• Sonuç bulunamadı

İletişim  ve  İşbirliği  Ağı

Beyin   Göçü

4.   İletişim  ve  İşbirliği  Ağı

4.  İletişim  ve  İşbirliği  Ağı  

Bu   bölümde   proje   kapsamında   yapılan   araştırma   çerçevesinde   ortaya   çıkan   üniversite   sanayi   eşleştirme   işlevlerinin   gerçekleştirileceği   teknolojik   altyapının   temel  tasarım  prensiplerini  ve  ölçütleri  belirlenecektir.  Bölümde  yer  alan  ölçütlerin   dayanağı  proje  kapsamında  yapılmış  anket  ve  araştırma  çalışması  olup,  yapılandırma   aşamasında   bu   bölümde   yer   alan   ölçüt   ve   prensiplerin   güncellenmesi   söz   konusu   olacaktır.  

ÜSİ   İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’na   ilişkin   bu   bölüm   Ağın   temel   işlevsel   bileşenlerini   ve   teknolojik  altyapı  tasarım  ve  yapılandırma  ölçütlerini  kapsamaktadır.  Bölüm  ayrıntılı   bir   tasarım   belgesi   niteliğinde   değildir,   proje   kapsamında   hazırlanmış   olan   sonuç   raporunun  tamamlayıcı  eki  olarak  hazırlanmıştır.  

 

Mevcut  tasarım  çalışmasının  temelini  oluşturan  “Gençler  Üretiyor  Sanayi  Gelişiyor”  

projesinin   temel   amacı,   Ankara   Sanayisinin   önemli   bir   kısmını   oluşturan   KOBİ’lerin   yüksek   teknolojili   ürünler   üretme   ve   rekabet   gücünü   artırabilmeleri   için   Ar-­‐Ge   ve   İnovasyon   kültürü   kazanmaları   ve   sorunlarını   üniversitede   üretilen   bilgi   birikimini   kullanarak  işbirliği  içinde  çözme  alışkanlığı  edinmelerini  amaçlayan  bir  bilgi  edinme   mekanizmasının  her  iki  taraftan  da  kolay  erişilebilecek  şekilde  tasarlanmasıdır.  

Ankara’da  KOBİ’lerin  ürün  ve  üretim  yöntemi  geliştirmek  açısından  bilgi  düzleminde   neye   ihtiyaç   duyduğu   diğer   yandan   Ankara’daki   üniversitelerde   hangi   konularda,   hangi   üniversite   kimin   sanayide   kullanılan   üretim   yöntemi   ve   ürünler   ile   ilgili   araştırma  yaptığına  ilişkin  bir  veri  düzenli  ve  bir  arada  olarak  bulunmamaktadır.  

Özellikle   akademisyenlerin   en   çok   vurguladıkları   eksiklik,   lisan   üstü   ve   doktora   tezlerinin  sadece  akademik  amaçlı  olması  ve  tez  sürecinde  sanayi  ve  üretimle  yapısal   bir   bağ   kurulamamasıdır.   Öğrencilerini   sanayi   ile   uyumlu   bir   konuda   doktora   tezi   hazırlamaya   yönlendiren   akademisyenler   öğrencilerini   çalışmalarının   uygulamada   yansımasını  bulabileceği  konulara  yönlendirdiklerini  belirtmekte,  bu  konuda  birlikte   proje   yaptıkları   işletmelerle   öğrencilerin   arasında   iletişim   kurduklarını,   bunun   da   çoğu  zaman  verimli  sonuçlandığını  belirtmektedir.  

Proje   kapsamında   hedef   gruplar   nezdinde   yapılan   veri   ve   görüş   toplama   çalışması   çerçevesinde  ortak  görüş  olarak  ortaya  çıkan  bir  iletişim  ve  işbirliği  ağının  teknolojik   olanaklar  da  kullanılarak  hayata  geçirilmesinin  bu  alanda  olumlu  sonuçlar  alınmasına   ve  Üniversite  Sanayi  işbirliğine  katkıda  bulunabileceğine  işaret  etmektedir.  

