• Sonuç bulunamadı

İELEV Özel 125. Yıl Anaokulu

İELEV Özel 125. Yıl Anaokulu 2019-2020 eğitim öğretim yılı Anaokulu Müdürü Çiğdem Yıldız yönetiminde sürdürülmek-tedir. 12. eğitim öğretim yılında anaokulumuzda 5’i Türkçe programı yürüten okul öncesi öğretmeni, 5’i Almanca programını yürüten Almanca öğretmeninden oluşmak üzere 10 sınıf öğretmeni, 3 yardımcı personel ve

5 ücretli branş öğretmeni mevcuttur. Anaokulu seviyesinde görev alan rehber öğretmen, 1 hemşire ve 1 veli iletişim sorumlusu aynı zamanda ilkokul kademesinde de çalışma-larını sürdürmektedir. 2019-2020 eğitim öğretim yılında anaokulumuzda 20 (dört yaş) öğrencisi, 79 (beş yaş) öğrencisi ile toplamda 99 öğrenci mevcuttur. 74 (beş yaş) öğrencimiz 1. sınıfa kayıt yenilemiştir.

İELEV Özel 125. Yıl Anaokulu Yıllara Göre Sınıf Mevcutları Tablosu

SINIFLAR 2014

‘’Kitaplar’’ konusuyla ilgili, yazar Duygu Durakli Özlü kitaplar hakkında öğrencilerle sohbet etmiştir. Çevrimiçi olarak yapılan bu etkinliğin sonunda yazarımız öğren-cilere kendi kitabını okumuştur.

Goethe Enstitüsünden konuk eğitmen İlknur Üreyen ile

‘’Renk Kraliçesi” etkinliği yapılmıştır.

İELEV Özel 125. Yıl Anaokulunda program, erken yaşta dil ediniminin kalıcı öğrenmeyi sağladığı göz önünde

bulundurularak bir Türk ve bir Alman öğretmen ile sınıflarda eş zamanlı olarak uygulanır. Almanca öğretim sürecinde kültürlerarası ve iletişimsel öğrenme becerileri, dinleme ve anlama becerilerini destekleyecek etkinlikler, imitasyon yolu ile verilen yönergeyi anlama, tepki vermeye yönlendirme, öğrenilen sözcük ve kavramların kullanılması, doğal öğrenme ortamını oluşturarak dili sevdirmek ve kulak dolgunluğunu artırmak hedefler arasındadır. Bu sistem ile öğrenciye sadece dil öğretmek yerine onun bu dili kullanabileceği ortamlar yaratılır. Böylece öğrenciler Almanca’yı doğal akışı içinde öğrenir ve etkin olarak kullanırlar. Laterne, Nikalous, Noel, Fashing, Paskalya gibi Alman kültürüne özgü kutlamalar ile öğrencilerin dil edinimleri desteklenerek kültürün daha yakından tanınmasına olanak sağlanmaktadır.

28

İELEV Anaokulları

Anaokulumuzda uygulanan eğitim programı MEB Okul Öncesi Eğitim programına ek olarak, dünyada geçerliliği kanıtlanmış zengin eğitim yaklaşımlardan oluşan, her yaş grubuna özel olarak hazırlanan eklektik bir programdır.

Hazırladığımız müfredat ve kullandığımız materyaller ile öğrencilerimizin bireysel farklılıklarını ön plana çıkararak her çocuğun kendi gelişimine ve ihtiyacına uygun yöntemlere yer vererek, eğlenerek öğrenmeleri esas alınır. Öğrenci kazanımlarının, tüm etkinliklere taşınması sağlanır.

Öğrencilerimizin 5 gelişim alanı olan bilişsel, psikomotor, dil, sosyal-duygusal ve öz bakım alanları kazanım ve göstergeler ile takip edilir. Rehberlik bölümü ve

öğretmenlerimiz tarafından düzenli yapılan toplantılarla, öğrencilerimizin gelişim alanları hakkında velilerimizle düzenli bilgi paylaşımında bulunulur, öğrencilerimizin bireysel olarak güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri belirtilir. Program içeriği temalardan oluşur ve bu temalar yaş gruplarına uygun olarak farklı etkinliklerle uygulanır.

Programımız, öğrencilerimizin eğlenerek öğrenmeleri, çevrelerini keşfetmeleri, araştırma ve inceleme yapmalarını sağlayacak etkinliklere yer vermektedir.

