• Sonuç bulunamadı

3. İLETİŞİM VE SİYASAL İLETİŞİM

3.1. İletişim

3.1.4. İletişim Biçimleri

İnsanlar, bilerek ya da bilmeyerek, algıları, düşünceleri, duyguları, niyetleri ve kimlikleri hakkında sürekli bilgi alışverişinde bulunurlar. Bunu da doğrudan temas, yazılı ya da elektronik araçlar, sözcükler, ifadeler, jestler ve işaretler yoluyla yaparlar (Hogg-Vaughan, 2007:616).

Bilginin gönderen tarafından kodlanarak alıcıya bir kanal aracılığı ile gönderilmesi ve alıcı tarafından bu kodun çözülerek alıcıya geribildirim gönderilmesi işlemlerini içeren iletişimde sözel (konuşma, şarkı söyleme ve tonlama vb.), fiziki (vücut dili, işaret dili, dokunma, göz teması vb.) ve yazma gibi yöntemler kullanılır. İçe ve dışa dönük dinleme, gözlem, konuşma, sorgulama, analiz etme ve değerlendirme becerilerini gerekli kılan iletişim işlemi, bir süreç olarak düşünüldüğünde, işbirlikçi ve birlikte çalışma işlemleri ile takip edilen özellikte olmaktadır (Yalçınalp, 2018:4).

İletişim ile ilgili çeşitli sınıflandırma yöntemleri yapılmıştır. Ancak üzerinde uzlaşılan tasnif ikili tasniftir. Bu tasnife göre iletişim sözel iletişim ve sözel olmayan iletişim adıyla ikiye ayrılmaktadır. Sözel iletişimi büyük oranda dil oluşturmaktadır. Sözel olmayan iletişimi ise beden dili, jestler, mimikler, yüz ifadeleri, ses tonları, vurgular vs. oluşturmaktadır.

Öncelikle sözel iletişimi analiz etmek gerekir diye düşünüyorum. 3.1.4.1.Sözel İletişim

İletişimin bir şekli olan sözel iletişimi dil temsil etmektedir. Dil, insanlar arasında karşılıklı haberleşme aracı olarak kullanılan ve toplumsal yapılarda var olan değerlere göre şekillenmiş olan; duygu, düşünce isteklerin ses, şekil ve anlam bakımından başka insanlara aktarımını sağlayan seslerden örülü gelişmiş bir sistemdir.

Bir toplumsal yapı ve onun sahibi olan bir milletin var olabilmesi için gerekli olan birinci şartı oluşturan dil, ait olduğu milletin kültürel olarak bağımsızlığının simgesi şeklinde bir öneme sahiptir. Toplumun ve milletin kültür bayrağını dil temsil etmektedir. Toplumsal yapıyı millet denilen birliğe dönüştüren ve simgesel anlamı olan dil, millet içinde var olan insanları birleştiren bir yapıya sahiptir.

62

KÜRSELLEŞME, SİYASAL GURUPLAR, SİYASAL KÜLTÜR – SİYASAL İLETİŞİM VE TÜRKİYE

İnsanların bir birey haline gelmesi ve toplumsal bir varlık olarak toplumda kendini ispatlaması dediğimiz toplumsallaşmasını temin eden en önemli faktörlerin başında dil gelmektedir. İnsanlar, dünyayı, nesneleri, olayları ve diğer insanları anlamlandırmayı ve tanımlamayı dilleri ile başarırlar.

Diller, insanlar tarafından çok değişik amaçlarla kullanılırlar. Bunlar sosyal psikolojik olarak şu şekilde sıralanabilirler (Hogg-Vaughan, 2007:615):

“-Bir şeyin nasıl olduğunu söylemek, -Birisine bir şey yaptırmak,

-Duygu ve tutumları dile getirmek, -Bir taahhütte bulunmak,

-Doğrudan bir şey yapmak.”

3.1.4.2. Sözel Olmayan İletişim:

İletişimin ikinci bir şekli de sözel olmayan iletişim biçimidir.

