Foundation’ dan Waren Weaver ’in Matematiksel İletişim Kuramı (1949) pozitivist-deneyci yaklaşımın temelini oluşturmaktadır. Bell telefon araştırma laboratuvarlarında iletişim kanallarının (telefon kablosu ve radyo dalgasının) verimli

biçimde kullanılabilme yollarının aranması çalışması sonucu bu modeli geliştirmişlerdir. İletişimin matematiksel kuramı olarak 1949’da yayınlanan Shannon ve Weaver’in modeli tek yönde akan bir çizgisel iletişim süreci karakterine sahiptir (Erdoğan ve Alemdar, 2005: 62).

Şekil 1.2.2.2.1: Genel İletişim Sisteminin Şeması (Shannon C. E., 1949)

Shannon ve Weaver’ in matematiksel iletişim kuramı (1949) iletişimdeki diğer modellerin ve kuramların gelişimi için en önemli etki ve etkili uyarıcıdır. Shannon’ un modeli ilk kez Wiener tarafından vurgulanan sinyal iletimi istatistiki kavramı üzerine temellendirilmektedir. Matematiksel iletişim kuramının ikinci bölümünde Warren Weaver, iletişim sürecinin diğer birçok modeline kaynaklık eden bir iletişim şeması ortaya koymaktadır. Bu modelde, bilgi kaynağı iletilme olasılığı bulunan iletiler dizisinden bir ileti seçmektedir. İleti yazılı ya da sözlü sözcükler, müzik, resim ya da başka her hangi bir şey içerebilmektedir. İletici iletiyi kanala uygun bir sinyal haline dönüştürmektedir. Kanal, sinyali ileticiden alıcıya ileten araçtır. Karşılıklı konuşmada, iletişim kaynağı beyindir. İletici, sinyalleri ileten ses düzeneği kanal ise havadır. Alıcı, ileticinin tersine iş görmekte ve sinyalden iletiyi yeniden yapılandırmaktadır. Hedef, iletinin gönderildiği kişi ya da şeydir (Severin, Tankard, 1994: 64 ).

Bir iletişim sisteminde, şematik olarak şekilde belirtilen türde bir sistem kastedilmektedir. Bu sistem beş bileşenden oluşmaktadır:

1. Enformasyon kaynağı, alıcı uçbirimle iletişim kurmak üzere mesaj veya mesajlar serisi üretir.

2. İletici, Kanal üzerinden iletilmeye uygun bir sinyal üretmek için mesajı işler. 3. Kanal, sinyalin ileticiden alıcıya iletilmesini sağlayan bir ortamdır.

4. Alıcı, iletici tarafından gerçekleştirilen işlemin tersini yaparak, sinyali yeniden

Enformasyon kaynağı

İletici

Gürültü Kaynağı İleti

Alıcı Hedef / alıcı

mesaja dönüştürür.

5. Hedef, mesajın gönderilmek istendiği kişi veya şeydir (Shannon C. E., 1949) .

Bilişim teorisi, “iletişim sistemi” denilen olgunun analizi ile ilgilenmektedir. İletilerin kaynağı, iletişime girecek enformasyonu üreten kişi veya makinedir. İletici her iletiyi, kanal üzerinden iletilmeye uygun bir “nesne” ile ilişkilendirmektedir. Bu “nesne” sayısal bilgisayarlarda olduğu gibi ikili sayılardan oluşan bir sıra veya radyo iletişiminde olduğu gibi sürekli dalga biçiminde olabilmektedir. Kanal, kodlanan iletinin iletildiği ortamdır. Alıcı kanalın çıkışında çalışmakta ve hedefe ulaştırılmak üzere orijinal iletiyi ortaya çıkarmaktadır. Genelde bu işlem, iletim sırasında hata üreten her şey için kullanılan bir terim olan “gürültü” nedeniyle tam bir güven içinde gerçekleşmemektedir. (Ash, 1990: 1) Shannon ve Weaver’ e göre iletişim bir beynin (veya bir mekanizmanın) bir başka beyni (veya mekanizmayı) etkileme işlemlerinin tümüdür. Shannon ve Weaver’ in modelinde enformasyon kaynağı istenen bir mesajı/iletiyi mümkün olan diğer mesajlar arasından seçmekte, ileten araç (verici) bu iletiyi sinyale dönüştürmekte ve iletişim kanalı (kablo, hava) üzerinde alıcıya iletmektedir. Sözlü konuşmada enformasyon kaynağı beyindir; ileten araç insanın ses mekanizmasıdır (ses çıkarma sistemi); sinyal bu ses sistemin ürettiği sestir; kanal ise sesin gittiği havadır. Alıcı ileten aracın tersine iş görmekte: alınan sinyali iletiye çevirmekte, hedefe göndermektedir. Örneğin konuşmada kulak sistemi, alıcıdır (Erdoğan ve Alemdar, 2005: 63).