Etkinliklerimiz kapsamında öğrencilerimiz günlük yaşantıdaki sorunları çözmek için fen, matematik, sanat, teknoloji ve mühendislik süreçlerini birleştiren STEAM ve MAKER dersleri alırlar. Programımızın içerisinde ayrıca öğrencileri-mize matematiği sevdirmeyi hedeflediğimiz grafik, gruplama ve örüntü gibi çeşitli etkinlikler de bulunmaktadır.

Okula gelinen günlerin sayıldığı ve sayılar ile ilgili çalışmaların yapıldığı, matematiğin eğlenceye dönüştürüldüğü “100. Gün”

etkinlikleri yapılmaktadır.

Akademik beceriyi güçlendirmek, düşünen bir toplum olmamıza katkı sağlamak, sosyal becerileri kuvvetlendirmek, eğlenerek problem çözme stratejilerini geliştirmek,

sabretmek ve dürtü kontrolünü sağlamak amacıyla “Akıl Oyunları” etkinlikleri gerçekleştirilmektedir..

Anaokulu seviyesindeki “STEAM’19 Projesi: Farklı Ortamlarda Bitki Yetiştiriyoruz” çalışmasında bitki yetiştirme ile ilgili sınıf etkinlikleri gerçekleştirildikten sonra

öğrencilerimiz okulumuzun bahçesinde hazırlanan seraya bitkiler dikti, süreci gözlemledi ve bitkiler yetiştirdiler.

4 yaş grubu öğrencilerimizin, ev ile okul arasında bağlantı kurmasını, bir nesne, fotoğraf ya da oyuncak yoluyla grup önünde kendini ifade etmesine, başkalarını dinleme, sorular üretme ve karşılaştırmalar yapabilmesine, dil gelişimine olanak tanıyan “Göster Anlat” ve “Temel Yaşam Becerileri”

etkinlikleri ile program zenginleştirilmektedir. “Göster Anlat”

etkinliği, 5 yaş gruplarımızda, 2. dönem Almanca olarak yapılmaktadır.

Bunlara ek olarak

2019 – 2020 Eğitim Öğretim Yılında:

Her kampüste aynı eğitim kalitesini sağlayabilmek için düzenli aralıklarla eş güdüm ve zümre toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Her yaş grubuna özel olarak hazırlanan ve uygulanan eğitim programımızın ayrıntıları, akademik takvim ve akademik kadromuz her dönemin başında gerçekleşen Sınıf Veli Kurulları toplantıları ile velilerimize aktarılmıştır.

Bireysel veli toplantılarımız, tüm velilerimiz ile yıl

içerisinde en az üç kez gündemli, tutanaklı hem yüz yüze hem de online olarak gerçekleştirilmiştir.

Çocukların sevgi, saygı, barış, sorumluluk iş birliği, hoşgörü gibi değerleri yaşama geçirebilmeleri için İELEV Ruhunu da yansıtan Değerler Eğitimi etkinliklerine yer verilmiştir. Etkili iletişim ve empati becerilerini geliştirmek ve İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı değerlerini öğrencilerimize benimsetmek, bu sayede dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirmek için sorunların çözümünde etkili bir yöntem olan Barış Merdiveni tekniği kullanılır.

Etkili uygulamalarımızdan biri de SCAMPER; hayal gücünü, yaratıcı düşüncenin geliştirilmesi için kullandığımız beyin fırtınası tekniğidir.

Araştırma Duvarı etkinliğimiz ile öğrencilerimizde merak duygusu uyandırılır, gözlem yapılır, keşfetme becerileri geliştirilir ve nasıl araştırma yapılacağı fark ettirilir.

Çevre Bilincini Geliştirme Eğitimi kapsamında farkındalık çalışmaları gerçekleştirilir.

Okuma yazma çalışmalarının başlangıcı olarak

Fonoloji- Ses Farkındalığı çalışmaları sistematik şekilde planlanır.

Öğrencilerin ilgisini çeken, öğrendikleri konularla ilişkili mekanlara, birinci dönem, geziler düzenlenerek çocuklar için doğal öğrenme ortamları oluşturulur.2. Dönem bu geziler sanal turlar sayesinde gerçekleştirilmiştir.

29

İELEV Anaokulları

Öğrencilerimizin düşünen, araştıran, sorgulayan, farklı bakış açıları geliştirmelerini sağlayan felsefe çalışmalarına programımızda yer verilmiştir. Bu kapsamda sunumu öğrenciler tarafından yapılan, kendini topluluk önünde rahatça ifade edebilme ve iletişim kurma becerilerini destekleyen, belli bir konu üzerinde yoğunlaşabilme yetkinliği kazandırmayı hedefleyen, Proje Sunumu ve Resim Sergisi 5 yaş gruplarındagerçekleştirilmiştir.