Jestler, mimikler, el kol hareketleri, yüz ifadeleri, ses tonu, volümü ve rengi, cümlelerdeki duraklama noktaları, vurgular, bedenin duruşu, giyim kuşamda kullanılan renk, model ve desenler, sözel olmayan iletişim biçimi olarak örneklendirilebilir. Kullandığımız jest ve mimiklerimiz, günlük yaşamda, konuşmalarımıza anlam katmakta ve bunların eksikliği, konuşmalarda anlaşılma sorunu ortaya çıkarmaktadır. Jest ve mimiklerin yapılan konuşmaya ruh kazandırdığını yapılan çeşitli araştırmalar da ortaya çıkarmıştır.

Söz ile yapılan iletişimin süsü gibi değerlendirilmesi gerekli olan el, kol hareketlerini basit bir mesele olarak görmemekteyiz. Çünkü insanların eli, kolu, parmağını hareket ettirmesi; başını farklı yönlere sallaması kültürden kültüre farklılık gösteren bir karaktere sahiptir. İnsanların bu tarz

KÜRSELLEŞME, SİYASAL GURUPLAR, SİYASAL KÜLTÜR – SİYASAL İLETİŞİM

VE TÜRKİYE 63

hareketlerinin eksikliği iletişimde de eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlatılanlara iletişimde beden dili de denilmektedir.

Sesler de insanların yaşamlarında belirli bir anlama sahiptir.Seslerle ilgili renk, ton, yüksek ve alçak volümde olup olmama durumu konuşmaya farklı değerler katabilecektir.Bu hususlardaki eksiklikler ise, iletişimde anlam farklılığı veya yetersizliğini getirebilmektedir.

Vurgu da Kelimeler sözcüklere eklenenince iletişimi güçlendiren bir boyutu ifade etmektedir. Vurgu, temas edilen konunun önemine işaret etmenin bir yolu olduğu için, vurgulardaki ustalık iletişimi güçlendiren hususlardan olmaktadır.

Sözel olmayan iletişim biçiminin bir başka yönünü de, kurulan cümlelerde başvurulan duraklama noktalarıdır. Konuşurken daha doğru bir ifadeyle iletişim kurarken insanlar, duraklama noktalarını çok sık kullanmaktadırlar. İnsanların duraklama noktalarına dikkatli bir biçimde riayet etmesi durumunda, pürüzsüz ve anlamı bozmadan konuşabildiğine tanık olunmaktadır.

Başka bir sözel olmayan iletişim biçimiyse duruşlardır. Duruşlar da beden dilinin kullanım biçimlerinden olarak öne çıkan hususlardandır. Duruşlara örnek verilecek olursa şunlar söylenebilir: Ayakta durma, oturma şekilleri, bakışlar, saçlarla oynamalar, kolların bağlanma biçimleri, yüz ifadeleri vs. Bütün bunlar, konuşmalara ruh kazandıran özelliklerdir. Kullanımları ayır ayrı anlam taşıyan niteliktedir

Giyim kuşam da başka bir sözel olmayan iletişim yoludur. Giyimde kullanılan kumaşlar, kumaşların renkleri, bağlanışları ve desenleri de sözel olmayan şekilde insanın kendi kendisini ifade etmesinin önemli yollarından biridir.

Sözel olmayan iletişim olmadan sözel olan iletişimin toplumda bir anlamı olmayacaktır. Bundan dolayıdır ki, insanların derdini sorunsuz anlatmak konusunda sözel olmayan yöntemlere ciddi oranda ihtiyacı bulunmaktadır. Önemi de buraya dayanmaktadır.

64

KÜRSELLEŞME, SİYASAL GURUPLAR, SİYASAL KÜLTÜR – SİYASAL İLETİŞİM VE TÜRKİYE

Sözel olmayan iletişim yöntemlerinden sonra iletişimin doğru biçimi diye anlatabileceğimiz iletişim dili-sağlıklı iletişim bahsini anlatalım.

Benzer Belgeler