• Sonuç bulunamadı

2019 – 2020 Eğitim Öğretim Yılında:

Temel Fikirlerden Temel Bilimlere Bilim Olimpiyatları Projesi’nin amacı bütün bilim dallarının temelini oluşturan matematik, fen bilimleri ve bilişim teknolojilerinde ileri düzey çalışmalar yapabilecek potansiyele sahip gençleri erken yaşlarda keşfederek fırsat sunmak, öğrencilerin rekabet güçlerinin artırılarak temel bilimlerin sevdirilmesini sağlamaktır.

Tomorrow Projesi’nde 7.sınıflarda yapılan fen, matematik, bilişim ve görsel sanatlar bölümlerinin ortak yürüttüğü STEAM çalışması ile öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirmek amaçlı etkinlikler yapılmıştır.

Tomorrow Projesi kapsamında, İstanbul Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Leyla Türker Şener okulumuza davet edilmiş ve 7. sınıf öğrencilerine “İnovasyon nedir? İnovasyon çalışmaları örnekleri nelerdir?” sunumunu gerçekleştirmiştir.

Tarihi Yarımada Gezisinde öğrencilerin yaşadığı şehirdeki eserleri tanıması, tarihin ve uygarlığın uzun bir geçmişin eseri olduğunu ve korumanın önemini kavramaları amaçlanmıştır.

31

Düşün-ü-yorum Projesi kapsamında 6. sınıf düzeyin-de; farklı günlük olaylar, temel kavramlar, etik konular hakkında çocuklar için felsefe yöntemi kullanılarak çalışmalar yapılmıştır.

İELEV Özel İlkokulu / Ortaokulu

“Toplumsal Tarihe Kadınların Yaşamından Bakmak”

projesi kapsamında 7. sınıflardan bir grup öğrencimiz Tarih Vakfı tarafından düzenlenen projeye katılmıştır.

Öğrencilerimiz atölyelere katılmış, toplumsal tarihte kadınların yeri ve kadın haklarını kanıt temelli yöntem ile incelemişlerdir. Öğrencilerimiz engelli kadınların gözünden toplumsal yaşama bakmak konusunu seç-mişler ve bu kapsamda engelli aktivistler Şule Sepin İçli ve Emine Ortaya ile sözlü tarih görüşmesi yaparak engelli kadınların yaşamını hazırladıkları afiş ve makaleler ile sunmuşlardır.

Anadolu’da Geçmiş Zaman Hikayeleri Projesi kapsamında 5. sınıf öğrencilerimiz, ilk çağ uygarlıklarına ait hikayelerden yola çıkarak uygarlıkların yaşamını ince-lemişler; ve konu ile ilgili araştırmalar yaparak uygarlık-lara ait gazeteler çıkarmış ve 3 boyutlu materyaller oluşturmuşlardır.

Arkeoloji Müzesi Gezisi, Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapılarını ilişkilendirmek, insanlığın ilk çağlardan itibaren gelişim sürecine tanıklık etmek amacıyla

gerçekleştirilmiştir.

23 Nisan'ın 100. Yılı sebebiyle 7. sınıflar düzeyinde

"Atatürk ve Demokrasi", "Atatürk ve Çocuk" konulu çalıştaylar yapılmıştır. 7.ve 8. sınıflar ile Dr. Soner Dursun söyleşisi gerçekleştirilmiştir. Kurtuluş Savaşı süreci, TBMM'nin önemi ve milli egemenlik konularında öğrencilerimiz bilinçlendirilmiştir.

Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini içinde bulundukları duruma uygun şekilde dile getirebilme becerilerini geliştirmek amacıyla Türkçe derslerinde 5, 6, 7. sınıflara yönelik Münazara Yarışması düzenlenmiştir.

Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etmek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değerlerini sahiplenmek amacıyla Selanik Gezisi düzenlenmiştir.