2. Dönem yapılması planlanan Portfolyo etkinliği ise pandemi nedeniyle gerçekleştirilememiştir.

Öğrencilerimiz müzik/ritim, hareket eğitimi, dans, görsel sanatlar, maker&kodlama, yaratıcı drama, İngilizce ve satranç derslerine okulumuz öğretmenleri ve ders ücretli öğretmenler ile katılmışlardır. 2019-2020 eğitim öğretim yılında farklı başlıklarda anaokulumuzda 9 sosyal etkinlik, 3 yazar daveti, 15 şehir içi gezi, 2 tiyatro gezisi, 3 gün süren ilkokul oryantasyonu, 1 gezici kütüphane, 1 atölye, 2 proje, 1 sosyal sorumluluk projesi, 1 ıl onu enliği ve y s ş 3 proje planlanmıştır. Bunlardan 2 yazar söyleşisi, 3 gezi, 1 gezici kütüphane, 7 sosyal etkinlik ve 1 tiyatro etkinliği gerçekleştirilmiştir. Yanı sıra, 2 Okul Aile Birliği toplantısı ve 2 Dönem Başı Veli Bilgilendirme Toplantısı yapılmıştır. 3. ve son bireysel veli - öğretmen toplantıları online olarak gerçekleştirilmiştir.

Pandemi sebebiyle 2 gezi, 1 tiyatro, 1 gezici kütüphane, 2 sosyal etkinlik, 1 atölye, 1 yazar söyleşisi, 1 proje, 1 İlkokul Oryantasyonu ve 1 yıl sonu şenliği gerçekleştirilememiştir.

2. Dönem çalışmaları: Pandemi nedeniyle örgün eğitimin iptal olması ve ardından online eğitime geçiş müfredattaki değişikliği zorunlu hale getirmiştir. Mart ayındaki pandemi-den sonra giderek artan haftalık ders saatleri ve sınıfların ikiye bölünmesiyle Zoom platformu üzerinden çok hızlı adapte olup anaokullarında online eğitime devam edilmiştir.

Bu doğrultuda öğrencilerin online sürece alışabilmeleri düşünülerek esnek bir program uygulanmış ve öğrencilerin uzaktan eğitime adaptasyonları sağlanmıştır.

Kazanım ve göstergelerle farklı eğitim süreçleri oluşturularak öğrenciler desteklenmiş, öğrencileri bulundukları gelişim düzeyinden ulaşabilecekleri en üst aşamaya taşımak bu programın hedefi olmuştur.

1 Haziran 2020’den sonra “Okula Dönüş” adı altında planlanmış program sayesinde tüm gerekli Covid tedbirleri alınarak anaokulu sınıflarımızın haftanın bir günü okula gelebilmeleri sağlanmış ve Hibrit 3 haftalık program yürütülmüştür. Yaz aylarında da kendi anaokulu öğrencilerimiz ile 3 hafta Almanca Online Yaz Okulu gerçekleştirilerek veli memnuniyeti ve öğrenci kazanımı sağlanmıştır.

İELEV 125. Yıl Anaokulunda, pandemi olmasına rağmen 2019 - 2020 eğitim ve öğretim yılı için planlanan hedeflerin çoğuna ulaşılmış, verimli bir süreç geçirilmiştir.

Veli ve öğrencilerimiz ile birlikte uyguladığımız bu etkinlikleri-mize devam edilecek olup, öğrencilerin akademik gelişimlerini destekleyici etkinlikler planlanması ve okulumuzun fiziksel koşullarının (öğrencilerin gelişim alanlarını destekleyen bahçe ürünleri, sınıf içi görsel tasarım ve materyalleri) düzenlenmesi ile çalışmalarımıza ivme verilecektir.

Yıl içerisinde disiplinlerarası planlamalarla masal anlatımı, yazar/atölye çalışması yapılarak öğrencilerimizin, öğrenme ortamlarını farklı yerlere taşıyarak öğrenme alanlarını zenginleştirmek amaçlanır.

4 yaş gruplarına yönelik 2. Dönem yapılması planlanan

“Aile Büyükleri Günü” etkinliği Pandemi nedeniyle gerçekleştirilememiştir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım haftası Atatürk'ü Anma töreni yüz yüze, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı online gerçekleştirilmiştir.

30

Benzer Belgeler