Bu  rapor  kapsamında  tasarım  prensipleri  ve  temel  işlevselliği  oluşturulmuş  olan  ÜSİ   İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’nın   veri   toplama   çalışmasında   da   ortaya   çıkan   gereksinimler   doğrultusunda  temel  işlevsel  hedefleri  aşağıdaki  gibi  belirlenmiştir:  

a.İletişim  hedefleri  

•   S an ay i  ih tiy aç ları  v e  tez  ç alışm aları  k o n u su n d a  v eri  to p lam a  

•   V eri  v e  b ilgi  aram a  

•   R ap o rlam a  

•   B ilg ile n d irm e  

•   H ab er  v e  b ilg i  ü retim i  v e  y ay ım ı  

•   Ü ye  b ilgile n d irm e  ve  e tkile şim    

b.İşbirliği  hedefleri  

•   T ez  v e  san ay i  araştırm a  k o n u ların ın  girilm esi  

•   İşb irliğ i  v e  e şle ştirm e  fırsa tla rı    

•   A nk e t  v e  v e ri  topla m a  ç a lışm a la rı  

•   B aşk a  sistem lerle  v eri  alışv erişi  v e  tek n ik  ç alışılab ilirlik .    

Proje   kapsamında   gerçekleştirilen   araştırmanın   hedef   kitlesi   ile   iletişim   ve   işbirliği   ağının  temel  paydaşları  olacak  olan  grupların  aşağıdaki  gibi  olacağı  öngörülmüştür:  

a.   Üniversiteler  ve  Araştırma  Kurum  ve  Kuruluşları  

•   İd a ri  b irim  y e tk ilile ri  

•   Da n ış m a n  ö ğ re tim  ü y e le ri  

•   Y.  L isan s  v e  D o k to ra  ö ğ re n cile ri  

•   Ün iv e rs ite le r   b ü n y e s in d e   y e r   a la n   T e k n o k e n t   Y ö n e tim le rin in   te k n o lo ji   transfer  ofisleri  

 

b.   Meslek  Örgütleri  ve  Sanayi  ve  Ticaret  Destek  Kurumları  

•   San ay i  v e  Tic aret  O d aları  

•   San ay i  d estek lem e  ö rg ü tleri  (KO SG EB ,  TTG V ,  TÜ B İTA K  v b .)  

•   San ay i  v e  tic areti  de ste k le m e  g öre v i  buluna n  K a m u  K urum la rı  

•   Giriş im  S e rm a y e s i  Gru p la rı  v e  Giriş im c ile r    

c.   Sanayi  ve  Ticaret  Kuruluşları  

•   KO B İ’ler  

•   Büy ük  S a na y i  v e  T ic a re t  K uruluşla rı  

 

Yukarıda   belirtilen   hedefler   doğrultusunda   ve   belirtilen   hedef   kitleler   için   geliştirilmesi   amaçlanan   işbirliği   ağının   içermesi   beklenen   ve   öngörülen   işlevler   aşağıda  özetlenmiştir.  

 

ŞEKİL  37:  PORTALIN  TEMEL  İŞLEVLERİ  

  1.   İletişim  İşlevleri  

•   V eri  to p lam a  

•   V eri  v e  b ilgi  aram a  

•   R ap o rlam a  

•   B ilg ile n d irm e  

•   H ab er  v e  b ilg i  ü retim i  v e  y ay ım ı  

•   Ü ye le rin  b ilgile rin  girilm e si  ve  a ra n a b ilm e si  

•   Ü ye  b ilgile n d irm e ,  b ilgile n d irm e  ve  e tkile şim   2.   İşbirliği  İşlevleri  

•   T ez  v e  san ay i  araştırm a  k o n u ların ın  girilm esi  

•   İşb irliğ i  v e  e şle ştirm e  fırsa tla rın ın  g irilm e si  v e  aran ab ilm esi  

•   E şle ştirm e  y ö n e tim i  v e  k a y d ı  

•   A nk e t  v e  v e ri  topla m a  ç a lışm a la rı  v e  sonuç la rın  y a y ınla nm a sı  

•   B aşk a  sistem lerle  v eri  alışv erişi  v e  tek n ik  ç alışılab ilirlik   3.   Veri  Yönetimi  İşlevleri  

•   Üy e ,   tez,   araştırma   ve   çalışma   bilgilerinin   arşivlenmesi,   konsolidasyonu,  işlenmesi  ve  raporların  üretilebilmesi  

 

Kurulması   hedeflenen   iletişim   ve   işbirliği   ağının   yukarıda   belirtilen   temel   işlevleri   karşılayacak   işlevsel   modül   yapısı   bu   bölümde   belirtilmiştir.   Proje   kapsamında   yapılan   veri   toplama   çalışmasında   da   belirtildiği   ve   talep   edildiği   üzere,   kurulacak   olan  ağın  sürekli  evrilen,  esnek  bir  yapıda  olması  ve  işletim  sürecinde  oluşacak  yeni   gereksinim  ve  talepler  doğrultusunda  sürekli  olarak  güncellenmesi  ağın  uzun  erimde   tüm  hedef  kitlelere  faydalı  olabilmesi  için  önem  arz  edecektir.    