Değerlerimiz Kompozisyon Yarışması her yıl İELEV öğrencileri arasında düzenlenmektedir. Dereceye giren öğrencilere değişik ödüllerin verildiği yarışmanın düzenlenme amacı öğrencilerimizin İELEV değerlerini benimsemesi ve yazılı ifade yeteneklerinin gelişmesidir.

Science Cup Proje Yarışması ile öğrencilerin, akademik araştırma, tasarım yapabilme ve problem çözme becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda 7.sınıf öğrencilerinden oluşan takımımız yaratıcılık, kuram, araştırma, uygulama proje adımlarını tamamlayarak raporlar hazırlamışlardır.

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında öğrencilerimize akademik araştırma ve problem çözücü ürün üretebilme becerisini kazandırmayı hedefledik. Bu çalışmada 7.sınıf öğrencilerimiz “Dahi Polimer” adlı projeleriyle Marmara Bölge birinciliği ve Türkiye Finalleri Teşvik ödülü almışlardır.

Planetaryum Gezisi 7. sınıf öğrencilerimizin uzay temalı ünite kazanımlarını çok daha kolay kavramalarını, gözlem yapmalarını sağlamak için Fen Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenmiştir.

Öğrencilerin gerçek hayat problemleri ile karşı karşıya gelmeleri sağlanıp, bu problemi bir mühendis sistematiğiyle çözüme kavuşturmalarını amaçladığımız Fengineer Etkinliklerimiz 4, 5, 6 ve 7. sınıf

öğrencileriyle fen derslerinde yapılmıştır.

4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz, “Enerji Tasarrufu”na dikkat çekmek, öğrencilerimizde sorumluluk bilinci oluşturmak amacıyla kamu spotu filmi ve eğitici kartlar hazırlamışlardır.

Dünya Engelliler Günü kapsamında için 6. sınıf öğrencilerimize fen bilimleri, beden eğitimi ve rehberlik bölümleriyle birlikte planlanan “Engelli Empati”

programı etkinlikleri yaptırılmıştır.

Eko Okullar Programı kapsamında Genetiği Değişti-rilmiş Organizmalar hakkında farkındalık yaratmak amacıyla sunum ve deney yapılmıştır.

Hayat Okulu Projesi tüm okul öğrencilerini kapsayan;

PDR ve Fen Bölümleri tarafından koordine edilen, öğrencilerde sağduyuyla davranma becerisini

geliştirmeyi, iletişimi güçlendirmeyi ve farklı alanlardaki görgü davranışlarını yerleştirmeyi hedefleyen

etkinlikleri içeren bir programdır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde koro performansı sunulmuştur. Çevrimiçi olarak düzenlenen Geleneksel Müzik Şenliği’nde branşlar bazında performanslarımız gerçekleşmiştir.

Organ Bağışı Haftası kapsamında 6. sınıf öğrencileriyle farkındalık çalışmaları yapılmıştır

4,5,6 ve 7. sınıflarımızla her hafta matematiğin farklı bir yönünü göstermek, ünlü matematikçileri tanıtmak ve matematiğe yön vermiş keşifleri tanımak amacıyla Matematik Hikayeleri etkinliği yapılmıştır.

32

İELEV Özel İlkokulu / Ortaokulu

Yüz Yüze Sergilerimiz Çizgi Doku Sergisi

Cumhuriyet Bayramı Resim Sergisi

(İELEV Okulları bünyesinde TİM Show Center’da) Öğretmenim Resim Sergisi

Yeni Yıl ve Kış Resim Sergisi

Oyun Okulu Projesi ile çocuklarımızın "sokak oyunu"

kültürünü öğrenmeleri, uyum sağlama ve sorunlarla baş etme becerilerini geliştirmeleri hedeflenmiştir.

Çalışma, PDR ve Beden Eğitimi bölümünün iş birliği ile gerçekleşmiştir.

