• Sonuç bulunamadı

Mesaj kutuları

5. İleri düzey kullanıcı

5.1 Profiller

Profil yöneticisi ESET NOD32 Antivirus ürününde iki yerde kullanılır: İsteğe bağlı bilgisayar taraması bölümünde ve Güncelleme bölümünde.

Bilgisayar taraması

Tercih edilen tarama parametreleriniz daha sonraki taramalar için kaydedilebilir. Düzenli olarak kullanılan her tarama için farklı bir profil (çeşitli tarama hedefleriyle, tarama yöntemleriyle ve diğer parametrelerle) oluşturmanızı öneririz.

Yeni bir profil oluşturmak için Gelişmiş ayarlar penceresini (F5) açın ve Algılama altyapısı > Kötü amaçlı yazılım taramaları > İsteğe bağlı tarama > Profil listesi'ni tıklayın. Profil yöneticisi penceresi, mevcut tarama profillerini listeleyen bir Seçilen profil açılır menüsü ve yeni bir profil oluşturma seçeneği içerir. İhtiyaçlarınıza uygun bir tarama profili oluşturmanıza yardımcı olması için, tarama ayarlarının her bir parametresine yönelik bir açıklama içeren ThreatSense altyapısı parametre ayarları bölümüne bakın.

NOT

Kendi tarama profilinizi oluşturmak istediğinizi ve Bilgisayarınızı tarayın tarama yapılandırmasının kısmi olarak uygun olduğunu, ancak tarama çalışma zamanı paketleyicileri veya tehlikeli olabilecek uygulamaları istemezken, Katı kurallı temizleme uygulamak istediğinizi varsayalım. Profil yöneticisi penceresinde yeni bir profil adı girin ve Ekle seçeneğini tıklatın. Seçilen profil açılır menüsünden yeni profilinizi seçin ve kalan parametreleri

gereksinimlerinize göre ayarladıktan sonra yeni profilinizi kaydetmek için Tamam seçeneğini tıklatın.

Güncelleme

Güncelleme ayarları bölümündeki profil düzenleyicisi kullanıcıların yeni güncelleme profilleri oluşturmasına olanak verir. Yalnızca bilgisayarınızda güncelleme sunucularına bağlanmak için birden fazla yöntem kullanılıyorsa (varsayılan Profilim dışında) özel profiller oluşturun ve kullanın.

Örnek olarak, normalde yerel ağdaki yerel bir sunucuya (Yansı) bağlanan, ancak yerel ağ bağlantısı olmadığında (iş gezisi) güncellemeleri doğrudan ESET güncelleme sunucularından indiren bir dizüstü bilgisayar iki profil kullanabilir:

İlki yerel sunucuya bağlanmak için diğeri de ESET sunucularından birine bağlanmak için. Bu profiller yapılandırıldıktan sonra Araçlar > Zamanlayıcı seçeneğine gidin ve güncelleme görevi parametrelerini düzenleyin. Profillerden birini birincil, diğerini de ikincil olarak belirleyin.

Güncelleme profili – Kullanılmakta olan güncelleme profili. Bunu değiştirmek için açılır menüden bir profil seçin.

Profil listesi - Yeni güncelleme profilleri oluşturun veya mevcut güncelleme profillerini kaldırın.

5.2 Klavye kısayolları

ESET ürününüzde daha iyi gezinebilmek için aşağıdaki klavye kısayolları kullanılabilir:

F1 Yardım sayfalarını açar F5 Gelişmiş ayarları açar Yukarı/Aş

ağı

Üründe öğeler arası gezinme

- Gelişmiş ayarlar ağaç düğümünü daraltır SEKME Penceredeki imleci hareket ettirir Esc Etkin iletişim penceresini kapatır

Ctrl+U lisansla ilgili bilgileri (Müşteri Desteği İçin Detaylar) gösterir Ctrl+R ürün penceresini ekran üzerindeki varsayılan boyutuna ve

konumuna sıfırlar

5.3 Tanılamalar

Tanılamalar, ESET işlemlerinin kilitlendiği durumların dökümünü sağlar (örneğin, ekrn). Bir uygulama kilitlendiğinde döküm oluşturulur. Bu, geliştiricilerin hataları ayıklamasına ve çeşitli ESET NOD32 Antivirus sorunlarını çözmesine yardımcı olur. Bilgi Dökümü türü öğesinin yanındaki açılır menüyü tıklatın ve mevcut üç seçenekten birini belirleyin:

· Bu özelliği devre dışı bırakmak için Devre dışı (varsayılan) öğesini belirleyin.

· Mini – Uygulamanın neden beklenmedik bir şekilde kilitlendiğini belirlemeye yardımcı olabilecek faydalı bilgilerin yer aldığı en küçük kümeyi kaydeder. Bu bilgi döküm dosyası türü, alan kısıtlı olduğunda faydalı olabilir, ancak dahil edilen bilgiler sınırlı olduğundan bu dosya analiz edildiğinde, sorun oluştuğu sırada çalışan tehdit tarafından doğrudan oluşturulmayan hataların tespit edilmesi mümkün olmayabilir.