Dünyada  sürekli  gelişen  iletişim  teknolojilerinin  ve  benzer  amaçlı  her  türden  sosyal   ağın  artık  bilinmekte  olan  doğası  gereği,  sürekli  gelişmeyen  ve  evrilmeyen  yapıların   hayatta  kalamadığı  görülmektedir.  Bu  bağlamda,  iletişim  ve  işbirliği  ağının  teknolojik   olarak   da   yeni   yöntem   ve   teknikleri   bünyesinde   barındırması   bir   diğer   zorunluluk   olarak   ortaya   çıkmaktadır.   Bu   sebeple,   bu   raporda   iletişim   ve   işbirliği   ağın   işlevsel   ve   teknolojik   bileşenleri   mümkün   olduğu   kadar   soysal   (jenerik)   bir   yaklaşımla   verilmeye  çalışılmıştır.  

ÜSİ   İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’nın   teknik   açıdan   işlev   ve   iletişim   konsolidasyonu   sağlayan   bir   Portal   (Ana   Kapı)   yapısında   geliştirilmesi   öngörülmektedir.   Ağın   temel   işlevsel   bileşenleri   ilerleyen   bölümlerde   aktarılmıştır.   Eşleştirme   ağının   modeli   aşağıdaki  şekilde  özetlenmiştir.  

ŞEKİL  38:  EŞLEŞTİRME  AĞININ  ÖZET  MODELİ  

 

İzleyen  bölümlerde  ÜSİ  İletişim  ve  İşbirliği  Ağı’ndan  kısaca  Portal  olarak,  ana  işlevsel   bileşenlerden   ise   modül   olarak   bahsedilmiştir.   İşlevsel   modüller   aşağıdaki   şekilde   gösterilmiştir.  

       

 

ŞEKİL  39:  PORTALIN  İŞLEVLERİ  

 

4 .5 .1 .  İL E T İ Ş İ M   V E  İŞ B İ R L İ Ğ İ N E  YÖ N E L İ K  MO D Ü L L E R  

Portalın   en   önemli   işlevlerinden   biri   eşleştirme   modülü   olarak   öngörülmüştür.  

Eşleştirme   modülü   ile   bir   yandan   akademik   çalışmalar   kapsamında   gerçekleştirilen   tez  konuları  ve  çalışma  alanları,  diğer  tarafta  ise  sanayide  ihtiyaç  duyulan  araştırma   konuları   girilebilecek,   arama   yapılabilecek,   arama   sonucunda   uygun   bulunan   araştırma   veya   tez   konuları   ve   bunların   sahipleri   arasında   iletişim   bağları   kurulabilecektir.  

Bu  modülde,  araştırma  ve  tez  konularının  detayları  ile  bu  konularla  ilgili  üst  veriler   (metadata)   yer   alacaktır.   Modülde   alan,   konu   ve   üye   grupları   temel   alınarak   sınıflandırmalar   yapılabilecektir.   Sınıflandırma   portal   yapısının   en   önemli   tasarım   konularından   birini   oluşturacaktır   ve   portal   yapılandırma   aşamasının   ön   çıktısı   olarak  yapılması  öngörülmüştür.  

Sınıflandırma   çalışmasının   portal   yapılandırma   aşamasında   gerçekleştirilmesi   bilgi   güncelliği  açısından  da  önem  taşımaktadır.  Örnek  sınıflamalar  aşağıda  verilmiştir:  

-­   Sanayi,  üretim,  ticaret  ve  ArGe  alanları  ve  kategorileri  

-­   Kullanıcı   kategorileri   (sanayi,   üniversite,   yatırımcı,   teknoloji   transfer   ofisi   gibi)  

-­   Ürün  kategorileri  

-­   Şirket  kategorileri  (KOBİ,  Büyük  Kurum,  sanayi/ticaret  kuruluşu  vb.)   -­   Yeni  talep  ve  arzlar  

Araştırma   ve   tez   konularıyla   ilgili   arz   ve   talepleri   bu   müdülde   yer   alacak,   arz   ve   taleplerle   ilgili   arama   yapılabilecek,   aramalar   portföy   mantığıyla   üyelerin   alanlarında  yer  alacaktır.  

Arz  ve  taleplerle  ilgili  üyeler  arasındaki  iletişim  kayıt  altında  tutulacak,  böylece  bilgi   güvenliği,  sınai  ve  fikri  mülkiyet  haklarının  korunmasına  katkıda  bulunulacaktır.  