2. sınıf öğrencilerimize, Rehberlik, Almanca ve Beden Eğitimi Bölümü ile birlikte Belgrad Ormanı’na Sonbahar Gezisi düzenlenmiştir. Her bölüm kendi etkinliğini dönüşümlü olarak yaparken sınıf öğretmenliği bölümü tarafından hazırlanan “Doğada Uzamsal İlişkiler ve Yönler” etkinliği öğrencilere açık alanda yaptırılmıştır.

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’na gezi düzenlenmiştir. Öğrencilerimiz, “Neşeli Makarnalar” kitabının yazarı Hande Ertem Ergün ile birlikte yiyeceklerin eğlenceli dünyasını keşfetmiş; “Yogayı Seviyorum” kitabının yazarı Ezgi Berk ile yoganın en temel hareket serilerini yaparak oldukça eğlenceli vakit geçirmiş-lerdir. 2. sınıf öğrencilerimiz ayrıca Abdülmecid Efendi Köşkü “İçimdeki Çocuk” sergisini gezmiş, İstanbul Modern Sanat Müzesi “Maker Atölye” çalışmasında teknoloji ve sanatı buluşturan atölye uygulamalarına katılmış, İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’na gezi yaparak ekmeğin yapım aşamalarını gözlemleme fırsatı yakalamışlardır.

Beden Eğitimi derslerinde hem ilkokul düzeyinde hem de ortaokul düzeyinde Sınıflar Arası Sportif Yarışmalar gerçekleştirilmiştir.

Görsel sanatlar derslerinde resim sergilerimiz mart ayına kadar yüz yüze daha sonraki tarihlerde sanal sergi şeklinde yapılmıştır.

4, 5, 6 ve 7. sınıflarımızla her ay birden çok matematik becerisi ölçen, yorumlama ve işlem becerisi gerektiren sorulardan oluşan Ayın Sorusu etkinliği yapılmıştır.

6. sınıflarımızla kodlamanın matematik ile ilişkisini gösteren Scratch uygulaması yapılmıştır.

Tales Matematik Yarışması’nda 6. sınıf öğrencimiz Reber Ülkü ve 7. sınıf öğrencimiz Deniz Sinemillioğlu yaşlarına göre sıralamada Türkiye derecesi elde etmişlerdir.

7. sınıflarımız ile dört yıldır süren Tomorrow Projemizin

“matematiksel bakış” kısmı tamamlanmıştır. Öğrencilerimiz inovatif ürünlerin çizimi ve ölçeklendirilmesi gibi beceriler edindiler.

Müzik dersleri kapsamında ortaokul öğrencilerimiz ile yeni yıl konseri, ilkokul öğrencilerimiz ile de çevrimiçi olarak yaza merhaba konseri düzenlenmiştir.

Ne İşime Yarayacak? (NİYP) Programı kapsamında Fen Bilimleri ve Beden Eğitimi Bölümleri tarafından yürütülen, öğrencilerimizin fen bilimleri dersinde öğrendikleri bilgileri, beden eğitimi dersi konusuyla ilişkilendirmelerinin yanında, günlük yaşamlarında çok sık karşılaştıkları olaylarla bağlantı kurmalarını sağlayan etkinlikler yapılmıştır.

4. sınıflarla “Spor ve Beslenme”, 5.sınıflarda “Sürtünme Kuvveti Sporumu Nasıl Etkiliyor?”, 6. sınıflarla “Spor Yapıyorum, Nabzımı Sayıyorum”, “Süratimi Hesaplıyo-rum?”, Spor Yapıyorum, Sinir Sistemimin Neresiyle?”, 7. sınıflarla “Spor da Yaparım, Fizik de Öğrenirim;

Potansiyelimle, Kinetiğimle!“ ve 8. sınıflarla “Basınç ve Dalış” etkinlikleri yapılmıştır.