· Tam – Uygulama beklenmedik bir şekilde durduğunda sistem belleğinin tüm içeriklerini kaydeder. Tam bellek dökümü, bellek dökümü toplanırken çalışmakta olan tüm işlemler hakkında veri içerebilir.

Güvenlik duvarı gelişmiş kaydını etkinleştir – Geliştiricilerin Protokol filtrelemesi ile ilgili sorunları tespit edip onarmasına yardımcı olmak için Protokol filtreleme motorundan geçen tüm verileri PCAP biçiminde kaydedin.

Altyapı gelişmiş günlük kaydı güncellemesini etkinleştir – Güncelleme işlemi sırasında gerçekleşen tüm olayları kaydedin. Bu, geliştiricilerin Altyapı güncellemesiyle ilgili sorunları teşhis edip gidermesine yardımcı olabilir.

Lisans gelişmiş günlük kaydını etkinleştir – Lisans sunucusuyla gerçekleşen tüm ürün iletişimlerini kaydeder.

Anti-Theft altyapısı gelişmiş günlük kaydını etkinleştirin – Tanılama ve sorunları çözme işlemlerine izin vermek için Anti-Theft yazılımında gerçekleşen tüm olayları kaydeder.

Antispam altyapısı gelişmiş günlük kaydı özelliğini etkinleştir – Antispam taraması esnasında meydana gelen tüm olayları kaydeder. Bu, geliştiricilerin ESET Antispam altyapısı ile ilgili sorunları tanılamasına ve düzeltmesine yardımcı olabilir.

İşletim sistemi gelişmiş günlüğe kaydetme özelliğini etkinleştir – Çalışan işlemler, CPU etkinliği, disk işlemleri gibi İşletim sistemi ile ilgili ek bilgiler toplanır. Bu, geliştiricilerin işletim sisteminizde çalışmakta olan ESET ürünüyle ilgili sorunları teşhis edip gidermesine yardımcı olabilir (Windows 10 için kullanılabilir).

Günlük dosyaları şurada bulunabilir:

Windows Vista veya üzeri sürümlerde C:\ProgramData\ESET\ESET NOD32 Antivirus\Diagnostics\; Windows'un daha eski sürümlerinde C:\Documents and Settings\All Users\....

Hedef dizin – Kilitlenme sırasında dökümün oluşturulacağı dizin.

Tanılamalar klasörünü aç – Bu dizini yeni bir Windows explorer penceresinde açmak için Aç öğesini tıklatın.

Tanı amaçlı döküm oluştur - Oluştur'u tıklatarak Hedef dizinde tanı amaçlı döküm dosyaları oluşturabilirsiniz.

5.4 Ayarları al ve ver

Özelleştirilmiş ESET NOD32 Antivirus .xml yapılandırma dosyanızı Ayarlar menüsünde alabilir veya verebilirsiniz.

Geçerli ESET NOD32 Antivirus yapılandırmasını daha sonra kullanmak için yedeklemeniz gerekiyorsa yapılandırma dosyalarını alma ve verme işlemi kullanışlıdır. Ayarları ver seçeneği aynı zamanda tercih ettikleri yapılandırmayı birden fazla sistem üzerinde kullanmak isteyen kullanıcılar için de uygundur. Bu kullanıcılar bu ayarları aktarmak için

Yapılandırma verme adımları da bu işleme son derece yakındır. Ana program menüsünde, Ayarlar > Ayarları al ve ver öğesini tıklatın. Ayarları ver seçeneğini belirleyin ve yapılandırma dosyasının adını girin (örn. export.xml).

Bilgisayarınızda yapılandırma dosyasının kaydedileceği konumu seçmek için tarayıcıyı kullanın.

NOT

Verilen dosyanın belirtilen dizine yazılması için yeterli yetkiniz yoksa, ayarları verme işlemi sırasında bir hata ile karşılaşabilirsiniz.

5.5 ESET SysInspector

5.5.1 ESET SysInspector uygulamasına giriş

ESET SysInspector, bilgisayarınızın tamamını inceleyen ve toplanan verileri kapsamlı bir şekilde görüntüleyen bir uygulamadır. Yüklü sürücü ve uygulamalar, ağ bağlantıları veya önemli kayıt defteri girişleri gibi bilgiler, yazılım veya donanım uyumsuzluğundan ya da kötü amaçlı yazılımdan etkilenmiş olmasından kaynaklanan şüpheli sistem

davranışını incelemenize yardımcı olabilir.

ESET SysInspector'a iki şekilde erişebilirsiniz: ESET Security çözümleri içindeki tümleşik sürümden veya ESET'in web sitesinden bağımsız sürümü (SysInspector.exe) ücretsiz yükleyerek. Her iki sürüm de işlevsel olarak aynıdır ve aynı program denetimlerine sahiptir. Tek fark, çıkış dosyalarının yönetilme biçimidir. Bağımsız ve tümleşik sürümlerin her biri, sistem görüntülerini .xml dosyasına vermenize ve diske kaydetmenize olanak tanır. Ancak, tümleşik sürüm aynı zamanda sistem görüntülerinizi doğrudan Araçlar > ESET SysInspector (ESET Remote Administrator hariç) içinde depolamanıza olanak verir. Daha fazla bilgi için ESET NOD32 Antivirus uygulamasının parçası olarak ESET SysInspector bölümüne bakın.