Eşleştirme   modülünde   sınai   ve   fikri   mülkiyetin   korunmasına   ilişkin   süreçler   ve   bu   süreçlerin   yürütülmesi   ile   ilgili   altyapı   da   kurgulanması   ve   yapılandırılması   öngörülmüştür.  

Eşleştirme   modülünde   arz   ve   taleplerle   ilgili   bilgi   ve   belgelere   bağlantı   sağlanacaktır.  

İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’nda   araştırma   ve   tez   konuları   ile   ilgili   bilgi   ve   belgelere   ek   olarak   tüm   kullanıcıları   ilgilendiren   genel   bilgi   ve   belgelerin   de   yer   alacağı   ve   kullanıcı   ile   işlev   yetkilendirmesi   temelinde   yapılandırılacak   bir   bilgi   ve   belge   yönetimi   modülü   öngörülmüştür.   Bilgi   ve   belge   yönetimi   modülü   yaygın   olarak   benimsenmiş   içerik   yönetimi   prensip   ve   standartlarına   göre   yapılandırılacak   bütünleşik,  bağımsız  ancak  bağlantılı  bir  portal  bileşeni  olarak  yapılandırılacaktır.  

Bilgi  ve  belge  yönetimi  bankasına  erişim  kullanıcı  ve  işlev  yetkilendirmesi  temelinde   ve   portal   ana   sistemi   ile   bütünleşik   bir   yetkilendirme   temelinde   gerçekleştirilecektir.  

Bilgi  ve  belge  bankasına  bilgi  ve  belge  girişi  yetki  temelinde  olacak,  kullanıcılar  için   yine  yetki  temelinde  arama,  listeleme,  indirme  ve  yükleme  işlevleri  bulunacaktır.  

Portal   üzerinde   iç   veya   dış   kaynaklarca   sağlanacak   ve   bir   doğrulama/onay   süreci   doğrultusunda   içerik   sorumluları   tarafından   portalde   haber,   duyuru   ve   bilgilendirmeler  yayınlanacaktır.  

Bilgilendirme   modülünün   farklı   kullanıcı   ara   yüzleri   üzerinden   kolayca   görüntülenebilmesi  hedeflenecektir.    

Haber,  duyuru  ve  etkinlik  bilgilendirme  içeriklerinin  etkin  olarak  yönetilebilmesi  için   gerekli   teknik   altyapıların   geliştirilmesi   hedeflenecektir   (ör.   planlı   yayına   alma/kaldırma,  arama  motoru  bileşenleri  vs.).  

Portal   üzerinden   yayınlanması   planlanan   tüm   etkinlikler   ile   ilgili   tarih   ve   saat   bilgilerinin  kolaylıkla  girilebileceği  formlar  ve  bölümler  yapılandırılacaktır.  

Portalin;   sundukları   erişim   kolaylığı   ve   basit   kullanımları   açısından   önemli   iletişim   ve   ağ   işlevleri   sağlayan   sosyal   ağlar   üzerinden,   etkileşimli   bilgi,   belge   paylaşımı   sağlayabilmek   üzere   yapılandırılması   öngörülmüştür.   Sosyal   ağlar   ile   entegrasyon   sağlanması   durumunda   portalin   çok   daha   yaygın   bir   kitle   tarafından   bilinir   ve   nihayetinde  kullanılır  olması  amaçlanmıştır.  

Bu   amaçla   portal   özellikle   yapılandırılmamış   içeriklerinin   (veri   gizliliği   açısından   yapılandırılmış  verilerin  paylaşımının  daha  ayrıntılı  bir  şekilde  planlamasına  ihtiyaç   olduğu  değerlendirilmiştir)  yaygın  olarak  kullanılan  sosyal  ağlar  (Facebook,  Twitter,   LinkedIn   vb.)   ile   kullanıcılar   açısından   kolay   bir   şekilde   paylaşılabilmesi   hedeflenmiştir.  

Portalde  üye  yönetimine  olanak  sağlayacak  üye  ve  üyelik  yönetimi  modülü  olacaktır.  

Yukarıda   belirtilen   hedef   kitlelerden   oluşan   üyeler   internet   üzerinden   kendilerine   ayrılmış  alana  yetkilendirme  ile  (kullanıcı  ve  veri  gizliliği  açısından  sisteme  kullanıcı   adı   -­‐   şifre   ile   veya   Mobil-­‐İmza,   E-­‐İmza   ve   SMS   kimlik   doğrulama   yöntemleri   ile   de)   sisteme  giriş  yapılacaktır.  