Shannon ve Weaver, iletişim sistemini soyut, sürekli ve karışık sistemler olarak üçe ayırmaktadırlar. Soyut sistemde (örneğin telgrafta) ileti ve sinyal birbirini izleyen farklı simgelerden meydana gelmektedir. Telgrafta ileti, birbiri ardı sıra gelen noktalar, çizgiler ve aralıklardan oluşmaktadır. Sürekli sistemde ileti ve sinyal radyo ve televizyonda olduğu gibi sürekli değişmektedir. Karışık sistem, örneğin multi- medya kullanan bilgisayar, hem sürekli, hem de soyut sistemin özelliklerini taşımaktadır (Erdoğan ve Alemdar, 2005: 63). Shannon ve Weaver’e göre enformasyon olası iletiler arasında seçme özgürlüğüdür. İletilerin sayısı arttıkça seçim özgürlüğünde “olasılık” önemli bir rol oynamaya başlamaktadır. İletişim sürecinde her olasılık bir önce seçilene bağlıdır ve her seçimden sonra bilinirlik

olasılığı çoğalmaktadır. Örneğin konuşmamızda kullandığımız herhangi bir tümceyi alalım. İlk sözcükten sonra gelen sözcüğün bilinmesinde olasılık ilk sözcükten daha fazladır, bunu izleyen üçüncü sözcüğün nesne mi, sıfat mı, yüklem mi olacağını bilme olasılığı daha da artmakta ve belli bir noktaya geldiğimizde sonraki sözcüğün ne olduğu ya da özelliği bilinmektedir. Özellikle herhangi bir sözcüğü oluşturan harflerin sonuna gelmeden belli durumlarda bu sözcüğün ne olduğu hemen bilinmektedir. Bu geleceğini bildiğimiz sözcüklerin ya da harflerin olmasına iletişimde “fazlalık” (redundancy), bunun aksine de “yoksunluk” (entropy) denmektedir (Erdoğan ve Alemdar, 2005: 65).

İletişim alt yapısında meydana gelen değişimler, iletişim teknolojilerinin zamansal olarak eski ve yeni ayrımları içinde sıralanmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler, iletişim teknolojilerini kullanım boyutu, sunulan içerik ve teknolojinin olanakları açısından değerlendirmekte ve yeni sıfatını bir önceki teknolojiyle karşılaştırma içinde vermektedir (Timisi, 2003: 80). Entropi, sistemlerin müdahale edilmediğinde düzenden düzensizliğe geçişini ifade etmektedir; yani sistemde ne kadar faydasız enerjinin/bilginin oluştuğunun bulunması belirsizliğin boyutunu anlamada yardımcı olabilmektedir. Fizikteki kullanımıyla entropi yasası; yeni ilave bir enerji (girdi) olmaksızın aynı enerji kullanılarak aynı fayda elde edilemediğini ifade etmektedir. Tüketimin (deneyimin) entropisi artıkça kişinin bağlanma derecesi azalmaktadır (Yüksel, 2010: 6). Shannon ve Weaver’ in matematiksel iletişim modelinde iletişimdeki bilgi akışını bozan bir gürültü kaynağı söz konusudur. Daha önce belirtildiği üzere açık bir sistem olan iletişim sürecindeki mesaj/enerji akışındaki bilgilerin niteliği, içeriği ve fazlalığı entropisini düşüren yani düzensizliğini azaltan bir unsurdur. Ancak gürültü etkeni bu sürece olumsuz etkide bulunarak karşılıklı mesaj/enerji akışını bozan ve bilgi eksikliğine yol açan bir faktör olarak sistemin entropisini artırmaktadır.

Temel katkılar, Shannon ve Weaver’ in belirsizlik (entropi) ve belirlilik (redundancy) kavramları ve gürültülü bir kanal içinde etkili iletişimi sağlamak için bu iki kavram arasındaki gerekli olan dengedir (Severin, Tankard, 1994: 64 ). Özet olarak, kanalda gürültü arttıkça, belirliliğe (iletinin bilinme derecesinin yüksek oluşu)

duyulan gereksinim büyümektedir. Bu durumda iletinin göreli “belirsizliği” ni azaltmaktadır. Kanaldaki gürültünün üstesinden gelmek için “belirliliği” kullanmak verilen süre de iletilebilecek bilgi miktarını azaltmaktadır (Severin ve Tankard, 1994: 65). İletinin belirsiz ya da bilgi olmayan bölümüne belirlilik adı verilmektedir. Belirlilik sorgulama altındaki sembollerin kullanımını yönlendiren kurallar tarafından ya da göndericinin seçimine bağlı olarak tanımlanmayan iletinin oranı olarak tanımlanmaktadır. Belirlilik iletişim kanalında var olan gürültüyü dengelemek için kullanılabilmektedir. Belirlilik tahmin edilebilirliğin ya da kesinliğin ölçümüdür. Bir iletinin belirliliği arttıkça, daha az bilgi taşımaktadır. Ancak bazı durumlarda belirlilik artışı, iletişim sisteminin etkinliğini artırmaktadır. Gürültü, sinyale enformasyon kaynağının isteği dışında eklenen herhangi bir şeydir. Gürültü birçok şekilde gerçekleşebilmektedir. Weaver’ a göre bilgi kuramındaki haliyle bilgi iyi ya da kötü çağrışımlara sahip olabilmektedir. Gürültü asıl bilgi değildir. Gönderici ya da kaynak için fazla derecede belirsizlik ya da seçim özgürlüğü arzu edilen bir durumdur. Hedef açısından ise hatalar ya da gürültü nedeniyle, belirsizlik arzu edilen bir durum değildir. İşe yarayan bilgiyi elde etmek için hedef, alınan iletiden asıl olmayan bilgiyi (gürültü) çıkarmalıdır. Hedef açısından gürültü, kanal dışından gelen rekabetçi bir uyarı olabilmektedir (Severin ve Tankard, 1994: 70).