PDR tarafından 3-7. sınıflar kademesinde yürütülen AZÖP (Akran Zorbalığı Önleme Projesi) ile okul ikliminde öğrencilerin sosyal ve duygusal ilişkilerini düzenleme becerilerinin arttırılması hedeflenmiştir.

1. sınıf öğrencilerimiz ile Rahmi Koç Müzesi ziyareti gerçekleştirilmiştir.Öğrencilerimizin tasarrufun önemini kavramaları ve matematik dersinde elde ettikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanabilmeleri için İş Bankası Pratik Matematik Etkinliği ve Atölye Çalışması yapılmıştır.

Online Sergilerimiz

23 Nisan ve 19 Mayıs Bayramları Sergileri Yıl Sonu Resim Sergisi

3. sınıf öğrencilerimizin trafik kuralları konusunda

farkındalık kazanmalarını sağlamak amacıyla İBB Topkapı Çocuk Trafik Eğitim Parkına gezi düzenlenmiştir. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında öğrencilerimizle

"Atatürk demek…" konulu video çekimi gerçekleştirilmiştir.

EKO Okullar planı kapsamında "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği" konulu poster çalışması yapılmıştır. 20 Aralık Çocuk Hakları Günü kapsamında 3. sınıf öğrencileri, haklarının yazılı olduğu afişlerle okulda diğer öğrencileri bilgilendirmiştir. Üretim faaliyetlerini gözlemlemek amacıyla

"Rahmi Koç Müzesi"ne gezi düzenlenmiştir. "Renkler Küsünce" isimli kitabın hazırlanış süreci ile ilgili Evrim Sümer tarafından söyleşi gerçekleştirilmiştir. "İçimizdeki Çocuk" isimli sergiye görsel sanatlar öğretmenleri ile birlikte gezi düzenlenmiştir. "İş Bankası Müzesi"ne gezi düzenlenmiş ve orada pratik matematik atölyesinde derslerimizde edinilen bilgiler günlük yaşamla ilişkilendirilmiştir.

33

20-30 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara Anıtkabir’e gezi düzenlenmiştir.

İELEV Özel İlkokulu / Ortaokulu

4. sınıf öğrencilerimiz “Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler”

kitabının yazarı Süleyman Bulut ile bir söyleşi gerçekleştirilmiştir. Sarıgaga Yayınlarından "Kırmızı Ringa" kitabının yazarı Esra Okutan ile çevrimiçi bir söyleşi düzenlenmiştir.

Kriz ve Ruhsallığa Dair: Sorular-Cevaplar Karantina ve Psikoloji

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Pandemi Değişime Bakış Buluşmaları: Değişen Teknoloji, Değişen Çocuk, Değişe(meye)n Aile

Psiko-Lojik Söyleşiler: Yıl boyunca yapılacak pedagoji okulu grup çalışmalarında ön plana çıkan, gündem olan ve paylaşım ihtiyacı oluşan konu

başlıklarının velilerimiz ile birlikte belirleneceği psikoloji sohbetleri gerçekleştirilmiştir. Bunlar:

Sanat Terapisi ile Duygu Regülasyonunu Sağlamak Çocuklarda Psikolojik Dayanıklılığı İnşa Etme Çocuklar ve Travmatik Yaşantılar

Eğitim ve Psikanaliz Sempozyumu: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanının gelişimine katkıda bulunmak üzere, her iki yılda bir “Psikolojik Danışma Sempozyumu” düzenlenmiştir. Bu çalışmalara ruh sağlığı alanında çalışan profesyoneller, eğitimciler ve eğitim yöneticileri katılmıştır.

Öğrenci Atölye Çalışmaları: Öğrencilerin psikolojik süreçleri daha iyi atlatmalarına ve sıkıntılarını

anlatmalarına olanak sağlayan çalışmalar ana sınıfından 8. sınıflara kadar tüm seviyelerde içinde bulunulan gelişim dönemine uygun içerikle yıl boyunca atölyeler şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Bilişim Teknolojileri

Pedagoji Okulu kapsamında etkili ebeveyn tutumlarını geliştirmeye yönelik psiko-eğitimsel süreli grup çalışmaları düzenlenmiştir. Bu kapsamda Rehberlik ve Danışma Birimi öğretmenlerimiz çeşitli veli çalışmaları düzenlemiştir.