Üye  ve  Üyelik  Yönetimi  modülünde,  

•   Üy e  b ilg ile ri  g ö rü n tü le n e c e k ,  ü y e  b ilg ile ri  g irile b ile c e k  v e  ü y e  iş le m le ri   yapılabilecek,   bilgi   ve   iletişim   formları   (şikayet,   talep,   bilgi   güncelleme,  dilekçe  vb)  doldurulabilecektir.  

•   Üy e le re   a it   b ilg ile rin   y e r   a ld ığ ı   v e   b ilg i   g ü v e nliğ i   k ura lla rı   v e   benimsenecek   bilgi   paylaşım   prensipleri   doğrultusunda   bir   üye   bilgi   bankası   olacaktır.   Yetkilendirilmiş   üyeler   diğer   üyelere   ait   bilgi   ve   belgelere  bu  bölümden  ulaşabileceklerdir.  

Yönetim  modülü  ile  sistem  yöneticisinin  portal  ve  içeriği  ile  ilgili  tüm  fonksiyonlarını   yönetebilecektir.   Yönetim   modülüne   özel   bir   sayfa   üzerinden   girilecek   ve   güvenlik   amacıyla  bu  sayfaya  arama  motorları  tarafından  erişim  engellenecektir.  

Yönetim   modülünü   kullanacak   yetkilendirilmiş   kullanıcılar   belirli     işlem   yetkileri   çerçevesinde  portal  üzerindeki  içerik  ve  işlev  modüllerini  yönetebileceklerdir.    

Kullanıcı   yönetim   modülü   üzerinden   tüm   kullanıcılar   görüntülenebilebilecek,   kullanıcıların  erişim  hakları  kısmen  ve/veya  tamamen  kapatılabilecektir.  

Kullanıcı   yönetim   modülünü   kullanan   tüm   kullanıcıların   yapmış   oldukları   işlemler   detaylı  olarak  kullanıcı,  tarih,  işlem  bazında  kayıt  altına  alınacaktır.  

Portal  üzerindeki  tüm  işlemlerin  kayıtları  güvenli  olarak  saklanacak  ve  ilgili  raporları   detaylı  olarak  kullanıcı  veya  sistem  temelli  olarak  alınabilecektir.  

Bu  modül  kapsamında  temel  kullanıcı  tipleri  aşağıdaki  gibi  öngörülmüştür:  

a.   Sistem   Yöneticisi:   Portalın   tamamını   ve   kullanıcıları   en   üst   yönetme   yetkisine  sahip  kullanıcı  ve/veya  kullanıcılar.  

b.   Kullanıcılar/editörler:  Portal  üzerinde  tanımlanan  tüm  veya  kısmi  içerik  ve   işlev   bölümlerini   görebilen,   sayfalara   ve   dokümanlara   erişebilen   kullanıcılar,  

c.   Gruplar:  Önceden  belirlenmiş  yetki  gruplarına  sahip  kullanıcılar.  

 

4 .5 .2 .  GE N E L  İŞ L E V L E R E  YÖ N E L İ K  MO D Ü L L E R  

Portal   yeni   içerik   sayfalarının   ve   bölümlerinin   yazılım   geliştirmeden   oluşturulabileceği   bir   yapıyı   içerecektir.   Bu   yapı   sayesinde   portal   üzerinde   oluşturulan   tüm   sayfalara   doküman,   resim,   video   vb.   içeriklerin   eklenebildiği   özel   alanlar  ve  şablonlar  oluşturulabilecektir.  

Portal   içinde   oluşturulacak   tüm   sayfaların   arama   motorları   tarafından   indekslenmesini  sağlayacak  arama  motoru  bileşenlerini  içerecektir.  

Portal   üzerinde   yer   alacak,   yapılandırılmış   (haber,   makale,   duyuru   vs.)   ve   yapılandırılmamış   (üye,   tez,   araştırma   verileri,   anket   verileri   gibi)   verilerin   etkin   yönetilmesi   için   altyapı   bileşenlerinin   oluşturulması   öngörülmüştür.   Aşağıda   tüm   veriler  için  öngörülen  temel  prensipler  ve  tasarım  ölçütleri  verilmiştir:  

a.   Yapılandırılmamış  içerikler  için:    

•   Giriş ,   d ü z e n le m e ,   y a y ın a   v e rm e   v b .   b ilg ile ri   k a y ıt   a ltın d a   tu tu la c a k tır   (kullanıcı,  zaman,  içerik  vb.)  