ESET SysInspector'ın bilgisayarınızı taraması için lütfen zaman tanıyın. Donanım yapılandırmanıza, işletim sisteminize ve bilgisayarınızda yüklü uygulama sayısına bağlı olarak bu işlem 10 saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.

5.5.1.1 ESET SysInspector uygulamasını başlatma

ESET SysInspector uygulamasını başlatmak için ESET'in web sitesinden yüklediğiniz SysInspector.exe yürütülebilir dosyasını çalıştırmanız yeterlidir. Zaten daha önce ESET Security çözümlerinden birini yüklediyseniz, ESET

SysInspector uygulamasını doğrudan Başlat Menüsünden (Programlar > ESET > ESET NOD32 Antivirus öğesini tıklatın) çalıştırabilirsiniz.

Lütfen uygulama sisteminizi incelerken bekleyin, bu işlem birkaç dakika sürebilir.

5.5.2 Kullanıcı Arabirimi ve uygulama kullanımı

Kolay anlaşılması için ana program penceresi dört ana bölüme ayrılmıştır: Ana program penceresinin en üst kısmında bulunan Program Denetimleri, soldaki Gezinti penceresi, sağdaki Açıklama penceresi ve ana program penceresinin altında bulunan Ayrıntılar penceresi. Günlük Durumu bölümü, bir günlüğün temel parametrelerini (kullanılan filtre, filtre türü, günlük bir karşılaştırma sonucunda mı elde edildi vb.) listeler.

5.5.2.1 Program Denetimleri

Bu bölümde, ESET SysInspector içinde bulunan tüm program denetimlerinin açıklaması yer almaktadır.

Dosya

Dosya öğesini tıklatarak, geçerli sistem durumunuzu daha sonra incelemek üzere depolayabilir veya önceden depolanmış bir günlüğü açabilirsiniz. Yayımlama açısından, Gönderim için uygun bir günlük oluşturmanızı öneririz.

Günlük bu biçimde hassas bilgileri (geçerli kullanıcı adı, bilgisayar adı, etki alanı adı, geçerli kullanıcı ayrıcalıkları, ortam değişkenleri vb.) atlar.

NOT: Önceden depolanmış ESET SysInspector raporlarını, ana program penceresine sürükleyip bırakarak açabilirsiniz.

Ayrıntı

Bu ayar bilgilerle çalışılmasını kolaylaştırmak için ana program penceresinde görüntülenen bilgileri etkiler. "Temel"

modda, sisteminizdeki yaygın sorunlara yönelik çözümler bulmak için kullanılan bilgilere erişiminiz olur. "Orta"

modda, program daha az kullanılan ayrıntıları görüntüler. "Tam" modda, ESET SysInspector son derece özel sorunları çözmek için gerekli olan tüm bilgileri görüntüler.

Filtreleme

Öğe filtreleme, sisteminizdeki şüpheli dosyaları veya kayıt defteri girişlerini bulmak için en iyi şekilde kullanılır.

Kaydırıcıyı ayarlayarak, Risk Düzeyine göre öğelere filtre uygulayabilirsiniz. Kaydırıcı en sola (Risk Düzeyi 1)

ayarlanırsa, tüm öğeler görüntülenir. Kaydırıcı sağa kaydırıldığında, program geçerli risk düzeyinden daha düşük riske sahip tüm öğelere filtre uygular ve yalnızca görüntülenen düzeyden daha şüpheli olan öğeleri görüntüler. Kaydırıcı en sağda olduğunda, program yalnızca bilinen zararlı öğeleri görüntüler.

Risk düzeyi 6 ila 9 arasında etiketlenmiş tüm öğeler güvenlik riski oluşturabilir. ESET'in güvenlik çözümlerinden birini kullanmıyorsanız, ESET SysInspector böyle bir öğe bulursa, ESET Online Scanner ile sisteminizi taramanızı öneririz.

ESET Online Scanner ücretsiz bir hizmettir.

NOT: Öğenin rengi ile Risk Düzeyi kaydırıcısındaki renk karşılaştırılarak, bir öğenin Risk düzeyi hızlı şekilde belirlenebilir.

Karşılaştır

İki günlük karşılaştırılırken tüm öğeleri görüntülemeyi, yalnızca eklenen öğeleri görüntülemeyi, yalnızca kaldırılan öğeleri görüntülemeyi veya yalnızca değiştirilen öğeleri görüntülemeyi seçebilirsiniz.

Bul

Belirli bir öğeyi adına veya adının bir kısmına göre hızlı şekilde bulmak için arama kullanılır. Arama isteğinin sonuçları, Açıklama penceresinde görüntülenir.

Geri Dön

Geri veya ileri okunu tıklatarak, Açıklama penceresinde bir önceki görüntülenen bilgiye geri dönebilirsiniz. Geriyi ve ileriyi tıklatmak yerine geri al ve boşluk tuşlarını kullanabilirsiniz.