Bunlar:

Kariyer Günleri: Öğrencilerin gelecek planlarını desteklemek ve hedefledikleri liseleri daha yakından tanımalarını sağlamak amacıyla “Kariyer Haftası”

etkinlikleri düzenlenmiştir. Bu çalışma ilköğretim okulları arasında bir ilk olma özelliğiyle ön plana çıkmaktadır.

Bu yıl okulumuzda 11. Kariyer Haftası gerçekleşmiştir.

Değişime Bakış Buluşmaları: Yıl boyunca yapılacak pedagoji okulu grup çalışmalarında ön plana çıkan, gündem olan ve okul-aile-çocuğa dair dikkati çeken değişimleri konu alan, velilerimizin de konuşmacı olarak katıldığı paneller şeklinde yapılmıştır.

Maker kulübü öğrencilerimiz Uluslararası Robotex Robotik Yarışması’na katılmışlardır.

Şubat ayında maker kulübü öğrencilerimiz Robert College tarafından düzenlenen RCMakers etkinliğine katılarak atölye çalışmaları gerçekleştirmişlerdir.

Öğrencilerimizin güvenli internet kullanımlarını desteklemek ve bilinçli internet kullanımı konusunda farkındalık kazandırmak adına hem ilkokul hem de ortaokul seviyelerinde güvenli internet haftası etkinlikleri yapılmıştır.

Bilişim Teknolojileri ve akademik dersler entegrasyonu kapsamında tüm branşlarla iş birliği halinde gerçekleştirilen portfolyo çalışmaları yapılmıştır.

Nisan ayında kodlama haftası kapsamında sınıflar bazında etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

23 Nisan’da gerçekleşen online etkinliklere maker etkinlikleri ile destek verilmiştir.

Mayıs ayında Velilerle Kodluyoruz etkinliği gerçekleştirilmiş ve velilerimiz öğrenme süreçlerimize dahil olmuşlardır.

Pandemi döneminin başlaması ile öğrencilerimizin uzaktan eğitime uyum süreçlerini sağlamak adına sınıf seviyelerine göre ayrı ayrı hazırlık çalışmaları yapılmıştır.

Öğrencilerimizin uzaktan eğitim sürecinde kullanacakları araçlarla ilgili videolar, afişler ve infografikler hazırlanmıştır.

Tüm sınıf seviyelerinde Dijital Yeterlilik Sınıfları oluşturularak bilişim teknolojileri derslerinin yanında öğrencilerimizin dijital yetkinliklerini artıracak çalışmalar düzenli olarak yapılmıştır.

Yine pandemi sürecinin başında velilerimize teknik bilgilendirme toplantıları düzenlenerek online eğitime geçiş sürecinin kolaylaştırılması sağlanmıştır.

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimizin sıkıntı yaşamaları durumunda anlık teknik destek verilmiştir.

Ortaokul öğrencileri ile Afiş Tasarımı Yarışması gerçekleştirilmiştir. 4. sınıf öğrencileri ile Stop Motion Yarışması online olarak gerçekleştirilmiştir.

Milli Bayramlarımız ve Anma Günlerimiz 10 Kasım haftası ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde tüm okulda çeşitli söyleşi ve etkinlikler ile Atamız anılmıştır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız tüm İELEV Okulları ile birlikte TİM Maslak Show Center’da kutlanmıştır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası boyunca öğrencilerimiz ile sınıf seviyelerine uygun çeşitli etkinlikler yapılmıştır. 23 Nisan törenimiz okulumuzun YouTube kanalında yayınlanmıştır.

34

Benzer Belgeler