•   Ok u n m a  a d e d i  v e  ilg ili  o la b ile ce k  sa y a çla r  g ö rü n tü le n e b ile ce k tir  

•   Ve rile r  sistem d en  silin m ey ec ek ,  sad ec e  p asif  h ale  getirilec ek tir  

•   Ön ce d e n   b e lirle n m iş   d o sy a   fo rm a tla rı   p d f,   d o c,   x ls   v b .   fo rm a tla rı   desteklenecektir  

•   Po rtald e   tü m   içerik ler   için   rap o rlam a,   tak ip ,   an aliz   v e   trafik   alty ap ısı   geliştirilecektir.  Bu  altyapı  sayesinde  ziyaretçi  sayıları,  erişim  araçları,   sitede   kalma   süresi,   gezilen   sayfalar,   veri   büyüklükleri   gibi   konularda   detaylı  istatistiki  bilgiler  alınabilecektir  

•   Po rtal   ü zerin d e   b elirli   zam an   aralık ların d a   çalıştırılab ilecek   o n lin e   anketler   oluşturulabilecek   ve   bu   anketler   aracılığı   ile   elde   edilecek   veriler   raporlanabilecek   ve   dış   ortamlara   aktarılabilecektir   (Word,   Excel  vb.)  

b.  Yapılandırılmış   içerikler   (veriler)   için   önceden   belirlenmiş   standart   raporlar   ve  yapılandırılarak  alınabilecek  raporlar  oluşturulabilecektir.  

Portalin   yapılandırılmamış   içeriğin,   arama   motorları   tarafından   kolaylıkla   indekslenmesi,   arama   motoru   kullanan   ziyaretçilerin   portale   kolaylıkla   erişmesini   sağlayacağından,  portal  yapısı  ve  içeriği  arama  motorları  tarafından  istenilen  yapıda   tasarlanması  gerektiği  değerlendirilmiştir.    

Bu   amaçla,   site   yapısı,   içerik   ağacı   ve   içerik   parçaları   arama   motorları   tarafından   kolay   bir   şekilde   bulunmasını   ve   indekslenmesini   sağlayacak   yapıda   olması   öngörülmüştür.  

Portalın   zaman   içinde   işbirliğini   geliştirme   ve   entegrasyon   amacıyla   dış   sistemlere   veri   aktarma   olasılığını   göz   önünde   bulundurarak   altyapı   içinde   bütünleşik   bir   web   servisleri   altyapısının   kurgulanması   da   değerlendirilmiştir.   İlgili   olası   servis   gereksinimlerinin   portalın   çözümleme   ve   tasarım   aşamasında   ve   ilgili   birlikte   çalışabilirlik   ölçütlerinin   dikkate   alınarak   tanımlanmasının   teknik   açıdan   doğru   olacağı  değerlendirilmiştir.  

 

4 .6 .1 .  GE N E L  PR E N S İ P L E R  

ÜSİ   İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’nın   tüm   kulanıcıların   erişebilirliği   açısından   ağ   (web)   tabanlı  olarak  ve  merkezi  üç  katmanlı  ağ  mimarisine  (veritabanı,  uygulama  ve  sunum   katmanları)   uygun   olarak   yapılandırılması   ve   esnek   ve   genişleyebilir   bir   yapıda   olması  gerektiği  öngörülmüştür.  

3  katmanlı  ağ  mimarisinde  geliştirilecek  altyapının  bilgi  güvenliği  açısından  özel  bir   bulut   (private   cloud)   yapısı   içinde   barındırılmasının   uygun   olacağı   değerlendirilmiştir.  

Portal   yapılandırma   sürecinin   yaygın   olarak   benimsenmiş   bilişim   uygulamaları   geliştirme  yöntemlerine  uygun  olarak,  çözümleme,  tasarım,  geliştirme,  test  ve  pilot   uygulama   gibi   ana   faaliyetler   kapsamında   ancak   çevik   geliştirme   prensipleri   çerçevesinde   geliştirilmesinin   uygun   olacağı   değerlendirilmiştir.   Yapılandırma   çalışmasında   güncel   teknolojilerin   dikkate   alınması   ve   var   olan   uygun   uygulama   bileşenlerinin   mümkün   olduğunca   kullanılması   prensibinin   uygulanması   maliyet   etkinliği  açısından  önemli  olduğu  değerlendirilmiştir.  

Portalin   teknik   altyapısını   oluşturacak   bileşenlerin   geliştirilmesinde   uygulama   yazılımlarının   tasarım   ve   üretiminde   kullanılan   yaygın   standartların   benimsenmesi,   mümkün   olduğu   ölçüde   açık   kaynak   kodlu   uygulama   bileşenlerinin   kullanılmasının   uygun  olacağı  değerlendirilmiştir.  

Bilgi   ve   veri   güvenliği   açısından   portalin   tüm   katmanlar   (vertiabanı,   uygulama,   sunum)   ile   ilgili   güvenlik   önlemlerinin   alınmasının   bir   zorunluluk   olduğu   değerlendirilmektedir.  Ek  olarak,  altyapının  hizmet  vereceği  yer  sağlayıcısı  nezdinde   de   ilgili   standartlar   çerçevesinde   güvenlik   önlemlerinin   alındığının   denetimi   elzem   olacaktır.  

4 .6 .2 .  TE K N İ K  TA S A R I M  PR E N S İ P L E R İ  

Aşağıda   belirtilen   teknik   tasarım   prensiplerinin   uygulanması   portal   yapılandırma   aşamasında   yeniden   gözden   geçirilmesi   gereken   ölçütlerden   oluşmaktadır.  

Yapılandırma   aşamasında   geçerli   olacak   gereksinim,   koşul   ve   kısıtlar   çerçevesinde   bu   prensiplerin   güncel   teknolojiler   temelinde   yeniden   planlanması   söz   konusu   olacaktır.  

Portal  altyapısı  Oracle,  DB2,  MS  SQLServer,  Postgre  SQL  gibi  yaygın  olarak  kullanılan   ilgili  standartlara  uyumlu  veritabanları  uygulamalarından  biri  veya  birkaçı  ile  birlikte   çalışabilmelidir.  

Portal   altyapısı   mevcut   sistemlerle   teknoloji   farklılığı   gözetmeksizin   entegre   olabilmelidir.    

Portal  altyapısı  toplam  tasarım  ölçütlerinin  ve  kısıtlarının  izin  vereceği  ölçüde  ürün   bağımsız  olmalıdır.    

Birlikte  çalışabilirliği  desteklemek  amacıyla  JSR  168  ve  JSR  286  ile  JSR  127  ve  JSR  314   standartlarının  desteklenmesi  uygun  olacaktır.  

Kullanıcıların   kolaylığı   açısından   kişiselleştirilebilir   önyüz   desteğinin   sağlanması   önerilmektedir.  

Portal  altyapısı  uluslararası  kullanıcı  kitlesine  erişim  imkanı  açısından  çok  dilli  içerik   yönetimini  destekleyecektir.  

Bilgi  ve  Belge  Yönetimi  gibi  tamamlayıcı  sistemler  ile  birlikte  çalışabilirlik  önemli  bir   tasarım  ölçütü  olarak  benimsenmiştir.  

Portalin   kullanıcı   yetkilendirme   altyapısı   LDAP   ((Lightweight   Directory   Access   Protocol)   veya   Active   Directory   gibi   standartları   desteklemesinin   gerekli   olduğu   değerlendirilmiştir.  

Portal   ve   tamamlayıcı   uygulamalara   tek   noktadan   erişim   amaıyla   erişimde   “Single   Sign-­‐On”  modelinin  kullanılabilir  olması  önemli  olacaktır.  

Yaygınn   kullanıcı   kitlesi   dikkate   alındığında,   portal   altyapısının   tarayıcı   bağımsız   olması  gerekliliği  temel  prensip  olarak  benimsenmiştir.  

Yoğun   ve   yaygın   kullanımı   desteklemek   amacıyla   yapılandırma   aşamasında  

“Clustering”  (kümeleme)  altyapısı  desteğinin  değerlendirilmesi  benimsenmiştir.  

Güvenlik   açısından   kullanıcı   yetkilendirme   bilgilerinin   şifrelenerek   saklanması   uygulama  tasarım  prensibi  olarak  benimsenmiştir.    

Portalın   kullanıcılara   yaygın   ve   sürekli   erişimini   desteklemek   amacıyla   RSS   desteğinin   bulunması,   Web   2.0   sunum   teknolojileri   desteğinin   olması,   Ajax   gibi   istemci   katmanı   geliştirme   yöntemlerine   uygun   olarak   geliştirilmesi,   arayüz   tasarımının   mobil   tarayıcılara   uygun   olarak   tasarlanması   temel   arayüz   tasarım   prensipleri  olarak  benimsenmiştir.  

Portalde   gerçekleşen   tüm   kullanıcı   işlemleri   ile   teknik   işlemlerin   kullanım   ve   hata   kayıtlarının   sistemde   tutulmasının   güvenlik   ve   teknik   destek   kolaylığı   açısından   gerekli  olacağı  öngörülmüştür.  

Yukarıdaki   bölümlerde   ayrıntıları   verilen,   Üniversite   ile   Sanayi’nin   araştırma   ve   tez   konusundaki   arz   ve   taleplerinin   etkin   bir   şekilde   yönetilmesini   sağlayacak   ÜSİ  

İletişim   ve   İşbirliği   Ağı’na   (portal)   ilişkin;   mevcut   proje   aşamasında   ortaya   çıkan   ve   yapılan   analiz   doğrultusunda   oluşturulan   işlevsellik   ve   tasarım   prensiplerinin,   yapılandırma   aşamasında   güncel   isterler   doğrultusunda   yeniden   ele   alınması   söz   konusu  olacaktır.  

  EKLER  

 

Sayı   İsim   Firma   Tarih  

1   Mehmet  Koza   Koza  Çadır   8  Nisan  2016  

2   Zafer  Dokuzoğlu   Aselsan   8  Nisan  2016  

3   Sevim  Serpil   Dinçsa   11  Nisan  2016  

4   Yılmaz  Akkaya   Akkayalar  Konveyör   11  Nisan  2016  

5   Muharrem  Oğuz   Aksan  Kardan   11  Nisan  2016  

6   Erol  Kurt   Altim  Aluminyum   11  Nisan  2016  

7   Tülay  Ayyyıldız   Aymak  Makina   11  Nisan  2016  

8   Mustafa  Bey   Abdurrahman  Tatlıcı   11  Nisan  2016    

9   Eray  Ayan     Aksa  Park   11  Nisan  2016    

10   Sabri  Bey   Alfa  Döküm   11  Nisan  2016  

11   Erol  Ata   Ersa  Mobilya   11  Nisan  2016  

12   Mustafa  Danacı   Bağdat  Baharat   11  Nisan  2016  

13   Ahmet  Ayhan   Ayhanlar   12  Nisan  2016  

14   Ertuğrul  Baştaş   Diktaş   12  Nisan  2016  

15   Emine  Öztekin   Gönka  Klima   12  Nisan  2016  

16   Taha  Küçükpazarlı   Küçükpazarlı  Havacılık   12  Nisan  2016  

17   İbrahim  Burak  Tahtasız   Press  San   12  Nisan  2016  

18   Duygu  Güven   Arolez  Gıda   14  Nisan  2016  

19   Rukiye  Ayşe  Er   Form  Metal   14  Nisan  2016  

20   Kaan  Tarman   Sonsan   14  Nisan  2016  

21   Mustafa  Demircan   And  Döküm   14  Nisan  2016  

22   Emine  Özlem  Ünlü   Serdar  Plastik   14  Nisan  2016  

23   Kaan  Kutluberk   Venaporta   20  Nisan  2016  

24   Fahri  Akman   Argement  Medical   20  Nisan  2016  

25   Nedret  Yener   Yener-­‐San   20  Nisan  2016  

26   Sevda  Uysal   Moren  Granit   21  Nisan  2016  

27   Didar  Şimşek   Seda  İnşaat   21  Nisan  2016  

28   Bülent  Tekbaş   Ekermak   22  Nisan  2016  

29   Giray  Albayrak   Elsan  Elektrik  Sanayi   22  Nisan  2016  

30   Halil  Güngör   Güngörler  Mobilya   22  Nisan  2016  

       

 

 

Sayı   İsim   Okul   Tarih  

1   Duygu  Tan  Aksakal   ODTÜ  Kimya   5  Nisan  2016  

2   Ramazan  Terzi   Gazi  Üniversitesi  Bilgisayar  Müh.   11  Nisan  2016  

3   Mahmut  Kaya   Gazi  Üniversitesi  Bilgisayar  Müh.   11  Nisan  2016  

4   Ceren  Güzel  Turhan   Gazi  Üniversitesi  Bilgisayar  Müh.   11  Nisan  2016  

5   Melek  Tuna   ODTÜ  Kimya   14  Nisan  2016  

6   Dilek  Kızılören   ODTÜ  Fizik   14  Nisan  2016  

7   Mesut  Uğur   ODTÜ  EEM   15  Nisan  2016  

8   Mehmet  Ali  Olpak   ODTÜ  Fizik   15  Nisan  2016  

9   Ali  Osman  Küçük   Gazi  Elektrik  Elektronik   19  Nisan  2016  

10   Ceren  Akal   Ankara  Üniversitesi  Ziraat  Müh.   20  Nisan  2016  

11   Gökçe  Eminoğlu   Ankara  Üniversitesi  Ziraat  Müh.   20  Nisan  2016  

11   Gökçe  Eminoğlu   Ankara  Üniversitesi  Ziraat  Müh.   20  Nisan  2016  

Benzer Belgeler